Maapähkinävoi-suklaakeksit, jauhottomat

Maapähkinävoikeksit

Jauhottomia pikkuleipiä ja vain viidestä aineesta? Kyllä vain! Nämä ihanat, jauhottomat maapähkinävoikeksit suklaahipuilla valmistuvat helposti ja nopeasti tosiaan vain viidestä aineesta, ilman jauhoja ja ilman vatkaimia. Aineet sekoitetaan nopeasti sekaisin, taikina pyöritellään palloiksi ja sitten päästään jo paistamispuuhiin. Kun keksejä malttaa paistaa tarpeeksi vähän aikaa ja jättää ne miltei raa’an oloisiksi, ne pysyvät pehmeinä myös jäähdyttyään. Erään syöjän sanoja lainatakseni: ”Näihin meinaa tulla himo”.

Maapähkinävoi-suklaakeksit

Ajatus näihin kekseihin lähti löydettyäni vuokra-asuntomme ”hippasen” hankalakäyttöisestä ja sekavasta leivontakaapista kaksi avaamatonta purkkia maapähkinävoita. Kun pitelin purkkeja kädessäni, muistin pehmeät maapähkinävoi-suklaahippukeksit, jotka ovat ihanan meheviä. Mieleni teki leipoa jotain vastaavaa. Otin tuon vanhan ohjeen esille ja muokkasin siitä mahdollisimman simppelin jättäen pois mm. ylimääräisen rasvan ja jauhot. Näin syntyi nämä viiden aineen jauhottomat keksit.

Jauhottomat eli gluteenittomat keksit

Keksit sisältävät siis ainoastaan sen rasvan, mitä löytyy maapähkinävoista. Jos haluaa vähentää aineiden määrää entisestään ja helpottaa jo valmiiksi helppoja leipomispuuhia, voi suklaankin heivata pois. Tätä tosin en suosittele, sillä suklaa tuo kekseihin just niiden kaipaaman lisämaun.

Maapähkinävoina kannattaa käyttää sokeroimatonta versiota. Omani oli sileää, mutta uskoisin, että näistä tulee maukkaita myös crunchy-versiolla.

Tässä tulee vihdoinkin tämä huippuhelppo ja nopea ohje, olkaa hyvät!

Jauhottomat maapähkinävoi-suklaakeksit

n. 15 kpl

Aineet:

2 dl maapähkinävoita

2 dl fariinisokeria mittaan kevyesti paineltuna

1 muna

0.5 tl soodaa

n. 75-100 g maitosuklaata

Ohje:

Sekoita maapähkinävoi ja fariinisokeri keskenään sekaisin. Lisää joukkoon muna ja sooda ja sekoita kunnolla. Pilko maitosuklaa noin 0.5 cm kokoisiksi paloiksi ja kääntele taikinan joukkoon.

Pyörittele taikinasta noin 15 kpl pyöreitä palloja ja asettele ne leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista 175 asteessa keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes keksit ovat laskeutuneet ja niiden pinta alkaa halkeilla. Älä suottas paista liian kauan, jotta keksit pysyvät pehmeinä. Anna keksien jäähtyä muutama minuutti pellillä ja nosta sen jälkeen jäähtymään ritilälle kokonaan.

Vinkki:

* Säilytä ilmatiiviissä rasiassa ja napsi sieltä kun mielesi tekee. Keksit ovat kuitenkin parhaimmillaan

Kommentit

Kommentoi juttua: Maapähkinävoi-suklaakeksit, jauhottomat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X