Liivatteeton sitruunajuustokakku tarhaan

 

Esikoisen tarhaura päättyi toukokuun lopulla ja vein tarhatädeille
tällaisen kakun kiitoksena näistä monista vuosista. Vaikka pidänkin
kakkujen tekemisestä, tällä kertaa en jaksanut alkaa tekemään mitään
suurempitöistä ison vatsani kanssa. Päätinkin panostaa makuun. Tai onhan
maku aina tärkeimmistä tärkein, mutta tällä kertaa halusin olla
ehdottoman varma, että kakun maku on ihana. Blogistani löytyvä Järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku on saanut suuren suosion, ja tarjosinkin sellaista myös tarhan henkilökunnalle. Kakku kuulemma maistui 🙂

Ohje toki koki pienen muutoksen niin pohjan kuin täytteenkin
osalta. Tällä kertaa tein kakusta paksumman ja laitoin tuorejuustoa
hieman vähemmän suhteessa kermavaahtoon. Pohjan tein ihanan
mariekeksi-valkosuklaa-pohjan sijasta Dominoista ja maidosta, melkein
kuin Appelsiini-juustokakussakin.

Jätin täytteestä itselleni pienen maistiaisen. Ja kyllä vaan, se oli ihanan samettisen pehmeää, silkkisen sileää, suussasulavaa, miedon sitruunaista. Uskon, että mascarpone on syypää tuohon ihanaan makuun koostumukseen. Mascarponen rasvaisuudesta oli toki hieman haittaakin, sillä se söi hieman sitruunan raikkautta. Olisinkin kaivannut joukkoon hieman enemmän sitruunaa, mutta pusersin viimeisen sitruunan tähän. Mutta pääasia, että kakku oli siitä huolimatta ollut syöjien mielestä hyvää 🙂

Liivatteeton sitruunajuustokakku päiväkotiin
n. 24 cm irtopohjavuokaan Pohja:

2 pötköä Dominoita

n. 3 rkl maitoa 

Täyte:

2.5 dl Flora Kuohua

2.5 dl Flora Vispiä

300 g maustamatonta tuorejuustoa (käytin Valio Violaa)

375 g (1.5 pkt) mascarponea

n. 2 dl sokeria

n. 9 rkl (2-3 sitruunan) sitruunan mehua

2-3 sitruunan hienoksi raastettu kuori 

Ohje 

(kuvallisia ohjeita samantyyppisen kakun tekemiseen Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun postauksessa):

Hienonna Domino-keksit. Sekoita muruseoksen joukkoon maitoa sen verran, että seos pysyy just ja just koossa, kun sitä puristaa kämmenessä. Laita n. 24 cm irtopohjavuoan reunat tarjoilulautaselle ja voitele pohja kevyesti. Keijun Spray on tähän tarkoitukseen todella kätevä. Kaada keksiseos vuoan pohjalle ja painele tasaisesti pohjalle.

Voitele myös irtopohjavuoan reunat (tai vuoraa vuoan reunat piirtoheitin- tai reunakalvoilla ja voitele kalvot). Voitelu auttaa kakkua irtoamaan siististi. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.

Pese sitruunoiden kuoret todella hyvin. Raasta kuoret hienoksi raasteeksi ja purista sitruunoista mehut talteen. Vatkaa Flora Kuohu ja Flora Vispi vaahdoksi samassa kulhossa. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto, hieman sokeria, sitruunan mehua n. 9 rkl ja sitruunan raastettu kuori voimakkaasti sekoittaen, kunnes kaikki sokeri on sulanut joukkoon. Maista ja lisää sokeria makusi mukaan. Täytteen koostumus on tässä vaiheessa kuohkean moussemaista, mutta melko vielä löysää.

Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Laita vuoka jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli.

Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunat (ja reunakalvot).

Koristele esimerkiksi mansikoilla. Nyt kakku on valmis nautiskeltavaksi. Nam! 🙂

Vinkki:

* Pohjan voi tehdä myös kekseistä ja valkosuklaasta kuten Järisyttävän hyvässä sitruunajuustokakussakin

Instagram

  • Suolainen piirakka onnistuu hienosti myös munattomana, eikä sitä huomaa valmiista piirakasta lainkaan. Tähän piirakkaan kätkeytyi reilusti kinkkua ja juusto sekä myös pekonia ja paprikaa. Piirakka katosi juhlissa yllättävän paljon väkimäärään nähden eli hyvää oli. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-pekonilla-munaton/ ja tuunaa piirakasta oman makusi mukainen. #suklaapossu #munaton #kinkku #juusto #pekoni #paprika #piirakka #eggless #pie #kotiliesiblogit
  • Punaherukat ❤️ Blogista löytyy nyt koottuna viisi mielestäni parasta punaherukkaleivonnaisohjetta. Siellä on mm. tämän jogurtti-punaherukkapiirakan ohje. Kurkkaa tämä ja muutkin ohjeet blogista. Ja leivo tänä vuonna vaikka jotain uutta :) https://kotiliesi.fi/suklaapossu/viisi-parasta-punaherukkaleivonnaista/
#punaherukka #leivonnaiset #yummy #redcurrant #pie #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Mein poika on aikamoinen lentokonefani ja teinkin hänelle 2-vuotiskakuksi tällaisen lentokonekakun. Kakussa oli sisällä mehevä munaton porkkanakakku. Tarkempi ohje ja enempi juttua blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ #munaton #porkkanakakku #2vuotias #pojansynttärit #synttärikakku #suklaapossu #kotiliesiblogit #kotiliesi
  • Tykkäätkö sitruunasta ja pehmeistä kekseistä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin taatusti rakastat näitä pehmeitä mantelijauholla mehevöitettyjä sitruunakeksejä! Keksiohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pehmeat-manteliset-sitruunakeksit/ #sitruuna #älynhyvät #sitruunakeksit #keksit #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Kristallipullat ovat kyllä parhaita pullia mitä on olemassa! Ainakin mein perheen mielestä. Jos näillä helteillä ei huvita leipoa, niin suosittelen ottamaan ohjeen talteen viileämpiä kelejä varten. Ohje löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pullista-parhaat-kristallipullat/ #pulla #kristallipulla #yummy #best #bun #kotiliesiblogit #suklaapossu
  • Valkosuklaapannacottaa passionilla ja mansikoilla, nams! Tätä herkkua tarjottiin lastemme synttäreillä ja se sai kehuja, muiltakin kuin itseltäni 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaapannacotta-mansikoilla-ja-passionilla/ #valkosuklaa #pannacotta #passion #mansikka #punaherukka #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kirsikka-kaurapaistos 😋 Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun linnut jättivät meidän kirsikkasadon rauhaan ja sain marjoja niin paljon, että niistä sai tehtyä jotain. Ja se jokin oli tämä kaurapaistos, jota tehtiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Ohje blogissa
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-kauramurupaistos/
#helppojanopea #kirsikka #kauramuru #suklaapossu #cherry #oatmeal #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Namskis! 😛

Kiitti Terhi, sanos muuta! 😉

Mascarpone tekee kyllä kakusta ihanan samettisen pehmeän.. 🙂 Sen jälkeen kun täällä blogissasi ensi kerran törmäsin tuohon ideaan laittaa keksipohjaan maitoa, en ole rasvaa käyttänyt tällaisissa ollenkaan!

Sama juttu täällä, maidolla on menty sen kokeilun jälkeen! 🙂 Ja voin ja maidon sijasta pohjaan voisi laittaa varmaan jotain muutakin nestepitoista, vaikkapa mokkakakkuun espressoa jne. 🙂

Moi!
Onko ohje 24 cm vai 20 cm irtopohjavuokaan? 🙂 Alussa sanotaan 24 cm, mutta ohjeessa mainitaan 20 cm..

Moi Kati! Kiitos tarkkaavaisuudestasi! Tein kakun 24 cm vuokaan. Ohje-osa on pilkälti kopsattu aiemmasta sitruunajuustokakkupostauksestani ja siihen on jäänyt väärä vuoan koko. Korjaan kohdan 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.