New York Cheesecake ja mansikkamelba

New York cheesecake

Huomasin tässä syksyllä, etten ole koskaan tehnyt perinteistä New York cheesecakea. Asia piti korjata samantein ja kyllä kannatti. Oli kyllä niin hyvää että! Tein kakun peräti kolmesti, jotta sain makumaailman ja koostumuksen täydelliseksi.

New York cheesecake on täyteläinen, uunissa paistettava juustokakku, joka tarjoillaan usein marjamelban eli soseutetun marjasoseen kanssa. Juustokakun silkkisen pehmeän ja suussasulavan juustokerroksen salaisuus piilee suurimmaksi osaksi paistotavassa. Kakku laitetaan ensin kuumaan uuniin muutamaksi minuutiksi, jonka jälkeen lämpötila lasketaan ja jatketaan paistamista miedolla lämmöllä. Paistamisen jälkeen, kun kakku höllyy edelleen keskeltä, uuni laitetaan pois päältä, mutta juustokakku jätetään uuniin vielä pariksi tunniksi. Juustokakun on hyvä antaa tuon jälkeen vielä jäähtyä pöydällä ja sitten se vielä siirretään jääkaappiin vähintään seuraavaan päivään.

Mansikkamelba

Matalalla lämmöllä paistaminen tekee juustokakusta erityisen kermaisan pehmeän ja silkkisen sileän. Liian kuumassa uunissa reunat yleensä kypsyvät aivan liikaa sillä aikaa kun keskusta kypsyy sopivaksi. Silkkisen sileän ja pehmeän koostumuksen lisäksi tällä hitaalla paistotavalla estetään myös mahdolliset halkeamat. Vaikka kukapa niistä halkeamista välittää, kun maistaa ihanan täyteläistä, suussasulavaa juustokakkua palan, ja toisenkin.

Juustokakun valmistaminen kuullostaa pitkältä ajalta, ja niinhän se onkin. Onneksi kyse on vain ajasta, jonka kakku viettää uunissa. Itse kakkumassan tekemiseen ei montaa hetkeä kulu, ja kädet pysyvät vapaana sen aikaa kun kakku on uunissa. Kunhan vain muistaa pariin otteeseen muuttaa lämpötilan, niin se riittää 🙂

Uunissa paistettava juustokakku

Meillä tätä nautittiin tytön 5-vuotissynttäreillä. Tuo versio oli sen verran makea, että muokkasin ohjetta sokerin osalta vielä juhlien jälkeen. Lopputuloksena tämä ohje, jota ehdottomasti suosittelen testaamaan. Merkkasin ohjeeseen arvioksi riittävyyden arvioksi 10-12 annosta, mutta riittävyys on tosi paljon kiinni syöjien kakunhimosta. Kakku on todella täyteläinen ja myös melko täyttävä. Tästä huolimatta kakku holahti alas siitä vain 6 hengen voimin. Innostuin tästä niin paljon, että tein jo toisenkin uunissa paistetun juustokakun. Siitä kakusta lisää sitten myöhemmin syksyllä 🙂 Mutta tässä on nyt New York cheesecake ohje, olkaa hyvät.

New York Cheesecake eli uunissa paistettu kermainen juustokakku

n. 20 cm vuokaan, 10-12 annosta

Pohja:

100 g Digestive-keksejä muruina

2 tl (vanilja)sokeria

40 g voisulaa

ripaus (n. 1/5 tl) suolaa

Täyte:

600 g Philadelphia tuorejuustoa

n. 1 dl sokeria

1 rkl perunajauhoja

1 rkl sitruunanmehua

(1 sitruunan raastettu kuori)

2 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

3 kananmunaa

200 g ranskankermaa

Mansikkamelba:

250 g mansikoita

1-2 rkl sokeria

1 rkl sitruunanmehua

Ohje:

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sekoita keksinmurut ja (vanilja)sokeri keskenään kulhossa. Kaada voi niiden joukkoon ja sekoita hyvin. Painele keksimuruseos n. 20 cm pyöreän irtopohjavuoan pohjalle. Pane vuoka jääkaappiin täytteenteon ajaksi.

Keksipohja

Vispaa tuorejuustot, sokerit, perunajauhot, vaniljasokeri ja sitruunan mehu (sekä halutessasi sitruunan kuoriraaste)

Juustokakun täyte

Sekoita tasaiseksi seokseksi. Varmista, ettei joukossa ole klimppejä, vaan seos on todellakin tasaista. Lisää joukkoon munat yksitellen varovasti sekoitellen. Lisää seuraava muna joukkoon vasta kun edellinen on kunnolla sekoittunut.

Lisää lopuksi ranskankerma. Älä vatkaa seosta enää tässä vaiheessa, jottai joukkoon tule suotta ilmakuplia.

Silkkinen täyte

Kaada täyte vuokaan. Kopauta vuokaa muutama kerta pöytää vasten, niin ilmakuplat nousevat pintaan.

Sitruunainen juustokakku

Tasoita. Paista kakkua ensin 10 minuuttia 200 asteessa. Laske sen jälkeen lämpö 90 asteeseen ja jatka paistamista n. 35 minuuttia. Tällöin reunat ovat jo hyytyneet n.3-4 cm matkalta, mutta kakku heiluu vielä keskeltä kunnolla. Ota lämmöt pois uunista ja jätä kakku uuniin vielä kahdeksi tunniksi. Kakun keskusta heiluu tämän jälkeen vielä hieman, mutta se jähmettyy jäähtyessään. Nosta kakku pöydälle ja anna jäähtyä kokonaan. Kun kakku on jäätynyt, nosta se jääkaappiin. Tarjoa aikaisintaan seuraavana päivänä.

Sekoita mansikkakastikkeen ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. Liruttele hieman kastiketta kakun päälle ja tarjoile loppu kastike erillisestä kulhosta.

Vinkki:

* Uunissa paistettu juustokakku kestää hyvin pakastamisen, joten voit tehdä sen hyvissäajoin valmiiksi pakkaseen.

Edit. 23.11.2017 Monen monta kertaa olen aikonut kertoa lisää näistä tämän postauksen kuvista, mutta nyt vihdoinkin ja viimein löytyi ajallisesti se sopiva hetki. Eli kuten varmaan jotkut kuvaustapaani tottuneet ovat huomanneet, tämän postauksen kuvat ovat hieman erilaisia kuin aikaisemmat kuvani. Syynä on se, että sain pienen, 3 tunnin kuvaussession ja samalla apuja näiden kuvien ottamisessa mahtavalta valokuvaajalta Vesa Tyniltä! Vesan opissa sain paljon hyödyllisiä vinkkejä ja toivottavasti tästä eteenpäin kuvani alkavat näyttää enemmän sellaisilta, joillaisina kuvittelen ne pienessä päässäni. Kiitos vielä Vesa sulle kaikesta jakamastasi tiedosta! 😀

Kommentit (16)

Ihan täydellisen näköinen kakku! Pitäis kokeilla uudestaan tällä sun ohjeella jos sais itsekin noin kauniin kakun aikaiseksi ? Aikanaan koitin sun paistoaikoja noudattaa mutta silti kakku halkesi… lapset taisivat silloin häiritä keskittymistä ?
http://taikakakut.blogspot.fi/2015/08/new-york-cheesecake-24cm.html?m=1

Kiitos Taru! <3 Tän kakun paistotapa on vieläkin parempi, joten kannattaa ihmeessä testailla! Tässä kakun kuuluu heilua keskeltä vielä kolmen varttin paistoajan jälkeen suht reippaastikin. Ja se itseasiassa tutisee keskeltä vielä senkin jälkeen, kun kakun ottaa pois uunista. Loppuhyytyminen tapahtuu sitten jäähtymisen aikana. Lopputulos on niin ihanan silkkinen, että! Enkä ole saanut halkeamia tällä tavalla varmaan ikinä aikaan 🙂 Tuttu juttu tuo lasten vaikutus leipomiseen 😀

Tämä ohje oli todella toimiva ja kakusta tuli niin herkullinen! Aiemmilla kerroilla itselläkin on kakku haljennut paistamisen yhteydessä, mutta tällä kertaa ei sitä pelkoa ollut. Kiitos ohjeesta! Tässä minun versio gluteenittomana 🙂
https://kattipaakari.blogspot.fi/2017/10/new-york-cheesecake-gluteeniton.html

Mahtavaa Kattipaakari! Hienoa, että kakku onnistui ja maistui. Ja paistotapa toimi teilläkin! Pitääkin tulla kurkkaamaan blogiisi 😀

Nam, tämä on uunissa nyt, testataan jos tekisi lapsen synttäreille etukäteen pakkaseen. . Hyvä tekosyy herkutteluun. ? tuliko keksipohjaan nyt sokeri vai vaniljasokeri kun aineksissa ja ohjeessa ei täsmää? Hyvää varmaan joka tapauksessa ?

Kiva Anu, että innostuit! Synttärileivonnaisten testailu on aina hyvä (teko)syy herkutella 😉 Hups. Sokeriin oli eksynyt näppäilyvirhe. Testaillessani kakkua kokeilin myös molempia sokereita ja ohjeeseen oli eksynyt eri sokut eri kohtiin. Eipä sillä sokerilla kovin suurta eroa ollut, mutta itse vaniljan ystävänä laitan sitä mielelläni tähänkin 🙂 Korjasin ohjeeseen tuon kohdan. Toivottavasti kakku maistuu teille yhtä hyvin kuin meillekin 🙂

Minkälaisia määriä ja paistoaikoja suosittelisit isompaan vuokaan (n.26-28 cm)?

Heippa Elsa! Täytteen tekisin 26 cm vuokaan 1.5-kertaisena ja sitä isompaan vuokaan 2-kertaisena. Pohja on melko ohut, joten sen tekisin 2-kertaisena jo tuohon 26 cm vuokaan. Noin iso kakku todennäköisesti tarvitsee hieman pidemmän paistoajan, muttatarkka paistoaika on vaikea tietää näin ilman kokeilematta. Pystyt kuitenkin arvioimaan sen paistamisen aikanakin. Tarkkaile reunojen hyytymistä ja sitä, kuinka voimakkaasti kakku hyllyy keskeltä. Pidä kakkua 90 asteessa niin kauan kunnes kakun reunat ovat kiinteytyneet n. 6 cm matkalta eli kakun keskusta höllyy vielä kunnolla noin 12 cm alueelta. Kakku kypsyy jälkilämmössä vielä lisää ja lopulta kiinteytyy vasta jääkaapissa. Tuliko tässä tarpeeksi tietoa? Kysele ihmeessä, joten tulee jotain vielä mieleen. Yritän auttaa parhaani mukaan 🙂

Hei! Ajattelin kokeilla tätä ihanan kuuloista ohjettasi. Minun pitäisi tehdä kaksi kakkua joten osaatko sanoa uskaltaisinko paistaa kaksi kakkua kerrallaan kiertoilmauunissa?

Hei Elina! Tässä juustokakussa paistolämpötilalla ja -ajalla on suuri merkitys, ainakin jos haluaa tasapintaisen kakun, jossa on suussa sulava koostumus. En siis ainakaan näin kokeilematta uskalla luvata, että kakut onnistuisivat kiertoilmalla samalla tavalla. Pilalle ne tuskin kuitenkaan menevät, sillä onhan juustokakku aina juustokakku, vaikka pinnalle tulisikin muutama halkeama 🙂

Hei! Jätätkö uunin luukun kiinni jälkilämpöihin? Täytyy kokeilla tällä ohjeella, kun oli niin hyviä palautekommentteja 🙂 !

Heippa Ella! Juuri näin. Laitan lämmön vain pois ja pidän luukun kiinni kunnes uuni on jäähtynyt. Näin lämpö laskee mahdollisimman hitaasti, jolloin kakusta tulee todennäköisemmin silkkisen sileä ja pinta pysyy kauniina 🙂

Onkohan ihan normaalia että kakku hyllyy vielä keskeltä vaikka ollut huoneenlämmössä jäähtymässä jo 2h. Onko mahdollista että kakku olisi jäänyt vähän raa’aksi?

