Omenapiirakka murupäällisellä

Tykkään siitä, että saan kaivaa jonkin vanhan, aiemmin testaamani, suht toimivan reseptin esille ja koittaa muokata sitä itse hieman erilaiseksi. Koska tein jo ihanan pehmeän piimäpohjaisen kermaviili-omenapiirakan, halusin leipoa jotain hieman erilaista. Löysin vuosia sitten tekemäni maitopohjaisen omenapiirakan ohjeen, johon tuli pinnalle murupäällinen. Kauhistuin
alkuperäisreseptin hurjaa rasvamäärää, joten halusin vähentää sitä,
mutta pitää kuitenkin piirakan pehmeän kosteana. Ja se onnistui. Hyvää oli! Mutta onko huonoa omenapiirakkaa olemassakaan 🙂 

Piirakan nähtyään mieheni mietiskeli ”onko tää kuivaa”. Maistettuaan kuitenkin perui puheensa ja piirakka oli ulkonäöstään huolimassa erittäin kostea. Kehitysehdotukseksi sain, että murupäällistä voisi olla enemmänkin. Se on ihan totta. Nyt muruseosta jäi päälle ripoteltavaksi aika vähän. Kuitenkin, jos olisin ottanu talteen muruseosta enemmän, olisi pohja jäänyt vieläkin ohuemmaksi. Käytin n. 26 cm vuokaa, joten vuoka olisi toki voinut olla hieman pienempi, niin pohja oli tullut paksummaksi ja muruseosta riittänyt paremmin. Toisaalta ”alkutaikinan” määrää voisi hieman lisätä, niin siitä riittäisi paremmin pinnallekin. Tai vaihtoehtoisesti voisi koko murupäällisen jättää pois. Piirakka nimittäin maistui hyvältä ilman sitäkin 🙂 No niin, pysyiköhän tuossa jaarituksessa enää edes perässä.. Tulipahan taas mietittyä erilaisia muutosvaihtoehtoja, vaikka piirakka oli jo näinkin hyvää! 🙂

Jos kuvailisin piirakkaa jotenkin lyhyesti, niin pohja oli pehmeän kostea. Tuoreessa piirakassa pinnalta löytyi myös rapeaa murua. Murupäällisen rapeus hävisi sen oltuaan jääkaapissa pari päivää, mutta vasta tällöin piirakka oli muuten mielestäni parhaimmillaan. Hyvää joka tapauksessa, nautti tätä missä vaiheessa tahansa.

Laitan tähän nyt ohjeen siten miten tein piirakan tällä kertaa. Naputtelen tietenkin alkuperäisreseptinkin tänne, jos joku haluaa 🙂 Tuon alkuperäisreseptin lähdettä en valitettavasti enää muista, mutta taisi olla jostain netistä pongattu.

Omenapiirakka murupäällisellä

n.22-26 cm vuokaan (tein n.26 cm vuokaan)

Taikina:
125 g margariinia
1,5 dl sokeria
3 dl jauhoja
1 mm suolaa
1 muna
1 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta                
1 rkl vaniljasokeria             
Päälle:
5 kpl (n.350g) pientä omenaa                 
0.5 tl kanelia
2 rkl ruokosokeria

Ohje:
Sulata rasva ja sekoita kulhossa sokerin kanssa.  Lisää vehnäjauhot. Ota sivuun n. 1 dl taikinaa;
se ripotellaan valmiin piirakan päälle.
Lisää nyt kulhoon muna, maito, leivinjauhe ja vaniljasokeri.
Sekoita kovaa tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (halk.
n. 22-26 cm). Ripottele päälle omenan palat sekä omenoiden päälle sokeri ja kaneli.
Halutessasi voit kieritellä omenat sokeri-kaneliseoksessa ennen piirakan päälle
laittoa. Ripottele pinnalle sivuun alussa jätetty taikina. Paista 200 asteessa
n. 25-30 min.
Tarjoile piirakka lyhyen vetäytymisen jälkeen kylmän
vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa tai nauti jääkaappikylmänä seuraavana
tai vasta sitä seuraavana päivänä.

Avainsanat

Instagram

  • Mein poika on aikamoinen lentokonefani ja teinkin hänelle 2-vuotiskakuksi tällaisen lentokonekakun. Kakussa oli sisällä mehevä munaton porkkanakakku. Tarkempi ohje ja enempi juttua blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ #munaton #porkkanakakku #2vuotias #pojansynttärit #synttärikakku #suklaapossu #kotiliesiblogit #kotiliesi
  • Tykkäätkö sitruunasta ja pehmeistä kekseistä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin taatusti rakastat näitä pehmeitä mantelijauholla mehevöitettyjä sitruunakeksejä! Keksiohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pehmeat-manteliset-sitruunakeksit/ #sitruuna #älynhyvät #sitruunakeksit #keksit #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Kristallipullat ovat kyllä parhaita pullia mitä on olemassa! Ainakin mein perheen mielestä. Jos näillä helteillä ei huvita leipoa, niin suosittelen ottamaan ohjeen talteen viileämpiä kelejä varten. Ohje löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pullista-parhaat-kristallipullat/ #pulla #kristallipulla #yummy #best #bun #kotiliesiblogit #suklaapossu
  • Valkosuklaapannacottaa passionilla ja mansikoilla, nams! Tätä herkkua tarjottiin lastemme synttäreillä ja se sai kehuja, muiltakin kuin itseltäni 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaapannacotta-mansikoilla-ja-passionilla/ #valkosuklaa #pannacotta #passion #mansikka #punaherukka #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kirsikka-kaurapaistos 😋 Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun linnut jättivät meidän kirsikkasadon rauhaan ja sain marjoja niin paljon, että niistä sai tehtyä jotain. Ja se jokin oli tämä kaurapaistos, jota tehtiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Ohje blogissa
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-kauramurupaistos/
#helppojanopea #kirsikka #kauramuru #suklaapossu #cherry #oatmeal #kotiliesiblogit
  • Testailin oreo-mansikkatäytteistä ja suklaakakkupohjaista
kakkua, ihan vain hyvän mansikkakesän kunniaksi :) Pohjana munaton mehevä suklaakakkupohja. Katso tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/oreo-mansikkataytteinen-kakku/ #oreo #mansikka #vanilja #täytekakku #strawberry #chocolate #cookie #cake #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Tämä sitruunainen, liivatteeton juustokakku, jonka alla ja päällä reilusti mansikoita, oli ihan älyttömän hyvää ja maistui myös niille, jotka eivät makeasta muuten niin välitä. Katso ohje blogista ja herkuttele vaikka heti viikonloppuna https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taydellinen-mansikka-sitruunajuustokakku/ #liivatteeton #mansikka #sitruuna #juustokakku #keksimuru #yummy #lemon #strawberry #cheesecake #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Nami, ihanaa! Kunhan leivontainnostus taas palaa, on pakko leipoa jotain omenoista.:)

Kiitos! Omenoista saa vaikka mitä herkkua. Ihanaa kun tänä vuonna on niin hyvä omppuvuosi, niin pystyy tekemään vaikka mitä 🙂 Mulla on vielä muutama omppuohje testattavien listalla, saas nähdä koska ehtii ja jaksaa tehdä. Ajattelin tehä vielä talven varalle pakkaseen hieman lisää sosettakin..

Toivottavasti saat pian leivontainnostuksesi takaisin ja pääset omenaleivonnaisten pariin 🙂 Sä teet aina niin ihania herkkupiirakoita 🙂

Tuli niin hyvää! Taikina riitti loistavasti 24 cm vuokaan, murupäälliseen käytin noin 0,75 dl taikinasta ja vähensin päälle ripoteltavan sokerin määrää. Ehdottomasti täytyy tehdä joskus toisenkin kerran.

Hienoa! Mukava kuulla, että piirakka maistui. Kiitos vielä, että kävit kertomassa kokemuksesi 🙂 Muiden kokemuksia ohjeiden kokeilusta on aina kiva lukea, niin tietää miten ohjeet toimivat muidenkin keittiössä 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.