Tein Jouluaaton jälkiruoaksi karpaloisen juustokakun. Tein vastaavanlaisen kakun jo viime Jouluna, ja siitä pidettiin hirmuisesti. Kuva jäi kuitenkin silloin ottamatta, joten päätin leipoa sellaista uudestaan. Aivan samassa ohjeessa en kuitenkaan pidättäytynyt, sillä sain napattua viimeisen karpalotuorejuuston kaupasta ja alkuperäiseen ohjeeseen olisi tullut niitä kaksi. Samalla sitten tein muitakin muutoksia. Lopputulos ei ollut niin kirpeän raikas, kuin viime vuoden kakku, mutta siitä huolimatta erittäin herkullinen useammankin mielestä. Jos tuo vanha ohje kiinnostaa, niin se löytyy täältä.

Pohjan tein keksien sijasta neljän viljan hiutaleista, sokerista ja rasvasta. Pohja toimi hyvin ja taatusti tulen jatkossakin käyttämään tällaista pohjaa. Sellaisen virheen tein, että kokosin kakun irtopohjavuokaan, enkä suoraan tarjoilulautaselle. Täyte oli sen verran pehmeää ja pohja murenevainen, että kakku meinasi hajota käsiin siirtovaiheessa. Siinä syntyi tuo pieni kakun reunassa näkyvä kolhu. Suunnitelmissani oli myös koristella kakku, mutta se jäi Joulukiireissä tekemättä. Päälle olisi sopinut vaikka valkosuklaaspritsaus tai valkosuklaalastut.. Mutta kuten aina, makuhan on tärkeintä 🙂

Laitan pikku hiljaa muitakin Joululeivonnaisia tänne blogiin. Luvassa ainakin erilaisia keksejä, raikas minttuinen suklaakakku ja Wiener nougat-ohje 🙂

Karpalo-juustokakku



n. 23 cm (kokoaminen irtopohjavuoan reunoja apuna käyttäen suoraan tarjoiluastiaan)


Pohja:

3 dl neljänviljan hiutaleita

50 g voita

0.75 dl fariinisokeria

Täyte:

2.5 tl liivatejauhetta

3 rkl sitruunan mehua (n. 1 sitruuna)

2.5 dl Floran kuohukermaa
2.5 dl Flora Vanillaa

250 g maitorahkaa 
200 g karpalo-tuorejuustoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl vaniljasokeria
muutama rouhaisu vaniljamyllystä (tai vaniljasokeria 1 rkl enemmän)

n.1.25 dl sokeria

Päälle kiille:


hieman vajaa 3 dl (n.150g) pakastekarpaloita

n. 4-5 rkl sokeria

2 dl vettä

1.5 tl liivatejauhetta

1.5 rkl sitruunamehua


Ohje:

Tee pohja. Paista hiutaleita kuumalla, kuivalla pannulla hetken aikaa. Näin niihin tulee ihana hieman pähkinäinen aromi. Varo polttamasta niitä. Lisää sokeri ja voi ja paista koko ajan sekoittaen kunnes seos on rapeaa. Laita irtopohjavuoan reunat tarjoiluastian päälle. Painele seos irtopohjavuoan sisälle. Anna jäähtyä kokonaan ennen täytteen lisäämistä.

Tee täyte. Liuota liivatejauhe sitruunan mehuun. Kuumenna seosta mikrossa n. 10-20 sekuntia, kunnes liivate sulaa ja
anna jäähtyä hetki. Vaahdota kerma ja Flora Vanilla. Sekoita joukkoon rahka,
notkistetut tuorejuustot ja sokerit. Vatkaa joukkoon vielä liivateseos. Kaada pohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Tee kiille. Liuota liivatejauhe sitruunamehuun. Kuumenna seosta mikrossa n. 15-20 sekuntia, kunnes liivate sulaa. Anna jäähtyä hetki. Hurauta karpalot veden kanssa sauvasekoittimella sileäksi. Lisää joukkoon
sokeria. Maista ja lisää sokeria tarvittaessa. Kiille saa jäädä kirpeähköksi. Siivilöi seoksesta pois suurimmat
kuoren palaset. Lisää joukkoon
liivateseos. Kaada hyytyneen täytteen päälle.

