Kinuski-suklaapalat, miltei kuin Twix

Suklaa-kinuski-herkku rapealla muropohjalla on herkullinen tarjottava vaikka juhlissa

Nämä Twixiä muistuttavat kinuski-suklaapalat ovat pyörineet mielessäni jo useamman kuukauden ja ne ovat muistuttaneet olemassa olossaan useissa blogeissakin silloin tällöin. Nyt kun suklaanhimo taas iski kunnolla päälle, plarasin himoa tyynnyttääkseni uutta Suklaa-kirjaani. Törmäsin jälleen Suklaa-kinuskiherkut ohjeeseen, enkä malttanut enää odottaa kauempaa ohjeen testaamista. Ohje tosin muokkaantui hieman matkan varrella mm. vuoan koon suhteen ja keittämisajan suhteen, mutta idea on sama. Piirakan pohjalla on siis rapea murotaikina, jonka päälle kerros kinuskia ja päällimmäisenä vielä ihana kerros suklaata. Juuri niin kuin twix-patukassakin. Nam!

Itsetehdyt suklaapatukat kuten twix

Koska suola samaan aikaan sekä korostaa että taittaa makeutta, lisäsin pohjaan hieman reilummin suolaa, jotta makea kinuski pääsisi kunnolla oikeuksiinsa. Ja niinhän se tekikin.

Ja enpä tainnut vielä kertoa, että tämä piirakka on myös munaton. Murotaikinainen pohja on muun muassa tästä syystä sopivan mureneva ja suorastaan suussasulavan rapea.

Kinuski-suklaapatukat ovat syötävissä heti, kun suklaa jämähtää päälle. Itse kuitenkin huomasin, että maku syventyi ja tasaantui muutaman päivän kuluessa. Muutaman päivän päästä, eli juuri silloin, kun patukat mielestäni maistuivat kaikkeista parhaimmille, ne loppuivat.

Melkein kuin Twix-patukat

Kinuski keitetään tölkistä löytyvästä, ei-karamellisoidusta eli niin sanotusta tavallisesta kondensoidusta maidosta, ja parista muusta aineesta. Keittoajalla voi vaikuttaa patukoiden makuun ja kinuskin tummuuteen. Itse keittelin kinuskia vain sen verran, että se pysyi koossa ja jäi hieman venyväksi ja vanuvaksi. Katso vinkkiosiosta alempaa ohjeen muunnosideat.

Nämä muuten olisivat aika kivoja pieniä makeisia vaikka lähestyvän Vapun piknikille. Tai muuten vain karkkipäivään. Patukat voi myös halutessaan leikata vieläkin pienemmiksi, jolloin ne sopivat mainiosti myös juhlatarjottaviksi.

Kinuski-suklaapalat

Koosta riippuen noin 30 patukkaa.

Pohja:

175 g voita huoneenlämpöisenä

0.5 dl sokeri

1 tl vaniljasokeria

3.5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

ripaus (n. 0.25-0.5 tl) suolaa

Kinuski:

125 g voita

1 dl sokeria

1 prk (á 398 g) kondensoitua maitoa

0.5 dl glukoosisiirappia tai vaaleaa siirappia

Päälle:

250 g tummaa (n.50%) suklaata

1 rkl vaaleaa siirappia (ei pakollinen. Tuo suklaaseen kiiltoa ja paremman leikattavuuden)

Ohje:

Vuoraa n. 20 x 30 cm kokoinen uunipelti leivinpaperilla. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.

Tee ensin pohja. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Tähän kuluu aikaa noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen ja suolan. Sekoita sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Älä siis vaivaa taikinaa. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellin pohjalle. Jos taikina tarttuu sormiin, käytä apuna jauhoja. Taikinaa tulee melko ohut kerros, mutta se riittää kyllä.

Murotaikina kinuskisen piirakan pohjana

Paista pohjaa noin 15-20 minuuttia, kunnes se saa hieman väriä pintaansa.

Tee kuorrute. Laita kaikki kinuskin aineet kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes voi sulaa. Kiehauta. Keitä seosta niin kauan, että se hieman tummuu ja samalla paksenee. Tähän kuluu aikaa noin 7-10 minuuttia. Anna kinuskin jäähtyä muutama minuutti. Levitä sitten kinuski pohjan päälle.

