Pannacotta on ihanan kesäinen herkku. Se on myös ihanan raikas ja kevyehkö, kun joukossa on myös jogurttia. Tällaista jogurtti-pannacottaa onkin tullut tehtyä jo muutaman kerran meidän keittiössä. Koska pannacotta ei itsessään ole kovinkaan makea, sen kaveriksi sopii hienosti vaikkapa hieman makeampi hillo. Tämän pannacotan päälle päätyi itsetehtyä raparperi-mansikkahilloa ja se olikin oiva pari turkkilaista jogurttia sisältävän pannacotan kanssa. Hillo ei ollut itsekään liian makea raparperin tuodessa hapokkuutta. Lisäksi, vaikka laitoin hillon joukkoon hieman ohjetta vähemmän sokeria, oli makeutta aivan tarpeeksi. Näistä tuli kivoja pieniä pannacotta-annoksia.

Tätä jogurtti-pannacottaa raparperi-mansikkahillolla tarjoiltiin meillä synttärijuhlissa valmiista annoslaseista. Lasit olivat hippasen suuremmat mitä alunperin ajattelin, mutta koska muita ei kaupasta siihen hätään löytynyt, ne saivat kelvata. Maistatutin yhden pannacotan jo päivää ennen juhlia kriittiselle maistelijalle ja hän mainitsi pannacotassa samantein yhden huonon puolen; se oli laseissa olevat urat, joista ei saanut kaivettua kaikkea pannacottaa pois.. Aika hyvä kommentti henkilöltä, joka ei normaalisti välitä muista kuin kaupan mansikkahilloista, saatika raparperista 🙂 Eli hyvää oli 🙂

Pannacottaa maisteltiin siis ensimmäisen kerran jo samana päivänä kuin se oli tehty. Silloin sen koostumus oli ihanan pehmoinen, mutta sen verran jämäkkä, että se pysyi juuri ja juuri lusikassa. Seuraavana päivänä pannacotta oli hyytynyt entisestään ja nyt se alkoi muistuttaa juustokakkua. Se olisi varmaan tipahtanut lasistakin sujuvasti pois, mikäli lasin olisi kääntänyt väärinpäin. Jos siis haluaa nauttia pehmoisesta pannacotasta, eikä syö sitä samana päivänä, suosittelen käyttämään 5 liivatelehteä tai tiputtaa senkin jopa 4 lehteen. Halutessaan tuollaisen lohkeavan koostumuksen, voi käyttää 7 lehteä, kuten itse tein. Tosin ehkä tuo pehmoisempi koostumus on näin laseista tarjoiltuna parempi ja ajattelin itsekin tehdä tällaisen seuraavaksi pienemmällä liivatemäärällä.

Ja nämä on muuten helppo ja nopea tehdä! Aineet vain kuumennetaan ja sekoitetaan keskenään ja kaadetaan annoslaseihin jäätymään. Ainoastaan hyytymiseen menee hieman kauemmin aikaa. Tässäpä tulee tämä ohje.

Jogurtti-pannacotta mansikka-raparperihillolla
N. 16 annosta. Aktiivinen tekoaika n. 15 minuuttia
Vaniljainen pannacotta-kerros:
4 dl vispikermaa
1.5 dl sokeria (maun mukaan)
n. 1 tl vaniljatahnaa (tai n. 1 tl vaniljajauhetta tai 1 vaniljatangon siemenet)

4-7 liivatelehteä
6 dl maitoa
5 dl (Turkkilaista) maustamatonta jogurttia

Päälle:
mansikka-raparperihilloa

mansikoita
mintun lehtiä
Ohje:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kerma ja sokeri kattilassa, kuumenna ja kiehauta. Sekoita joukkoon vaniljatahna. Puserra n. 5-10 minuuttia vedessä turvonneista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota kerman joukkoon. Sekoita keskenään jogurtti ja maito. Kaada kerma-liivateseos ohuena nauhana jogurttiseokseen koko ajan hiljaksiin sekoittaen. Seosta ei kannata vatkata, jottei siihen synny suottas ilmakuplia. Maista, onko pannacotta-seoksessa tarpeeksi sokeria. Kaada seos pieniin laseihin ja laita kylmään hyytymään kahdeksaksi tunniksi, tai mielellään yön yli.

Kun pannacottakerros on hyytynyt, laita päälle hieman mansikka-raparperihilloa. Koristele esimm. mansikoilla ja mintunlehdillä.

Vinkit:
* Vaniljapastan sijasta voi käyttää myös vaniljajauhetta tai kahden vaniljatangon siemenet. Jos käytät tankoja, halkaise tangot pituussuunnassa kahtia ja kaavi siemenet veitsen kärjellä suoraan kylmän kerman joukkoon. Laita myös vaniljatanko kerman joukkoon, mutta poista se kun kerma on kiehahtanut.

* Jos haluat nauttia pannacotan muutaman tunnin sisällä sen tekemisestä pehmeänä tai haluat jos haluat sen olevan seuraavana päivänä paksumpaa/leikattavaa pannacottaa, käytä 7 liivatelehteä. Jos haluat pannacotan olevan seuraavanakin päivänä pehmoista, käytä 5 liivatelehteä.