Suklaapossu

Macaron-leivokset

Macaron-leivokset ovat ainakin minulle yksi haastavimmista leivonnaisista. Ainakin jos etsitään ulkonäon lisäksi myös täydellisen pehmeää sisältöä, joka ei ole yhtään ontto. Eri ohjeita onkin tullut testattua läjäpäin ja tämä on minulle se paras ohje. Nämäkin yksilöt ovat sisältä jotain muuta mitä haluaisin niiden olevan (= yläosasta hieman onttoja). Laitoin sisään suosikkitäytettä eli Lemon Curdia, sillä se tasapainottaa mukavasti muuten niin makeaa kuorta! 🙂 Nämä päätyivät tarhan myyjäisiin 🙂

 

 

 

Ennen olen vatkannut marengin muovikulhossa, mutta tällä kertaa käytin yleiskonetta ja metallikulhoa. Metallikipossa vatkatessa ei kuulemma tarvita ohjeessa olevaa viinietikkaa, mutta muovikulhossa se auttaa marengin syntymisessä. Itse laitoin kuitenkin varmuudeksi pari tippaa etikkaa myös tällä kertaa.

 

Yleensä suositellaan, että valkuaiset erotellaan 48 h ennen ja annetaan olla huoneenlämmössä kelmun alla. Itse en ole havainnut macaroneissa eroja siinä, onko ne eroteltu tuntia vai kahta vuorokautta aiemmin. Ehkä erottamisella ei ole väliä, jos käyttää ”vanhoja” munia, kuten minä?

Testailin erilaisia macaron-ohjeita n. vuosi sitten. Ulkoisesti kuoret onnistuivat miltei millä tahansa ohjeella, mutta sisäisesti ne eivät olleet kunnossa, vaan olivat aina onttoja. Niin kävi myös tällä kertaa, kuten alla olevan kuvan ylimmästä macaronista näkyy..

 

Ja mitäs kaikkea olenkaan koittanut saadakseni täydellisiä macaron-leivoksia..? Paistanut matalammassa lämmössä, ja korkeammassa, ala- ja keskitasolla. Hieman vähemmän aikaa ja välillä enemmän, kunnes macaronit ovat saaneet väriä pintaansa. Pari kertaa olen aloittanut paistamisen kuumassa uunissa ja laskenut loppupuolella lämpötilaa. Aina vaan ongelmana sama onttous. Myös valkuaisvaahdon vatkaamisaika- tai nopeus on tullut testattua. Suht löysästä valkuaisvaahdosta ei muodostunut uunissa edes jalkaa.. Testejä on tullut tuli siis tehtyä vaikka kuinka, mutta ei, en onnistunut ratkaisemaan ongelmaa. Jotenkin vaikuttaa siltä, että macaron ei ehdi kypsyä sisältä kunnolla, joten ehkä italialainen marenki (jossa valkuaisvaahtoon lisätään kuumaa sokerilientä) olisi omaan keittiööni sopivin keino täydellisten macaronien aikaansaamiseksi. Mutta tällä kertaa mentiin vielä kerran tällä ohjeella. Ulkoisesti näistä tuli mielestäni aika nättejä pinnalla olevaa röpelöisyyttä lukuunottamatta. Ja sekin johtunee vain siitä, etten jaksanut laiskuudessani siivilöidä mantelijauhetta moneen kertaan.. Sisältä siis nämäkin olivat hienoisesti onttoja. Hyvänmakuisia toki tälläkin kertaa. Varsinkin tuon Lemon Curdin kanssa, joka tuo mukavaa pirtsakkuutta muuten niin äklömakeeseen macaron-leivokseen! Ja päältä rapeita ja sisältä pehmeän sitkeitä!

Macaron-leivokset

n. 40 puolikasta = 20 kokonaista macaron-leivosta

Aineet:

95 g =3 keskikokoista kananmunan valkuaista

muutama tippa valkoviinietikkaa

30 g (=0.35 dl) sokeria

200 g tomusokeria

110 g mantelijauhetta

pastavärejä Täyte: Esim. Lemon Curdia tai vadelmasosetta

Ohje:

Ota munat huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Erottele valkuaiset keltuaisista.

Vatkaa valkuaisia hetki pienellä teholla, kunnes ne alkavat vaahtoutua. Ala vatkata hieman voimakkaammin ja lisää puolet sokerista sekä muutama tippa etikkaa. Lisää loppu sokeri vähitellen pienissä erissä. Jatka vatkausta keskiteholla, kunnes vaahto on kovahko. Älä kuitenkaan vatkaa vaahtoa niin kovaksi, että se alkaa lohkeilla. Sopiva vaahdon koostomus on kiinteää, paksua, mutta pehmeää. Jos haluat värjätä taikinan, lisää väri tässä vaiheessa ja vatkaa se joukkoon keskiteholla jatkaen.

Lisää siivilöity tomusokeri-mantelijauhe-seos kahdessa erässä käännellen. Sekoita aluksi voimakkaasti, kunnes kaikki on sekaisin. Varo sekoittamasta liikaa. Taikina on sopivaa, kun siihen tehty viilto häviää lähes kokonaan 10 sekunnissa. Jos taikina on liian paksua, sekoita hieman lisää ja testaa viillon häviäminen uudestaan. Heti kun viilto häviää, seos on valmis. Älä vain sekoita enempää tämän jälkeen. Lusikoi taikinamassa pursotuspussiin, jossa on pyöreä n. 11 mm kokoinen tylla. Voit pursotuspussin sijasta käyttää myös esim. pakastepussia, jonka kärkeen leikkaat pienen reiän.

Pursota pellille sopivan kokoisia ympyröitä (n. 2 cm) ja kopauta peltiä pöytään muutama kerta, niin saat ilmakuplat pois. Anna levätä n. 30 min.-45 h. Koita pintaa kevyesti sormella. Kun pinta on kovettunut, eikä sormeen tartu enää taikinaa, aloita paistaminen. Paista uunissa 140 asteessa keskitasolla n. 15-20 min. Koita kevyesti painamalla, että kanta ja kansi ovat kiinnittyneet toisiinsa, silloin on valmista.Vinkit: * Kuoret voi myös pakastaa! * Nauti macaronit mielellään vasta seuraavana päivänä täytöstä. Näin ne ehtinyt tarpeeksi pehmetä sisältä, mutta kuori pysyy vielä rapeana. * Kuoren väliin sopii mielestäni parhaiten raikkaat maut, kuten vaikka sitruunakreemi tai vadelmapyre. Kuoret ovat itsessään jo hyvinkin makeita, joten kokonaisuudesta tulee usein äklömakea, mikäli täyte on esim. hilloa.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Macaron-leivokset

Katri

Vau, tosi hienoja! Itse olen tehnyt pari kertaa Linda Lomelinon ohjeella ja sillä on onnistunut ihan hyvin.

Suklaapossu

Kiitos Katri 🙂 Ehkä mäkin joskus koitan tuota Lindan ohjetta. Nopeasti katottuna näytti melko samalta kuin tämä. Ja sitä italialaista marenkia pitää myös joskus koittaa 🙂

Kaisa

Kauniita, vielä en ole uskaltanut noita kokeilemaan.Ihastelen vain muiden tekemiä 🙂

Suklaapossu

Kiitoksia 🙂 Eivät nämä niin vaikeita ole mitä mainostetaan, joten hyvin uskaltaa koittaa 😉 Mäkin olen onnistunut paria kertaa lukuunottamatta ja näitä on tullut tehtyä toooodella monta kertaa. Ellei näissä sitten lasketa täydelliseksi epäonnistumiseksi tuota pientä onttoutta.. Mutta ainakin ulkoisesti ovat siis olleet tällaisia. Eli uskaltaa koittaa kyllä 🙂

Jenni Kemppainen

Itsellä on aina onnistunut, vaikka tämmönen nuori pikkuleipuri oon;) (11 vuotta) Kyllä ne kaikilla onnistuu jos yrittää tarpeeksi pitkään ja ei anna periksi!

Suklaapossu

Kiitos kannustuksesta 🙂 Mä oon jo menettänyt toivoni täydellisten macaronien metsästyksessä. Pidän näitä nyt tarpeeksi täydellisinä, sillä tuota onttoutta ei syödessä juurikaan huomaa, ellei ala vartavasten kuoria näitä 🙂 Mä uskon kaikkien noiden testausten jälkeen, että mun uuni on se pääsyypääm sillä se toimii muutenkin miten sattuu ja macaroneissahan paistolämpötila ja aika ovat todella tärkeitä. Sitä italialaista marenkia tosin pitää vielä koittaa, josko sillä vihdoin saisi aikaan ne ihan oikeasti täydelliset versiot 🙂

nami-hiiri

Upeita! Usein olemme omille leipomuksille ja töille mille tahansa liian kriittisiä ja aivan turhaan.
Italialaisella marengilla mielestäni onnistuu helpoiten, ranskalainen on haastavin.

Suklaapossu

Kiitos 🙂 Ulkoisesti olen itsekin näihin tyytyväinen! Eikä tuota onttouttakaan huomaa syödessä, varsinkin jos täyte on ehtinyt hieman pehmittämään leivosta.. Se italialainen on tuossa kokeilulistalla odottamassa vuoroaan 🙂

Mietiskeliä

Moikka!

Osaisitkos sä hiukan auttaa, kun olen tehnyt macaronsseja aikaisemmin ja onnistuneet hyvin (ei ikinä haljennut päältä ja muodostuneet jalan) nyt kuitenkin olen yrittänyt paistaa samalla reseptillä jo kolme kertaa ja joka ikinen kerta hajonnut eikä jalkaa synny, vaikka olen antanut olla sivussa ennen paistoa monta minuuttia. Mietin onko vika missä, kun tuntuu, että kaikkea kokeiltu… Olen yrittänyt mm. Sekoittaa ”marenkia” enemmän ja vähemmän, sekoittaa taikinaa lopussa enemmän tai vähemmän. Tiedätkö yhtään voiko vika olla elintarvikevärissä? Käytän sitä nestemäistä, mutta outoa on se kun olen käyttänyt sitäkin aikaisemmin ja onnistuneet hyvin. Ennen siitä taikinasta tuli normaali ja sellainen joka muodostaa jalan. Nyt se on ollut sellaista vähän ”kuohkeaa”. Yritän keksiä jotain keinoa tähän ongelmaan, kun parin päivän päästä ne pitäisi olla valmiita ja hyviä ylioppilasjuhliin.

Toivoisin että pystyisit auttamaan❤️!

Suklaapossu

Moikka Mietiskeliä! En ole macaronasiantuntija, mutta olen kuullut, että liian löysä taikina saattaa aiheuttaa sen, ettei jalkaa muodostu. Jos kuitenkin olet kokeillut sekoitella välillä enemmän ja välillä vähemmänkin, niin syy ei välttämättä ole tuossa. Macaronit ovat myös herkkiä ilmankosteuden vaihteluille, joten vaikuttaisikohan asiaan tämän hetken lämpimät säät ja mahdolliset erot kuorettumisessa. Macaronin pinta saa kuivahtaa sen verran, että sitä voi tökkästä sormella ilman, että taikinaa tarttuu sormeen.

Oletko jo kokeillut Irman Ihannekakun macaronohjetta? Sitä on ainakin kehuttu paljon (itse en ole vielä testaillut) ja sillä ohjeella lukuisat testaajat ovat jo saaneet aikaan onnistuneita macaronsseja. Ohje löytyy (pienenä) täältä http://irmanihannekakku.blogspot.com/2019/02/macarons.html ja Aitoaarkiruokaa-blogista myös video ohjeeseen http://aitoaarkiruokaa.fi/naapurini-irma-mielettomat-macaronssit/ .

Pidän peukkuja, että onnistut ❤️

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *