Suklaapossu

Maukas parsakaali-vuohenjuustopiirakka

Tosi maukas parsakaali-vuohenjuustopiirakka maistuu niin juhlissa kuin arkilounaanakin. Piirakan maku on ihanan monitahoinen ja herkullinen.

© Irina Lisinen

Tästä parsakaali-vuohenjuustopiirakasta tuli aivan ihanaa! Miedon makuinen parsakaali yhdessä happaman suolaisen vuohenjuuston sekä umamisen tomaatti-juustoseoksen kanssa on jotain niin hyvää. Vaikka piirakasta löytyy useampaa makua, ne sointuvat yhteen tosi kivasti.

© Irina Lisinen

Tein piirakalle rahkavoitaikinan tyyppisen taikinan, joka sopi pohjaksi kuin nenä päähän. Korvasin tällä kertaa osan voista öljyllä, jolloin taikina oli tavallista rahkavoitaikinaa pehmeämpi käsitellä. Korvasin myös osan tavallisista vehnäjauhoista spelttijauhoilla, joista tuli taikinaan hieman enemmän makua ja samalla myös kuituja.

© Irina Lisinen

Piirakka oli tarjolla lastemme yhteissynttäreillä lokakuun alkupuolella. Kun suunnittelin mitä suolaista tarjoaisin juhlissa, löysin koneeltani tämän noin 10 vuotta sitten leipomani piirakan ohjeen. Ohjeessa luki pieni alkuteksti, jossa kehuin piirakka ja kerroin tarjonneeni sitä aikoinaan serkulleni ja hänen vaimolleen. Serkkuni vaimo oli kysynyt ohjetta itselleen, mutta en millään muista, annoinko ohjeen silloin, sillä blogikaan ei ollut tuolloin vielä syntynyt. Mutta tässä se ohje vihdoinkin tulee, pienin, parantavin muutoksin.

© Irina Lisinen

Nappasin piirakasta muutaman kuvan samalla kuin odotin vieraita, siivosin keittiötä, viimeistelin muita leivonnaisia ja katoin pöytää, joten kuvat eivät ehkä ole houkuttelevimmasta päästä. Mutta maku oli!

Maukas parsakaali-vuohenjuustopiirakka

Noin 30 cm x 40 cm uunipellille

Pohja:

150 g voita huoneenlämpöisenä

250 g maitorahkaa

0.5 dl auringonkukkaöljyä

4 dl vehnäjauhoja (laitoin puolet tavallisia ja puolet spelttivehnäjauhoja)

1 tl leivinjauhetta

vajaa 1 tl suolaa

Täyte:

n.500 g parsakaalia

2 pkt (á 200 g) (tai 1 pkt á 400 g) vuohenjuustoa

Päälle:

300 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)

140 g tomaattipyrettä

2 dl kermaa

2 munaa

200 g emmental-raastetta (laitoin 150 g punaleimaa ja loput mustaleimaemmentalia)

ripaus suolaa

vähän mustapippuria

Ohje:

Valmista pohja sekoittamalla pehmeä, huoneenlämpöinen voi ja maitorahka keskenään sekaisin. Lisää joukkoon öljy. Seos saattaa tässä kohtaa näyttää epäilyttävän rakeiselta ja juoksettuneelta, mutta rakenne muuttuu jauhojen lisäämisen jälkeen.

Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Nosta taikina jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi.

Pese ja pilko parsakaali pienemmiksi, suupalan kokoisiksi paloiksi. Kuori parsakaalista myös varsi ja pilko se pienemmiksi paloiksi. Keitä parsakaalia hyvin suolatussa vedessä puolikypsiksi noin 2. Jäähdytä.

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Painele viileässä levännyt taikina leivinpaperilla vuoratun, noin 30 cm x 40 cm kokoisen uunipellin päälle ja nosta hieman myös reunoille.

Sekoita päällisen aineet eli tuorejuusto, tomaattipyre, juusto sekä mausteet keskenään sekaisin. Levitä hieman vajaa puolet seoksesta pohjan päälle.

Laita esikeitetyt parsakaalin palat ja siivuiksi leikatut vuohenjuustot päällisen päälle päälle. Lusikoi loput päällisestä vielä päälle ja tasoita sen verran kuin pystyt.

© Irina Lisinen

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on saanut hieman väriä pintaansa ja on kypsä. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen syömistä. .

Vinkki:

* Voit tehdä taikinan valmiiksi jääkaappiin jo päivää ennen piirakan paistamista.

* Piirakka maistui hyvältä myös seuraavana päivänä jääkaappikylmänä, mutta heräsi kunnolla henkiin pienen lämmityksen jälkeen.

Voi kunpa tätä olisi vielä jäljellä pieni pala, nam!

© Irina Lisinen

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maukas parsakaali-vuohenjuustopiirakka

Pirkko

Hei! Resepti kuullostaa herkulliselta, mutta tuleeko täytteeseen todella yhteensä 900 gr juustoa?
Kiitän vastauksesta

Irina Lisinen

Hei Pirkko! Jos tuorejuustonkin laskee juustojen joukkoon, niin kyllä, tähän tulee 900 g juustoa. Kuullostaa kieltämättä suurelta määrältä, mutta piirakka on pellillisen kokoinen, ja moniin puolet pienempiin (juusto-)piirakoihin voi helposti upota 500 g juustoja (sisältää tuorejuuston).

Saga

On varmasti hyvää. Mutta huolettaa tuo rasvan määrä. Juustojen lisäksi tulee vielä voita ja 2dl kermaa?

Irina Lisinen

Hei Saga! Piirakka on todella iso (=pellillinen) ja myös täyttävä, joten aineksia on myös tavallista enemmän (eli noin kaksi kertaa enemmän kuin pyöreään noin 26 cm vuokaan tehdyssä piirakassa). Kermana voi käyttää myös kevytkermaa tai halutessa vaikka pelkkää maitoa, jolloin ainakin osan rasvasta saa häivytettyä. Lisäksi pohjan voin voi korvata myös jollain kevyemmällä margariinilla, jos haluaa keventää lopputulosta vieläkin lisää.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *