Marmoroidut minttusuklaafudget piparminttuöljyllä / Marbled Mint Chocolate Fudge with Peppermintoil

 

Eräs blogini katsotuimmista ohjeista syksyn aikana oli marmoroidut minttusuklaafudget.
Ne on todella helppo tehdä ja tosi ihanan makuisia. Fudgeihin tulee vain
muutama aine; suklaiden ja kondensoidun maidon lisäksi tarvitaan vain
piparminttuaromia. Ja Joulua ajatellen ne ovat tosi mahtava idea vaikkapa lahjaksi tai tarjolle Joulupöytään! Fudget muistuttavat maultaan pitkälki Pätkistä, mmm!

Jokin aika sitten sain lukijalta
kysymyksen, voiko piparminttuöljyä laittaa aromin sijaan. Tuon
testaaminen olikin ollut suunnitelmissa, mutta vihdoin nyt Joulun
lähestyessä innostuin testaamaan sitä. Ulkonäkö ei onnistunut parin jutun takia (selityksen alempana) niin hyvin kuin edellisessä versiossa, mutta maku oli sitäkin parempi.

 

Piparminttuöljyllä sai fudgeihin ihanan voimakkaan piparmintun maun
ja raikkauden, nam! Laitoin koko annokseen 15 tippaa eli noin 1.5 ml
öljyä. Piparminttuaromilla samaan piparmintun makuun pääsee ehkä juuri
ja juuri 3 tl kanssa.. Eikä maku siltikään ole näin aidolla
tavalla raikas.

Jouduin hieman hakemaan sopivaa öljyn
määrää, niin maun kuin koostumuksenkin puolesta. Alempaa vaihekuvistakin näkee,
että ensin käytössäni oli isompi kattila, mutta se vaihtui kesken kaiken
pienempään, koska ensimmäinen valkosuklaasatsi epäonnistui. Tähän oli syynä luullakseni se, että laitoin ensimmäiseen
erään liikaa piparminttuöljyä, jolloin suklaaerä juoksettui ja rasva(?)
erottui. Toisella kerralla vähensin piparminttuöljyn määrän 5 tippaan ja
homma hoitui hienosti. Varmistin mintun maun lisäämällä tumman suklaan
joukkoon öljyä reilummin. Kokonaisuudessaan piparminttu maistui sopivan voimakkaasti, enempää raikkautta en ainakaan itse enää kaivannut. Jälkimaku
raikasti suun kivasti. Sen vuoksi nämä olisivatkin oikein oiva
jälkiruoka vaikkapa juuri Jouluna raskaan aterian jälkeen 🙂

 

Tein tumman suklaamassan samaan aikaan kuin ensimmäisen valkosuklaaeränkin. Koska valkosuklaasatsi tuli tehtyä toistamiseen, joutui sulanut tummasuklaaseos odottelemaan hetken aikaa. Pidin sitä lämpimällä hellalla ja sekoittelin välillä pohjaa myöten ja se säilyikin siinä hyvin pehmeänä.

Valmiiden fudgepalojen pinta hieman halkeili (kuten kuvistakin näkee), enkä osaa varmaksi sanoa, vaikuttiko suklaaseoksen hellalla oleskelu tähän vai ei. Tosin valkosuklaaseoksella kävi samoin, eli röpelöiseksi jäi. Olikohan piparminttuöljyä joukossa kuitenkin liikaa, hmm.. Syyn uskoisin kuitenkin löytyvän siitä, että koska marmoroinnissa pitää olla todella vikkelä, tällä kertaa touhusin toinen käsi kamerassa ja otin vaihekuvia. Näin suklaaseokset ehtivät jähmettymään pinnasta liikaa, ennen kuin sain ne marmoroitua ja tasoitettua. Viime kerralla kamera oli muualla ja sain marmoroinnit tehtyä samantein. Toinen ulkonäkövika löytyy leikkauspinnasta. Ulkona alkoi tulla pimeää ja halusin ottaa kuvat luonnonvalossa. Leikkasin palat, kun ne olivat juuri ja juuri jähmettyneet, mutta eivät tarpeeksi kovat, jottai leikkauspinnasta olisi tullut täysin siisti.. Ja kuvatkin tuli otettua hätäiseen, joten ovat mitä ovat. Onneksi tällaisen pienet ulkonäköiseikat eivät vaikuta makuun. Ja makuhan oli aivan ihana ja suosittelen eh-dot-to-mas-ti kokeilemaan! 😀

Marmoroidut minttusuklaafudget piparminttuöljyllä /
Marbled Mint
Chocolate Fudge
Koosta riippuen n. 50-60 kpl
Aineet:
1 prk kondensoitua maitoa (ei kinuskiksi keitettyä)250 g tummaa suklaata (n.50%)
1 rkl voita
n. 10 tippaa piparminttuöljyä
150 g valkosuklaata
n. 5 tippaa piparminttuöljyä
(Punaista, rosen väristä tai vaikkapa vihreää pastaväriä 2-3 tippaa)
Ohje:
Vuoraa n. 20 x 20 vuoka leivinpaperilla. Rouhi suklaat pieniksi.Ota esille kaksi kattilaa. Laita toiseen n. 2 1/4 dl kondensoitua
maitoa sekä pilkottu tumma suklaa ja voi nokare. Laita toiseen
kattilaan
loput maidosta (n. 4/5 dl) sekä pilkottu valkosuklaa. Laita molemmat kattilat
levylle ja lämmittele seoksia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen kunnes suklaat sulaa. Kun suklaat ovat sulaneet, lisää
valkosuklaaseoksen joukkoon noin 5 tippaa piparminttuöljyä (ja pastaväriä). Sekoita tummaan suklaaseokseen noin 10 tippaa piparminttuaromia.

 

Toimi tämän jälkeen nopeasti. Ota tummasta suklaaseoksesta erilleen n. 2-3
rkl. Kaada loput vuokaan ja levitä nopeasti pohjalle. Levitä päälle
valkosuklaaseos tasaiseksi kerrokseksi ja tiputtele sen päälle sivuun ottamasi tumma
suklaaseos nokareittain. Vetele heti veitsellä pintaan kuvioita. Napauta vuokaa voimakkaasti pöytää vasten, niin
pinta tasoittuu.

Jos pinta jää tästä huolimatta röpelöiseksi, laita päälle leivinpaperin pala ja tasoita kädellä painamalla. Laita jääkaappiin hyytymään
n. 4 tunnin ajaksi tai kunnes levy on kokonaan jähmettynyt leikkaamista
varten. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi.

Säilytä fudget
jääkaapissa. Fudget kestävät myös pakastamisen.

Vinkki:
* Kondensoitu maito on sokeroitua maitotiivistettä,
jota löytyy tölkeissä useimpien markettien hyllyiltä. Usein ne löytyvät
samasta paikasta missä on muutkin tölkit (eli mm. tomaattimurskan ja
kookosmaidon lähettyvillä), mutta joissakin kaupoissa ne sijaitsevat
leivontatarvikkeiden lähellä. Joskus olen löytänyt niitä myös kylmähyllystä (vaikka ne säilyvät huoneenlämmössä).* Toimi todella nopeasti sen jälkeen kun olet saanut suklaat sulatettua.
Seokset jämähtävät äkkiä, ja pinnasta tulee helposti röpelöinen. Ja leikkaa vasta, kun levy on kunnolla jähmettynyt, niin leikkauspinnasta tulee tasainen. Toisaalta, onneksi pienet ulkonäköhaitat eivät vaikuta ihanaan makuun 🙂

Avainsanat

Instagram

  • Testailin oreo-mansikkatäytteistä ja suklaakakkupohjaista
kakkua, ihan vain hyvän mansikkakesän kunniaksi :) Pohjana munaton mehevä suklaakakkupohja. Katso tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/oreo-mansikkataytteinen-kakku/ #oreo #mansikka #vanilja #täytekakku #strawberry #chocolate #cookie #cake #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Tämä sitruunainen, liivatteeton juustokakku, jonka alla ja päällä reilusti mansikoita, oli ihan älyttömän hyvää ja maistui myös niille, jotka eivät makeasta muuten niin välitä. Katso ohje blogista ja herkuttele vaikka heti viikonloppuna https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taydellinen-mansikka-sitruunajuustokakku/ #liivatteeton #mansikka #sitruuna #juustokakku #keksimuru #yummy #lemon #strawberry #cheesecake #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Mainos Electrolux. Kokeilin kauan haaveilemaani kesäistä lettukakkua päästessäni miettimään induktiotason ihanuuksia yhteistyössä Electroluxin kanssa. Letuista tuli niin nameja, että taidan paistaa niitä heti tänään lisää. Klikkaa blogiin, josta löydät kakun ohjeen sekä mielipiteeni induktiotasosta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kesainen-lettukakku/ #lettukakku #kesä #kaupallinenyhteistyö #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Porkkanakakku onnistuu mahtavasti myös munattomana. Lopputuloksena mehevä, kostea, miedon mausteinen, pehmeä ja herkullinen porkkanakakku. Ihastuin tähän niin, että olen tehnyt tätä lyhyellä välillä jo kahteen kertaan. Tosin kuorrute vaihtui matkalla hieman, mutta tuo taikinaosa. Oih, sitä olisin voinut syödä raakanakin vaikka kuinka :P Ohje blogin puolella https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aivan-ihana-porkkanakakku-munaton/
#munaton #porkkanakakku #helppojanopea #yummy #eggless #carrotcake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Veljen pojalle päätyi tällainen pikapikaa koristeltu kakku, jonka oli tarkoitus muistuttaa Starwarssin tähtitaivasta. Musta suklaaspray ja kimaltavat nonparellit kätkivät alleen herkullisen vadelma-mansikkamoussetäytteiden kakun ja mehevän vaalean kakkupohjan. Tarkemman ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-10-vuotiskakku-starwars-tyyliin/
#suklaapossu #täytekakku #synttärikakku #mansikka #vadelma #maidoton #munaton #strawberry #rasberry #eggless #birthdaycake #kotiliesi
  • Herkullista Juhannusta! Kuvassa helppo, nopea ja herkullinen mansikkakääretorttukakku (oon niin ihastunut niihin). Ne valmistuvat miltei yhtä nopeasti kuin tavallinen kääretorttukin ja sisällä odottaa pystyraitainen yllätys. Mein 9v tyttö sai tällaisen synttärikakukseen ja herkkua oli! Ohje kakkuun löytyy blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-herkullinen-mansikka-kaaretorttukakku/
#kääretorttukakku #kääretorttu #kakku #mansikkakakku #mansikka #raparperi #cake #strawberry #rhubarb #curd #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Olin nimennyt tämän raparperipiirakan aiemmin blogissani maailman parhaaksi raparperipiirakaksi jokunen vuosi sitten ja pitihän sen niminen piirakka leipasta uudestaankin. Pitikö tämän helpon ja nopean piirakan nimi paikkansa? Se selviää blogin puolelta, josta löytyy myös piirakan ohje https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperipiirakka-maailman-parasko/
#raparperi #raparperipiirakka #helppojanopea #suklaapossu #rhubarb #pie #yummy

suklaapossu

Keskustelu

Oih ja voih… Vaikuttavat ihanilta, enkä kyllä moittisi ulkonäköäkään… 🙂 Nämä ovat olleet testauslistalla jo viimekertaiset löydettyäni, mutta koska nyt taas muistutit näistä, täytyy varmaan alkaa testailuhommiin jo heti pikimmiten…

Kiitos Maiju! 🙂 Itse taitaa olla aina kriittiisin näissä leivonnaisissa. Tosin makuhan aina tärkeitä ja näissä se voitti ulkonäön 10-0. Juuri tänään kaivelin loput pakkasesta ja söin nautisellen. Kyllä vain olivat edelleen ihania, nams! Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla. Vaikka Joululahjaksikin 🙂

Ihania, kauniita!

Kiitos paljon tiikeritaikina! 😀

Oi vau, näitä pitää kokeilla! 🙂

Kiitos Ella! 🙂 Ehdottomasti kannattaa kokeilla. Vähän kuin Pätkistä, mutta ehkä jopa parempaa 😉

Nämä ovat kyllä todella kauniita herkkuja! Ihana olisi tuollainen kulho nostaa jouluaterian jälkeen pöytään 🙂 Pitäisi ehdottomasta tehdä näitä! Mulla on sama kuin Maijulla, piti niitä vihreitäkin testata, mutta on jäänyt. Nyt taas into heräsi, kun nämä näin 😀

Kiitos Taru! Nämä tosiaan sopisivat Joulun jälkkäripöytään tosi hyvin. Pieniä, mutta raikkaita suklaaherkkuja. Ja todellakin suosittelen kokeilemaan! Tykkäsin näistä enemmän kuin niistä vihreistä; olivat vieläkin raikkaampia ja minttuisempia. Kun ehdit testailemaan, tuletkos kertomaan mitä pidit 😀

Vau, ompas hienoja pikku herkkuja! 🙂 Pitäsi tehdä itsekkin, mutta olen niin laiska tällaisten pikku sorttien leipoja. 😉

Kiitos Leena-muori! Jos vaikka joskus innostut, niin nämä on onneksi helppoja ja nopeita tehdä. 🙂

Todella kauniita namusia. Fudgesta tykkään, ja jotain erilaista tekismieli tehä, joten taitaa meilläkin syntyä tällaisia.

Kiitos Mimmi M! Kiva kuulla, että ohje sai sinutkin innostumaan. Odotan jo innolla näkeväni ja kuulevani mitä pidät 🙂

tää testataan tänään. Minkä kokoista vuokaa käytit?

Käytin näihin n. 20 x 20 cm vuokaa, mutta isompaa tai pienempääkin voi käyttää. Fudgepaloista tulee vain hieman ohuempia tai paksumpia vuoan koosta riippuen. Nämä on kyllä hyivä, itselläkin on juuri satsi hellalla 🙂 Olisi muuten kiva kuulla, mitä pidät 🙂

Tein ja bloggasinkin näistä 🙂 . Kiitos helposta ja hyvästä ohjeesta.

Ole hyvä! 🙂 Toivottavasti maistuivat myös 🙂 Pitääkin tulla katsomaan minkänäköisiä sulla näistä tuli 🙂

Kiitos aivan järjettömän makoisasta karkki ohjeesta ja viel suht helposta ainut tuo marmorointi aiheutti alkuun jännitystä! Mut sujui hyvin ja ei sitä nyt niin sika nopee tarvinnut ollakaan kun pelkäsin =D

Hienoa, että fudget maistuivat ja marmorointikin onnistui! 🙂 Näiden tekemiseen (ja syömiseen) on minulla tullut pieni himo, kun ovat niin ihanan helppoja ja nopeita. Varsinkin näin Joulun aikaan tulee tehtyä lahjoiksi ja muuten vaan tarjolle kahvipöytään. Mutta siis tosi kiva, että ohjeesta oli sinullekin iloa 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.