Omenapiirakka murupäällisellä

Tykkään siitä, että saan kaivaa jonkin vanhan, aiemmin testaamani, suht toimivan reseptin esille ja koittaa muokata sitä itse hieman erilaiseksi. Koska tein jo ihanan pehmeän piimäpohjaisen kermaviili-omenapiirakan, halusin leipoa jotain hieman erilaista. Löysin vuosia sitten tekemäni maitopohjaisen omenapiirakan ohjeen, johon tuli pinnalle murupäällinen. Kauhistuin
alkuperäisreseptin hurjaa rasvamäärää, joten halusin vähentää sitä,
mutta pitää kuitenkin piirakan pehmeän kosteana. Ja se onnistui. Hyvää oli! Mutta onko huonoa omenapiirakkaa olemassakaan 🙂 

Piirakan nähtyään mieheni mietiskeli ”onko tää kuivaa”. Maistettuaan kuitenkin perui puheensa ja piirakka oli ulkonäöstään huolimassa erittäin kostea. Kehitysehdotukseksi sain, että murupäällistä voisi olla enemmänkin. Se on ihan totta. Nyt muruseosta jäi päälle ripoteltavaksi aika vähän. Kuitenkin, jos olisin ottanu talteen muruseosta enemmän, olisi pohja jäänyt vieläkin ohuemmaksi. Käytin n. 26 cm vuokaa, joten vuoka olisi toki voinut olla hieman pienempi, niin pohja oli tullut paksummaksi ja muruseosta riittänyt paremmin. Toisaalta ”alkutaikinan” määrää voisi hieman lisätä, niin siitä riittäisi paremmin pinnallekin. Tai vaihtoehtoisesti voisi koko murupäällisen jättää pois. Piirakka nimittäin maistui hyvältä ilman sitäkin 🙂 No niin, pysyiköhän tuossa jaarituksessa enää edes perässä.. Tulipahan taas mietittyä erilaisia muutosvaihtoehtoja, vaikka piirakka oli jo näinkin hyvää! 🙂

Jos kuvailisin piirakkaa jotenkin lyhyesti, niin pohja oli pehmeän kostea. Tuoreessa piirakassa pinnalta löytyi myös rapeaa murua. Murupäällisen rapeus hävisi sen oltuaan jääkaapissa pari päivää, mutta vasta tällöin piirakka oli muuten mielestäni parhaimmillaan. Hyvää joka tapauksessa, nautti tätä missä vaiheessa tahansa.

Laitan tähän nyt ohjeen siten miten tein piirakan tällä kertaa. Naputtelen tietenkin alkuperäisreseptinkin tänne, jos joku haluaa 🙂 Tuon alkuperäisreseptin lähdettä en valitettavasti enää muista, mutta taisi olla jostain netistä pongattu.

Omenapiirakka murupäällisellä

n.22-26 cm vuokaan (tein n.26 cm vuokaan)

Taikina:
125 g margariinia
1,5 dl sokeria
3 dl jauhoja
1 mm suolaa
1 muna
1 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta                
1 rkl vaniljasokeria             
Päälle:
5 kpl (n.350g) pientä omenaa                 
0.5 tl kanelia
2 rkl ruokosokeria

Ohje:
Sulata rasva ja sekoita kulhossa sokerin kanssa.  Lisää vehnäjauhot. Ota sivuun n. 1 dl taikinaa;
se ripotellaan valmiin piirakan päälle.
Lisää nyt kulhoon muna, maito, leivinjauhe ja vaniljasokeri.
Sekoita kovaa tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (halk.
n. 22-26 cm). Ripottele päälle omenan palat sekä omenoiden päälle sokeri ja kaneli.
Halutessasi voit kieritellä omenat sokeri-kaneliseoksessa ennen piirakan päälle
laittoa. Ripottele pinnalle sivuun alussa jätetty taikina. Paista 200 asteessa
n. 25-30 min.
Tarjoile piirakka lyhyen vetäytymisen jälkeen kylmän
vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa tai nauti jääkaappikylmänä seuraavana
tai vasta sitä seuraavana päivänä.

Avainsanat

Instagram

  • Herkullista Juhannusta! Kuvassa helppo, nopea ja herkullinen mansikkakääretorttukakku (oon niin ihastunut niihin). Ne valmistuvat miltei yhtä nopeasti kuin tavallinen kääretorttukin ja sisällä odottaa pystyraitainen yllätys. Mein 9v tyttö sai tällaisen synttärikakukseen ja herkkua oli! Ohje kakkuun löytyy blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-herkullinen-mansikka-kaaretorttukakku/
#kääretorttukakku #kääretorttu #kakku #mansikkakakku #mansikka #raparperi #cake #strawberry #rhubarb #curd #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Olin nimennyt tämän raparperipiirakan aiemmin blogissani maailman parhaaksi raparperipiirakaksi jokunen vuosi sitten ja pitihän sen niminen piirakka leipasta uudestaankin. Pitikö tämän helpon ja nopean piirakan nimi paikkansa? Se selviää blogin puolelta, josta löytyy myös piirakan ohje https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperipiirakka-maailman-parasko/
#raparperi #raparperipiirakka #helppojanopea #suklaapossu #rhubarb #pie #yummy
  • Testailin alkukesästä maidotonta marjamoussea kakun väliin ja voi jehna kun siitä tuli hyvää! Tämä vadelmaa ja mansikka sisältävä mousse oli niin herkkua, etten kakkua syödessä edes muistanut siinä olevan mitään erilaista. Nams! Ohje tähän marjamousseen löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/maidoton-marjamousse-tayte-kakkuun/
#marjamousse #mansikka #vadelma #kakuntäyte #suklaapossu #maidoton #nomilk #strawberry #rasberry #cakefilling #yummy
  • Kolmesta pienestä mustikkapiirakasta syntyy helposti pikainen kakku. Piirakoihin voi hukata myös muitakin pakkasen kätköistä löytyviä marjoja ☺️ Ohje kakkuun blogissa 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkapiirakka-kakku/
#suklaapossu #mustikkapiirakka #kakku #cake #blueberry #pie #cake #kotiliesiblogit
  • Oletko jo osallistunut blogissani olevaan arvontaan, jossa voi voittaa kaksi lippua Taste of Helsinki -tapahtumaan parin viikon päästä? Jollet ole, niin kipin kapin osallistumaan, sillä osallistumisaika päättyy jo huomenna! Ohjeet osallistumiseen löytyy tämän postauksen loppupuolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vinkit-taydellisen-juustokakun-paistamiseen/ Onnea arvontaan jo etukäteen! Pst! Olen myös itse paikalla tuossa tapahtumassa kokkaamassa huippukokin kanssa toista bloggaaja+huippukokki-paria vastaan. Huih, jänskättää jo ihan älysti, mutta hitsit kun on ihana päästä mukaan! #suklaapossu #arvonta #tasteofhelsinki
  • Tarhatädeille lähti tällä kertaa kiitoksena kuluneesta vuodesta suht perinteinen, mutta herkullinen raparperipiirakka. #suklaapossu #munaton #maidoton #raparperipiirakka #rhubarb #pie
  • Näitä Cookie popseja tarjoiltiin tänään väitönswn jälkeisessä juhlassa. Ihana kiiltävä kulta teki lime-popseista erityisen juhlavia. Maistuivat myös tosi hyviltä, raikkailta 😘 #väitös #pikkumakeat #suklaapossu #cookiepops

suklaapossu

Keskustelu

Nami, ihanaa! Kunhan leivontainnostus taas palaa, on pakko leipoa jotain omenoista.:)

Kiitos! Omenoista saa vaikka mitä herkkua. Ihanaa kun tänä vuonna on niin hyvä omppuvuosi, niin pystyy tekemään vaikka mitä 🙂 Mulla on vielä muutama omppuohje testattavien listalla, saas nähdä koska ehtii ja jaksaa tehdä. Ajattelin tehä vielä talven varalle pakkaseen hieman lisää sosettakin..

Toivottavasti saat pian leivontainnostuksesi takaisin ja pääset omenaleivonnaisten pariin 🙂 Sä teet aina niin ihania herkkupiirakoita 🙂

Tuli niin hyvää! Taikina riitti loistavasti 24 cm vuokaan, murupäälliseen käytin noin 0,75 dl taikinasta ja vähensin päälle ripoteltavan sokerin määrää. Ehdottomasti täytyy tehdä joskus toisenkin kerran.

Hienoa! Mukava kuulla, että piirakka maistui. Kiitos vielä, että kävit kertomassa kokemuksesi 🙂 Muiden kokemuksia ohjeiden kokeilusta on aina kiva lukea, niin tietää miten ohjeet toimivat muidenkin keittiössä 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.