Suklaapossu

Maailman parhaat mokkapalat mokka-mascarponekreemillä / munaton

Maailman parhaat mokkapalat ovat ihanan kuohkeita, meheviä ja helppotekoisia. Pursotettava mokka-mascarponekreemi kruunaa kokonaisuuden. Ohje on munaton, mutta siitä huolimatta (tai ehkä jopa sen vuoksi) lopputulos on herkullisen pehmeä.

© Irina Lisinen

Pongasin vähän aikaa sitten Markus Hurskaisen Makeeta-kirjasta mokka-mascarponekreemin, joka näytti ja kuullosti syötävän hyvältä. Kuorrutetta piti ehdottomasti päästä testaamaan oman lempparimokkapalaohjeeni päälle. Sopiva hetki tuli, kun vietimme nuoremman tyttäremme 10-vuotissynttäreitä oman perheen kesken tämän kuun alkupuolella. Voi kuinka hyviä näistä tulikaan! Pehmeitä, kuohkeita, suussasulavia, juuri sopivan suklaisia ja mokkaisia.

Kuorrute teki näistä ehkä jopa hieman aiempaa parempia, ainakin jos katsoi sitä vauhtia, jolla lapsemme lautaset tyhjenivät.

© Irina Lisinen

Mokkapalojen pohjaksi valikoitui mikäs muukaan kuin oma (ja monien muiden kehuma) lempparipohjani eli maailman parhaiden mokkapalojen ohje, mutta tällä kertaa vain hieman miedomman suklaisena. Laitoin pohjaan alkuperäisohjetta hieman vähemmän kaakaojauhetta ja vastaavasti enemmän vehnäjauhoja. Pohja ei näin tehden ollut aivan niin hallitseva kuin alkuperäisohjetta käytettäessä.

© Irina Lisinen

Mokkapalojen ohje on munaton ja maidoton, mutta koska päälle tulee mokkakreemi, mokkikset ovat enää ”vain” munattomia. Vaikka munattomilla mokkapaloille ei olikaan tarvetta, ohjetta kannattaa ehdottomasti silti kokeilla. Ohje on superihana sekä helpon tekotapansa että myös makunsa ansiosta. Pohja valmistuu ilman vatkaimia vain sekoittamalla kuivat ja märät aineet keskenään sekaisin.

Jos päälle tulevan kreemin jättäisi pois, mokkapaloista saa helposti myös maidottomat.

© Irina Lisinen

Kun tein mokkapaloja ensimmäisen kerran tuolla ohjeella, jäin sille tielle. Muita ohjeita ei ole enää tullut testattua, sillä tiedän tuon ohjeen toimivan täydellisesti. Ja kyllä, olen testannut varmaan ainakin 15 erilaista mokkapalaohjetta tätä ennen, joten nyt kun vihdoin osuin kultasuoneen, aion pitää siitä kiinni 😉

Katso vaikka alta olevasta kuvasta, kuinka ihana rakenne näissä onkaan.

© Irina Lisinen

Itse mokka-mascarponekreemin maku oli miedon mokkainen. Pelkäsin vähän etukäteen sitä, mitä kahvia vieroksuvat lapseni mahtavat sanoa tuosta päällisestä, mutta eipä siinä montaa sekuntia mennyt, kun lautaset oli jo miltei nuoltu puhtaiksi. Kuorrute taittoi mokkapalojen makeutta ja täyteläisyyttä, ja teki maailman parhaista mokkapaloista juhlavia.

Mokkapalat mokka-mascarponekreemillä

Noin 30 x 40 cm kokoiselle uunipellille. Koosta riippuen noin 27 palaa.

Pohja:

6.75 dl vehnäjauhoja

4 dl sokeria

1.5 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta

1 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

1.5 tl ruokasoodaa

2 tl vaniljasokeria

1 rkl (omenaviini)etikkaa

1.5 dl öljyä

4.5 dl vettä

Kuorrutus:

75 g voita (tai maidotonta margariinia)

2 rkl vettä

1 tl espressopikakahvijauhetta

2 rkl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

n. 4-4.5 dl tomusokeria 

Päälle mokka-mascarponekuorrute:

500 g (2 pkt) mascarponea

2 rkl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

10 rkl tomusokeria

2 tl espressopikakahvijauhetta

6 rkl vettä

1 dl vispikerma

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Tee pohja: Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon etikka, öljy ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Levitä taikina leivinpaperoidulle, syvälle, noin 30 x 40 cm kokoiselle uunipellille.

© Irina Lisinen

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia, tai kunnes kunnes pohja tuntuu sormin varovasti koitettuna kiinteältä eikä keskelle tökättyyn tikkuun tartu raakaa taikinaa.

Anna pohjan jäähtyä ainakin noin 15 minuuttia pöydällä ennen kuorrutteen tekemistä, sillä liian kuuman pohjan pinta repeilee kuorrutetta levitettäessä helpommin kuin hieman jäähtyneen pohjan pinta. Jos taas pohja jäähtyy liian kylmäksi, voi kuorrute jämähtää siihen ennen kuin sen ehtii levittämään pinnalle siististi.

Sulata kuorrutetta varten rasva mikrossa. Sekoita vesi ja espressopikakahvijauhe keskenään ensin keskenään. Lisää seos sulan rasvan joukkoon. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe ja aluksi noin 3.5 dl tomusokeria. Sekoita hyvin sekaisin. Lisää tomusokeria sen verran, että seos paksenee, mutta on edelleen juoksevaa. Jos kuorrutteesta tulee liian kylmää tai jähmeää, lämmitä sitä mikrossa hetki, kunnes se on taas juoksevaa. Kuorrute saa olla lämmintä. Levitä kuorrute pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi vaikkapa palettiveitsellä. Ripottele pinnalle halutessasi nonparelleja, mutta tee se äkkiä, sillä kuorrute kovettuu nopeasti.

© Irina Lisinen

Anna mokkapalojen jäähtyä kokonaan leivinliinan alla. Leikkaa ennen päällisen pursottamista haluamasi kokoisiksi paloiksi. Mie leikkasin mokkapalat reunojen siistimisen jälkeen noin 4 cm x 9 cm kokoisiksi paloiksi .

Tee mokka-mascarponekreemi. Sekoita espressopikakahvijauhe ja vesi keskenään (tai keitä vahvaa kahvia noin 0.5 dl). Siivilöi mascaponen joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa nopeasti vatkaimella sekaisin. Sekoita kahvin joukkoon vispikerma. Lisää kahvikermaseos mascarponen joukkoon kolmessa erässä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto kuohkeutuu ja paksenee pursotettavan paksuiseksi. Varo kuitenkin ylivatkaamasta seosta.

© Irina Lisinen

Lusikoi kreemi pursotuspussiin, jossa on haluamasi tylla. Pursotuspussin sijasta voit käyttää vaikkapa paksua pakastepussia ja leikata päähän reiän pursottamista varten. Pursota mokkakreemiä mokkapalojen päälle. Ripottele pinnalle vielä koristeeksi nonparelleja.

Ja eikun syömään!

Vinkit:

* Jos haluat pohjasta paksumman, paista taikina pienemmässä vuoassa tai tee taikina noin 1.5-kertaisena.

* Vaniljan ystävät voivat lisätä myös kuorrutteeseen vaniljasokeria. Hyvä määrä on sokerista ja omasta mausta riippuen noin 1 tl.

* Kuorrute levittyy parhaiten lämpimänä siinä vaiheessa, kun pohjakin on vielä hieman lämmin.

* Säilytä mokkapalat jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa tms.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maailman parhaat mokkapalat mokka-mascarponekreemillä / munaton

Minna

Hei, oletko kokeillut tehdä tätä gluteenittomana? Toimisiko vehnäjauhon tilalla esim.vaalea gton jauhoseos tai kaurajauho?

Irina Lisinen

Hei Minna! En ole kokeillut tätä gluteenittomana, mutta eräs lukijoista kommentoi hyvin samantyyppisen munattoman pohjan onnistuneen kaurajauhoista tehtynä.

Kotikokki

Vatkataanko siis ensin kahvi ja vispikerma vaahdoksi ja sekoitetaan sen jälkeen mascarpone+tomukeri+kaakaosekoitukseen? Vai suoraan kahvi ja vispikerma mascarponen sekaan ja sit vatkaus? 😅

Irina Lisinen

Hei Kotikokki! Ja hups, ohjeesta oli tipahtanut yksi lause kokonaan pois 😅 Eli kahvi-vispikermaseos lisätään mascarponen joukkoon kolmessa erässä koko ajan vatkaten. Lisään tuon ohjeeseen. Kiitos tarkkaavaisuudestasi 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.