Muhkeat mokkapalat myyjäisiin / maidoton ja munaton

Nopea ja helppo tarjottava

Lupauduin leipomaan mein vanhimman tytön koripallon turnauksen myyntiin jotain herkkuja viime kuun puolella. Tai ei mitä tahansa herkkuja, vaan hyvin kauppansa tekeviä mokkapaloja.  Tein itse ensin yhden pellillisen, jonka jälkeen myös tyttö innostui leipomisesta ja teki vielä toisen pellillisen.

Pohjaosa on hyvin samankaltainen kuin blogista jo löytyvissä munattomissa, marmoroiduissa mokkapaloissa, jolla saa aikaan supermeheviä, maidottomia mokkapaloja, jotka maistuvat ihan tavallisellekin tallaajalle. Muutin ohjetta hippasen vähentämällä sokeria pohjaosasta ja hyvin toimi näinkin. Tyttö teki vielä lisää muutoksia, ja laittoi vahingossa etikkaa reilusti ohjetta vähemmän. Tyttö pelästyi aluksi vahinkoaan, mutta kun uunista tuli ulos tosi hyvännäköinen mokkapalapohja, unohtui moka samantein. Todettiin tytön kanssa, että tuo vähempi etikkamääräkin itse asiaassa riitti mainiosti kuohkeiden mokkapalojen aikaansaamiseen. Muokkasinkin etikkaa suoraan ohjeeseen pienemmäksi.

Pehmeät ja muhkeat mokkapalat valmistuvat helposti ilman vatkaimia

Lopputuloksena oli siis jälleen muhkeita, höttöisiä, pehmeitä, ihania mokkapaloja. Tuo pohja on kyllä tullut jäädäkseen reseptiarkistooni, ja taitaa itseasiassa olla tämä hetken lempparipohja herkullisiin ja pehmeisiin mokkiksiin kaikessa helppoudessaan. Nams! Niin ja saahan Mielettömän mehevän suklaakakkupohjan taikinallakin aivan ihastuttavia mokkapaloja, tosin ne eivät sitten olekaan munattomia/maidottomia, kuten nämä.

munattomat ja maidottomat mokkapalat maistuvat aivan tavallisele

Vaikka marmoroidut mokkapalat ovatkin nättejä, tein pyynnöstä ihan tavallisen näköisiä versioita. On nämä nonparelleilla koristellutkin kivoja, ihanan pirteitä. Mutta nyt, pidemmittä puheitta, tässä tulee ohje

Mokkapalat, munaton ja maidoton

1 pellillinen

Pohja:

6 dl vehnäjauhoja

4 dl sokeria

2 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta

1.5 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

1.5 tl ruokasoodaa

2 tl vaniljasokeria

1 rkl (omenaviini)etikkaa

1.5 dl öljyä

4.5 dl vettä

Kuorrutus:

100 g maidotonta margariinia sulatettuna

1.5 rkl vettä

1 tl espressopikakahvijauhetta

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

n. 5 dl tomusokeria 

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Tee pohja: Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon etikka, öljy ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Levitä taikina leivinpaperoidulle, pienelle, syvälle uunipellille. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pohja tuntuu sormin varovasti koitettuna kiinteältä eikä keskelle tökättyyn tikkuun tartu raakaa taikinaa.

Kuorrutetta varten sulata rasva mikrossa. Sekoita vesi, espressopikakahvijauhetta, vaniljasokeri, ja kaakaojauhe sulan rasvan joukkoon. Siivilöi joukkoon tomusokeria ja sekoita hyvin sekaisin. Lisää tomusokeria sen verran, että seos paksenee, mutta on edelleen juoksevaa. Jos kuorrutteesta tulee liian jähmeä, lämmitä sitä mikrossa hetki, kunnes se on taas juoksevaa. Levitä kuorrute pohjan päälle. Ripottele pinnalle esim. nonparelleja.

Anna jäähtyä kokonaan ja leikkaa sitten paloiksi. Ja eikun nautiskelemaan.

Ja kehunpa samaan hengenvetoon vielä tuota pohjaa. Se on kyllä mahtava! Taikina valmistuu nopeasti ja helposti ilman vatkaimia. Lopputulos on kuitenkin ihanan pehmeä ja hieman höttöinenkin. Ja koska se on munaton ja maidoton, sopii se niitä vältteleville herkuttelijoille. 🙂

Kommentit (21)

Mikä on suunnilleen pellin koko? Ohjeessa mainitaan pieni korkeareunainen uunipelti. Minä en millään saa riittämään tätä taikinaa, vaikka käytän vähän pienempikokoista vanhaa uunipeltiä.

Moikka Hjelp! 🙂 Kuvista päätellen olen käyttänyt n. 32 x 42 cm kokoista peltiä. Pelti ei siis ollut kovin pieni, vaikka ohje-osioon se sana olikin (todennäköisesti vanhasta ohjeesta) eksynyt. Korjaankin tuon kohdan samantein.

Näistä mokkapaloista ei tule kovin paksuja, joten jos tuntuu, ettei taikina riitä ja haluaa paksummat mokkapalat, kannattaa taikina suosiolla tehdä vähintään 1.5-kertaisena tai jopa 2-kertaisena, jos haluaa kunnon paksut mokkapalat 🙂

Okei, kiitos! Päädyin edellisellä kerralla käyttämään paistoastiana neliskanttista ruoanlaittovuokaa ja voi miten ihania ja muhkeita ja pehmeitä mokkapaloja tuli! Parhaita ikinä! Pidensin myös paistoaikaa puolella. Kiitos siis tästä ohjeesta!

Voi kuinka ihana kuulla Hjelp! 🙂 Aika parhaita ovat, minustakin.

Voisiko nämä toteuttaa jotenkin myös gluteenittomana?

Heippa Leipuri 🙂 Gluteenittomat jauhoseokset ovat nykyään melko hyviä, joten saattaisi onnistua niistä. Jos gluteenittoman jauhoseoksen mukaan laittaisi myös kaurajauhoja, niin voisi onnistuakin. Uskallatko kokeilla? 🙂

Kiitos hyvästä ohjeesta! Leivottiin koulun myyjäisiin ja itsellekin maistiaisiksi. Hirveän hyviä eikä munallisesta erota (ei ollut aiempaa kokemusta munattomasta versiosta). Todella hyvin kohosi ja kun teimme vinkin mukaan 1,5 kertaisen annoksen per uunipelti, tuli kyllä todella paksuja ja hyvin kohonneita. Arvelutti suuri tumman suklaan määrä, mutta lopputulos ihanan tumma, suklainen ja maukas 🙂 Kyllä teemme uudelleenkin, uppoaa vegeillekin!

Hei, mietin että kun tuota espressopikakahvijauhetta ei muuten tule käytettyä niin voisikohan tuon korvata ihan perus keitetyllä tummalla kahvilla?

Hei Saana 🙂 Tumma kahvi sopii espressokahvin sijasta oikein hyvin. Keität vain oikein tujun kahvin ja korvaat veden sillä, niin hyvä tulee 🙂 Ohje toki toimii myös ilman kahviakin, silloin vain jää kahvin maku uupumaan.

Hei,
Tuleeko mokkapaloihin varmasti noin paljon sokeria? 4dl kuulostaa aika paljolta.

Hei Ile. Juu, tulee kyllä. Tässä on myös kaakaojauhetta aika paljon, joten kaipaa rinnalleen myös makeutta. Näiden mokkisten pohja on tavallista mokkapalaan voimakkaamman makuinen muutenkin, jolloin jo pienempi pala saattaa riitää.

Kiitos reseptistä Suklaapossu! Geenit on sitä vastaan että leivon, epäonnistuin mokkapaloissa kahdesti ennekuin onnistuin tällä reseptillä. Tein puolikkaalla reseptillä ja pistin piirakkavuokaan, muhkea ja ilmava tuli. thnx xoxo

Kiva, että tykkäsit ja sait kokea onnistumisen riemun 🙂 Meillä tykätään tällaisista helpoista, sekoitettavista taikinoista nykyään tosi paljon. Lopputulos on usein jopa parempi, kuin monissa sähkövatkainta vaativissa ohjeissa.

Tein ekaa kertaa munattomalla reseptillä ja täytyy sanoa, että tämä resepti jää käyttöön. Tai kuten siskontyttö sanoi: This is the winner!

Ihana kuulla, että tykkäsitte Mordec. Tämä on ihan lemppariohje, meillä ei enää muilla ohjeilla tehdäkään mokkapaloja. Niin paljon parempaa ja mehevämpää kuin ”normit” 🙂

Jonkun kerran käyttäny kysesitä ohjetta ja hyviä ovat. Kaikille tuntuu maistuvan viimesitä palaa myöten. Päätinpä sitten kokeilla tehä kakun samalla ohjeella, mutta kakkuvuokaan. Paistoaika piteni roimasti ja pohjan leikkaaminen oli liki mahotonta koska se mureni käsiin. Lopputuloksena oli kuitenkin yksi parhasita tekemistäni kakuista vaikka olikin sekä munaton että maidoton. Kiitos ohjeesta.

Teen näitä mokkapaloja ensimmäisen kerran yli – huomenna ja tarjotaan sunnuntaina siskoni synttäreillä! Olen maistanut kyseisellä reseptillä valmistettuja mokkapaloja- maistuvat fantastisilta!

Tämä on kyllä huippuhyvä ohje, vaikka itse sanonkin. Monen monta kertaa tullut tehtyä meilläkin. Hienoa, että innostuit maistettuasi myös itse leipomaan tätä 🙂

Täällä sama Jaakko. Synttärit vietetty ja hyviä olivat! Vieraatkin tykkäsivät! Yks tilaus tuli ja yks pyys reseptin! Hyviä olivat. 🙂

Hienoa! Mukava kuulla Jaakko! 🙂

Kommentoi juttua: Muhkeat mokkapalat myyjäisiin / maidoton ja munaton

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X