Suklaapossu

Mansikkamousse täytekakkuun

Jos etsii mansikkaisen raikasta kakun täytettä, niin tässä on ihana ohje. Mousse on saanut paljon kehuja ja itsekin pidän tätä yhtenä suosikkitäytteenä. Ohje on jostain netin keskustelupalstalta bongattu.

Mansikkamousse

Riittää 24 cm kakun kahteen väliin.

Aineet:

2 dl kuohukermaa

2 dl ranskankermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

1.5-2 dl (maun mukaan) sokeria

2 tl vaniljasokeria

300 g mansikoita soseutettuna

3 tl liivatejauhetta (TAI 6 liivatelehteä)

3 rkl kuumaa vettä tai sitruunamehua

Ohje:

Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi.

Liota liivatejauhe veteen/sitruunan mehuun ja anna turvota parisen minuuttia. Kuumenna turvonnut mikrossa kunnes liivate sulaa eli noin 15 sekuntia.

Lisää ranskankerma, notkistettu tuorejuusto, sokerit ja mansikat kermavaahdon joukkoon ja vatkaa vatkaimelle kunnolla sekaisin. Laita ensin vähemmän sokeria ja lisää sitä maistamisen jälkeen tarvittaessa lisää.

Kaada täytteen joukkoon liuotettu liivate ohuena nauhana koko ajan kunnolla vatkaten. Täytä kakku irtopohjavuoan sisäpuolella ja anna seistä jääkaapissa mielellään vähintään 6-8 tuntia.

 

EDIT. 10.7.2018 Liivatteen määrä oli alkuperäisessä ohjeessa 2 tl liivatejauhetta. Liivatteen määrä oli sen verran alhainen, että täyte pysyi juuri ja juuri kasassa, mutta esim. tukevampien kakkupohjien kanssa täyte olisi pullistellut väleistä melko pahasti. Merkkasinkin ohjeeseen suuremman liivatemäärän, jotta kakku taatusti pysyy koossa. Ja huomatkaa myös se, että jos liivatteen sulatuksessa käyttää veden sijasta sitruunan mehua, tulee täytteestä tukevampi. Tällöin pienempi liivatteen määrä saattaa toimia hyvinkin.

EDIT 31.7.2019. Muokkasin teko-ohjetta varmempaan suuntaan. Vanhalla ohjeella moussesta tuli helposti liiankin pehmoinen, ja se ei välttämättä pysynyt kakun sisällä. Yksi tapa on lisätä liivatteita, tai tehdä annetuilla määrillä ja yllä olevalla uudella ohjeella. Tässä vielä vanha ohje varmuudeksi: ”Vatkaa kerma vaahdoksi. Liota liivatejauhe veteen/sitruunan mehuun ja anna turvota parisen minuuttia. Kuumenna turvonnut mikrossa kunnes liivate sulaa eli noin 15 sekuntia. Sekoita ranskankerma, tuorejuusto, sokerit ja mansikat keskenään. Lisää sekaan liuotettu liivate ja vaahdotettu kerma. Laita täyte kakun väleihin ja anna seistä jääkaapissa vähintään 4-5 tuntia ennen tarjoilua.”

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mansikkamousse täytekakkuun

Herkkumaakari

Ihana ohje, linkitin sinut omille sivuilleni tämän ja vaniljamoussen ohjeen myötä 🙂

Suklaapossu

Kiitos Herkkumaakari 🙂 Hienoa kuulla, että ohjeet mousseihin olivat mieluisia. Kiitos linkityksestä 🙂 Käväsin blogissasi ja sieltähän löytyihän vaikka minkälaisia hienoa kakkuja 🙂

Anonyymi

Toimiiko tämäntuon mehevän suklaakakkupohjan kanssa?

Suklaapossu

Toimii taatusti hyvin! Täytteen maku on hennon mansikkainen, eikä ehkä erotu niin selkeästi kuin normaalin sokerikakkupohjan kanssa, mutta uskon tosissani, että hyvää on silti 😀 Jos päätät testata täytettä suklaapohjan kanssa, niin kuulisin mielelläni mitä pidit 🙂 Toinen testattu ja hyväksi havaittu vaihtoehto on muuten tämä (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/09/silkinpehmea-mansikkamoussekakku.html) silkinpehmeä mansikkamousse. Kivoja leipomishetkiä 🙂

Johanna

Mä tein tämän täytteen suklaapohjan väliin. Lisäsin mansikkaesanssia tuomaan ektramakua ja toimi täydellisesti! Suosittelen.

Suklaapossu

Kiva kuulla Johanna 🙂

Rosebud10

Hei, montako liivatelehteä tässä pitäisi käyttää, kun haluaisin korvata tuon liivatejauheen liivatteilla? Kiitos jo etukäteen. 😊

Suklaapossu

Hei Rosebud10 🙂 Yleisesti 1 tl liivatejauhetta vastaa kahta liivatelehteä, joten tällä ohjeella tehdessä 4:llä liivatelehdellä täytteestä tulisi yhtä kiinteä kuin 2 tl liivatejauheella. Ohjeen liivatemäärällä täytteestä tulee kuitenkin tosi tosi pehmoinen, joten suosittelisin mieluummin käyttämään liivatetta hieman enemmän, jotta kakku pysyy paremmin kasassa. Sopiva määrä on n. 6 liivatelehteä (=3 tl liivatejauhetta). Merkitsenkin tämän suoraan ohjeeseen samantein 🙂

Ansku

Laitetaanko mansikat sulatettuina ja mehunsa kanssa vai ilman?