Kinuski syntyy kondensoidusta maidosta

Sulata vielä tumma suklaa kuorrutteeksi. Pilko suklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa n. 15 sekunnin välein sekoitellen. Sekoita joukkoon lopuksi siirappi. Kinuskin pitäisi tässä vaiheessa olla jo hieman jähmettynyt pinnalta. Kaada sula suklaa ohuina noroina kinuskin pinnalle ja tasoita. Voit tässä vaiheessa koristella pinnan esim. vetelemällä haarukkalla tai lusikalla pintaan haluamiasi kuvioita.

Suklaa saa kiiltoa siirapista

Anna piirakan kovettua ennen leikkaamista. Piirakka kovettuu nopeammin jääkaapissa. Leikkaa piirakka paloiksi, kun suklaa on miltei kokonaan jähmettynyt. Jos suklaa kovettuu liikaa, se lohkeilee helpommin. Voit tällöin pitää piirakkaa huoneenlämmössä, jolloin suklaa hieman pehmenee ja leikkaantuu siistimmin.

Vinkki:

* Mitä kauemmin keität kinuskia ja mitä paksumpaa ja tummempaa siitä tulee, sitä voimakkaamman makuinen siitä tulee ja samalla myös kovempi. Itse keittelin kinuskin tuollaiseksi suht vaaleaksi. Kinuski jäi pehmeäksi, jolloin piirakkaa piti kovettaa jääkaapissa pidempään, kuin tummemmaksi keitettyä kinuskia, ennen kuin sen sai leikattua siististi paloiksi.

* Saat vaihtelua kinuski-suklaapatukoihin, kun maustat valmiin kinuskin esim. appelsiiniaromilla tai raastat pohja taikinan joukkoon appelsiinin kuorta. Kokeile myös piparminttuaromia kinuskiin tuomaan raikkautta. Nam nam nam!

Kinuski-suklaapalat kondensoidusta maidosta

Kommentit (6)

Tätä on pakko kokeilla. Kiitos ihanasta ohjeesta. Just äitienpäiväksi..pikkuiset tykkää,lapsenlapset.

Kiva, että innostuit Anja! 🙂 Toivottavasti teillä tykätään tästä yhtä paljon kuin meillä. Herkullista äitienpäivää! 🙂

Tuo kinuskitäyte oli aivan taivaallinen! Onnistuisikohan tuo kakun täytteeksi, jos joukkoon lisää vielä tuorejuuston ja kermaa? 🤔

Eikö ollutkin ihanaa herkkua, Pirjo 🙂 Tätä kinuskia en suosittelisi täytteeseen ainakaan keittämisen jälkeen. Kinuski pitää jäähdyttää huoneenlämpöiseksi ennen tuorejuustoon ja kermaan lisäämistä, ja tällöin kinuski voi olla jo liian kovaa siihen puuhaan.

Oletko jo kokeillut kinuskimoussea tällä ohjeella https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-puolukkatayte/ ? Se on aivan ihanaa, yksi lempitäytteistäni 🙂

Hyvä huomio tosiaan! Onneksi en lähtenyt testaamaan. 😄 Bongasin tuon toisen täytteesi ja sitä onkin tarkoitus kokeilla ensi kuussa synttärikakkuun. Nämä keksipalat ovat muuten liiankin hyviä! Kiitos kun jaat näitä helppoja ja herkullisia ohjeita! 🙂

Jee, kiva juttu, että kinuskimousse pääsee testiin. Uskon, että tykkäät. Nämä kinuskipalat ovat minustakin liian hyviä. Oli tosi vaikea lopettaa syömistä. Aina vannoin, että nyt otan viimeisen palan, mutta hups vaan, hetken päästä käsi noukki seuraavan palan…

Ole hyvä Pirjo 🙂 Ja kiitos sinulle. On aina ihanaa saada ohjeista palautetta, niin tietää miten ne muilla toimivat 🙂

Kommentoi juttua: Kinuski-suklaapalat, miltei kuin Twix

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Testailin tähän lukijan vinkkaamaan ihanaan punaherukka-juustokakkuun hieman erilaista pohjaa, ja voi kuinka herkullista siitä tuli! Olisin voinut syödä pelkkää pohjaa pelkiltään, niin herkullista, rapeaa ja kinuskisen makeaa se oli. Pehmeä miedosti sitruunainen ja vaniljainen juustokakkutäyte sekä kirpeähkö punaherukkapäällinen olivat piste i:n päällä. Ihanaa herkkua kaikinpuolin 💖 Enkä ole ainut tätä mieltä oleva, sillä myös monet muut syöjät kehuivat tätä ja pyysivät innoissaan myös ohjetta. Lue koko ohje blogista⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/herkullinen-punaherukka-juustokakku/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#juustokakku⁠
#juustokakunpohja⁠
#ihanitsetehty⁠
#kesäleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#kesä⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#yummy⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Meillä oli mökillä jälkkärinä ihana Eton mess, paremmin ehkä Pappilan hätävarana tunnettu todella helppa ja nopea jälkiruoka, joka valmistuu vain kourallisesta aineita. Tuoreet mansikat yhdessä marengin ja sitruunalla maustetun vaniljavaahdon kanssa ovat ihanaa herkkua, joka tuntuu maistuvan aina jokaiselle. Kurkkaa helppo ohje blogista
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/eton-mess-helppo-ja-nopea-jalkiruoka/⁠
⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
#etonmess
#mansikka
#marengit
#kesäleivonta
  • Nämä ihanat, älyttömän hyvät, uunittomat suklaakeksit valmistuvat helposti ja nopeasti vain muutamasta aineesta. Näiden tekeminen onnistuu myös vaikka mökillä, jos sieltä vain löytyy edes jonkinlainen liesi, jotta kaurahiutaleet pystyy paahtamaan pannulla ja suklaan saa sulatettua. Aivan loistava ohje, vaikka itse sanonkin. Katso tarkka ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kaura-suklaakeksit-ilman-uunia/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaakeksi⁠
#kaurakeksi
#ilmanuunia⁠
#keksit⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#yummy⁠
#easybaking⁠
#chocolate⁠
#cookies⁠
#withoutoven⁠
  • Mein tyttö täytti 10-vuotta ja toivoi synttärikakukseen suklaakakkua. Kakun suhteen tytöllä oli tarkat toiveet sekä maun että ulkonäön suhteen. Valmis kakku ilahdutti tytön ja tytön kaverit, jotka ottivat kakusta parikin santsikierrosta. Lopulta jäljellä oli vain pienen pieni pala. Kurkkaa kakun tarkka ohje blogin puolelta ⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-tyton-10-vuotissynttareille/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaakakku⁠
#mielettömänmeheväsuklaakakkupohja⁠
#mansikat⁠
#10vuotta⁠
#kaverisynttärit⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivontablogi⁠
#yummy⁠
#chocolate⁠
#cake⁠
#strawberry⁠
⁠
  • Suolainen pannukakku on helppo ja herkullinen arkiruoka tai vaikkapa lounas. Pannariin voi hukuttaa miltei mitä tahansa. Kurkkaa ohje blogin puolelta ja testaa vaikka heti tänään⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/arkiruokavinkkina-suolainen-pannukakku/⁠
⁠
#arkiruoka⁠
#helppojanopea⁠
#suolainen ⁠
#pannukakku⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivontablogi⁠
#blogi
  • Tämän kesän viimeisin, muttei vähäisin raparperileivonnainen taisi olla tässä. Tämä superhelppo, muhkea ja mehevä vadelma-raparperipiirakka valmistuu yhdessä kulhossa ja saa päälle ihanan makuparin, vadelma+raparperi. Vein yhden pellillisen töihin ja toisen valmistin kotiin valmiiksi työaamuna ennen töihin lähtöä. Ja ei, en ole aamuvirkku jokabaina heiluu aamuisin pystyssä. Tämä vain valmistuu niin nopeasti, ettei aamutoimista lähtenyt kuin muutama minuutti pois. Varsinkin, kun ne jauhot ja sokerit olivat valmiina pöydällä odottamassa. Superhelppo ja herkullista. Toimii myös muista marjoista! Kurkkaa ohje blogista

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-vadelma-raparperipiirakka/

#helppojanopea
#kesä
#raparperi
#vadelma
#piirakka
#leivontablogi
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#rasberry
#pie
#easyandyummy
#yummy
  • Tytöt 6v ja 9v leipoivat kahdestaan äitienpäivälahjaksi ihanan mutakakun kaakaokermalla ja tuoreilla mansikoilla. Kakku tehtiin sydämen malliseen vuokaan ja mansikoiden päällä oli vielä suklaa, jossa ♥️ Aivan ihanat lapset ja todella ihana kakku 💕 Katso helppo ohje blogista ja leivo vaikka Juhannukseksi.

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mutakakku-kaakaokermalla-ja-mansikoilla/

#mutakakku
#kaakaokerma
#mansikat
#kesä
#äitienpäivä
#lastenleipoma
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#chocolate
#mudcake
#strawberry

suklaapossu

X