Kaurareikäleipä

Kaurareikäleipä

Nämä kaurareikäleivät ovat ihania! Ne ovat pehmeitä, kuohkeita ja todella maukkaita. Ne ovat on yksi herkullisimmista leivistä, jota olen koskaan tehnyt. Leivät ovat herkullisia uunituoreina, mutta olivat ihanan pehmeitä ja tuoreenoloisia myös seuraavana päivänä. Tämän kauemmin leivät eivät meillä säilyneetkään.

Ihana leipä kaurasta

Pongasin jokin aika sitten Taikakakkujen Tarun instatilillä kuvan tällaisista herkullisen näköisistä kaurareikäleivistä. Innostuin niistä samantein ja nyt vihdoinkin pääsin testaamaan niitä. Alunperin ohje on Reseptinä rakkaus -blogista. Kiitos ihanasta ohjeesta! Näitä meillä tehdään jatkossakin.  

Pehmeä kauraleipä

Tein taikinan puolikkaana ja muutin samalla hieman teko-ohjetta. Sekoitin kuivahiivan suoraan veteen yhdessä hunajan kanssa ja annoin tuon seoksen seistä sen aikaa, että sain voin sulatettua. Kun kuivahiivan sekoittaa nesteeseen yhdessä sokerin kanssa, tämä herättää hiivan toimimaan kunnolla. Toki hiiva herää myös silloin, kun sen sekoittaa nesteeseen jauhoihin sekoitettuna, mutta itse olen todennut tämän vesi+kuivahiiva -tyylin toimivan varmemmin ja lopputuloksena on yleensä vieläkin kuohkeampia sämpylöitä/leipiä.

 Itsetehty kauraleipä

 

Ohjeella tulee kolme leipää, joten ohjeen määrän voi hyvin tuplata, jos haluaa reilusti leipää samalla kertaa. 

Pehmeä kaurareikäleipä

3 kpl

Aineet:

3.5 dl vettä

3 dl kaurahiutaleita

1 pussi kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)

1 rkl hunajaa

1 tl suolaa

n. 5 dl vehnäjauhoja

50 g voita sulatettuna

Ohje:

Lämmitä vesi 42 asteiseksi (eli kättä hieman lämpimämmäksi). Sekoita joukkoon kuivahiiva ja hunaja. Jätä sivuun pariksi minuutiksi. Sulata tällä välin voi. Lisää hiivaseokseen hiutaleet, suola ja 3.5-4 dl vehnäjauhoja. Alusta taikina kimmoisaksi. Lisää joukkoon sulatettu voi ja lisää jauhoja. Alusta taikinasta kiinteä pallo. Peitä taikinakulho liinalla ja anna levätä lämpimässä paikassa 15 minuuttia.

Jaa taikina kolmeen osaan. Pyörittele palat palloiksi ja taputtele pallot pyöreiksi, litteiksi leiviksi (halkaisija noin 20 cm). Siirrä ne uunipellillä olevaan leivinpaperin päälle. Paina kunkin leivän keskelle reikä juomalasilla tai muulla pyöreällä esineellä. Voit paistaa nämä ”reiät” samalla pellillä leipien kanssa. Pistele leivät vielä haarukalla ja paina leipään viiltoja, joita pitkin valmiit leivät voi taittaa paloiksi.

Peitä leivät leivinliinalla ja kohota noin tunnin verran lämpimässä paikassa.

Paista kohonneita leipiä 200 asteessa noin 15 minuutin ajan.
 
Reikäleipä kaurasta

Vinkki:

* Saat leipään vaihtelua, kun käytät kaurahiutaleiden sijasta esimerkiksi neljän viljan hiutaleita.

 

Kommentit (4)

Näyttää ja kuulostaa hyvälle! Millä määrällä sokeria (?) tuon hunajan voisi korvata?

Hei Anne! Kiva, että innostuit 😀 Hunajan sijasta voit laittaa 1.5 rkl sokeria.

Heippa! Näitä pakko kokeilla, herkullisen näköisiä, nam. Onnistuisikohan kaurajauhoilla?

Heippa Anne! Kiva, että innostuit. Nämä ovat tosi hyviä ja tekisikin heti mieli leipoa uusi satsi 🙂 En ole kovin tuttu kaurajauhojen kanssa, enkä uskalla sanoa miten ne toimisivat tässä. Uskallatko testata? 🙂

Kommentoi juttua: Kaurareikäleipä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X