Omena-mustikkapiirakkaa pullataikinasta

Kyllä pullapohjainen mustikkapiirakka vain on hyvää! Ja ehkä vieläkin parempaa, kun mukana on myös omenaa!?!

Tein viime vuonna omenahilloa
reilusti yli oman tarpeen. Osan olen antanut antanut vuoden mittaan pois, mutta sitä
piisaa silti vielä. Uutta omenasatoa odotellessa ajattelin hieman tyhjätä omenahillovarastoa. Koska pulla ja omena sopii hyvin yhteen, päätin hukattaa
jäljellä olevaa omenahilloa pullapohjaiseen piirakkaan. Usein pulla saa kaverikseen mustikkaa,
joten myös sitä pääsi mukaan reilu kerros. Piirakasta tuli mielestäni oikein ihana! Varsinkin uunituoreena, vielä hieman lämpinänä, mmmm. Omena ja
mustikka kietoutuivat ihanaksi hillomaiseksi kerrokseksi pehmeän kardemummaisen pullapohjan päälle, mums!

En olekaan koskaan ennen tätä tehnyt pullataikinapohjaista
piirakkaa. Jotenkin kuvittelin sen olevan hankalatekoista ja aikaa vievää, mutta ei
se ollutkaan sellaista. Tekemiseen toki kului pitempi aika kuin normaalin
piirakkataikinan kanssa oli mennyt, mutta suurin osa siitäkin meni taikinan kohottomista.
Tuon kohottamisen aikana pystyi hyvin valmistelemaan piirakkaa muilta osin ja leikkimään lastenkin kanssa 😉

Piirakan paistamisen kanssa meinasin tulla ongelmia, sillä olin epähuomiossa lämmittänyt uunin vain 180 asteiseksi, kun tarkoitus oli saada lämpö 200 asteeseenn. Huomasin virheen vasta kun piirakka ei meinannut kypsyä millään, ja lopulta paistamiseen meni liki tunti. No mutta hyvää kannatti kuitenkin odottaa 😉 Laitoinkin kuitenkin ohjeeseen hieman korkeamman lämpötilan ja lyhyemmän paistoajan.

Omena-mustikkapiirakka pullataikinapohjalla
Pellillinen (n. 30 x 40 cm)

Pullataikina:
2.5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1.5 tl kardemummaa
0.5 tl suolaa
1 muna
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia 

 Voiteluun:
 1 muna

Pinnalle:

2.5 dl omenahilloa 
n.6 dl (pakaste)mustikoita
0.5 dl hillosokeria
1.5 rkl vehnäjauhoja
  
Ohje:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota maidon joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri, kardemumma, muna ja 4 dl jauhoja. Sekoita kunnolla vaikka sormilla vatkaten. Lisää jauhoja pikku hiljaa koko ajan vaivaten kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta (itse laitoin taikinan pyörimään yleiskoneen kulhoon 1-2 minuutiksi kun melkein kaikki jauhot oli lisätty. Tuli tosi tosi hyvä sitko!). Lisää vielä huoneenlämpöinen rasva vaivaamisen loppupuolella eli kun taikina irtoaa kulhon reunoilta. Jätä taikina niin pehmeäksi kuin vain saat. Pehmeestä taikinasta tulee pehmeetä pullaa, kovasta kovaa. 
Anna taikinan kohota liian alla esim. mikroaaltouunissa (mutta älä vaan laita mikroa tällä välin päälle) tai vaikka kuumaa vettä sisältävässä altaassa noin kolme varttia, kunnes taikina on kaksinkertaistunut.
Kumoa taikina alustalle. Kaulitse taikina pellin kokoiseksi levyksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille.

Voitele levyn reunat munalla. Levitä pullataikinalevyn pinnalle omenahilloa. Sekoita mustikoiden joukkoon hillosokeri ja vehnäjauhot. Ripottele mustikkaseos omenahillon päälle.

Paista piirakkaa 200 asteessa n. 30-40 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä. Itse paistoin vahingossa 180 asteessa ja aikaa meni likemmäs tunti.. Anna piirakan jäähtyä pieni hetki ennen syömistä.

Vinkki:
* Kauliminen kannattaa tehdä erillisellä alustalla/pöydällä, eikä suoraan
leivinpaperin päällä. Kokeilin leivinpaperin päällä kaulitsemista, mutta
taikinassa oli sen verran kova sitko, että taikina vetäytyi aina jonkin verran takaisin jokaisen kaulimisliikkeen jälkeen ja veti paperia pullan sisuksiinsa.. Eli kaulitse
tukevalla alustalla ja nosta valmis taikinalevyn leivinpaperin päälle
pellille. Ja samalla voi hieman käsin muotoilla vielä nurkista ja
reunoilta, jos siltä tuntuu.

 

Instagram

  • Suolainen piirakka onnistuu hienosti myös munattomana, eikä sitä huomaa valmiista piirakasta lainkaan. Tähän piirakkaan kätkeytyi reilusti kinkkua ja juusto sekä myös pekonia ja paprikaa. Piirakka katosi juhlissa yllättävän paljon väkimäärään nähden eli hyvää oli. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-pekonilla-munaton/ ja tuunaa piirakasta oman makusi mukainen. #suklaapossu #munaton #kinkku #juusto #pekoni #paprika #piirakka #eggless #pie #kotiliesiblogit
  • Punaherukat ❤️ Blogista löytyy nyt koottuna viisi mielestäni parasta punaherukkaleivonnaisohjetta. Siellä on mm. tämän jogurtti-punaherukkapiirakan ohje. Kurkkaa tämä ja muutkin ohjeet blogista. Ja leivo tänä vuonna vaikka jotain uutta :) https://kotiliesi.fi/suklaapossu/viisi-parasta-punaherukkaleivonnaista/
#punaherukka #leivonnaiset #yummy #redcurrant #pie #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Mein poika on aikamoinen lentokonefani ja teinkin hänelle 2-vuotiskakuksi tällaisen lentokonekakun. Kakussa oli sisällä mehevä munaton porkkanakakku. Tarkempi ohje ja enempi juttua blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ #munaton #porkkanakakku #2vuotias #pojansynttärit #synttärikakku #suklaapossu #kotiliesiblogit #kotiliesi
  • Tykkäätkö sitruunasta ja pehmeistä kekseistä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin taatusti rakastat näitä pehmeitä mantelijauholla mehevöitettyjä sitruunakeksejä! Keksiohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pehmeat-manteliset-sitruunakeksit/ #sitruuna #älynhyvät #sitruunakeksit #keksit #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Kristallipullat ovat kyllä parhaita pullia mitä on olemassa! Ainakin mein perheen mielestä. Jos näillä helteillä ei huvita leipoa, niin suosittelen ottamaan ohjeen talteen viileämpiä kelejä varten. Ohje löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pullista-parhaat-kristallipullat/ #pulla #kristallipulla #yummy #best #bun #kotiliesiblogit #suklaapossu
  • Valkosuklaapannacottaa passionilla ja mansikoilla, nams! Tätä herkkua tarjottiin lastemme synttäreillä ja se sai kehuja, muiltakin kuin itseltäni 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaapannacotta-mansikoilla-ja-passionilla/ #valkosuklaa #pannacotta #passion #mansikka #punaherukka #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kirsikka-kaurapaistos 😋 Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun linnut jättivät meidän kirsikkasadon rauhaan ja sain marjoja niin paljon, että niistä sai tehtyä jotain. Ja se jokin oli tämä kaurapaistos, jota tehtiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Ohje blogissa
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-kauramurupaistos/
#helppojanopea #kirsikka #kauramuru #suklaapossu #cherry #oatmeal #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Appiukko aina leipoo mustikkapiirakkaa pullatiakinaan ja se on kyllä hyvää! Jotenki täydellinen ja tuo aina mieleen mummolan 🙂

http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

Huh, nyt taitaa vihdoin onnistua tämä vastauksen kirjoittaminen. Bloggeri hävittää silloin tällöin koko kommenttipoksin ja vastaaminen tuppaa venahtamaan..

Kuullostaapa ihanalta! 🙂 Tämä taisi olla ensimmäinen kerta kun maistelin, tai siis mussutin muutamankin ison palan 😉 pullapohjaista mustikkapiirakkaa. Saattaa olla että lapsena joskus saanut tällaista, mutta yleens meillä tehtiin murotaikinapohjaisia piirakoita, marjasta kuin marjasta. Tämä oli tosi hyvää ja taatusti tulee tehtyä uudemmankin kerran 😀 On hieman kevyempääkin, kuin murotaikinapohjat.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.