Suklaapossu

Mehevä brownies ilman voita

Tahmea, kostean mehevä brownies on täydellinen herkku makeanhimoon. Tämä versio valmistuu ilman voita.

Selailin vähän aikaa sitten suklaanhimoissani netistä erilaisia suklaaohjeita. Pongasin Loveandlemons-sivuilta herkullisen kuulloisen browniesohjeen, johon tuli yllättäen voin sijasta öljyä. Tuo vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että pakkohan sitä oli kokeilla.

© Irina Lisinen

Taikina oli ihan superhelppo tehdä, sillä se valmistui ilman vatkaimia, vain sekoittamalla aineet nopeasti yhteen. Taikinanteon hankalin osuus oli suklaan pilkkominen, joten jos haluaa päästä vieläkin helpommalla, voi kokonaisen suklaalevyn rouhimisen sijasta käyttää valmiita suklaahippuja.

Browniespaloista ei tullut aivan yhtä hyvännäköisiä kuin alkuperäisessä ohjeessa, sillä taisin leikata palat hieman liian myöhään ja päälle muodostunut ”kansi” pääsi lohkeilemaan, mutta maku oli kohdillaan! Nämä olivat sisältä ihanan meheviä, ja pinnalta hieman rapeita.

© Irina Lisinen

Tahmeiden browniespalojen maku oli makea ja todella intensiivinen. Oli siinä ja siinä, olivatko nämä peräti liiankin suklaisia jopa omaan makuuni (voiko sellaisiakin muka olla?). Myös lapset tykkäsivät näistä ja kehuivat maasta taivaaseen: ”todella hyviä, ihanan makuisia, meheviä”.

© Irina Lisinen

Entä minkälaisia nämä olivat voihin leivottuihin verrattuna? Vai voiko näistä edes vertailla niihin? Nämä sopivat loistavasti maidottomaan ruokavalioon, kunhan käyttää suklaana maidotonta suklaata. Maullisesti näistä uupui se voin antama maku, mutta ainakaan itse en jäänyt sitä kaipaamaan, sillä tuo suklainen täyteläisyys teki tehtävänsä ja laimensi suklaanhimoa jo palan tai parin jälkeen.

Brownies ilman voita

Noin 20 cm x 20 cm vuokaan

Aineet:

3.25 dl sokeria

1.75 dl vehnäjauhoja

1.5 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta (ks. vinkkiosio alempaa)

1.25 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

0.75 tl suolaa

100 g tummaa (n.50%) suklaata taikinaan + hieman lisää päälle

2 munaa

1.25 dl rapsiöljyä

2 rkl vettä

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 160 asteeseen. Vuoraa noin 20 cm x 20 cm kokoinen uunivuoka leivinpaperilla. Pilko suklaa noin 0.5 cm kokoisiksi paloiksi (tai käytä valmiita suklaahippuja).

Sekoita sokerit, vehnäjauhot, kaakaojauhe, suola ja hienonnettu tumma suklaa keskenään. Sekoita toisessa kulhossa munat, öljy ja vesi keskenään. Lisää nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti sekaisin.

Kaada taikina vuokaan ja tasoita. Taikina on melko jäykkää, mutta tasoittuu kyllä. Ripottele halutessasi taikinan päälle hieman lisää rouhittua suklaata (tai valmiita suklaahippuja).

Paista noin 40-45 minuuttia tai kunnes se on juuri ja juuri kypsynyt keskeltä. Jätä brownies mieluummin hieman liian raa’aksi, kuin liian kypsäksi.

Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ennen leikkaamista. Leikkaa brownies noin 25 osaan. Jos reunat ovat kovin kypsät, voit leikata niistä ennen paloittelua hieman pois. Tosin voi käydä niinkin, ettei reunat olekaan kuivia, vaikka päälle päin siltä vaikuttaisikin. Itse kuvittelin reunojen olevan kuivia koppuroita, kun kokeilin niitä päältä ja leikkasin suosiolla niistä pois noin puolen sentin siivut. Mutta mikäs ihanan tahmea yllätys sisällä olikaan… 😛

Ja eikun nauttimaan!

Vinkit:

* Kaakaojauheena kannattaa käytää hyvää, tummaa kaakaojauhetta, sillä se on juuri se tuote, joka antaa näihin sen suklaisen maun.

* Tämä brownies on todella tuhti ja suklainen, joten se kannattaa leikata suht pieniksi, suupalan kokoisiksi paloiksi.

* Saat browniesista maidottoman, kun käytät maidotonta suklaata.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mehevä brownies ilman voita

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *