Parsakaali-kinkkupiirakka

Parsakaali-kinkkupiirakka

Tämä parsakaali-kinkkupiirakka valmistuu pitkälti samalla tavalla ja samoista aineista kuin yksi parhaista suolaisista piirakoista eli Ranskalainen kinkku-juustopiirakkakin. Piirakassa on itsetehdystä rahkavoitaikinasta kaulittu pohja, jota on tuunattu hitusen terveellisemmäksi korvaamalla osa vehnäjauhoista kuitupitoisemmilla grahamjauhoilla. Täytteestä löytyy kinkku-juustopiirakan tapaan sekä kinkkua että juustoa, mutta siihenkin on saatu kevennystä, lisämakua ja lisätäytettä parsakaalista.

Parsakaali päätyi piirakkaan vähän kuin vahingossa, sillä satuin huomaamaan sen hakiessani jääkaapista piirakan aineita. Suolaiset piirakat ovat siitä(kin) tosi käteviä, että niihin voi hukuttaa melko vapaasti jääkaapista miltei mitä vain.

Tästä tuli kyllä aikas hyvänmakuinen, vaikka itse sanonkin.

Kinkku-parsakaalipiirakka

Tällaiset piirakat toimivat tosi kivasti vaikka lounaan korvaajana, kun lautaselle lisää hieman tuoreita vihanneksia.

Kinkkupiirakka parsakaalilla

Piirakan voi ja itseasiassa se kannattaa tehdä valmiiksi jo 1-2 päivää ennen sen nauttimista. Piirakka on nimittäin parhaimmillaan, kun sen antaa ensin jäähtyä ja juuri ennen syömistä lämmittää sen uudelleen haaleaksi. Liian kuuma piirakka ei jostain syystä maistu lainkaan niin hyvälle, kuin haaleampi versio, vaikka hyvää sekin on.

 

Parsakaali-kinkkupiirakka

Kahteen noin 20 x 30 cm tai 26 cm vuokaan TAI 1 noin 40 x 30 cm kokoiselle uunipellille

Pohja:

Aineet:

250 g maitorahkaa

250 g voita

2 dl grahamjauhoja

2 dl vehnäjauhoja

0.5 tl suolaa

(1 tl leivinjauhetta)

Täyte:

350 g parsakaalin kukintoja ja vartta

400 g hyvää palvikinkkua

300 g punaleimaemmentaljuustoa

Liemi:

noin 250 g smetanaa tai ranskankermaa

1.5 dl maitoa tai kermaa

4 munaa

1 tl savupaprikajauhetta

1 dl hienonnettua lehtipersiljaa

ripaus suolaa

Ohje:

Aloita piirakan teko rahkavoitaikinalla, jotta se ehtii vetäytymään jääkaapissa ennen leipomista vähintään 1-2 tuntia. Voit tehdä taikinan jääkaappiin valmiiksi jo edellisenä päivänä. Sekoita keskenään rahka ja huoneenlämpöinen, pehmeä voi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet niin, että ne juuri ja juuri sekoittuvat. Älä vaivaa taikinaa! Painele taikina parin sentin paksuiseksi levyksi, vuoraa kelmulla ja nosta jääkaappiin vetäytymään vähintään 1-2 tunniksi.

Tee piirakka loppuun: Kaulitse rahkavoitaikina peltiä/vuokaa hieman isommaksi levyksi. Nosta taikina pellin/vuoan päälle ja nostele taikinaa myös reunoille. Leikkaa mahdolliset reunojen yli tulevat ylimääräiset taikinat pois. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Leikkaa parsakaalista kukinnot ja osa varresta. Leikkaa varren uloin, puumainen osaa pois ennen paloiksi leikkaamista. Keitä parsakaalin paloja hyvin suolatussa vedessä 2 minuuttia.

Kuutio kinkku ja punaleimaemmentaljuusto pieniksi kuutioiksi. Sekoita liemen aineet eli smetana, maito/kerma, munat, savupaprikajauhe ja hienonnettu lehtipersilja keskenään sekaisin.

Nosta pelti/vuoka pois jääkaapista, ripottele päälle parsakaalin palat, juustokuutiot ja kuutioitu kinkku. Kaada päälle liemi.

Paista piirakkaa alimmalla tasolla 200 asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin pintaansa.

Anna piirakan jäähtyä. Piirakka on parhaimmillaan hyvin jäähtyneenä ja uudelleen haaleaksi lämmitettynä.

Vinkit:

* Piirakka on parhaimillaan vasta seuraavana päivänä sen leipomisest, joten piirakan voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Kevyt lämmitys (=piirakka lämmitetään haaleaksi, ei tulikuumaksi) ennen tarjoilua korostaa makuja.

* Leivinjauhe tekee rahkavoitaikinasta kuohkeamman, mutta ilman sitäkin pärjää mainiosti. Nimimerkillä: Leivinjauheen unohtaminen tuli testattua vahingossa tämän piirakan kohdalla.

Suolainen piirakka kinkusta ja parsakaalista

Kommentit

Kommentoi juttua: Parsakaali-kinkkupiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X