Esikoisen tarhaura päättyi toukokuun lopulla ja vein tarhatädeille
tällaisen kakun kiitoksena näistä monista vuosista. Vaikka pidänkin
kakkujen tekemisestä, tällä kertaa en jaksanut alkaa tekemään mitään
suurempitöistä ison vatsani kanssa. Päätinkin panostaa makuun. Tai onhan
maku aina tärkeimmistä tärkein, mutta tällä kertaa halusin olla
ehdottoman varma, että kakun maku on ihana. Blogistani löytyvä Järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku on saanut suuren suosion, ja tarjosinkin sellaista myös tarhan henkilökunnalle. Kakku kuulemma maistui 🙂

Ohje toki koki pienen muutoksen niin pohjan kuin täytteenkin
osalta. Tällä kertaa tein kakusta paksumman ja laitoin tuorejuustoa
hieman vähemmän suhteessa kermavaahtoon. Pohjan tein ihanan
mariekeksi-valkosuklaa-pohjan sijasta Dominoista ja maidosta, melkein
kuin Appelsiini-juustokakussakin.

Jätin täytteestä itselleni pienen maistiaisen. Ja kyllä vaan, se oli ihanan samettisen pehmeää, silkkisen sileää, suussasulavaa, miedon sitruunaista. Uskon, että mascarpone on syypää tuohon ihanaan makuun koostumukseen. Mascarponen rasvaisuudesta oli toki hieman haittaakin, sillä se söi hieman sitruunan raikkautta. Olisinkin kaivannut joukkoon hieman enemmän sitruunaa, mutta pusersin viimeisen sitruunan tähän. Mutta pääasia, että kakku oli siitä huolimatta ollut syöjien mielestä hyvää 🙂

Liivatteeton sitruunajuustokakku päiväkotiin
n. 24 cm irtopohjavuokaan Pohja:

2 pötköä Dominoita

n. 3 rkl maitoa 

Täyte:

2.5 dl Flora Kuohua

2.5 dl Flora Vispiä

300 g maustamatonta tuorejuustoa (käytin Valio Violaa)

375 g (1.5 pkt) mascarponea

n. 2 dl sokeria

n. 9 rkl (2-3 sitruunan) sitruunan mehua

2-3 sitruunan hienoksi raastettu kuori 

Ohje 

(kuvallisia ohjeita samantyyppisen kakun tekemiseen Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun postauksessa):

Hienonna Domino-keksit. Sekoita muruseoksen joukkoon maitoa sen verran, että seos pysyy just ja just koossa, kun sitä puristaa kämmenessä. Laita n. 24 cm irtopohjavuoan reunat tarjoilulautaselle ja voitele pohja kevyesti. Keijun Spray on tähän tarkoitukseen todella kätevä. Kaada keksiseos vuoan pohjalle ja painele tasaisesti pohjalle.

Voitele myös irtopohjavuoan reunat (tai vuoraa vuoan reunat piirtoheitin- tai reunakalvoilla ja voitele kalvot). Voitelu auttaa kakkua irtoamaan siististi. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.

Pese sitruunoiden kuoret todella hyvin. Raasta kuoret hienoksi raasteeksi ja purista sitruunoista mehut talteen. Vatkaa Flora Kuohu ja Flora Vispi vaahdoksi samassa kulhossa. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto, hieman sokeria, sitruunan mehua n. 9 rkl ja sitruunan raastettu kuori voimakkaasti sekoittaen, kunnes kaikki sokeri on sulanut joukkoon. Maista ja lisää sokeria makusi mukaan. Täytteen koostumus on tässä vaiheessa kuohkean moussemaista, mutta melko vielä löysää.

Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Laita vuoka jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli.

Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunat (ja reunakalvot).

Koristele esimerkiksi mansikoilla. Nyt kakku on valmis nautiskeltavaksi. Nam! 🙂

Vinkki:

* Pohjan voi tehdä myös kekseistä ja valkosuklaasta kuten Järisyttävän hyvässä sitruunajuustokakussakin