Mantelikrokantti

Innostuin Daim-suklaafudgen jälkeen kokeilemaan Daim-patukoista tuttua mantelikrokanttia (vai sanotaanko sitä krokantiksi. No tarkoitan sitä kovaa ja rapea mantelikerrosta 🙂 ). Olen jo aiemmin tehnyt tämäntapaisella mantelikrokanttiohjeella itsetehtyä Daimia. Ja sekös vasta on hyvää! 🙂

Muokkasin hieman ohjetta ja kokeilin samalla etsiä sopivan lämpötilan, jossa krokantti on rapeaa ja sopivasti lohkeilevaa. Ei kannata pelästyä lämpömittarin käyttöä, sillä massa onnistuu myös ilman sitä. Tärkeintä on vain seurata, miten massa irtoaa kattilan reunoilta ja pohjasta. Kun se irtoaa selvästi, on massa valmista. Lämpötila on tällöin n. 125 astetta. Mutta tosiaan ilman mittariakin pärjää mainiosti.

Valmis krokantti on ihanan rapeaa, mutta hienoisesti hampaisiin tarttuvaa. Hyvinkin samanlaista Daimista tutun rapean osan kanssa.

Itse rouhin osan tästä kovettuneesta massasta helpon suklaafudgen joukkoon ajatuksena saada edes hieman Daim-suklaafudgea muistuttava makumaailma. Aivan identtistä ei tullut, mutta hyvää oli sekin sekä omasta että muiden maistajien mielestä. Ohje tuohon fudgeen tulossa hieman myöhemmin 🙂

Mantelikrokantti

Aineet:

100 g voita

1 dl tummaa siirappia

2 dl sokeria

2 dl mantelijauhetta

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

 

Ohje:

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sekaan
siirappi, sokeri, mantelijauhe ja kaakaojauhe (ylin kuva vasemmalla). Keitä seosta miedolla lämmöllä n. 25-30 min. koko ajan sekoittaen. Massa paksunee pikku hiljaa ja samalla kiehumiskuplat häviävät (toinen kuva otettu hieman paksenneesta, n. 104 asteisesta massasta ja kolmas kuva melkein valmiista). Massa on valmista kun se alkaa irrota kattilan
reunoilta ja kattilan pohjalta, kun kattilaa kallistaa (kuva alhaalla oikealla). Jos käytät lämpömittaria, on massa valmista kun mittari näyttää 125 astetta. 


Kaada seos leivinpaperille. Aseta toinen leivinpaperi
massan päälle ja kauli ohueksi levyksi. Anna jäähtyä hetki. Poista leivinpaperi kaulitun massan päältä ja annan jäähtyä ja kovettua kokonaa..


Kun massa on kovettunut kunnolla, käsittele sitä käyttötarkoituksen mukaan. Eli leikkaa tai taita haluamasi kokoisiksi paloiksi tai rouhi hienoksi.

Vinkki:
* Jos haluaa jatkojalostaa tätä Daimin tapaiseksi herkuksi,
krokanttilevyyn pintaan voi sulatella ja levitellä suklaata ja antaa sen
jäähtyä. Krokanttia voi käyttää myös sellaisenaan vaikkapa jäätelössä
tai sitä voi rouhia kakun täytteisiin tai jälkiruokien koristeeksi. Tai
napostella ihan muuten vaan 🙂 Mutta Daimin ystäville suosittelen
ehdottomasti sulatetun suklaalevyn levittämistä tämän päälle. Voi nam
kun on herkkua!

 

Kommentit (2)

Oih, tämä näyttää tosi herkullisen rapsakalta :). Uskaltaisiko kokeilla… tuo keittäminen kuulostaa aika vaikealta.. Mutta aivan ihanan oloinen ohje!

Ehdottomasti uskaltaa kokeilla!!! Ei ole lainkaan niin vaikeaa, kuin kuvittelisi. Aiemmin olen tehnyt ilman mittaria, mutta nyt halusin testailla, mitä mittari näyttää kun se on valmista. Mutta ilmankin siis onnistuu hyvin. Tuon seoksen paksenemisen huomaa aika helposti. Jos epäilyttää, ettei massa ole vielä valmis, keittelee miedolla vielä 2-3 senkin jälkeen, kun se irtoaa kattilan reunoilta ja pohjalta. Tuo keittoaika on tosi viitteellinen, sillä se riippuu kattilan koosta ja hellan tehosta. Lämpö kannattaa pitää maltillisena (ei siis kuumimmalla), ettei seos pala. Testatessa et kuitenkaan menetä mitään. Nimittäin vaikka keittoaika vahingossa sattuisi jäämään liian lyhyeksi, tulee krokantista rapean sijasta hieman sitkeä, mutta silti aivan mahtavan makuinen! 🙂

Kommentoi juttua: Mantelikrokantti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Suklaahippukeksit ovat minusta yksi parhaista pikkuleivistä. Vaikka blogista löytyykin jo kaksi täydellisen ihanaa ohjetta, testasin vielä näistä herkuista munatonta versiota. Se onnistui yliodotusten ja uunista ulos tuli ihanan pehmeitä ja suorastaan suussasulavat keksit, siis ihan kirjaimellisesti. Jos minulla olisi nyt kaapissa suklaata, todennäköisesti tekisin näitä samantein. Kurkkaa herkkuohje blogista. ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaahippukeksit-munattomat/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaahippukeksit⁠
#munaton⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#eggless⁠
#chocolate⁠
#cookies⁠
#chocolateshipcookie
  • Omareista syntyy ihanan pehmeä ja herkullinen juustokakku. Ripottelin tuon makeahkon täytteen sisälle myös vadelmia ja voi kuinka ihanasti ne sopivatkaan tähän. Kakku toimi vanhimman tytön synttärikakkuna sukulaissynttäreillä ja paljon kehuja myös muilta syöjiltä. Kurkkaa koko ohje blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/omar-juustokakku-vadelmilla/⁠
⁠
#omar⁠
#juustokakku⁠
#omarjuustokakku⁠
#vadelmia⁠
#ihanitsetehty⁠
#⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Arki alkaa pikkuhiljaa ja ainakin meidän perheessä se tarkoittaa töiden lisäksi kiireisiä iltapäiviä ja iltoja mm. lasten harrastusten parissa. Ruokien pitäisi valmistua nopeasti ja mieluusti olla myös maukkaita. Vähän aikaa sitten teimme tämän ihanan vesimeloni-halloumisalaatin, johon ihastuimme lasten kanssa. Tämä onkin ihanan raikas ja nopea vaihtoehto arkiruokailuun, eikä tämän tekeminen ole jäänyt yhteen kertaan. Maistuisiko tämä myös sulle? Kurkkaa tarkempi ohje blogista⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vesimeloni-halloumisalaatti/⁠
⁠
#arkiruoka⁠
#halloum⁠
#salaatti⁠
#helppojanopea⁠
#vesimeloni⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Kuopuksemme täytti alkukesästä jo 3 vuotta! Hurjaa miten kovaa vauhtia aika kulkee ja lapset kasvavat. Yksi pojan lempparihahmoista on Palomies Sami, jota hän toivoi myös kakkuunsa. Vaikkei kaikki mennyt aivan putkeen kakun teossa, poika oli kakkuun enemmän kuin tyytyväinen :)⁠
Blogista löytyy kakusta enempi juttua⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/palomies-sami-kakku-3-vuotiaalle/⁠
⁠
#palomiessami
#täytekakku⁠
#synttärikakku⁠
#3vuotias
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Mä niin tykkään punaherukoista. Erilaisia ohjeista onkin tullut testattua vuosien saatossa aika monta. Kun kävin ohjeita läpi, keräsin samalla yhteen postaukseen Suklaapossun parhaimmat TOP11 -punaherukkaohjeet. Extrana on myös yksi ihana joululahjaidea! Kurkkaa tuo vinkki sekä muut ohjeet blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/parhaat-punaherukkaleivonnaiset-top-10/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#parhaatohjeet⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#summerbaking⁠
#bestrecipes⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Tämä ihana punaherukkacurd syntyi lukijan antamasta vinkistä. Vinkki olikin todella herkullinen ja curdista tuli ihanan makeankirpeä ja sileä. Curdia eli tahnaa voi käyttää miltei mihin tahansa makeaan leivontaan mm. kakkuihin, eton mess tyyppisiin herkkuihin tai vaikka macaronien täytteiksi. Kurkkaa helppo ja herkullinen ohje blogista ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukkacurd-eli-punaherukkatahna-munaton/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#punaherukkacurd⁠
#kesä⁠
#kesäleivonta⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#summer⁠
#bakingblog
  • Lasten synttärijuhlissa oli tarjolla helppo ja maukas kinkku-juustopiirakka, jonka tein poikamme allergian takia munattomana. Piirakkasta tuli todella herkullinen, eikä juhlien jälkeen koko pellillisestä ollut jäljellä muruakaan. Piirakassa oli testinä myös hieman erilainen sekoitettava piirakanpohja, johon tuli mm. kaurahiutaleita. Katso munattoman suolaisen piirakan ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-munaton/⁠
⁠
#munaton⁠
#suolainenpiirakka⁠
#arkiruoka⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#kesä⁠
⁠

suklaapossu

X