Vaniljainen kermaviili-omenapiirakka

Tämä on yksi nostalgisimmista resepteistäni. Nyt kun olin jälleen hakenut omenoita säkillisen naapurin puista, tämä resepti juolahti yhtäkkiä mieleeni. Tätä tuli tehtyä useita kymmeniä kertoja vuosia vuosia sitten, mutta sittemmin resepti on jostain kumman syystä unohtunut. Sain maistaa tätä ensimmäistä kertaa kaverini luona liki 20 vuotta sitten ja ihastuin siihen heti. Pyysin reseptin ja sen jälkeen pääsin tarjoamaan tätä vanhemmilleni ja veljilleni. Ja sitähän tuli tehtyä vuosien aikana todella usein. Nyt päätin tehdä tätä pitkästä aikaa uudestaan ja kyllä, se maistui edelleenkin ihanalta. Piirakka on kokonaisuudessaan erittäin pehmeä, kostea ja maku miedon vaniljainen. Ja mikä parasta; tämä on jälleen niitä ohjeita, joissa aineet vain sekoitetaan keskenään. Helppoa ja maukasta 🙂 (Valitettavasti kuvat eivät anna oikeutta piirakan makoisuudelle)

Alkuperäisohje
on tehty pellille, mutta nyt kun aika oli rajallinen, eikä kädetkään riittäneet
kunnolla omenoiden kuorimiseen ja pilkkomiseen (= kuopus katseli sylissäni mitä
äiti teki..), päätin tehdä vain puolikkaan annoksen. Samalla muokkasin ohjetta
sen verran, että tuplasin kermaviiliosuuden ja samalla lisäsin myös vaniljasokerin
määrää. Munia olisi puolikkaaseen annokseen tullut 1.5, mutta laitoin yhden ja
se riitti mainiosti. Tuntui, että piirakasta tuli peräti vielä pehmeämpi ja
kosteampi vähemmillä munilla. Tämä oli kyllä ihanaa 🙂
Vaniljainen
kermaviili-omenapiirakka
n. 20 x 30 cm
uunipannulle tai n.26-28 cm korkealaitaiseen pyöreään vuokaan
Pohja:
100 g sulaa
rasvaa                
1.5 dl piimää
1.5 dl sokeria
1 muna
3 dl
vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 rkl
vaniljasokeria
Pinnalle:   
omenaviipaleita
(laitoin n.5 pientä)
1 rkl sitruunan
mehua
1 rkl sokeria
1 tl
vaniljasokeria
Päällinen: 
1 prk
kermaviiliä
1dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl
vaniljasokeria   
Ohje:
Tee pohja.
Laita pohjan aineet kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä ja sekoita
nopeasti sekaisin.  Kaada taikina vuokaan.
Kuori omenat ja
poista siemenkodat. Viipaloi omenat ohuiksi siivuiksi (vieläkin ohuemmiksi kuin
alempana olevassa kuvassa..) ja uita nopeasti sitruunan mehussa. Jos omenat
ovat ”kovaa laatua” eli eivät kovin helposti pehmene uunissa, lämmitä
niitä ennen taikina päälle laittoa hetki mikrossa, jotta ne pehmenevät hieman.
Näin ne ehtivät kypsyä ja pehmitä kunnolla uunissa. Lado sen jälkeen ne
taikinan päälle. Ripottele päälle sokeria. (Tuli taas pitkästä aikaa otettua
vaihekuvakin. Alla kuva ennen kermaviili-päällisen lisäämistä..)

Sekoita vielä päällisen aineet keskenään ja kaada omenoiden päälle. Paista 200 asteessa 
n. 35min. Anna jäähtyä. Nautiskele 🙂

Avainsanat

Instagram

  • Kolmesta pienestä mustikkapiirakasta syntyy helposti pikainen kakku. Piirakoihin voi hukata myös muitakin pakkasen kätköistä löytyviä marjoja ☺️ Ohje kakkuun blogissa 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkapiirakka-kakku/
#suklaapossu #mustikkapiirakka #kakku #cake #blueberry #pie #cake #kotiliesiblogit
  • Oletko jo osallistunut blogissani olevaan arvontaan, jossa voi voittaa kaksi lippua Taste of Helsinki -tapahtumaan parin viikon päästä? Jollet ole, niin kipin kapin osallistumaan, sillä osallistumisaika päättyy jo huomenna! Ohjeet osallistumiseen löytyy tämän postauksen loppupuolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vinkit-taydellisen-juustokakun-paistamiseen/ Onnea arvontaan jo etukäteen! Pst! Olen myös itse paikalla tuossa tapahtumassa kokkaamassa huippukokin kanssa toista bloggaaja+huippukokki-paria vastaan. Huih, jänskättää jo ihan älysti, mutta hitsit kun on ihana päästä mukaan! #suklaapossu #arvonta #tasteofhelsinki
  • Tarhatädeille lähti tällä kertaa kiitoksena kuluneesta vuodesta suht perinteinen, mutta herkullinen raparperipiirakka. #suklaapossu #munaton #maidoton #raparperipiirakka #rhubarb #pie
  • Näitä Cookie popseja tarjoiltiin tänään väitönswn jälkeisessä juhlassa. Ihana kiiltävä kulta teki lime-popseista erityisen juhlavia. Maistuivat myös tosi hyviltä, raikkailta 😘 #väitös #pikkumakeat #suklaapossu #cookiepops
  • Ihanaa äitienpäivää! 🌺🎂💕 Mein tytöt leipoivat mulle isänsä avustuksella Suklaapossun blogista etsimänsä kahden suklaan juustokakun. Isompi tytär harjotteli samalla marmorointia ja odotti jännityksellä miten se onnistui. Hyvä tuli, niin ulkoisesti kuin maullisesti. Koko kakku tuhoutui perheen kesken, hupsis. Ihanaa olla juuri näiden tyttöjen sekä pikkumiehen äiti 💖 #suklaapossu #kahdensuklaankakku #liivatteeton #äitienpäiväkakku #äitienpäivä #äitienpäivä2018 #mother #mothersday #äiti
  • Ihanaa kun aurinko hellii ja pian meillä aletaan grillaamaan. Vinkkaan vielä ennen ulos menemistä, että kokosin blogiin muutamia herkullisia makeita ja suolaisia ohjeita kesän juhliin ja äitienpäiväksi 💖 Jos haluat tehdä vielä jotain herkkua huomiseksi, niin vilkaise vinkit blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aitienpaivan-makeat-ja-suolaiset-leivonnaiset/
#vinkki #äitienpäivä #suolaiset #makeat #leivonnaiset #suklaa #savulohi #kahvikakunmuotoinenkakku #suklaapossu #kotiliesi
  • Passion ja mango yhdessä ovat vain niin 💖 Tämän ihanan mangojuustokakun ohje on kulkeutunut lapsuuden kodista omaani. Tein tätä piiitkästä aikaa, tällä kertaa passionlisällä ja voi jehna kun oli hyvää. Oispa tätä vielä. Tekisköhän lisää heti äitienpäiväksi 🤔😋 Ohje kakkuun löytyy blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suussasulava-mangojuustokakku-alias-mangohyydykekakku-passion-mangokiilteella/
#ihanitsetehty #passion #mango #juustokakku #bakingblogger #yummy #cheesecake #suklaapossu  #kotiliesi

suklaapossu

Keskustelu

Ihanan näköinenhän tuo on 🙂 Mä epäilen, että se salaisuus on se kermaviili 🙂 Mä laitan aina raparperipiirakkaan kermaviilin (+muna ja sokeri) ja se tuntuu aina niin mehukkaalta ja pehmeältä 🙂 Rahka sitten taas on niin hapan.

Kiitos 🙂 Kermaviili on tosiaan ainakin toinen salaisuuksista 🙂 Se on raparperin kanssa myös todella ihanaa, varsinkin jos mukaan sekoittelee hieman valkosuklaata 🙂

Toinen salaisuus piirakan mehukkuuteen on mielestäni piimäpohja 🙂 Olen käyttänyt sitä tällaisissa piirakoissa usein ilman päällystäkin ja se on aina niin ihanan pehmeä ja maultaan lempeä 🙂 Se sopii mielestäni kaikkiin marjapiirakoihin todella hyvin 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.