Karpalo-juustokakku

Tein Jouluaaton jälkiruoaksi karpaloisen juustokakun. Tein vastaavanlaisen kakun jo viime Jouluna, ja siitä pidettiin hirmuisesti. Kuva jäi kuitenkin silloin ottamatta, joten päätin leipoa sellaista uudestaan. Aivan samassa ohjeessa en kuitenkaan pidättäytynyt, sillä sain napattua viimeisen karpalotuorejuuston kaupasta ja alkuperäiseen ohjeeseen olisi tullut niitä kaksi. Samalla sitten tein muitakin muutoksia. Lopputulos ei ollut niin kirpeän raikas, kuin viime vuoden kakku, mutta siitä huolimatta erittäin herkullinen useammankin mielestä. Jos tuo vanha ohje kiinnostaa, niin se löytyy täältä.

Pohjan tein keksien sijasta neljän viljan hiutaleista, sokerista ja rasvasta. Pohja toimi hyvin ja taatusti tulen jatkossakin käyttämään tällaista pohjaa. Sellaisen virheen tein, että kokosin kakun irtopohjavuokaan, enkä suoraan tarjoilulautaselle. Täyte oli sen verran pehmeää ja pohja murenevainen, että kakku meinasi hajota käsiin siirtovaiheessa. Siinä syntyi tuo pieni kakun reunassa näkyvä kolhu. Suunnitelmissani oli myös koristella kakku, mutta se jäi Joulukiireissä tekemättä. Päälle olisi sopinut vaikka valkosuklaaspritsaus tai valkosuklaalastut.. Mutta kuten aina, makuhan on tärkeintä 🙂

Laitan pikku hiljaa muitakin Joululeivonnaisia tänne blogiin. Luvassa ainakin erilaisia keksejä, raikas minttuinen suklaakakku ja Wiener nougat-ohje 🙂

Karpalo-juustokakku



n. 23 cm (kokoaminen irtopohjavuoan reunoja apuna käyttäen suoraan tarjoiluastiaan)


Pohja:

3 dl neljänviljan hiutaleita

50 g voita

0.75 dl fariinisokeria

Täyte:

2.5 tl liivatejauhetta

3 rkl sitruunan mehua (n. 1 sitruuna)

2.5 dl Floran kuohukermaa
2.5 dl Flora Vanillaa

250 g maitorahkaa 
200 g karpalo-tuorejuustoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl vaniljasokeria
muutama rouhaisu vaniljamyllystä (tai vaniljasokeria 1 rkl enemmän)

n.1.25 dl sokeria

Päälle kiille:


hieman vajaa 3 dl (n.150g) pakastekarpaloita

n. 4-5 rkl sokeria

2 dl vettä

1.5 tl liivatejauhetta

1.5 rkl sitruunamehua


Ohje:

Tee pohja. Paista hiutaleita kuumalla, kuivalla pannulla hetken aikaa. Näin niihin tulee ihana hieman pähkinäinen aromi. Varo polttamasta niitä. Lisää sokeri ja voi ja paista koko ajan sekoittaen kunnes seos on rapeaa. Laita irtopohjavuoan reunat tarjoiluastian päälle. Painele seos irtopohjavuoan sisälle. Anna jäähtyä kokonaan ennen täytteen lisäämistä.

Tee täyte. Liuota liivatejauhe sitruunan mehuun. Kuumenna seosta mikrossa n. 10-20 sekuntia, kunnes liivate sulaa ja
anna jäähtyä hetki. Vaahdota kerma ja Flora Vanilla. Sekoita joukkoon rahka,
notkistetut tuorejuustot ja sokerit. Vatkaa joukkoon vielä liivateseos. Kaada pohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Tee kiille. Liuota liivatejauhe sitruunamehuun. Kuumenna seosta mikrossa n. 15-20 sekuntia, kunnes liivate sulaa. Anna jäähtyä hetki. Hurauta karpalot veden kanssa sauvasekoittimella sileäksi. Lisää joukkoon
sokeria. Maista ja lisää sokeria tarvittaessa. Kiille saa jäädä kirpeähköksi. Siivilöi seoksesta pois suurimmat
kuoren palaset. Lisää joukkoon
liivateseos. Kaada hyytyneen täytteen päälle.

Vinkki:
* Ohjetta on helppo muokata. Esim. voit halutessasi korvata maitorahkan tuorejuustolla. Jos haluat lisää karpalon makua myös täytteeseen, käytä karpalo-tuorejuustoa.
* Päälliseen voi laittaa karpalo sijasta vaikka puolukoita tai punaherukka-survosta. Jokin kirpeämpi marja sopii täytteen kanssa mainiosti yhteen.  
* Kakun voi myös pakastaa ennen kiilteen lisäämistä.
* Kun soseutat kiilteen marjat tai lisäät joukkoon liivatteet, älä vatkaa enempää kuin tarpeen, jottei kiilteeseen tule ilmakuplia.
* Marjasoseen on hyvä olla lämmintä siinä vaiheessa kun liivate sekoitetaan joukkoon. Näin liivate sekoittuu joukkoon hyvin eikä jämähdä paakuiksi. 

