Innostuin Daim-suklaafudgen jälkeen kokeilemaan Daim-patukoista tuttua mantelikrokanttia (vai sanotaanko sitä krokantiksi. No tarkoitan sitä kovaa ja rapea mantelikerrosta 🙂 ). Olen jo aiemmin tehnyt tämäntapaisella mantelikrokanttiohjeella itsetehtyä Daimia. Ja sekös vasta on hyvää! 🙂

Muokkasin hieman ohjetta ja kokeilin samalla etsiä sopivan lämpötilan, jossa krokantti on rapeaa ja sopivasti lohkeilevaa. Ei kannata pelästyä lämpömittarin käyttöä, sillä massa onnistuu myös ilman sitä. Tärkeintä on vain seurata, miten massa irtoaa kattilan reunoilta ja pohjasta. Kun se irtoaa selvästi, on massa valmista. Lämpötila on tällöin n. 125 astetta. Mutta tosiaan ilman mittariakin pärjää mainiosti.

Valmis krokantti on ihanan rapeaa, mutta hienoisesti hampaisiin tarttuvaa. Hyvinkin samanlaista Daimista tutun rapean osan kanssa.

Itse rouhin osan tästä kovettuneesta massasta helpon suklaafudgen joukkoon ajatuksena saada edes hieman Daim-suklaafudgea muistuttava makumaailma. Aivan identtistä ei tullut, mutta hyvää oli sekin sekä omasta että muiden maistajien mielestä. Ohje tuohon fudgeen tulossa hieman myöhemmin 🙂

Mantelikrokantti

Aineet:

100 g voita

1 dl tummaa siirappia

2 dl sokeria

2 dl mantelijauhetta

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

 

Ohje:

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sekaan
siirappi, sokeri, mantelijauhe ja kaakaojauhe (ylin kuva vasemmalla). Keitä seosta miedolla lämmöllä n. 25-30 min. koko ajan sekoittaen. Massa paksunee pikku hiljaa ja samalla kiehumiskuplat häviävät (toinen kuva otettu hieman paksenneesta, n. 104 asteisesta massasta ja kolmas kuva melkein valmiista). Massa on valmista kun se alkaa irrota kattilan
reunoilta ja kattilan pohjalta, kun kattilaa kallistaa (kuva alhaalla oikealla). Jos käytät lämpömittaria, on massa valmista kun mittari näyttää 125 astetta. 


Kaada seos leivinpaperille. Aseta toinen leivinpaperi
massan päälle ja kauli ohueksi levyksi. Anna jäähtyä hetki. Poista leivinpaperi kaulitun massan päältä ja annan jäähtyä ja kovettua kokonaa..


Kun massa on kovettunut kunnolla, käsittele sitä käyttötarkoituksen mukaan. Eli leikkaa tai taita haluamasi kokoisiksi paloiksi tai rouhi hienoksi.

Vinkki:
* Jos haluaa jatkojalostaa tätä Daimin tapaiseksi herkuksi,
krokanttilevyyn pintaan voi sulatella ja levitellä suklaata ja antaa sen
jäähtyä. Krokanttia voi käyttää myös sellaisenaan vaikkapa jäätelössä
tai sitä voi rouhia kakun täytteisiin tai jälkiruokien koristeeksi. Tai
napostella ihan muuten vaan 🙂 Mutta Daimin ystäville suosittelen
ehdottomasti sulatetun suklaalevyn levittämistä tämän päälle. Voi nam
kun on herkkua!

 

Avainsanat

Kommentit (2)

Oih, tämä näyttää tosi herkullisen rapsakalta :). Uskaltaisiko kokeilla… tuo keittäminen kuulostaa aika vaikealta.. Mutta aivan ihanan oloinen ohje!

Ehdottomasti uskaltaa kokeilla!!! Ei ole lainkaan niin vaikeaa, kuin kuvittelisi. Aiemmin olen tehnyt ilman mittaria, mutta nyt halusin testailla, mitä mittari näyttää kun se on valmista. Mutta ilmankin siis onnistuu hyvin. Tuon seoksen paksenemisen huomaa aika helposti. Jos epäilyttää, ettei massa ole vielä valmis, keittelee miedolla vielä 2-3 senkin jälkeen, kun se irtoaa kattilan reunoilta ja pohjalta. Tuo keittoaika on tosi viitteellinen, sillä se riippuu kattilan koosta ja hellan tehosta. Lämpö kannattaa pitää maltillisena (ei siis kuumimmalla), ettei seos pala. Testatessa et kuitenkaan menetä mitään. Nimittäin vaikka keittoaika vahingossa sattuisi jäämään liian lyhyeksi, tulee krokantista rapean sijasta hieman sitkeä, mutta silti aivan mahtavan makuinen! 🙂

Kommentoi juttua: Mantelikrokantti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Oikein Ihanaa ja Herkullista Ystävänpäivää! ❤️ Pst. Nämä donitsin makuiset muffinssit ehtii vielä hyvin leipomaan. Kurkkaa ohje blogista
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mielettoman-ihanat-donitsin-makuiset-muffinit/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #donitsit #muffinssit #ystävänpäivä #ystävänpäivä2019 #valentinesday
  • Supersuklaiset browniespalat sammuttavat pahimman suklaanälän jo yhdellä pienellä palalla. Vaikka kyllähän se toinenkin vielä menee hienosti, nams... Katso helppo ohje tahmean kosteisiin browniespaloihin blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/supersuklainen-brownies/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaa #chocolate #brownies #makeatleivonnaiset
  • Herkullista Runebergin päivän iltaa! Meillä maisteltiin tänä vuonna viimevuotista epäonnen Runebergin kakkua hieman muokattuna ja nyt onnistui, jipii! Ohje löytyy blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/runebergin-kakku-munaton/ #Runeberginkakku #Runeberginpäivä #Suklaapossu #Kotiliesiblogit
  • Kaipasin alkuvuoden juhlapöytään jotain kevyempää ja testailin smoothiekakkua. Tästä versiosta tuli trooppisen makuinen ja koostumus oli kivan pehmoinen. Kakkua tehdessä pohdin myös liivatteiden eroja. Kurkkaa ohje ja liivatehölpötykset blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/trooppinen-smoothiekakku-ja-juttua-liivatteista/ #trooppinen #smoothiekakku #banaani #mango #lime #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Churrot ❤️ Ihastuin näihin rapeisiin pötköihin viime vuonna ulkomaanreissullamme ja nyt kokeilin niiden tekoa itsekin, ilman kananmunaa. Nam, ihania olivat itsekin tehtyinä! Kurkkaa ohje blogista ja nauti vaikka kuuman kaakaon kera talvisen ulkoilun jälkeen
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/churrot-eli-munkkitangot/ #ilmankananmunaa #munaton #churro #churros #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tämä muumikakku päätyi ihanan kummipoikamme 2-vuotissynttäreille. Sisällä ihana mielettömän mehevä suklaakakkupohja munattomana sekä raikas appelsiinimousse. Herkkua! Kurkkaa tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarien-muumikakku/ #suklaapossu #muumi #kakku #kotiliesiblogit #suklaakakku #appelsiinimousse #kaulintamassa #pojansynttärit
  • Vihdoin uskaltauduin läträämään kuuman öljyn kanssa. Ensimmäiset öljyssä paistamani jutut olivat nämä herkulliset pikamunkit eli rahkamunkit. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pikamunkit-eli-helpot-rahkamunkit/ #rahkamunkki #suklaapossu #kotiliesiblogit #helpotjanopeat

suklaapossu

X