Suklaapossu

Mä olen käyttänyt kaiken eli hurauttanut mansikat sulatettuna mehunsa kanssa soseeksi ennen täytteen joukkoon lisäämistä 🙂

Milla

Moikka! Olen tekemässä isoja kakkuja (kääretorttu pohjasta puolet on aina yksi kerros. Kakkuja tulee kaksi ja kerroksia tulee yhteen kakkuun kolme.) laskin että jos teen 4 kertaisen tästä ohjeesta, niin varmaan riittää, ootko samaa mieltä? 🙂

Suklaapossu

Moikka Milla! Varmistan vielä, että teetkö 3 täyteväliä vai 3 pohjakerrosta (=2 täyteväliä)? 1-kertaisella annoksella tulee paksu kerros täytettä (kuvassa ehkä n. 3-4 cm paksuinen täytekerros). Siitä riittää omien laskujeni mukaan paksuhko kerros noin kahden puolikkaan pellillisen kokoisen kakkupohjan väliin eli tällöin 2-kertainen annos riittäisi kahteen kakkuun, jossa on 3 pohjaosaa ja 2 täytekerrosta. Kolmen täytekerroksen kanssa riittävä annos olisi 3-kertainen annos. Oletuksena otin mallia omasta pellistäni joka on n. 35 x 40 kokoinen.
Jos haluaa tuollaisen todella paksun kerroksen moussea kahteen täyteväliin, niin silloin toki tarvitaan se 2-kertainen annos per kakku eli yhteensä 4 annosta.
Saikohan tästä sepustuksesta selvän? 🙂

Milla

Ainiin, se piti vielä kysyä että voikohan tuon ranskankerman jättää pois, vai tarvitseeko täyte sen? Hmm..

Suklaapossu

Ranskankerma tuo täytteeseen aavistuksen happamuutta ja raikastaa sitä. En välttämättä jättäisi sitä kokonaan pois, mutta sen voi korvata esim. maustamattomalla jogurtilla tai muulla vastaavalla hapanmaitotuotteella. Toki sen voi halutessaan jättää kokonaankin pois, mutta se vaikuttaa makuun ja rakenteeseen, ja myös liivatteen määrään.

Milla

Jep, siis ”asiakkaan” toive olisi
3 täyteväliä.. Hyvin sain selvää, kiitos paljon vastauksesta 😊💕

Piitu

Hei, noudatin ohjetta tarkasti mutta yön yli jääkaapissaa levättyään ja äsken tarjoiluastiaan irtovuoasta siirrettynä alkaa uhkaavasti täyte valua ja kakku on kenollaan. Onkohan täyte liian höttö kuitenkin suurelle kakulle (7munaa)? Maku on loistava kyllä
☺️

Suklaapossu

Hei Piitu! 🙂 Täyte on todella pehmeää ja höttöistäkin. Itselläni täyte on pysynyt hyvin kasassa, ja liivatemääräkin viittaa siihen, että täytteen pitäisi pysyä koossa. Mutta joskus on toki niinkin, että täytteen aineissa eroja. Esim. mansikat saattaavat olla joskus vetisempiä kuin joskus toiste ja vetisempien mansikoiden kanssa tarvitaan liivatettakin enemmän, myös tuorejuustojen kiinteydessä on eroja. Tämän täytteen kanssa voi sekoitelle aineet ronskisti yhteen. Varmistan vielä, että vatkasit kerman paksuksi vaahdoksi? Jos vielä innostut tekemään tätä täytettä uudestaan, niin lisääpäs pari liivatetta lisää, josko se auttais täytettä pysymään paremmin kasassa 🙂 Kiva, että maku kuitenkin oli hyvä 🙂

Marjo

Olen muutaman kerran tehnyt tällä ohjeella, mutta joka kerta mousse valuu pois kakun välistä, vaikka annan olla yön yli vuokaan kasattuna. Jätin sulatetuista mansikoista mehun pois ja kokosin voikakkupohjiin, mutta silti valahtaa. Pitäisi kai lisätä lisää liivatetta ettei olisi niin pehmeää, mutta hyvänmakuista tämä on kuitenkin

Suklaapossu

Moikka Marjo! Aika jännä juttu että se jää niin löysäksi. Liivatteen lisääminen on yksi keino saada kiinteämpi täyte, ja toisena keinona voisi kokeilla vatkata kaikki aineet yhteen vatkaimella oikein kunnolla. Siis liivatteen lisäämisen jälkeenkin. Tällöin täytteen pitäisi kiinteytyä, mutta kuohkeus säilyy silti. Toivottavasti ensi kerralla pysyy paremmin koossa 🙂

Arja

moikka 🙂 Voinko korvata kuohukerman Flora vispillä? Vispi jämäköityy paremmin kuin kuohukerma, mielestäni.
T; Arja

Suklaapossu

Moikka Arja 🙂 Tarkoitatko tavallista vispikermaa vai juuri Flora Vispiä? Vispikermasta saa ainakin oman kokemukseni mukaan suunnilleen yhtä jämäkkää vaahtoa, kuin kuohukermastakin. Flora Vispi sen sijaan jää oman kokemukseni mukaan pehmeämmäksi ja siitä tulee myös enemmän vaahtoa, kuin vispikermasta tai kuohukermasta. Tulipa mieleeni, että oletko löytänyt Flora Vispiä jostain aivan lähiaikoina? Itse en ole löytänyt sitä enää hetkeen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *