
Omena-mutakakkua ja kanelikermaa

Mutakakku on mielestäni yksi herkullisimmista leivonnaisista. Mutakakku nimi tulee kakun suklaisesta täytteestä, joka on jätetty hieman taikinamaiseksi eli mutamaiseksi. Kakku muistuttaa myös väriltäänkin tummaa mutaa. Virallisesti mutakakku taidetaankin tehdä suklaasta, mutta toki sitä voi tehdä muustakin. Toisaalta, onko nimi enää mutakakku, jos kakun sisus ei enää ole mutaisen vaan enemmänkin maidolla landratun sinapin värinen.. Noh, ehkäpä voimme silti kutsua mutakakuksi sellaisiakin kakkuja, jotka ovat koostumukseltaan kosteita ja tahmaisen taikinamaisia, vaikka kakun väri ei mudan kanssa kohtaisikaan 😉
Tämä kostea mutakakkumainen piirakka kätki sisuksiinsa reilusti omenasosetta, eikä lainkaan suklaata. Piirakka oli juuri niinkuin mutakakun kuuluukin olla; tahmainen, hieman kieleen takertuva, taikinainen. Yleensä mutakakut ovat äärimmäisen makeita, mutta tätä pystyi syömään helposti enemmänkin. Oliko se sitten piirakan hyvä vai huono puoli.. Ehkä tällä hetkellä omaan tilanteeseeni ei kovin hyvä, sillä housut ovat ilmeisesti kutistuneet pesussa ja kiristys vyötäröllä vain pahenee näiden herkkujen myötä 😉
Mielestäni omena kaipaa kaverikseen kanelia ja halusin sitä tähänkin piirakkaan. Pelkäsin, että taikinaan sekoitettu kaneli pilaisi piirakan värin. Ripottelinkin kanelia piirakan väliin siinä vaiheessa, kun kaadoin taikinaa vuokaan. Ohjeesta käy paremmin selville miten sen tein. Lisäksi tein piirakan kanssa tarjottavaksi kanelikermaa. Se olikin aika kiva lisä, sillä piirakka mielestäni kaipasi lisää kanelin makua.
Meidän uuni on alkanut temppuilemaan oikein urakalla. Jos vaikka teen peräkkäisinä päivinä samaa juttua, niin toisena päivänä se saattaa jättää tuotoksen raa’aksi ja toisena polttaa karrelle, vaikka aikaa olisi vielä jäljellä. Tämän takia kirjoittamani paisto aika on vain arvio eikä siihen kannata tuijottaa, vaan kantsii tarkistaa piirakan kypsyys heti kun se vaikuttaa kypsältä (= keskeltä hyvin noussut ja kiinteän tuntuinen käteen). Piirakka on kypsänäkin erittäin kostea, joten ylipaistaminenkaan ei onnistu kovin äkkiä. Piirakan keskusta painuu jäähtyessään hieman alaspäin.
Piirakan teon, tai pikemminkin syömisen kanssa ei kannata hätäillä, vaan sen kannattaa antaa vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään, jolloin se on ehdottomasti parhaimmillaan. Tämä on tosi hyvä tapa hukata mahdolliset ylimääräiset omenasadot!
Edit. 28.10.2014 Lisäsin linkit itsetehtyyn helppoon omenasoseeseen.
Omenamutakakku
n. 22 cm irtopohjavuokaan
Aineet:
3 munaa
4 dl sokeria
100 g voita tai leivinmargariinia sulatettuna
3.5 dl omenasosetta
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
(väliin maun mukaan kanelia, ei pakollinen)
Tarjoiluun kanelikermaa:
2 dl vispikermaa
1 rkl vaniljasokeria
n. 1 rkl sokeria
n. 2 tl jauhettua kanelia
Ohje:
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Sulata rasva ja sekoita se huoneenlämpöisen omenasoseen joukkoon. Sekoita rasva-omenasose-seos muna-sokerivaahtoon hyvin, mutta vältä vatkaamasta taikinaan kertynyttä ilmaa pois. Lisää joukkoon vielä vehnäjauhot ja vaniljasokeri nopeasti sekaan käännellen.
Voitele n. 22 cm irtopohjavuoka. Vaihtoehtoisesti voit käyttää umpinaistakin vuokaa. Laita tällöin leivinpaperia vuoan pohjalle ja reunoille. Jos haluat kanelin makua suoraan kakkuun, katso vinkki alempaa. Kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia. Kakku on tarpeeksi kypsä, kun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa, mutta kosteutta tarttuu. Anna kakun jäähtyä hyvin ja laita se mielellään jääkaappiin seuraavaan päivään asti.
Tarjoile jäähtynyt kanelikerman kanssa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja maun mukaan tavallista sokeria ja kanelia.
Vinkki:
* Jos haluat kakkuun kanelin makua, mutta haluat pitää piirakan vaalean värisenä, ripottele kanelikerros taikinan väliin siinä vaiheessa kun kaadat taikinan vuokaan. Kaada ensin n. puolet täytteestä, tasoita, ripottele kanelia pintaan makusi mukaan ja lusikoi loppu taikina varovasti päälle. Kanelia saa olla aika reilustikin (n. 1-2 tl), jotta se maistuu valmiissa kakussa. Itse laitoin kanelia ehkä noin 0.5 tl ja huomasin, että sitä olisi voinut olla enemmänkin. Kanelista tulee kakun sisään kivannäköinen raita 🙂
* Piirakka on parhaimmillaan jääkaappikylmänä.
* Käytä mielellään mahdollisimman voimakkaan omenaista omenasosetta, sillä piirakka saa makunsa soseesta. Valjun makuisesta soseesta tulee valjun makuinen piirakka ja oikein omenaisesta soseesta tulee paras 🙂

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Omena-mutakakkua ja kanelikermaa
Oi vitsit, ompas herkullisen kuuloista ja näköistä! Hauska idea! Niin, ja kiristää ne housun vyötäröt täälläkin =D. On vaan niin paljon tehnyt mieli kokeilla kaikkea ja leivoskella – niin ja omaksi turmioksi se usein käy, kun ei niitä voi olla maistamatta – sillä ei niistä muuten voi oikein blogatakkaan ;D..
Sanos muuta! Testausintoa löytyy aivan liikaa eikä se häviä mihinkään ilman leipomista, huh.. Onneks oman perheen lisäksi myös työkaverit auttavat maistelussa ja testijuttujen tuhoamisessa 😉
Olisiko sinulla jokin hyvä omenasoseen ohje? 🙂
Onnistuuko gluteenittomilla jauhoilla.
Hei Pippana. Itse en ole kokeillut, mutta nykyään gluteenittomat jauhoseokset ovat niin hyviä, että saattaisi hyvin onnistua. Jos kokeilet, kuulisin mieluusti minkälainen tuli 🙂
Omenasoseen ohjetta ei valitettavasti löydy blogista, mutta lyhykäisyydessään teen sen näin: Lisää kattilan pohjalle hieman vettä. Pilko putsatut omenat samaan kattilaan. Jos haluat täysin sileää sosetta, mutta et omista sosemyllyä, kuori omenat ennen keittämistä. Keittele omenanpalasia kannen alla miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes omena pehmenevät ja muussaantuvat. Soseuta omenat sosemyllyssä tai hurauta sauvasekoittimella sileäksi. Jos omenoissa oli kuoret keitettäessä, sauvasekoittimella soseeseen saattaa jäädä kuoren palasia, mutta sosemyllyllä tulee aika sileää sosetta. Purista soseen joukkoon hieman sitruunaa ja lisää hieman sokeria. Itse laitan sokeria n. 1 dl /10 litra omenasosetta. Toivottavasti vastauksesta on apuna 🙂
Ooooh mikä ihanuus! Minulla on nyt iso muovikassillinen omenoita, haien vanhimman tyttären pihamaalta. Tätä pitää kyllä testata.
Kiitos Tita! 🙂 Meilläkin on omenoita hurjat määrät ja tekisi mieli tehdä niistä vaikka mitä. Osa ohjeista taitaa jäädä ensi vuoden puolella, mutta peruspiirakan lisäksi pitää kokeilla jotain uuttakin. Tämä piirakka oli tosi kivaa vaihtelua, kannattaa kokeilla 🙂
Voi mitä herkkua! Tässähän tulee ihan vesi kielelle =)
Kiitos Kirsi 😉 Kakku oli tahmaista ja kosteaa, mums! 😉
Aah, taitaa olla melkoista herkkua! Laitan kyllä mielen päälle. Voin kuvitella, miten ihastun tähän. 🙂
Näin mutakakun ystävänä tämä maistui enemmän kuin hyvin! 😉 Kokeile ihmeessä ja kerrotkos sitten mitä pidät 🙂
Tätä tuli eilen leivottua ja tänään maisteltua. Maku oli oikein hyvä, piirakka oli kostea ja sopivan makea 🙂 Ihanan simppeli mutta silti hyvä kakku, kiitos hyvästä reseptistä!
Mukava kuulla, että kakku maistui! Helppo herkku on, eikä yhtään huonomman makuinenkaan 😉 Maistelin juuri loppupalat pakkasesta, ja maistui mielestäni jopa paremmalle kuin tuoreeltaan. Kiitos vielä, että tulit kertomaan kokemuksesi 🙂
Moikka! Käykö tähän siis myös omenahillo tms. löytyisköhän kaupasta joku vastaava?
Moi! Kaupasta löytyy ainakin Bonnen omenasosetta, mutta se on kuulemani mukaan melko miedon makuinen. Sitäkin voi toki käyttää, omenan maku vain jää hieman vaisummaksi. Kosteutta se silti tuo ja antaa ihanan mutakakkumaisen rakenteen. Kakun väliin voi tällöin laittaa vaikka hieman enemmän kanelia, tai vaikka halutessaan hieman kardemummaa makua tuomaan.
En uskalla täysin varmaksi sanoa, miten kakku onnistuu hillolla. Omenahillossa on niin paljon sokeria, että sitä käytettäessä muun sokerin määrää pitäisi vähentää aika reilusti. Mutta tuota Bonnen sosetta kannattaa ainakin kokeilla 🙂
WAUDE, nyt se löytyi,meinaan rakkaan aviosiipan synttärikakku tulevaan vkonloppuun👏👍🥰Kokeiluun siis menee…vesi kielellä jo ajattelenkin tätä makunautintoamme!! Säilöttynä varastostani löytyy omppuhilloa(vieläkin aineksia on)Maustan KANELITANGOLLA aina omppuhilloa mutta taidanpa kokeilla tuikata taikinaankin viel ripauksen jauheena😂🤔KIITOS…..
Hei Kaija 🙂 Hienoa, että löysit mieluisan ohjeen. Toivottavasti myös maistui 🙂
Sain nimimerkiltä ”Päivi” kysymyksen postaukseen ”Sitruunainen omenahillo ja helppo omenasose”, jonka uskon liittyvän tähän ohjeeseen. Kopioin kysymyksen ja siihen liittyvän vastaukseni tähän varmuuden vuoksi:
Kysymys: ”Voiko käyttää kaupan omenasosetta? Pitääkö olla uunin kestävää?”
Vastaukseni: ”Hei Päivi. Oletanko oikein, että kysymyksesi koskee omenamutakakkua? Mutakakkuun sopii hyvin myös kaupan omenasose, eikä sen tarvitse olla paistonkestävää 🙂”