Tästä Pätkisjäätelöstä taisi tulla ihan lempparijäätelö! Perusjäätelön ohje on sama vanha, joka on pyörinyt blogissa muissakin yhteyksissä. Eli kermavaahdon joukkoon sekoitetaan kondensoitu maito ja makuaineet ja tuo massa laitetaan pakkaseen jähmettymään. Ei jäätelökonetta eikä myöskään sekoitteluja jäätymisen aikana. Vähän siis ehkä liiankin helppo ohje, sillä tämän tekee ja syö hetkessä! Varsinkin tämä Pätkistä sisältävä jäätelö upposi vähän turhankin nopsaa tahtia, hups! 🙂

Tein jäätelöä parin päivän välein pariinkin otteeseen. Ensimmäisellä kerralla joku Pätkistä oli hieman liian vähän, joten fiksasin makua paremmaksi. Samalla testailin jäätelön tekemistä pelkän Pätkiksen lisäksi myös laittamalla joukkoon tumma suklaata. Voi jehna mitä herkkua tuli, molemmista.

Jätski, missä oli joukossa pelkkää Pätkistä, maistui, noh, Pätkisjäätelölle. Tummaa suklaata sisältävä sen sijaan oli enemmänkin suklaajäätelö, pienellä Pätkisvivahteella. Maistelin vuorotellen kumpaankin, kun en osannut päättää kumpi olisi ollut parempaa. Siinä menikin vähän kuin vahingossa kumpaistakin jäätelöä enemmän kuin oli tarkoitus, hupsista!

Jäätelöön kannattaa käyttää kunnon vispikermaa. Olen tehnyt tällaista vastaavaa jätskiä myös Flora Vispistä, mutta se on jäänyt ikävästi hileiseksi. Syynä lienee selvästi pienempi rasvaprosentti, sillä rasva pitää hileet paremmin kurissa ja jäätelöstä tulee pehmoinen. Toinenkin maistelija muuten kehui jäätelöä. Hän ei kuulemma olisi sokkona pystynyt erottaamaan, onko kyseessä jokin kaupan ei-niin-tuttu herkkujätski vai ei. Otin tuon kohteliaisuutena henkilöltä, joka on todella tarkka jäätelön koostumuksen suhteen 🙂 Mutta tässä vihdoinkin tämä ohje:

Pätkis-jäätelö
n. 1.5-2 litraa
Aineet:
6 dl vispikermaa
1 prk kondensoitua maitoa (ei kinuskia)

Lisäksi:
1 pss (a’ 140 g) Pätkispaloja + 100 g tummaa 50% suklaata + 1 dl kuohukermaa
TAI  2 pss (yht. 280 g) Pätkispaloja + 1 dl kuohukermaa
Ohje:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Kaada
joukkoon kondensoitu maito ja vatkaa kunnolla sekaisin.
 Laita mikron kestävään pieneen kulhoon tai mukiin melkein kaikki Pätkikset. Säästä osa pinnalle. Jos käytät myös tummaa suklaata, pilko myös se kulhoon. Kaada joukkoon kerma. Lämmitä mikrossa välillä sekoitellen, kunnes Pätkikset sulavat. Huom! Pätkikset palavat helpommin kuin tavallinen suklaa, joten lämmitä Pätkiksiä vain 10-15 sekunnin jatkoissa ja sekoittele välillä. Kaada sulatettu, mutta ei kuuma, pätkis-kermaseos vatkatun vispikerma-kond.maitoseoksen joukkoon ja sekoita hyvin.
Kaada massa kahteen n. 0.8 litran vuokaan tai yhteen n. 1.5-2 litran vuokaan ja tasoita pintaa hieman. Murskaa loput Pätkikset käsin pienemmäksi ja ripottele pinnalle. Laita vuoka pakkaseen jähmettymään vuoan korkeudesta riippuen noin 5 tunniksi. Jos pakastat jäätelön läpikylmäksi (eli vaikkapa yön yli), ota se sulamaan n. puoli tuntia ennen syömistä, niin se ehtii pehmenemään sopivasti.


Ylempänä oleva kuva on otettu tällä ohjeella tehdystä jäätelöstä (sis. tummaa suklaata + Pätkistä). Alla ensimmäinen versio, jossa Pätkiksen maku oli liian vaisu. Maun lisäksi oli aikamoinen värierokin.

Toivottavasti tulee pian helteet, niin saa hyvän syyn tehdä tällaista suklaisen täyteläistä kylmää herkkua uudestaan 🙂