Kommentit (4)

Kommentoi juttua: Karpalo-juustokakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Suklaahippukeksit ovat minusta yksi parhaista pikkuleivistä. Vaikka blogista löytyykin jo kaksi täydellisen ihanaa ohjetta, testasin vielä näistä herkuista munatonta versiota. Se onnistui yliodotusten ja uunista ulos tuli ihanan pehmeitä ja suorastaan suussasulavat keksit, siis ihan kirjaimellisesti. Jos minulla olisi nyt kaapissa suklaata, todennäköisesti tekisin näitä samantein. Kurkkaa herkkuohje blogista. ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaahippukeksit-munattomat/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaahippukeksit⁠
#munaton⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#eggless⁠
#chocolate⁠
#cookies⁠
#chocolateshipcookie
  • Omareista syntyy ihanan pehmeä ja herkullinen juustokakku. Ripottelin tuon makeahkon täytteen sisälle myös vadelmia ja voi kuinka ihanasti ne sopivatkaan tähän. Kakku toimi vanhimman tytön synttärikakkuna sukulaissynttäreillä ja paljon kehuja myös muilta syöjiltä. Kurkkaa koko ohje blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/omar-juustokakku-vadelmilla/⁠
⁠
#omar⁠
#juustokakku⁠
#omarjuustokakku⁠
#vadelmia⁠
#ihanitsetehty⁠
#⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Arki alkaa pikkuhiljaa ja ainakin meidän perheessä se tarkoittaa töiden lisäksi kiireisiä iltapäiviä ja iltoja mm. lasten harrastusten parissa. Ruokien pitäisi valmistua nopeasti ja mieluusti olla myös maukkaita. Vähän aikaa sitten teimme tämän ihanan vesimeloni-halloumisalaatin, johon ihastuimme lasten kanssa. Tämä onkin ihanan raikas ja nopea vaihtoehto arkiruokailuun, eikä tämän tekeminen ole jäänyt yhteen kertaan. Maistuisiko tämä myös sulle? Kurkkaa tarkempi ohje blogista⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vesimeloni-halloumisalaatti/⁠
⁠
#arkiruoka⁠
#halloum⁠
#salaatti⁠
#helppojanopea⁠
#vesimeloni⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Kuopuksemme täytti alkukesästä jo 3 vuotta! Hurjaa miten kovaa vauhtia aika kulkee ja lapset kasvavat. Yksi pojan lempparihahmoista on Palomies Sami, jota hän toivoi myös kakkuunsa. Vaikkei kaikki mennyt aivan putkeen kakun teossa, poika oli kakkuun enemmän kuin tyytyväinen :)⁠
Blogista löytyy kakusta enempi juttua⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/palomies-sami-kakku-3-vuotiaalle/⁠
⁠
#palomiessami
#täytekakku⁠
#synttärikakku⁠
#3vuotias
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Mä niin tykkään punaherukoista. Erilaisia ohjeista onkin tullut testattua vuosien saatossa aika monta. Kun kävin ohjeita läpi, keräsin samalla yhteen postaukseen Suklaapossun parhaimmat TOP11 -punaherukkaohjeet. Extrana on myös yksi ihana joululahjaidea! Kurkkaa tuo vinkki sekä muut ohjeet blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/parhaat-punaherukkaleivonnaiset-top-10/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#parhaatohjeet⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#summerbaking⁠
#bestrecipes⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Tämä ihana punaherukkacurd syntyi lukijan antamasta vinkistä. Vinkki olikin todella herkullinen ja curdista tuli ihanan makeankirpeä ja sileä. Curdia eli tahnaa voi käyttää miltei mihin tahansa makeaan leivontaan mm. kakkuihin, eton mess tyyppisiin herkkuihin tai vaikka macaronien täytteiksi. Kurkkaa helppo ja herkullinen ohje blogista ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukkacurd-eli-punaherukkatahna-munaton/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#punaherukkacurd⁠
#kesä⁠
#kesäleivonta⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#summer⁠
#bakingblog
  • Lasten synttärijuhlissa oli tarjolla helppo ja maukas kinkku-juustopiirakka, jonka tein poikamme allergian takia munattomana. Piirakkasta tuli todella herkullinen, eikä juhlien jälkeen koko pellillisestä ollut jäljellä muruakaan. Piirakassa oli testinä myös hieman erilainen sekoitettava piirakanpohja, johon tuli mm. kaurahiutaleita. Katso munattoman suolaisen piirakan ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-munaton/⁠
⁠
#munaton⁠
#suolainenpiirakka⁠
#arkiruoka⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#kesä⁠
⁠

suklaapossu

X