Moikka Amp! Hyllyminen tuossa vaiheessa kuullostaa normaalilta, ellei kakku sitten hylly ihan mahdottoman paljon. Hyllyminen loppuu kunnolla vasta jääkaapin viileydessä. Toivotaan, että näin käy myös kohdallasi 🙂

En saanut kakkua onnistumaan tällä ohjeella. Pinta halkesi ja sisältö jäi niin löysäksi, että kakusta ei saanut leikattua paloja. Roskiin meni.

Harmi ettei kakku onnistunut sinulla. Uuneissa on sen verran eroja, että ehkä jokin toinen lämpötilojen yhtälö saattaisi toimia sinun uunissasi paremmin.

Kommentoi juttua: New York Cheesecake ja mansikkamelba

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Näistä piparkakuista tuli mun lemppareita ❤️ Mausteisia, ohuita ja ihanan rapeita. Ja pienen poikamme mieliksi myös kananmunattomia. Katso helppo ohje blogin puolelta ja testaa itse
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/se-parempi-munaton-piparkakkutaikina/ #munaton #piparkakku #eggless #yummy #gingerbread #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tämä pellillinen lihapiirakkaa valmistuu näppärästi itsetehdystä rahkavoitaikinasta ja herkullisesta, munattomasta jauhelihariisitäytteestä. Ja maistuu muuten ihanalta näin kylminä päivinä 😋 Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pellillinen-lihapiirakkaa-peltilihis-peltilihapiirakka/ #pellillinen #lihapiirakka #lihis #munaton #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kokosin blogiin mein lasten synttäreillä tarjolla olleet makeat ja suolaiset tarjottavat samaan postaukseen. Kurkkaa ohjeet blogista ja herkuttele esim. tomaatti-vuohenjuustopiirakalla tai mausteisella glögijuustokakulla 😋 https://kotiliesi.fi/suklaapossu/yhteenveto-lasten-synttarijuhlien-tarjottavista/ #lastensynttärit #suolainenpiirakka #synttärikakku #glögijuustokakku #munaton #maidotonpulla #childrenbirthday #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • "Noo'o onko tullut kesä, nyt talven keskelle..." Meillä maisteltiin vielä kerran kesäisiä makuja lasten yhteisillä synttäreillä, joissa oli tarjolla tämä mansikka-mustaherukkajuustokakku. Värikäs koristelu sopi ihanasti sekä tyttöjen että pojan synttärikakuksi. Kurkkaa ohje kakkuun blogista ja kokeile viimeistään ensi kesänä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mansikka-mustaherukka-juustokakku-lasten-yhteisille-synttareille/ #lastensynttärit  #mansikka #mustaherukka #juustokakku #valkosuklaaganache #strawberry #blackcurrant #cheesecake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tästä vuohenjuustopiirakasta tuli ensihaukkaisulla yksi lempparipiirakkani. Munattomasta piirakasta löytyy vuohenjuuston lisäksi reilusti tomaatteja ja tzatzikityyppinen täyte, sekä helppo ja herkullinen kolmen aineen piirakkapohja. Lue koko ohje blogista ja leivo vaikka heti viikonlopuksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustopiirakka-munaton/ #munaton #vuohenjuusto #piirakka #tomaatti #tzatziki #yummy #pie #goatcheese #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Nämä helpot ja nopeat hämähäkkikeksit sopivat loistavasti lasten synttäreille Halloweenin lisäksi myös muina vuodenaikoina. Meillä nämä loppuivat jopa hieman kesken, vaikka juhlijoita oli vain muutama. Katso näppärä ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-helpot-ja-nopeat-hamahakki-keksit/ #lastensynttärit #helppojanopea #keksit #lakritsi #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Joulu lähestyy jo vauhdilla, mutta tässä vielä pikaisesti meidän Halloweenina nauttimamme munaton mokkapalakakku. Nämä olivat ensimmäiset kaverisynttärit, kun kakkua syöneet lapset tyhjensivät lautasensa kakusta, vau! Ja tämänhän voisi tehdä milloin vain, ilman seittejä ja silmiä! Kurkkaa helppo ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-mokkapalakakku-munaton/ #munaton #mokkapala #kakku #lapsensynttärit #6vuotias #halloween #cake #childrensbirthday  #suklaapossu #kotiliesiblogit

suklaapossu

X