Suklaapossu

Munaton sitruunatahna eli lemon curd

Munaton sitruunatahna valmistuu helposti ja nopeasti

Itse tehty sitruunatahna eli lemon curd on ihanaa! Se sopii niin kakun täytteeksi, mousseihin, rahkan ja jogurtin kanssa syötäväksi, macaronien täytteeksi tai minne vaan, mihin voi kuvitella kirpeänmakean sitruunatahnan sopivan. Tämä lemon curd valmistuu ilman kananmunaa ja on (siitä huolimatta) aivan ihana.

Helppo itsetehty makeankirpeä sitruunatahna sopii moneen

Täytin muutama viikko sitten pyöreitä vuosia. Juhlimme niitä vain oman perheen ja äitini kanssa. Leivoin britakakun, jonka täyteeksi päätyi mm. tätä lemon curdia. Tarvitseeko edes sanoa, että tuli kyllä todella hyvän makuinen kakku! Makeaa britakakkupohjaa yhdessä hieman kirpeämmän sitruunatahnatäytteen kanssa, nam!

Itsetehty Lemon curd on raikas kakun täyte

Tykkään tehdä lemon curdit itse, sillä tällöin sen makeutta ja kirpeyttä pystyy itse säätelemään. Tästä tahnasta tuli raikas, reilun sitruunainen ja miedon makea. Makeutta löytyi kuitenkin sen verran, että yhdessä britakakun täytteessä käytettynä maku oli juuri passelin makuinen.

Tahnan tekeminen on myös helppoa ja nopeaa. Tässä munattomassa versiossa ei myöskään tarvitse pelätä sitä, että lopputuloksena olisi liiallisen keittämisen seurauksena sitruunaista munakokkelia, kuten kananmunaa sisältävästä joskus saattaa tulla. Tästä tahnasta tulee sileää ja herkullista, makeaa ja kirpsakkaa.

Munaton sitruunatahna eli lemon curd

noin 3 dl

Aineet:

2 dl sitruunan mehua (sitruunan koosta riippuen n. 3-4 sitruunan mehut)

n. 3 sitruunan hienoksi raastettu kuori

2 dl hillosokeria

2 rkl maissitärkkelysjauhoja

75 g voita

Ohje:

Pese sitruunankuoret todella huolellisesti harjalla lämpimän veden alla miedolla pesuaineella tai käytä luomusitruunoita.

Sekoita kattilassa sitruunoista puristettu mehu, sitruunoista hienoksi raastettu kuori, hillosokeri sekä maissitärkkelysjauho keskenään hyvin sekaisin. Kuumenna seos kiehuvaksi kovalla lämmöllä ja alenna sen jälkeen lämpöä niin, että seos juuri ja juuri kiehuu. Keitä 2 minuuttia välillä sekoitellen. Nosta kattila pois levyltä. Lisää joukkoon samantein kuutioitu voi ja sekoita, kunnes kaikki voi on sulanut. Jäähdytä ensin huoneenlämpöikseksi ja nosta vielä jääkaappiin vähintään 1-2 tunniksi tai kunnes seos on jääkaappikylmää.

Kun sitruunatahna on kylmää, vatkaa se vatkaimella kuohkeaksi noin 1 minuutin ajan ja kaada hyvin pestyihin purkkeihin.

Säilytä valmis sitruunatahna jääkaapissa.

Vinkit:

* Voit tehdä limestä samantyyppisen curdin korvaamalla vain sitruunan limellä.

* Voit jättää sitruunacurdin myös vatkaamatta. Tällöin siitä ei tule niin ilmavaa ja kuohkeaa, ja koostumus on aavistuksen löysempi. Maku on joka tapauksessa aivan ihanan makeankirpeä.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Munaton sitruunatahna eli lemon curd

Aini

Kiitos munattomasta ohjeesta. Olen monta kertaa miettinyt mikä hillosokerissa on sokerin ja pektiinin suhde. Onko kukaan kokeillut annostella erikseen pektiiniä (jota on hillosokerissa) ja karppisokeria? Niistä tulisi vielä terveellisempi tahna.

Suklaapossu

Hei Aini. Mielenkiintoinen kysymys. En osaa vastata tähän, joten jään itsekin odottelemaan tietävämmän tietoja 🙂

Mikko

Kokeilin, ja hyvää oli!

Suklaapossu

Hienoa! 🙂

Piita

Asun ulkomailla, sitruunoita kasvaa omissa puissa mutta hillosokeria ei ole saatavana. Miten voin korvata hillosokerin? Mita lisata tavalliseen sokeriin? Kiitos.

Suklaapossu

Hei Piita! 🙂 Hillosokerin tehtävä on jähmettää täytettä hieman enemmän. Tahnan voi tehdä myös tavalliseen sokeriin. Tällöin se jää vain hieman löysemmäksi. Halutessasi voit lisätä joukkoon hieman enemmän maissitärkkelysjauhoja (yhteensä n. 2.5 rkl), niin saat tahnasta hieman paksumman.

Suzzzannah

Hei, ja kiitos vinkistä! Voiko hillosokerin korvata jollain muulla, sillä meillä poika on todella allerginen pektiinille (E440), jota tuossa hillosokerissa käytetään?

Suklaapossu

Hei Suzzzannah! Pohdiskelin tuossa yllä olevassa kommentissa tätä samaa asiaa ja päädyin siihen, että hillosokerin sijasta voisi käyttää tavallista sokeria ja samalla lisätä maissitärkkelysjauhon määrää. Jos innostut testaamaan, kuulisin mieluusti millaista tuli 🙂

Sari

Kuulostaa hyvältä! Voiko tätä pakastaa? Kysyn siltä varalta jos vieraat ei pääsekään

Suklaapossu

Hei Sari! En ole koskaan kokeillut tämän pakastamista, joten en osaa varmaksi sanoa, mutta ehkä täytteissä tai esimerkiksi pikkuleipien välissä pysyy hyvänä pakastettaessa, mutta aivan sellaisenaan koostumus saattaa muuttua aika paljon. Joten kysyn lisäkysymyksen, mihin ajattelit käyttää tätä pakastamisen jälkeen?

Maria

Testasin oli hyvää!

Suklaapossu

Ihana kuulla Maria, että maistui 🙂

Sari

Kiitos vastauksesta. Minun ei tarvinnut yrittää lemon curdin pakastamista, sain täytekakun tehtyä ”ajallaan”. Tosi hyvää olikin, kiitos tästäkin reseptistä! Olen tehnyt moniin juhliin tarjottavia resepteilläsi. Käytän munatonta tummaa kakkupohjaasi useimmissa kakuissa!
Voisiko tällaista munatonta curdia tehdä vadelmista ilman sitruunaa? Kuinka paljon niitä kannattaisi laittaa? Minun on tarkoitus tehdä Charlotte russe -tyyliin kakku pakastimeen, johon laitan kermarahkan sijasta jäätelöä täytteeksi. Reunat vuoraan levykakun palasilla, joihin ajattelin laittaa väliin tällaista vadelma curdia. Vai toimisikohan perinteinen vadelmahillo paremmin, kun tämä pakastetaan?

Suklaapossu

Hei Sari! Muistelisin, että kokeilin viime kesänä tätä samaa ohjetta pelkistä vadelmista ja siitä tuli melko plissun makuinen. Jos muistan oikein, niin testasin myös niin, että lisäsin joukkoon hieman sitruunan mehua tuomaan happamuutta, ja tällöin maku oli selvästi raikkaampi ja myös vadelmaisempi. Ohjetta tuohon versioon ei mulla valitettavasti vielä ole, sillä se vaatii vielä pienen lisävarmistuksen.

Vadelmahillo on varmaan tässä tapauksessa paras ratkaisu tilanteeseesi. Tai vaikka vadelmahillon ja survottujen vadelmien sekoitus, jos kaipaa täytteeseen raikkautta 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *