Suklaapossu

Mansikka-raparperihillo ja raparperihillo uunissa

Jes, ihanaa kun vihdoinkin sain käsiini raparpereja. Niistä syntyi samantein kaksi helppoa, mutta herkullista uuniraparperihilloa; mansikka-raparperihillo ja miedosti kinuskinen raparperihillo. Tällaiset uunihillot valmistuvat uunissa todella vähällä vaivalla ja maistuvat ihanilta. Kaikki aineet laitetaan vuokaan, vuoka uuniin ja eikun puuhailemaan jotain muuta tai nostamaan jalat ylös siksi aikaa, kun hillo valmistuu. Näppärää, vai mitä?

Mansikka-raparperihillosta tuli yksi parhaista tekemistäni hilloista. Sen maku on selvästi mansikkainen ja ihanan intensiivinen. Raparperi taittaa liiallista makeutta tuoden hilloon kirpeyttä, kun taas mansikka taittaa raparperin kirpeyden lempeällä makeudellaan. Aivan huippuhillo, vaikka itse sanonkin, nam!

Pelkkään raparperihilloon päätyi hillosokerin lisäksi makua tuomaan myös fariinisokeria ja sen kinuskinen maku sopikin tosi kivasti kirpeämmän raparperin kanssa yhteen.

 

Hillon voi nauttia joko sellaisenaan, jolloin joukosta löytyy raparperin (ja mansikan) palasia tai mikäli kaipaa hillosta sileämpää, sen voi soseuttaa sauvasekoittimella heti kun se on valmista.

Usein kattilassa keitetyt raparperihillot tuppaavat jäämään hieman löysemmän puoleisiksi, kun taas tämä uuniversio on koostumukseltaan kiinteämpää. Tämän takia se pysyy myös esimerkiksi kakkujen sisällä, leivän tai pannarin päällä todella hyvin tai siitä saa ihanan kastikkeen vaikka jäätelölle. Testailin tätä myös testaamani vegaanisen kookosjäätelön kanssa ja voi että kuinka hyvin miedosti kirpsakka hillo sopikaan siihen.

Ohjeessa on mainittu raparin määrät sekä litroina että grammoina. Aika monissa raparperiohjeissa on nimittäin kerrottu vain varsien lukumäärät. Siitä voi kuitenkin tulla suurikin ero, kun miettii, kuinka eri kokoisia varret yleensä ovat. Alla olevasta kuvasta ehkä hahmottaa tarkemmin mitä tarkoitan. Suurin veljeltäni saama raparperin varsi oli niin pitkä, että vaikka peruutin kamerani kanssa kaapin kylkeen kiinni, en saanut koko vartta mahtumaan kuvaan. Ja paksuutta oli myös kiitettävästi. Sen sijaan sen vasemmalla puolella oleva varsi oli hyvinkin maltillisen kokoinen sekä pituutensa että paksuutensa puolesta. Se oli lyhin, joka löytyi kahdesta muovipussillisesta.

Vanhan omakotitalomme pihassa sen sijaan suurimmat varret yltivät nippanappa pituudeltaan tuon lyhyimmän varren mittoihin, ja olivat sen lisäksi selvästi ohuempia mikää kuvassa näkyvä. Melkoisia eroja siis. Samoin kuin porkkanoissakin…

No mutta palataanpa takaisin ohjeeseen. Näiden hillojen lisäksi tein samalla myös ihanan raparperitoscapiirakan, joka valmistuu näppärästi ilman vatkaimia ja jossa myös on samaa, ihanaa kinuskista makua kuin raparperihillossakin. Vielä on rapareita sen verran jäljellä, että niistä saa tehtyä vielä jotain. Yksi juttu on mielessä, saas nähdä onnistuuko niin hyvin, että päätyy blogiin asti. Sitä odotellessa, tässä on uunissa valmistuvien raparperihillojen ohjeet.

 

Helppo raparperihillo uunissa

Aineet:

1.5 kg (=n. 3 l) raparperin paloja

6 dl hillosokeria

2 dl fariinisokeria

 

Helppo mansikka-raparperihillo uunissa

Aineet:

1 kg (=n. 2 l) raparperin paloja

500 g (n. 1 l) mansikoita

4 dl hillosokeria

4 dl sokeria

 

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.

Leikkaa raparperit noin 2 cm paloiksi ja laita ne korkealaitaiseen vuokaan. Nuoria rapareita ei tarvitse kuoria, mutta jos raparperissa on puiset kuoret, niin ne voi kuoria.

 

Jos teet mansikka-raparperihilloa, lisää vuokaan myös mansikat.

Kaada vuokaan sokerit. Sekoita.

Nosta vuoka 175 asteiseen uuniin 1-1.5 tunniksi tai kunnes raparperinpalat ovat pehmenneet mössöksi. Sekoita uunissaolon aikana noin 20 minuutin välein.

Jos haluat hillosta sileää, soseuta sauvasekoittimella ennen purkittamista. Kaada kuuma hillo puhtaisiin purkkeihin ja sulje ne tiiviisti. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nosta jääkaappiin.

Vinkki:

* Kokeile maustaa hillo esimerkiksi vaniljasokerilla, kanelilla tai/ja kardemummalla.

* Hillon sokerimäärää voi muokata oman maun ja suunnittellun säilömisajan ja -tavan mukaan. Ohjeen määrillä hillo säilyy hyvänä noin vuoden puhtaassa ilmatiivissä purkissa.

* Jos tykkää kirpsakammasta hillosta ja tietää nauttivansa hillon lähipäivien/-viikkojen aikana tai pystyy pakastamaan hillon, voi sokerin määrää vähentää helposti vaikka puoleen.

* Vaihtele sokereita oman maun mukaan. Fariinisokerin sijasta voit laittaa myös pelkkää hillosokeria. Tai hillosokerin sijasta voi käyttää pelkkää tavallista sokeria. Hillosta tulee tällöin pehmeämpää.

 

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mansikka-raparperihillo ja raparperihillo uunissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *