Tässä yksi suolainen piirakka, joka on jäänyt jalkoihin muiden ajankohtaisen reseptien takia. Piirakka on silti aivan pakko julkaista, sillä tämä oli tosi hyvää! Täytteen tein muokkaamalla erästä lempparibroilerikastikettani hieman paksummaksi. Piirakkamuotoinen ”kastike” toimi niin hyvin, että ihmettele miksei aikaisemmin ole tullut mieleen tehdä vastaavaa. Tässä miedosti tomaattisessa piirakassa maistui broilerin lisäksi paprika ja aurajuusto, nami nami! 🙂

Tarjosin tätä piirakkaa synttärijuhlissa jo viime vuoden puolella. Otin tarjoiluissa varman päälle ja tein samantein kaksi piirakkaa. Pöytien notkuessa muistakin tarjoiluista, kahden piirakan tekeminen oli liioteltua ja toisen piirakan laitoinkin kokonaisena pakkaseen. Sekin on tullut jo tuhottua ja samalla totesin, että piirakka kesti pakastamisen hyvin ja oli edelleen tosi hyvää (ja tuoreeltaan vieläkin parempaa). Ohje on kahteen piirakkaan, mutta määrät on suht helppo puolittaa yhtä piirakkaa varten. Toisesta piirakasta tein pitkulaisen ja toisen pyöreään vuokaan.

Tytär auttoi piirakan teossa ja koristeli pyöreän piirakan ottamalla muotilla ylijääneestä taikinasta lehden mallisia palasia. On tosi kiva huomata, että tyttö on
vähintään yhtä innostunut leipomisesta kuin äitinsäkin. Tytön kiinnostus
keskittyy ehkä hieman enemmän koristelupuolelle, kun taas itse yritän
saada maut kohdilleen. Kumpaakin tarvitaan ja yhdessä tämä onkin aika
toimiva yhdistelmä 🙂

Maukas broileripiirakka x 2
n. 11 x 35 cm vuokaan ja 24 cm pyöreään piirakkavuokaan
Pohja (riittää kahteen piirakkaan):
2/3 annosta rukiista rahkavoitaikinaa (jauhoina 3 dl ruisjauhoja, loput vehnäjauhoja)
Aineet (riittää kahteen piirakkaan):
450 g broilerin filesuikaleita
n. 1 rkl öljyä
1/2 punainen paprika
1/2 keltainen paprika
1 keltasipuli
1 punasipuli
200 g pippurituorejuustoa
2 dl ruokakermaa
0.5 tl suolaa
2 rkl hunajaa
70 g tomaattipyrettä
1 pkt (á 170 g) Aurajuustoa
4 munaa
Ohje:
Tee rahkavoitaikina ohjeen mukaan valmiiksi jo edellisenä iltana tai viimeistään 3 tuntia ennen leivontaa. Taikinasta saa 2 pienehköä piirakkaa tai yhden pellillisen. Jos teet kaksi piirakkaa (kuten minä tein) jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse taikinan paloista hieman vuokia suuremmat levyt. Nosta kaulitut taikinat vuoan päälle ja painele kevyesti pohjalle ja reunoille. Leikkaa reunoja yli tulevat ylimääräiset suikaleet pois. Laita vuoat jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.
Pilko sipuli ja paprikat pieneksi. Paista broilerin suikaleita, sipuleita ja paprikan palasia miedolla lämmöllä öljyssä, kunnes broileri on kypsää. Valuta ylimääräiset nesteet pois. Lisää joukkoon tuorejuusto ja kerma sekä mausta suolalla, hunajalla, tomaattipyreellä ja aurajuustolla. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa lisää. Kun maut on kohdillaan, jäähdytä seosta. Kun täyte alkaa olla enää vain hieman kättä lämpimämpää, sekoita joukkoon munat. Munia ei kannata sekoitella tulikuumaan täytteeseen, sillä silloin ne kypsyvät heti eivätkä vasta uunissa kuten on tarkoitus.
Paista piirakoita 200 asteessa alatasolla reilu puoli tuntia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

Vinkki:
* Piirakan voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä, joten sopii hieman kiireisempäänkin hetkeen etukäteen tehtynä. Piirakka vain paranee uudelleen lämmitettynä.