Vaniljainen kermaviili-omenapiirakka

Tämä on yksi nostalgisimmista resepteistäni. Nyt kun olin jälleen hakenut omenoita säkillisen naapurin puista, tämä resepti juolahti yhtäkkiä mieleeni. Tätä tuli tehtyä useita kymmeniä kertoja vuosia vuosia sitten, mutta sittemmin resepti on jostain kumman syystä unohtunut. Sain maistaa tätä ensimmäistä kertaa kaverini luona liki 20 vuotta sitten ja ihastuin siihen heti. Pyysin reseptin ja sen jälkeen pääsin tarjoamaan tätä vanhemmilleni ja veljilleni. Ja sitähän tuli tehtyä vuosien aikana todella usein. Nyt päätin tehdä tätä pitkästä aikaa uudestaan ja kyllä, se maistui edelleenkin ihanalta. Piirakka on kokonaisuudessaan erittäin pehmeä, kostea ja maku miedon vaniljainen. Ja mikä parasta; tämä on jälleen niitä ohjeita, joissa aineet vain sekoitetaan keskenään. Helppoa ja maukasta 🙂 (Valitettavasti kuvat eivät anna oikeutta piirakan makoisuudelle)

Alkuperäisohje on tehty pellille, mutta nyt kun aika oli rajallinen, eikä kädetkään riittäneet kunnolla omenoiden kuorimiseen ja pilkkomiseen (= kuopus katseli sylissäni mitä äiti teki..), päätin tehdä vain puolikkaan annoksen. Samalla muokkasin ohjetta sen verran, että tuplasin kermaviiliosuuden ja samalla lisäsin myös vaniljasokerin määrää. Munia olisi puolikkaaseen annokseen tullut 1.5, mutta laitoin yhden ja se riitti mainiosti. Tuntui, että piirakasta tuli peräti vielä pehmeämpi ja kosteampi vähemmillä munilla. Tämä oli kyllä ihanaa 🙂

Vaniljainen kermaviili-omenapiirakka
n. 20 x 30 cm uunipannulle tai n.26-28 cm korkealaitaiseen pyöreään vuokaan

Pohja:
100 g sulaa rasvaa
1.5 dl piimää
1.5 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 rkl vaniljasokeria

Pinnalle:
omenaviipaleita (laitoin n.5 pientä)
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Päällinen:
1 prk kermaviiliä
1dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl vaniljasokeria

Ohje:
Tee pohja. Laita pohjan aineet kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä ja sekoita nopeasti sekaisin. Kaada taikina vuokaan.

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Viipaloi omenat ohuiksi siivuiksi (vieläkin ohuemmiksi kuin alempana olevassa kuvassa..) ja uita nopeasti sitruunan mehussa. Jos omenat ovat ”kovaa laatua” eli eivät kovin helposti pehmene uunissa, lämmitä niitä ennen taikina päälle laittoa hetki mikrossa, jotta ne pehmenevät hieman. Näin ne ehtivät kypsyä ja pehmitä kunnolla uunissa. Lado sen jälkeen ne taikinan päälle. Ripottele päälle sokeria. (Tuli taas pitkästä aikaa otettua vaihekuvakin. Alla kuva ennen kermaviili-päällisen lisäämistä..)

Sekoita vielä päällisen aineet keskenään ja kaada omenoiden päälle. Paista 200 asteessa n. 35min. Anna jäähtyä. Nautiskele 🙂

Avainsanat

Kommentit (2)

Ihanan näköinenhän tuo on 🙂 Mä epäilen, että se salaisuus on se kermaviili 🙂 Mä laitan aina raparperipiirakkaan kermaviilin (+muna ja sokeri) ja se tuntuu aina niin mehukkaalta ja pehmeältä 🙂 Rahka sitten taas on niin hapan.

Kiitos 🙂 Kermaviili on tosiaan ainakin toinen salaisuuksista 🙂 Se on raparperin kanssa myös todella ihanaa, varsinkin jos mukaan sekoittelee hieman valkosuklaata 🙂

Toinen salaisuus piirakan mehukkuuteen on mielestäni piimäpohja 🙂 Olen käyttänyt sitä tällaisissa piirakoissa usein ilman päällystäkin ja se on aina niin ihanan pehmeä ja maultaan lempeä 🙂 Se sopii mielestäni kaikkiin marjapiirakoihin todella hyvin 🙂

Kommentoi juttua: Vaniljainen kermaviili-omenapiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X