Suklaapossu

Puolukka-kauraneliöt

Puolukka ja kaura sopivat hyvin yhteen. Näissä miedosti kinuskille maistuvissa puolukka-kauraneliöissä maistuvat molemmat.

© Irina Lisinen

Tässä on tämän vuoden ensimmäinen puolukkaleivonnainen eli puolukka-kauraneliöt. Nämä valmistuvat helposti ja jopa melko nopeasti yhdessä kulhossa ilman vatkaimia. Ohjetta varten nappasin makeiden sitruunaneliöiden ohjeen murupohjan, ja muokkasin sitä vain hieman vähemmän kauraa sisältäväksi. Vähentämisestä huolimatta kaura maistui piirakassa selvästi ja sopi siihen kivasti.

Piirakassa maistui puolukan ja kauran lisäksi myös fariinisokerin makumaailmasta syntynyt kinuski, nams!

© Irina Lisinen

Heti tuoreeltaan maisteltuna puolukan happamuus tuli suht selvästi esille. Säilytin piirakkaa vielä pari päivää (odottaessani hetkeä, jolloin ehtisin ottamaan kuvat ilman jatkuvia keskeytyksiä) ja huomasin, että odottaminen miedonsi puolukan happamuutta niin paljon, ettei sitä enää erottanu juurikaan kinuskilta maistuvan kauran joukosta.

Eli jos pidät kirpeydestä, syö piirakka mahdollisimman pian sen valmistumisen jälkeen, mutta jos haluat piirakkaan vain puolukan maun ilman kirpeyttä, tee piirakka valmiiksi vähintään vuorokausi ennen syömistä.

© Irina Lisinen

Ohje on muuten kokonaan munaton, joten käy myös muna-allergisille. Piirakasta on helppoa muokata myös vegaaninen, kunhan vain voin vaihtaa maidottomaan rasvaan.

© Irina Lisinen

Ohjeella tulee puolikkaan uunipellin kokoinen annos, joten jos kaipaat noin 30 cm x 40 cm kokoiselle pellille sopivaa piirakkaa, tuplaa määrät.

Puolukka-kauraneliöt

n. 30 x 20 cm uunipellille

Aineet:

150 g voita

1.5 dl (125 g) fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna

2.5 dl kaurahiutaleita

2.5 dl vehnäjauhoja

1.5 tl leivinjauhetta

1.5 tl vaniljasokeria

0.25 tl = 1/4 tl suolaa

Päälle:

5 dl puolukoita

1 rkl perunajauhoja

0.5 dl sokeria

Ohje:

Hiero huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri yhteen vaikkapa puukauhalla. Mittaa joukkoon kaurahiutaleet, vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Sekoita kunnolla sekaisin, kunnes seos on murumaista. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa enempää kuin tarpeen.

Painele noin 2/3 muruseoksesta leivinpaperoidun noin 20 cm x 30 cm kokoisen tai vähän pienemmän leivinpaperoidun uunipellin pohjalle. Taikinaa on vähän, mutta se riittää kyllä.

Sekoita puolukoiden joukkoon perunajauhot ja sokeri. Lisää pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.

Ripottele loput muruseoksesta täytteen päälle.

Paista piirakkaa 175 asteessa noin 25-30 minuuttia. Pakastemarjoilla kypsyminen kestää hieman kauemmin kuin tuoreilla marjoilla. Itse käytin pakastemarjoja ja piirakka oli uunissa noin 30 minuuttia.

Anna piirakan jäähtyä kokonaan. Leikkaa sopivan kokosiksi paloiksi.

Vinkit:

* Kaksinkertainen taikina riittää normikokoiselle, noin 30 cm x 40 cm kokoiselle uunipellille.

* Piirakasta saa vegaanisen vaihtamalla voin maidottomaan rasvaan.

© Irina Lisinen

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puolukka-kauraneliöt

Roosa

Nyt löytyi hyvä ohje mihin saan upotettua punaviinimarjat. Vielä jos vähän jotain kaipaa piirakkaan niin vaniljakastiketta. Hyvää on 👌

Irina Lisinen

Ihana kuulla, että maistuu 😀

Kirsi

Mulla on murskattu sokeroimatonta puolukkaa, ei pakastettua.
Olisiko sitä 2,5-3 dl, paljonko perunajauhoja?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *