
Vadelma-suklaabrownie

Tästä tahmeasta, suklaisesta, marmoroidusta vadelma-suklaabrownieksesta tuli sellaista herkkua, että ottaisin tästä vielä yhden palan vaikka heti, jos sitä olisi vielä jäljellä. Tuhdin ja täyteläisen suklaataikinan marmorointi tuorejuustolla tekee browniespaloista näyttävät ja kauniit ilman sen kummempia koristeluja. Taikinan sisälle hukutetut kokonaiset vadelmat taittavat ja raikastavat suklaisuutta herkullisella tavalla. Vadelmien sijasta tähän sopisivat loistavasti myös vaikkapa puolukat!
Vadelmiksi sopivat sekä tuoreet vadelmat että pakastevadelmat. Pakastevadelmilla paistoaika saattaa olla hieman pidempi kuin tuoreilla.
Brownies on ihanan helppo ja nopea tehdä. Browniestaikina valmistuu näppärästi yhdessä kulhossa ilman vatkaimia. Tuorejuustokuorrutuksen tekemiseenkään ei tarvita vatkainta, mikäli käsistä löytyy tarvittavat voimat tuorejuuston notkistamiseksi esimerkiksi perus(pallo)vispilällä. Kun aineet on saatu sekoitettua keskenään, kaadetaan uunivuoan pohjalla ensin reilusti vadelmia. Vadelmien päälle tulee tuo reilun suklainen browniestaikina.
Päällimmäiseksi lusikoidaan vielä nokareina tuorejuustokuorrutus. Kun pintaa vetelee vaikkapa veitsellä sinne tänne, syntyy pinnalle kaunis marmorikuvio. Tässä vaiheessa suklaaherkku on valmis uuniin.
Brownies on parhaimmillaan, kun sitä ei paisteta läpikypsäksi, vaan se poistetaan siinä vaiheessa, kun reunat ovat kypsyneet, mutta keskusta vielä erittäin pehmeän tuntuinen. Jäähtyessään keskustakin jähmettyy, mutta jää silti ihanan tahmeaksi. Tästä versiosta itse asiassa tulee hyvinkin mutakakkumaisen tahmea, joten ohjeen olisi hyvin voinut nimetä mutakakuksi. Paistoaikaa voi myös pidentää, jolloin lopputulos on kauttaaltaan kypsempi eli ei niin mutakakkumaisen kostea, mutta silti mehevä.
Tarjosin tätä juhlissa ja tämä näytti maistuvan itseni lisäksi myös muille. Nam!
Marmoroitu vadelma-tuorejuusto-suklaabrownie
n. 20 x 30 cm vuokaan
Brownies:
125 g voita
200 g tummaa suklaata (laitoin n. 120 g hyvää 70% ja loput 50% suklaata)
1.5 dl sokeria
1.5 dl fariinisokeria
4 munaa
0.75 tl (hienoa meri)suolaa
1.25 dl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa, hyvää kaakaojauhetta
Vaalea, tuorejuusto-osa:
200 g tuorejuustoa
1 munaa
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
Lisäksi:
noin 150 g = n. 3 dl kokonaisia vadelmia
Ohje:
Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Vuoraa n. 20×30 cm syvä uunipelti/-vuoka leivinpaperilla.
Pilko suklaat paloiksi mikron kestävään kulhoon. Lisää kulhoon myös voi. Sulata suklaita ja voita mikrossa noin 20 sekunnin välein sekoittaen, kunnes kaikki suklaat ovat sulaneet.
Sekoita sokerit suklaaseokseen. Riko munat ja lisää ne yksitellen suklaa-sokeriseokseen esim. lusikalla sekoittaen. Lisää joukkoon vielä suola, vehnäjauhot ja siivilöity kaakaojauhe.
Sekoita, kunnes kaikki aineet ovat sekoittuneet keskenään.
Ota esille toinen kulho ja notkista siinä tuorejuusto vispilällä vatkaten. Sekoita joukkoon ensin vaniljasokeri ja sokeri ja lopuksi vielä muna. Jos seos on kovin jäykkää, se löysenee lisää vatkaamalla enemmän.
Levitä vadelmat vuoan pohjalle leivinpaperin päälle. Kaada päälle browniestaikina. Tee ruokalusikalla taikinaan pieniä koloja ja lusikoi koloihin vaaleaa taikinaa. Vetele veitsellä taikinoita sekaisin, kunnes pinnalle muodostuu marmorikuvio.
Mitä enemmän sekoitat, sitä pienempisäikeinen kuvioista tulee. Kopauta vuokaa pari kertaa pöydän pintaa vasten, niin pinta tasoittuu.
Paista browniesta 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes se on reunoilta kypsynyt, mutta tuntuu keskeltä koitettuna vielä pehmeältä. Brownies saa jäädä tahmeaksi. Brownies kiinteytyy jäähtyessään.
Vinkki:
* Kokeile vadelmien tilalle puolukoita. Ne sopivat loistavasti yhteen tumman suklaan kanssa.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vadelma-suklaabrownie
Kokeilin tänään tätä ohjetta. Kaikki menikin hyvin siihen asti kunnes levitin tuorejuuston. Sitä on niin paljon että peitti koko päällisen eikä marmorointi oikein onnistunut. Ehkä uudestaan tekiessäni puolittaisin tuorejuustoseoksen määrän.
Moikka IK. Tuorejuustoseosta on tosiaan melko paljon, ja siksi ohjeessakin kerroin, että sitä varten kannattaa kaivaa kuopat suklaataikinaan. Näin suurin osa tuorejuustoseoksesta uppoaa browniestaikinan sisälle ja marmorointi onnistuu paremmin. Varmaan teitkin näin? Ehkä kuopat voisivat olla hieman isommat tai vastaavasti täytettä voi tosiaan laittaa vähemmänkin.
Ajattelin kokeilla ohjetta, mutta haluaisin korvata vehnäjauhot perunajauhoilla. Onko silloin korvaussuhde 1:1, vai pitäisikö perunajauhoja laittaa vähemmän?
Yleensä suositellaan, että perunajauhoja käytetään hieman vähemmän kuin vehnäjauhoja (0.75 dl pottujauhoja vs. 1 dl vehnäjauhoja). En osaa sanoa, toimiiko se tässä, mutta jos innostut testaamaan, kuulisin mieluusti miten kävi 🙂