Munaton pannukakku ja vieläpä hyvä sellainen

Munaton pannukakku rahkalla onnistuu hienosti ja maistuu hyvältä

Enpä olisi ikinä uskonut, että munaton pannukakku voi olla näin hyvää ja että sen koostumus voi olla näin likellä tavallista pannaria! Tämä ohje on lillunut luonnosten joukossa jo vaikka kuinka pitkään. Ohje on muokkaantunut matkan varrella useamman testikerran jälkeen juuri tällaiseksi, joten nyt on hyvä heti julkaista ohje. Alunperin kehittelin ohjeen mein muna-allergista poikaa ajatellen. Nykyään näyttää tosin siltä, että pojan allergia on hellittämässä (ja toivottavasti katoamassa kokonaan) ja vatsa kestää jo hieman munaa sisältäviä leivonnaisia. Tästä huolimatta en ole vielä uskaltanut tarjota tavallista pannukakku ja olemmekin tehneet kaikki pannukakut tämän ohjeen kanssa.

Pannukakku, pannari

Yksi ero tavalliseen, munaa sisältävään pannukakkuun verrattuna, minkä äkkiseltään huomasin oli se, että tämä pannukakku oli hieman tahmainen. Erityisesti lämpimänä. Kylmänä tahmaisuus häviää ja tuntuu kuin söisi normaalia pannaria. Tosin eipä tuota tahmaisuutta huomaa aavistuksen lämpimästäkään pannarista, jos päälle levitti ohuen kerroksen mansikkahilloa ja hieman vaahdotettua vaniljakastiketta. Nams!

Toinen ero on se, että tämän pannarin pinta jää tuollaiseksi vaaleaksi, eikä se siis rusketu kuten munaa sisältävä pannukakku. Kokeilin jossain vaiheessa ottaa väriä pintaan paistamalla pannukakun kovemmalla lämmöllä, mutta se alkoi kiehua vähän turhankin kovin. Päädyin lopulta paistamaan pannarin miedommassa lämmössä, vaikka sillä menetetäänkin väri.

Maitorahkasta pannukakku saa kivan proteiinilisän ja samalla se auttaa myös saamaan pannukakun koostumuksesta paremman.

Pannukakku ilman kananmunaa

Etsin ennen leipomista (vai voiko pannukakun tekemistä edes leipomiseksi sanoa) netistä vinkkejä munattoman pannukakun tekemiseen. Monissa ohjeissa oli hirmuisesti sokeria. Tykkään toki, että pannukakku saa itsessäänkin jo maistua makealle, mutta yleensä haluan makeuden tulevan hillosta tai muusta makeasta päällisestä. Laitoinkin joukkoon sokeria, mutta vain sen verran, että se toi makeutta tarpeeksi, jos vaikka haluaisi syödä pannarin ilman hilloa sellaisenaan. Tuo ohjeessa oleva määrä olikin mielestäni tosi hyvä määrä sillon, kun nautimme pannukakun sellaisenaan. Katso vielä alempaa vinkkiosiosta lisää pölpötystä tästä aiheesta.

Muista ensimmäisen kerran, kun poika maisteli pannukakkua. Ihmeissään poika otti palan ja jäi katsomaan kysyvästi äitiään. Pikku hiljaa hän maisteli vähän lisää, ihmetyksen ilme naamallaan. Tuosta ensimmäisestä kerrasta on jo aikaa varmaan reilu vuosi, mutta siitä huolimatta poika jaksaa edelleen ihmetellä pannukakun makua. Aivan kuin ei tietäisi, tykkääkö siitä vai ei. Noh, tytöt meillä ainakin tykkäävät tästä, kuten äitikin.

Munaton pannukakku

Uunipellillinen (n. 40 cm x 30 cm)

Aineet:

250 g maitorahkaa

8 dl maitoa

n. 0.5 dl (maun mukaan) sokeria

2 tl vaniljasokeria

noin 0.5 dl juoksevaa rasvaa (tai voita sulatettuna)

1 tl suolaa

4 dl vehnäjauhoja

Ohje:

Laita maitorahka ja puolet maidosta kulhoon. Vatkaa kunnolla pallovispilällä tai muulla vastaavalla sekaisin. Tässä vaiheessa pinnalle muodostuu kevyttä vaahtoa. Lisää joukkoon sokerit. Sekoita vehnäjauhot ja suola maito-rahkaseokseen ja vispaa jälleen kunnolla sekaisin niin, että joukossa ei ole jauhopaakkuja. Lisää rasva ja loput maidosta. Anna taikinan turvota n. 20 minuuttia.  Vuoraa tällä aikaa syvä pelti leivinpaperilla sekä laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Kaada turvonnut taikina pellille ja paista uunin keskitasolla n. 35 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä (huom! tämä pannari ei rusketu kuten munaa sisältävät pannukakut). Jäähdytä hetki ennen nauttimista, niin pannukakku on helpommin leikattavissa.

Vinkit:

* Saat pannukakusta paksumman pienemmässä vuoassa ja littanamman isommalla pellillä. Jos haluat tehdä paksumman pannarin isolle pellille, tee noin 1.3-kertaa isompi taikina.

* Vaikka tämän munattoman pannarin ohje onkin hyvin likellä tavallista pannukakun ohjetta, jouduin tekemään muutamankin erilaisen version tätä ennen. Muutin jokaisen testiversion välissä maitorahkan, rasvan, sokerin ja suolan määriä etsiessäni sopivaa koostumusta ja makumaailmaa. Lopulta, ehkä kuudennen yrityksen kautta löytyi nämä määrät. Ensimmäisessä versiossa oli huomattavasti enemmän sokeria ja rasvaa. Silloin tyttären ensimmäiset sanat pannaria maistettuaan olivat ”maailman parasta pannaria”, ”uskomattoman hyvää”. Ja hyväähän se olikin. Myös se meidän perheen kriittisin maistelija, jota on äärettömän hankala miellyttää vähänkään erilaisilla (ja joskus myös normaaleilla) pannukakuilla, kehui tätä. Ei paha! Halusin kuitenkin kehitellä hieman terveellisemmän ohjeen. Jos siis haluat oikein kunnollisen herkkupannukakun, eikä kaloreilla ole väliä, niin heitä joukkoon tupla-annos rasvaa ja sokeria.

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Munaton pannukakku ja vieläpä hyvä sellainen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tämän kesän viimeisin, muttei vähäisin raparperileivonnainen taisi olla tässä. Tämä superhelppo, muhkea ja mehevä vadelma-raparperipiirakka valmistuu yhdessä kulhossa ja saa päälle ihanan makuparin, vadelma+raparperi. Vein yhden pellillisen töihin ja toisen valmistin kotiin valmiiksi työaamuna ennen töihin lähtöä. Ja ei, en ole aamuvirkku jokabaina heiluu aamuisin pystyssä. Tämä vain valmistuu niin nopeasti, ettei aamutoimista lähtenyt kuin muutama minuutti pois. Varsinkin, kun ne jauhot ja sokerit olivat valmiina pöydällä odottamassa. Superhelppo ja herkullista. Toimii myös muista marjoista! Kurkkaa ohje blogista

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-vadelma-raparperipiirakka/

#helppojanopea
#kesä
#raparperi
#vadelma
#piirakka
#leivontablogi
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#rasberry
#pie
#easyandyummy
#yummy
  • Tytöt 6v ja 9v leipoivat kahdestaan äitienpäivälahjaksi ihanan mutakakun kaakaokermalla ja tuoreilla mansikoilla. Kakku tehtiin sydämen malliseen vuokaan ja mansikoiden päällä oli vielä suklaa, jossa ♥️ Aivan ihanat lapset ja todella ihana kakku 💕 Katso helppo ohje blogista ja leivo vaikka Juhannukseksi.

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mutakakku-kaakaokermalla-ja-mansikoilla/

#mutakakku
#kaakaokerma
#mansikat
#kesä
#äitienpäivä
#lastenleipoma
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#chocolate
#mudcake
#strawberry
  • Laitoin vähän aikaa sitten tekemääni raparperihilloketta lasiin vuorotellen vaniljamoussen kanssa ja kylläpä tuli hyvää! Samalla myös helppotekoista ja nopeaa. Koska hilloke löytyi jo valmiina ei juustokakkumaisen vaniljamoussen tekemiseen hujahtanut kuin pieni hetki. Tästä muuten tykkäsi myös syöjä, joka ei normaalisti raparperista välitä, jeei! Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperi-vaniljajuustokakku-lasissa/⠀
⠀
#raparperi⠀
#vaniljamousse⠀
#helppojanopea⠀
#kesä⠀
#jälkiruoka⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#kotiliesi
  • Näistä uunissa valmistuvista Tex mex-lihapiirakoista tuli tosi hyviä! Miedosti tuliset (tai lisächilillä kunnolla tuliset) lihikset sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Meillä näitä tarjotaan tulevissa juhlissa ja oikein jo odotan, montako piirakkaa juhlista jää töihin lounaaksi 😋 Kurkkaa ohje blogista⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tex-mex-lihapiirakat-uunissa/⠀
⠀
#lihikset⠀
#lihapiirakat⠀
#lihapiirakatuunissa⠀
#texmex⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit⠀
#suolainenleivonnainen⠀
#arkiruoka
  • Ihana kesä on saapunut ja helteetkin hemmottelevat. Pätkisjäätelö on ihana, helppo herkku näihin helteisiin ja se valmistuu näppärästi ilman jäätelökonetta. Aineet vain sekaisin, massa pakkaseen muutamaksi tunniksi ja eikun herkuttelemaan! Katso ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/patkis-jaatelo-ilman-jaatelokonetta/

#pätkis
#jäätelö
#jäätelöilmankonetta
#jäätelökesä
#helpotjanopeat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
#kesä2019
#chocolate
#icecream
  • Kakkupuuhissa 😋 Ihania nämä marmorikoristellut kakut 😍

Kurkkaa ohje tähän herkulliseen ja näyttävään kakkuun vanhasta blogijutusta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-appelsiinitaytteella-ja-marmoroidulla-mirror-glazella/

#suklaa
#suklaakakku 
#mirrorglaze 
#marmorointi
#appelsiinimousse 
#mielettömänmeheväsuklaakakkupohja 
#yojuhlat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
  • Kesän ensimmäinen raparperiherkku, raparperihilloke, tuli tehtyä muutama päivä sitten. Tämä sopii ihanasti niin moneen herkkuun, niin kakkuihin, piirakoihin kuin muihinkin jälkiruokiin. Itselläni pyörii jo muutamakin erilainen ajatus mielessä tämän suhteen. Mihin kaikkeen sinä laittaisit raparperihilloketta? ⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-nopea-raparperihilloke/⠀
⠀
#raparperi⠀
#hilloke⠀
#kesä⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#summer
#foodphotography

suklaapossu

X