Tein Jouluaaton jälkiruoaksi karpaloisen juustokakun. Tein vastaavanlaisen kakun jo viime Jouluna, ja siitä pidettiin hirmuisesti. Kuva jäi kuitenkin silloin ottamatta, joten päätin leipoa sellaista uudestaan. Aivan samassa ohjeessa en kuitenkaan pidättäytynyt, sillä sain napattua viimeisen karpalotuorejuuston kaupasta ja alkuperäiseen ohjeeseen olisi tullut niitä kaksi. Samalla sitten tein muitakin muutoksia. Lopputulos ei ollut niin kirpeän raikas, kuin viime vuoden kakku, mutta siitä huolimatta erittäin herkullinen useammankin mielestä. Jos tuo vanha ohje kiinnostaa, niin se löytyy täältä.

Pohjan tein keksien sijasta neljän viljan hiutaleista, sokerista ja rasvasta. Pohja toimi hyvin ja taatusti tulen jatkossakin käyttämään tällaista pohjaa. Sellaisen virheen tein, että kokosin kakun irtopohjavuokaan, enkä suoraan tarjoilulautaselle. Täyte oli sen verran pehmeää ja pohja murenevainen, että kakku meinasi hajota käsiin siirtovaiheessa. Siinä syntyi tuo pieni kakun reunassa näkyvä kolhu. Suunnitelmissani oli myös koristella kakku, mutta se jäi Joulukiireissä tekemättä. Päälle olisi sopinut vaikka valkosuklaaspritsaus tai valkosuklaalastut.. Mutta kuten aina, makuhan on tärkeintä 🙂

Laitan pikku hiljaa muitakin Joululeivonnaisia tänne blogiin. Luvassa ainakin erilaisia keksejä, raikas minttuinen suklaakakku ja Wiener nougat-ohje 🙂

Karpalo-juustokakku



n. 23 cm (kokoaminen irtopohjavuoan reunoja apuna käyttäen suoraan tarjoiluastiaan)


Pohja:

3 dl neljänviljan hiutaleita

50 g voita

0.75 dl fariinisokeria

Täyte:

2.5 tl liivatejauhetta

3 rkl sitruunan mehua (n. 1 sitruuna)

2.5 dl Floran kuohukermaa
2.5 dl Flora Vanillaa

250 g maitorahkaa 
200 g karpalo-tuorejuustoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl vaniljasokeria
muutama rouhaisu vaniljamyllystä (tai vaniljasokeria 1 rkl enemmän)

n.1.25 dl sokeria

Päälle kiille:


hieman vajaa 3 dl (n.150g) pakastekarpaloita

n. 4-5 rkl sokeria

2 dl vettä

1.5 tl liivatejauhetta

1.5 rkl sitruunamehua


Ohje:

Tee pohja. Paista hiutaleita kuumalla, kuivalla pannulla hetken aikaa. Näin niihin tulee ihana hieman pähkinäinen aromi. Varo polttamasta niitä. Lisää sokeri ja voi ja paista koko ajan sekoittaen kunnes seos on rapeaa. Laita irtopohjavuoan reunat tarjoiluastian päälle. Painele seos irtopohjavuoan sisälle. Anna jäähtyä kokonaan ennen täytteen lisäämistä.

Tee täyte. Liuota liivatejauhe sitruunan mehuun. Kuumenna seosta mikrossa n. 10-20 sekuntia, kunnes liivate sulaa ja
anna jäähtyä hetki. Vaahdota kerma ja Flora Vanilla. Sekoita joukkoon rahka,
notkistetut tuorejuustot ja sokerit. Vatkaa joukkoon vielä liivateseos. Kaada pohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Tee kiille. Liuota liivatejauhe sitruunamehuun. Kuumenna seosta mikrossa n. 15-20 sekuntia, kunnes liivate sulaa. Anna jäähtyä hetki. Hurauta karpalot veden kanssa sauvasekoittimella sileäksi. Lisää joukkoon
sokeria. Maista ja lisää sokeria tarvittaessa. Kiille saa jäädä kirpeähköksi. Siivilöi seoksesta pois suurimmat
kuoren palaset. Lisää joukkoon
liivateseos. Kaada hyytyneen täytteen päälle.

Vinkki:
* Ohjetta on helppo muokata. Esim. voit halutessasi korvata maitorahkan tuorejuustolla. Jos haluat lisää karpalon makua myös täytteeseen, käytä karpalo-tuorejuustoa.
* Päälliseen voi laittaa karpalo sijasta vaikka puolukoita tai punaherukka-survosta. Jokin kirpeämpi marja sopii täytteen kanssa mainiosti yhteen.  
* Kakun voi myös pakastaa ennen kiilteen lisäämistä.
* Kun soseutat kiilteen marjat tai lisäät joukkoon liivatteet, älä vatkaa enempää kuin tarpeen, jottei kiilteeseen tule ilmakuplia.
* Marjasoseen on hyvä olla lämmintä siinä vaiheessa kun liivate sekoitetaan joukkoon. Näin liivate sekoittuu joukkoon hyvin eikä jämähdä paakuiksi. 

Kommentit (4)

Kommentoi juttua: Karpalo-juustokakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Blogini yhden suosituimman ohjeen eli Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun sisar on tämä herkullinen limejuustokakku 💕 Ihanan pehmoista, silkkisen sileää, samaan aikaan sekä raikasta että sopivan makeaa, ja älyttömän helppotekoista herkkua. Tämän syömistä oli vaikea jättää yhteen palaan. Enkä jättänyt. Kakku oli mielestäni vähintään yhtä hyvää kuin sitruunainen versio. Kurkkaa koko ohje blogista.⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-limejuustokakku-liivatteeton/⁣
⁣
HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#ilmanliivatetta⁣
#limejuustokakku⁣
#lime
#juustokakku
#pääsiäinen⁣
#ihanitseleivottu
#cheesecake 
#yummy 
#foodphotography 
#bakinblogger 
#baking
  • Erään etäpäivän lounasajan nopeana ja helppona pelastuksena toimi tämä tomaatti-feta-uunimunakas, joka syntyi vain muutamasta aineesta. Munakasta on tosi helppo muokata omaan makuun sopivaksi ja siihen voi hukata juuri niitä aineksia, joita sattuu jääkaapissa milloinkin olemaan. ⁣
Katso tämän frittatan ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/uunimunakas-eli-frittata-feta-tomaattitaytteella/⁣
⁣
#munakas⁣
#frittata⁣
#arkiruoka⁣
#tomaatti⁣
#feta⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Mämmi+vaniljakastike=helppo mämmimousse=💕 Tekiskö sinunkin mieli? Jos vastasit kyllä, niin kurkkaapas helppo ja nopea ohje blogin puolelta⁣ 😋
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/paasiaisen-superhelppo-mammijalkiruoka/⁣
#mämmi⁣
#pääsiäinen⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontablogi⁣
#leivonta
  • Erään kakun yhteydessä kokeilin gluteenitonta kakkupohjaa gluteenittoman jauhoseoksen ja pottujauhojen seoksesta. Hienosti onnistui. Kokosin blogiin myös vinkkejä kakkupohjan onnistuneeseen paistamiseen: Katso vinkit ja ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteeniton-kakkupohja-ja-vinkit-onnistumiseen/⁣
⁣
#Gluteeniton⁣
#kakkupohja⁣
#maidoton⁣
#gluteenittomatjauhot⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Suklaapossun blogi laajenee hieman ja leivonnaisten lisäksi sinne sinne pöllähtää aina välillä helppoja arkiruokavinkkejä. Ensimmäisenä vinkkiä ihana puolilämmin tomaatti-vuohenjuustosalaatti, josta löytyy mm. lyömätön makuyhdistelmä eli vuohenjuusto+tomaatti+rukola+hunaja. Katso koko ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustosalaatti/⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#vuohenjuusto⁣
#pinjansiemen⁣
#rukola⁣
#salaatti⁣
#lounas⁣
#leivontabloggaaja⁣
#arkiruokavinkki
  • Kinuskimousse puolukoilla on yksi parhaista täytekakun täytteistä minkä tiedän. Tuo kirpeän makea täyte päätyi myös tämän kakun sisälle. Päällä sveitsiläinen marenki, joka valmistuu näppärästi ilman lämpömittaria (ja maistuu ihan erilaiselta kuin normimarenki). Kakku sai tosi paljon kehuja, eikä yhtään ihme. Kurkkaa ohje koko kakkuun blogista ⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-puolukkakakku-marenkipaallisella/⁣
⁣
#kinuskimousse⁣
#puolukka⁣
#täytekakku⁣
#juhlakakku⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontabloggaaja⁣
#cake⁣
#caramel⁣
#mousse⁣
#lingonberry⁣
#yummy
  • Yksi parhaista tekemistäni jälkiruoista on tässä! Creme Brulee, voi mahoton mitä herkkua tämä olikaan 😋 Rapsakan pinnan alla vaniljainen, kermainen, silkkisen sileä vanukasmainen herkku. Ja ihanan helppo tehdäkin. Katso ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/creme-brulee-kermainen-herkku/⁣
⁣
#cremebrulee⁣
#parasjälkiruoka⁣
#helppojanopea⁣
#leivontablogi⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bestever

suklaapossu

X