Suklaapossu

Laskiaisen kääretorttu (munaton)

Laskiaisen kääretorttu on munaton

Tässä laskiaisen kääretortussa maistuu laskiaispullan maut; kardemummainen pulla, hillo (tai/ja mantelimassa) ja kermavaahto. Kääretorttu myös valmistuu tavallista kääretorttua helpommin, sillä pohjan aineet vain sekoitetaan keskenään. Kääris on myös kokonaan munaton ja siitä saa helposti myös maidottoman vain vaihtamalla täytteeseen vaahdotettavan kerman maidottomaan versioon.

Koska munaton kääretorttupohja on hieman tavallista sokerikakkupohjaista kääretorttua tiiviimpi, se muistuttaa jo siltä osin pullaa ja toimii herrrrkullisena pullan korvikkeena. Tästä tuli aikas herkullinen ”laskiaispulla”, vaikka itse sanonkin.

Kääretorttu ilman kananmunaa

Ohjeen pohjana toimii munaton mustaherukka-omenatäytteinen kääretorttu. Tuon kääretortun pohja oli melko ohut ja tätä ohjetta varten muokkasinkin ohjeesta hieman paksumman. Samalla vähensin hieman sokeria ja lisäsin kardemummaa tuomaan pullanmakua.

Laskiaskääretorttu valmistuu ilman vatkaimia

On helppoa vain sanoa, että ”otin tuon ohjeen ja muokkasin sitä” ja jättää kertomatta ne lukuisat yritykset ja epätoivon tunteet epäonnistumisten johdosta. Mutta paljastanpa kuitenkin, että ohjeen muokkaaminen ei onnistunut ensimmäisellä kerralla haluamallani tavalla. Eikä myöskään toisella. Ja menipä myös kolmas ja neljäskin kokeilu pieleen. Viidennen kerran kohdalla totesin, että jos nyt ei onnistu, niin en halua enää nähdä ainuttakaan kääretorttua seuraavaan viiteen vuoteen. Mutta tuolla yrittämällä kääris lopulta onnistui, myös ulkonäöllisesti.

Ja kappas. Tuon viidennen ja viimeisen kokeilukerran jälkeen totesin, että loppujen lopuksi toinen testikerta oli kuin olikin paras, sillä siinä sekä tortun että täytteen mittasuhteet olivat juuri täydelliset ja myös maku oli lähinnä laskiaispullaa. Ainut ”moka” tuossa toisessa testikääriksessä oli siis vain kääretortun ulkonäkö, jota pienoisena perfektionistina halusin muokata paremmaksi. Onneksi lopulta keksin keinon repeämisen riskin minimoimiseksi, joten uskallan kirjoittaa ohjeen ylös. Ohje on nyt lopulta sellainen, mihin olen todella tyytyväinen.

Munaton kääretorttu laskiaiseksi

”Kakkospohjan” ainut ongelma nimittäin piili siinä, että se halkesi liikaa käärimisvaiheessa. Uskon, että syy on siinä, että menin isontamaan pohjan ohjetta haaveillessani paksummasta pohjasta. Siitä tuli toki paksumpi, mutta samalla alkuperäistä ohjetta herkempi halkemaan. Halkeiluun auttaa kuitenkin se, että paistaa pohjan vain juuri ja juuri kypsäksi ja myös käärimistapa.

Kääretortun käärimisen salaisuus piilee osittain siinä, että kääretorttu rullataan leivinpaperia apuna käyttäen tiukalle rullalle ja jätetään leivinpaperin sisään vetäytymään muutamaksi tunniksi. Jos kääretortun vain käärii ja antaa olla sellaisenaan, et tuppaa leviämään ja samalla halkeilee sivuilta/päältä.

Swiss roll without eggs

Kuvat on otettu ohjetta ohuemman pohjan kanssa, koska suoraan sanottuna en enää viitsinut alkaa leipomaan sitä kuudetta kääretorttua ainoastaan kuvien tähden. Laskiaispullan himotkin laantuivat maistellessa tiesminkälaisia versioita ja samaan aikaan housutkin tuntuivat kutistuneen pesussa ainakin pari kokoa…

Mutta hyvä tästä tuli. Loppujen lopuksi vekki tai pari kääretortun pinnalle ei vaikuta makuun, joten vaikka pelkäisikin käärimisvaihetta, niin kannattaa silti yrittää. Makumaailma on nimittäin ihana!

 

Laskiaisen kääretorttu (munaton)

Aineet

(huom! vinkkiosiosta alempaa löydät ohueamman pohjan=kuvissa näkyvän kääriksen pohjan määrät):

4.5 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

2.25 dl sokeria

3 tl kardemummaa

0.75 tl suolaa

3 dl vettä (tai maitoa)

0.5 dl auringonkukka(tai rapsi- tai rypsi)öljyä

Täyte:

3 dl vispikermaa

2 tl vaniljasokeria

1 rkl sokeria

noin 2 dl vadelma- tai mansikkahilloa (tai/ja maidolla ohunnettua mantelimassaa maun mukaan)

Ohje:

Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään. Lisää joukkoon vesi (tai maito) ja öljy. Sekoita nopeasti sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperoidulle uunipellille esimerkiksi palettiveistä apuna käyttäen. Taikinaa tulee melko ohut kerros. Paista 225 asteessa noin 6-8 minuuttia, kunnes levyn keskikohta tuntuu pinnalta kiinteältä. Varo paistamasta liikaa, sillä liian kuiva pohja repeilee helpommin. Nosta kypsä taikinalevy leivinpaperin avulla jäähtymään esimerkiksi toiselle uunipellille ja peitä liinalle. Anna jäähtyä kokonaan.

Ennen täyttämistä kippaa pohja leivinliinan päälle ja poista leivinpaperi. Jos leivinpaperi ei irtoa ja on tarttunut pohjaan kiinni, sivele sitä kevyesti vedellä.

Tee täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Mausta vatkaamisen loppupuolella sokereilla.

Levitä hillo (tai/ja mantelimassa, ks. vinkkiosio alempaa) kääretorttupohjan päälle. Levitä hillon päälle kermavaahto.

Aloita kääriminen kapeammalta sivulta taittaen ensimmäinen taitos täytteen päälle napakasti. Jatka rullaamista pyyhkeen avulla. Jätä sauma kääretortun alapuolelle. Kiristä kääretorttu tiukemmaksi leivinpaperin avulla.

Kiristä kääretorttu leivinpaperin sisään

Nosta kääretorttu varovasti tarjoiluastiaan ja nosta jääkaappiin tekeytymään mielellään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Voit ”koristella” kääretortun ripottelemalla kevyesti tomusokeria pinnalle.

Vinkit:

* Jos et osaa päättää täytätkö kääretortun hillolla vai mantelimassalla, täytä ne molemmilla. Levitä kääretortun toisen puolelle hilloa ja toiselle puolelle maidolla notkistettua mantelimassaa, niin pääset nautiskelemaan kummastakin mausta.

* Jos et kaipaa niin paljon pullanmakuista pohjaa, vaan haluat enemmänkin nauttia täytteestä enemmän kuin pohjasta (= ylempänä kuvissa näkyvä torttu), tee pohjalevy alla olevilla määrillä ja jatka muutoin ohjeen mukaan:

3.75 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1.75 dl sokeria

2.5 tl kardemummaa

0.5 tl suolaa

2.5 dl vettä (tai maitoa)

0.5 dl auringonkukka(tai rapsi- tai rypsi)öljyä

Alla vielä häthätää napattu kuva paksumman = ohjeen mukaan tehdyn pohjan kanssa tehdystä laskiaiskääretortusta. Rullasin siis tuon niin löysästi, että se pääsi halkeamaan sivuilta enemmän kuin halusin. Mutta loppujen lopuksi kun kuvaa katsoo, niin eipä tuo kovin pahasti näytä haljenneen.

Taidan jo toistaa itseäni, mutta ulkonäkö ei ole tärkein, vaan maku, eikös niin. Ja tällä on tosi kiva lasketella laskiaiseen. Huh, tulipas taas ”hölpötettyä” 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laskiaisen kääretorttu (munaton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *