Mansikka-punaherukkajuustokakku

Herkullinen ja helppo juustokakku mansikoista ja punaherukoista

Punaherukka ja mansikka sopivat ihanasti yhteen. Ne tekevät myös juustokakusta herkullisen.

Tein tämän punaherukka-mansikka -juustokakun jo viime syksynä, kun äitini toivoi kakkua vierailleen tarjottavaksi. Hän oli ihastunut punaherukka-juustokakkuun ja toivoi samaan tyyliin kirpeää ja makeaa makumaailmaa tähänkin kakkuun. Kakkuun päätyikin punaherukoita ja niiden lisäksi punaherukan kanssa ihanasti yhteensopivia mansikoita. Pohjaksi tein rapean kaurahiutaleista tehdyn miedosti kinuskisen pohjan.

Kakku on ihanan marjaisa ja samaan aikaan sekä kirpsakkaa että makeaa. Se on myös pehmeää ja sileää. Kaiken pehmeyden keskellä lisäsin täytteen sisälle testimielessä puolitettuja mansikoita ja kokonaisia punaherukoita. Mansikka toi kakkuun kivan makean lisänsä ja punaherukat lisäraikkautta, mutta totesin jälkikäteen, että jättäisin marjat seuraavalla kerralla kakusta pois, sillä ne tuppasivat liukumaan sileän kakun sisältä pois siinä vaiheessa, kun kakkua yritti lapata suuhunsa. Lopputuloksena ihanan pehmeä juustokakkutäyte rapealla kauramurupohjalla.

Orvokkeja kakun koristeena

Ja tuo pohja, nam! Rapea, paahdettu kaurapohja on kyllä niin herkullinen. Hieman kinuskinen, melko makea pohja sopii tosi loistavasti tällaisiin hieman kirpsakampiin kakkuihin. Ja kyllä niihin makeampiinkiin versioihin. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, jollet ole vielä testannut!

Vaaleanpunainen kakku kesän marjoista

Tämä juustokakku on muuten kokonaan munaton, mutta myös gluteeniton, mikäli käytössä gluteenittomat kaurahiutaleet.

Koska kyseessä oli testikakku, tein samalla isomman annoksen ja kaadoin loput juustokakkumassasta isompaan vuokaan ja vein töihin maisteltavaksi. Ohje on siis iso, noin 25-26 cm vuokaan sopiva.

Kakku sopii mainiosti pakastimen tyhjentämiseen ennen uutta marja-aikaa, mutta kakun sen voi tehdä kesällä myös tuoreista marjoista.

Punaherukka-mansikkajuustokakku

Noin 25-26 cm vuokaan (tai kahteen esim. 16 cm JA 20 cm kokoisiin vuokiin)

Pohja:

100 g voita

3.75 dl kaurahiutaleita

0.75-1 dl sokeria

25 g voita

Punaherukka-mansikkamousse:

5 dl Flora vispiä

400 g tuorejuustoa (puolet vanilja- ja puolet maustamatonta)

250 g maitorahkaa

300 g paseerattua punaherukkaa

400 g mansikoita soseutettuna

2 tl vaniljasokeria

n. 1 dl (punaherukoiden happamuuden ja oman maun mukaan) sokeria

5.5 tl liivatejauhetta (TAI 11 liivatelehteä)

5.5 rkl vettä

Ohje:

Aloita tekemällä pohja. Sulata n. 70 g voita pannulla. Sekoita joukkoon sokerit sekä kaura- ja vehnähiutaleet. Voit käyttää myös pelkästään kaurahiutaleita. Paahda hiutaleita pannulla muutama minuutti tai kunnes ne alkavat tuoksua, saavat väriä pintaansa ja kaikki rasva on imeytynyt niihin. Muista sekoittaa hiutaleita koko paahtamisen ajan, etteivät hiutaleet kärvähdä. Lisää loput n. 30 g voita pannulle ja anna sen sulaa. Levitä hiutaleseos tasaisesti leivinpaperilla vuoratun vuoan irtopohjavuoan pohjalle ja painele kevyesti tasaiseksi. Jätä vuoka sivuun jäähtymään.

Tee mousse. Vatkaa Flora vispi paksuksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistetut tuorejuustot, maitorahka sekä paseerattu punaherukkasose, mansikkasose ja vaniljasokeri. Maista ja lisää sokeria oman maun ja marjojen happamuuden mukaan. Sekoita liivatejauhe ja vesi keskenään ja anna turvota muutama minuutti. Kuumenna turvonnutta liivatetta mikrossa n. 15 sekunnin ajan tai kunnes se on kokonaan sulanut. Kaada liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan kunnolla vatkaten.

Voitele vuoan reunojen sisäpuoli kevyesti esim. vuokaspraylla tai rypsi- tai rapsiöljyllä. Kaada täyte vuokaan ja laita vuoka jääkaappiin hyytymään 8 tunniksi tai yön yli.

Pehmeä ja raikas juustokakun täyte paahdetulla kaurahiutaleilla

Poista vuoan reunaosa, nosta kakku varovasti tarjoilulautaselle ja koristele.

Vinkki:

* Laitoin täytteen sisälle piiloon n. 0.5 litraa mansikoita puolitettuina ja pari kourallista punaherukoita. Totesin, että ne eivät oikein antaneet kakkuun erityistä lisää, vaikka toivatkin kakkuun hieman lisää purutuntumaa. Kakun sisälle voi siis ripotella halutessaan marjoja tähän tyyliin tai kakun voi vaikka koristella tähän tyyliin laittamalla marjoja pinnalle ennen kuin kakun laittaa lopullisesti jääkaappiin hyytymään.

Mansikoita punaherukoita

* Jos haluaa päästä koristelussa helpolla, voi kakun pinnalle laittaa heti täytteen lisäämisen jälkeen puolitettuja mansikoita leikkuupinta ylöspäin. Mansikat jäävät pintaan kiinni täytteen hyytyessä ja toimivat simppelinä koristeena.

Pikakoristeltu juustokakku

 

Kirpeä ja makea juustokakku

Raikas juustokakku rapealla kauramurulla

Kommentit (4)

Jos käyttää liivatelehtiä, niin montako vastaisi 5,5tl liivatejauhetta?

Hei pinkpepper. 1 tl liivatejauhetta vastaa 2 liivatelehteä, joten liivatelehtiä menee tähän kakkuun 11 kpl. Hyvä kun kysyit, merkaan määrän myös suoraan ohjeeseen 🙂

Tyhmä kysymys mutta mitä on paseerattu punaherukka?

Heippa tuulikki. Hyvä kun kysyit! Paaseeraus tarkoittaa sitä, että marjasose painellaan siivilän läpi, jolloin siemenet ja mahdolliset isommat kuoren palat jäävät siivilään ja lopputuloksena on sileä sose. Tässä on siis käytetty siivilän läpi puserrettua punaherukkasosetta. Punaherukoita voi vaikka keittää minuutti tai pari, jonka jälkeen paseeraaminen onnistuu helpommin.

Kommentoi juttua: Mansikka-punaherukkajuustokakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X