
Muhkeat mokkapalat myyjäisiin / maidoton ja munaton

Lupauduin leipomaan mein vanhimman tytön koripallon turnauksen myyntiin jotain herkkuja viime kuun puolella. Tai ei mitä tahansa herkkuja, vaan hyvin kauppansa tekeviä mokkapaloja. Tein itse ensin yhden pellillisen, jonka jälkeen myös tyttö innostui leipomisesta ja teki vielä toisen pellillisen.
Pohjaosa on hyvin samankaltainen kuin blogista jo löytyvissä munattomissa, marmoroiduissa mokkapaloissa, jolla saa aikaan supermeheviä, maidottomia mokkapaloja, jotka maistuvat ihan tavallisellekin tallaajalle. Muutin ohjetta hippasen vähentämällä sokeria pohjaosasta ja hyvin toimi näinkin. Tyttö teki vielä lisää muutoksia, ja laittoi vahingossa etikkaa reilusti ohjetta vähemmän. Tyttö pelästyi aluksi vahinkoaan, mutta kun uunista tuli ulos tosi hyvännäköinen mokkapalapohja, unohtui moka samantein. Todettiin tytön kanssa, että tuo vähempi etikkamääräkin itse asiassa riitti mainiosti kuohkeiden mokkapalojen aikaansaamiseen. Muokkasinkin etikkaa suoraan ohjeeseen pienemmäksi.
Lopputuloksena oli siis jälleen muhkeita, höttöisiä, pehmeitä, ihania mokkapaloja. Tuo pohja on kyllä tullut jäädäkseen reseptiarkistooni, ja taitaa itseasiassa olla tämä hetken lempparipohja herkullisiin ja pehmeisiin mokkiksiin kaikessa helppoudessaan. Nams! Niin ja saahan Mielettömän mehevän suklaakakkupohjan taikinallakin aivan ihastuttavia mokkapaloja, tosin ne eivät sitten olekaan munattomia/maidottomia, kuten nämä.
Vaikka marmoroidut mokkapalat ovatkin nättejä, tein pyynnöstä ihan tavallisen näköisiä versioita. On nämä nonparelleilla koristellutkin kivoja, ihanan pirteitä. Mutta nyt, pidemmittä puheitta, tässä tulee ohje
Mokkapalat, munaton ja maidoton
1 pellillinen
Pohja:
6 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
2 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta
1.5 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1.5 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl (omenaviini)etikkaa
1.5 dl öljyä
4.5 dl vettä
Kuorrutus:
100 g maidotonta margariinia sulatettuna
1.5 rkl vettä
1 tl espressopikakahvijauhetta
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
n. 5 dl tomusokeria
Ohje:
Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
Tee pohja: Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon etikka, öljy ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Levitä taikina leivinpaperoidulle, pienelle, syvälle uunipellille. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pohja tuntuu sormin varovasti koitettuna kiinteältä eikä keskelle tökättyyn tikkuun tartu raakaa taikinaa.
Kuorrutetta varten sulata rasva mikrossa. Sekoita vesi, espressopikakahvijauhetta, ja kaakaojauhe sulan rasvan joukkoon. Siivilöi joukkoon tomusokeria ja sekoita hyvin sekaisin. Lisää tomusokeria sen verran, että seos paksenee, mutta on edelleen juoksevaa. Jos kuorrutteesta tulee liian jähmeä, lämmitä sitä mikrossa hetki, kunnes se on taas juoksevaa. Levitä kuorrute pohjan päälle. Ripottele pinnalle esim. nonparelleja.
Anna jäähtyä kokonaan ja leikkaa sitten paloiksi. Ja eikun nautiskelemaan.
Vinkki:
* Vaniljan ystävät voivat lisätä myös kuorrutteeseen vaniljasokeria. Hyvä määrä on sokerista ja omasta mausta riippuen noin 1 tl.
Ja kehunpa samaan hengenvetoon vielä tuota pohjaa. Se on kyllä mahtava! Taikina valmistuu nopeasti ja helposti ilman vatkaimia. Lopputulos on kuitenkin ihanan pehmeä ja hieman höttöinenkin. Ja koska se on munaton ja maidoton, sopii se niitä vältteleville herkuttelijoille. 🙂

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Muhkeat mokkapalat myyjäisiin / maidoton ja munaton
Mikä on suunnilleen pellin koko? Ohjeessa mainitaan pieni korkeareunainen uunipelti. Minä en millään saa riittämään tätä taikinaa, vaikka käytän vähän pienempikokoista vanhaa uunipeltiä.
Moikka Hjelp! 🙂 Kuvista päätellen olen käyttänyt n. 32 x 42 cm kokoista peltiä. Pelti ei siis ollut kovin pieni, vaikka ohje-osioon se sana olikin (todennäköisesti vanhasta ohjeesta) eksynyt. Korjaankin tuon kohdan samantein.
Näistä mokkapaloista ei tule kovin paksuja, joten jos tuntuu, ettei taikina riitä ja haluaa paksummat mokkapalat, kannattaa taikina suosiolla tehdä vähintään 1.5-kertaisena tai jopa 2-kertaisena, jos haluaa kunnon paksut mokkapalat 🙂
Ihana näköinen mokka pala
Okei, kiitos! Päädyin edellisellä kerralla käyttämään paistoastiana neliskanttista ruoanlaittovuokaa ja voi miten ihania ja muhkeita ja pehmeitä mokkapaloja tuli! Parhaita ikinä! Pidensin myös paistoaikaa puolella. Kiitos siis tästä ohjeesta!
Voi kuinka ihana kuulla Hjelp! 🙂 Aika parhaita ovat, minustakin.
Voisiko nämä toteuttaa jotenkin myös gluteenittomana?
Heippa Leipuri 🙂 Gluteenittomat jauhoseokset ovat nykyään melko hyviä, joten saattaisi onnistua niistä. Jos gluteenittoman jauhoseoksen mukaan laittaisi myös kaurajauhoja, niin voisi onnistuakin. Uskallatko kokeilla? 🙂
Kiitos hyvästä ohjeesta! Leivottiin koulun myyjäisiin ja itsellekin maistiaisiksi. Hirveän hyviä eikä munallisesta erota (ei ollut aiempaa kokemusta munattomasta versiosta). Todella hyvin kohosi ja kun teimme vinkin mukaan 1,5 kertaisen annoksen per uunipelti, tuli kyllä todella paksuja ja hyvin kohonneita. Arvelutti suuri tumman suklaan määrä, mutta lopputulos ihanan tumma, suklainen ja maukas 🙂 Kyllä teemme uudelleenkin, uppoaa vegeillekin!
Hei, mietin että kun tuota espressopikakahvijauhetta ei muuten tule käytettyä niin voisikohan tuon korvata ihan perus keitetyllä tummalla kahvilla?
Hei Saana 🙂 Tumma kahvi sopii espressokahvin sijasta oikein hyvin. Keität vain oikein tujun kahvin ja korvaat veden sillä, niin hyvä tulee 🙂 Ohje toki toimii myös ilman kahviakin, silloin vain jää kahvin maku uupumaan.
No mitä vaan voit tehdä
Mokka pala
Hei,
Tuleeko mokkapaloihin varmasti noin paljon sokeria? 4dl kuulostaa aika paljolta.
Hei Ile. Juu, tulee kyllä. Tässä on myös kaakaojauhetta aika paljon, joten kaipaa rinnalleen myös makeutta. Näiden mokkisten pohja on tavallista mokkapalaan voimakkaamman makuinen muutenkin, jolloin jo pienempi pala saattaa riitää.
Kiitos reseptistä Suklaapossu! Geenit on sitä vastaan että leivon, epäonnistuin mokkapaloissa kahdesti ennekuin onnistuin tällä reseptillä. Tein puolikkaalla reseptillä ja pistin piirakkavuokaan, muhkea ja ilmava tuli. thnx xoxo
Kiva, että tykkäsit ja sait kokea onnistumisen riemun 🙂 Meillä tykätään tällaisista helpoista, sekoitettavista taikinoista nykyään tosi paljon. Lopputulos on usein jopa parempi, kuin monissa sähkövatkainta vaativissa ohjeissa.
Tein ekaa kertaa munattomalla reseptillä ja täytyy sanoa, että tämä resepti jää käyttöön. Tai kuten siskontyttö sanoi: This is the winner!
Ihana kuulla, että tykkäsitte Mordec. Tämä on ihan lemppariohje, meillä ei enää muilla ohjeilla tehdäkään mokkapaloja. Niin paljon parempaa ja mehevämpää kuin ”normit” 🙂
Jonkun kerran käyttäny kysesitä ohjetta ja hyviä ovat. Kaikille tuntuu maistuvan viimesitä palaa myöten. Päätinpä sitten kokeilla tehä kakun samalla ohjeella, mutta kakkuvuokaan. Paistoaika piteni roimasti ja pohjan leikkaaminen oli liki mahotonta koska se mureni käsiin. Lopputuloksena oli kuitenkin yksi parhasita tekemistäni kakuista vaikka olikin sekä munaton että maidoton. Kiitos ohjeesta.
Hei Kakuntekijä 🙂 Kiva, että nämä maistuvat teillekin 🙂 Jos innostut vielä testaamaan tätä kakkupohjana, niin kokeilepas täältä löytyvää kakkupohjaohjetta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-meheva-munaton-ja-maidoton-suklaakakkupohja/ Ohje on hyvin samankaltainen kuin näiden mokkisten ohje, mutta pienin muutoksin 🙂
Teen näitä mokkapaloja ensimmäisen kerran yli – huomenna ja tarjotaan sunnuntaina siskoni synttäreillä! Olen maistanut kyseisellä reseptillä valmistettuja mokkapaloja- maistuvat fantastisilta!
Tämä on kyllä huippuhyvä ohje, vaikka itse sanonkin. Monen monta kertaa tullut tehtyä meilläkin. Hienoa, että innostuit maistettuasi myös itse leipomaan tätä 🙂
Täällä sama Jaakko. Synttärit vietetty ja hyviä olivat! Vieraatkin tykkäsivät! Yks tilaus tuli ja yks pyys reseptin! Hyviä olivat. 🙂
Hienoa! Mukava kuulla Jaakko! 🙂
Hei, tekisin tätä lapseni synttäritarjoiluihin kouluun. Resepti on ennestään tuttu, mutta onko kukaan testannut onnistuisiko kuppikakkuvuokiin tehtynä, olisi ehkä lapsille helpompi tarjottava.
Hei Tanja! En ole testannut juuri tätä ohjetta muffinsseina, mutta uskoisin, että onnistuu hienosti. Paistoaika on saattaa tällöin olla hieman lyhyempi, joten kannattaa tarkkailla paistumista 🙂
Kuorrutteen aineslistassa ei mainita vaniljasokeria, ohjeessa sitä kuitenkin lisätään sulan rasvan joukkoon. Kuuluuko se siis kuorrutteeseen ja paljonko sitä laitetaan?
Heippa Leipurinasurkea! 🙂 Hyvä huomio! En nyt juuri muista, käytinkö sitä juuri tähän ohjeeseen vai en, mutta yleensä ainesosalistassa mainitut on niitä, mitä ohjeeseen tulee. Voi olla, että olen käyttänyt sitä joskus jossain toisessa ohjeessa ja kopioinut huolimattomasti koko tekstin ohjeen puolelle. Vaniljasokerin käyttö on kuitenkin makukysymys eli sen käytöstä tai käyttämättäjättämisestä ei ole mitään haittaa. Otin se nyt pois myös ohjeesta, mutta tosiaan halutessaan sitäkin voi laitaa noin 1 tl.
Tämä oli hyvä ohje! Olen nyt kuitenkin leipomassa päiväkotiin ja mietin, olisiko taikina enemmän lasten makuun, jos kaakaon määrää vähentäisi. Luuletko, että se vaikuttaa kuohkeuteen tai nousemiseen, jos kaakaota laittaa vähemmän? Pitääkö esim. lisätä jauhoja?
Hei Seea! Ihana kuulla 🙂 Kaakaojauheen määrää voi hyvin vähentää, kun sen korvaa samalla määrällä vehnäjauhoja (desilitroissa mitattuna) 🙂
Kestääkö nämä miten hyvin pakastusta?
Hei Sanzo! Meillä nämä eivät ole tainneet ehtiä koskaan pakkaseen asti, mutta uskoisin, että kestävät pakastamisen suht hyvin. Ainut mitä voi käydä on se, että ne voivat pakkasessa hieman kostua/tahmaantua lisää.
Mulla ei ollut munia, niin tein mokkapalat tällä ohjeella ja olihan positiivinen yllätys! Tein puolikkaalla piirakkavuokaan. Ainut, mikä ei mennyt kuin ohjeessa, niin paistoaika! 15 min ja aivan lölleröä oli taikina vielä, meni varmaan reilu 20min ja silloinkin pohja oli aivan juuri ja juuri kypsä. Muuten vallan mainio ohje!
Hei Kuu! Kiva kuulla, että tykkäsit ohjeesta 🙂 Ja hyvä, että huomasit, ettei ohjeen paistoaika riittänyt sinulle! 🙂 Paistoaika on tosiaan riippuvainen uunista ja myös paistoastian materiaalista. Mietinkin, voisiko ero paistoajassa johtua siitä, että piirakkavuoka oli jotain hieman hitaammin lämpeävää materiaalia, mitä perusuunipelti.
Tein tällä ohjeella mokkapaloja aiemmin ja niistä tuli ihania, joten päätin kokeilla, miten onnistuu gluteenittomana. Laitoin 4 dl Semperin finmixiä ja 2 dl Kotimaista kaurajauhoa. Tuli ehkä hieman ”tahmaisempi” kuin normaalisti, mutta hyvin onnistui. Päätinkin leikata pohjasta täytekakkupohjat,leikkaus sujui hyvin ja pohjat pysyivät kasassa ongelmitta. Tämä resepti jää varmasti käyttöön!
Jee, ihana kuulla Liisa!
siis miten voi olla näin hyviä? parhaita ikinä. jotenkin kosteampi pohja, kun muissa. ihanaa
Nämä ovat kieltämättä ihanan meheviä ja meillä ainakin tykätään näistä hurjasti. Kiva kuulla, että maistuu sullekin leila! 🙂
Etikkana tässä varmaan käy väkiviinaetikka, jos ei tuota omenaviinietikkaa löydy? Ja onnistuisiko veden sijasta käyttää maitoa/kasvipohjaista maitoa ja öljyn sijasta voita/margariinia?
Moi herkkupallero! Väkiviinaetikka on omenaviinietikkaa tujumpaa ja saattaa maistua läpi, ainakin jos sitä käyttää saman verran kuin ohjeessa. Se saattaisi käydä, jos sitä laimentaisi tarpeeksi, mutta en uskalla luvata satavarmasti ilman kokeilua. Veden sijasta voi käyttää maitoa tai muuta suht miedon makuista, koostumukseltaan vettä vastaavaa nestettä. Myös öljyn voi vaihtaa voihin tai margariiniin, mutta valmiin piirakan koostumus on tällöin hieman erilainen.
Järjettömän hyvä mokkapala – konditooritasis sanoa vieraani, mutta pohja murenee kovasti. Onkohan tähän jotain niksiä?
Moi Jee_i! Hienoa, että maistui myös siellä! Hmm. Tuo murenevuus/tahmaisuus on yksi ongelma tällaisissa munattomissa leivonnaisissa. Siihen voi vaikuttaa enimmäkseen paistoaikaa säätämällä, mutta leivonnainen kannattaa myös jäähdyttää täydellisesti (eli vaikkapa yön yli), jolloin käsittely on helpompaa. Myös lisäämällä joukkoon esim. ksantaania, voisi saada koostumuksesta vieläkin paremman. Tätä en ole tosi kokeillut tässä, mutta peltileivässä se on tuonut rakennetta.