Vinkki:
* Ohjetta on helppo muokata. Esim. voit halutessasi korvata maitorahkan tuorejuustolla. Jos haluat lisää karpalon makua myös täytteeseen, käytä karpalo-tuorejuustoa.
* Päälliseen voi laittaa karpalo sijasta vaikka puolukoita tai punaherukka-survosta. Jokin kirpeämpi marja sopii täytteen kanssa mainiosti yhteen.  
* Kakun voi myös pakastaa ennen kiilteen lisäämistä.
* Kun soseutat kiilteen marjat tai lisäät joukkoon liivatteet, älä vatkaa enempää kuin tarpeen, jottei kiilteeseen tule ilmakuplia.
* Marjasoseen on hyvä olla lämmintä siinä vaiheessa kun liivate sekoitetaan joukkoon. Näin liivate sekoittuu joukkoon hyvin eikä jämähdä paakuiksi. 

Kommentit (4)

Näyttää herkulliselta, kivan yksinkertainen. 😉

Kiitos 🙂

Karpalojuustokakku on herkullista 🙂

Niin on, nams! 😛

Kommentoi juttua: Karpalo-juustokakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Testasin vegaanisen "mädin" tekemistä juhliin ja meni täydestä kuin väärä raha, erityisesti ulkonäkönsä puolesta. Juhlijat hämmästyivät siitä, ettei kyseessä ollutkaan aito mäti. Vilkaise helppo ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-suklaamoussella-ja-suklaakuorrutuksella-munaton/ #suklaapossu #vegaaninen #mäti #kotiliesiblogit
  • Pehmeä, liivatteeton suklaamousse, munaton suklaakakkupohja ja voimakkaan suklainen suklaakuorrutus. Oli muuten aikas hyvä paketti 😋 Lue tarkempi ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-suklaamoussella-ja-suklaakuorrutuksella-munaton/
#suklaapossu #munaton #suklaakakku #liivatteeton #ilmanliivatetta #suklaamousse #suklaakuorrute  #chocolate #cake #withoutgelatine #kotiliesiblogit
  • Tein tytön synttäreille suolaiseksi tarjottavaksi tuulihattukakun. Tuulihattulevyjen sisältä oli superherkullinen savulohitäyte ❤️ Kakku maistui myös tytöille, ja seuraavana päivänä ne tappelivatkin kakun jämistä. Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suolainen-tuulihattukakku-savulohitaytteella/
#tuulihattu #kakku #herkullinen #savulohi #yummu #profiteroles #salmon #cake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Nämä helpot ja nopeat, hieman sitkeät kaura-suklaapalat päätyivät tyttömme 6-vuotisjuhlapöytään. Juhlien jälkeen tarjoilukiposta löytyi onneksi vielä pari keksiä seuraavan päivän jälkkäriksi.
Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-sitkeat-kaura-suklaapalat/ #tytönsynttärit #suklaa #kaurakeksi #yummy #chocolate #oatmeal #cookies #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Elämäni ensimmäinen prinsessakakku! Onkohan ikä tehnyt tehtävänsä, mutta tässä myös marsipaani maistui ihmeen hyvältä. Vai olikohan kakku vaan niin älyttömän hyvää muuten.. Kakku päätyi mein pikkuprinsessan synttärikakuksi. Ohje löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/prinsessakakku-suklaapossun-tyyliin-nro-1/ #suklaapossu #prinsessakakku #vadelma #vaniljakiisseli #kakku #6vuotias #tyttö #synttärit #birthday #cake #girl #6yearsold #suklaapossublogit
  • Tällaiset tohtorinhatun malliset suklaafudge-lakupalat pääsivät tuttavani väitöksen jälkeiseen kahvipöytään ja katosivat sieltä aika haipakkaa. Näitä oli tosi kiva tehdä, ja syödä 😋 Kurkkaa kuvalliset ohjeet blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tohtorinhattu-suklaafudget-lakritsilla/ #suklaapossu #väitös #pikkumakea #suklaafudge #kick #chocolate #fudge #kotiliesiblogit
  • Nämä kahden aineet suklaafudget on mun lemppariohje kiireisiin leipomistilanteisiin. Ja kyllähän nämä fudget myös maistuvat ihan älyn hyville. Niitä on myös helppo muuttaa lisäämällä joukkoon esim. pähkinöitä ja lakun paloja, nams! Kurkkaa ohje blogista ja tee vimeistään joululahjaksi (ensin pitää tietty harjoitella ja maistella eri variaatioita 😉 ) ! https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-nopeat-kahden-aineen-suklaafudget/ #suklaapossu #suklaafudget #helppojanopea #easy #chocolate #fudge #kotiliesiblogit

suklaapossu

X