Suklaapossu

Pätkis-mokkapalat

Pätkiksen makuiset mokkapalat ovat herkullisia

No niin. Joku influessan tyyppinen tauti selätetty vihdoinkin ja on hyvä hetki laittaa jakoon tuunattujen mokkapalojen ohje.

Mein vanhemman tytön koristurnauksessa oli hänen joukkueen vuoro viedä jotain leivonnaisia myytäväksi. Kun kuulin asiasta, lupauduin samantein leipomaan jotain ja kuvittelin miettiväni leivottavan jutun tarkemmin hieman myöhemmin. Mutta ennen kuin tajusinkaan, oli leipomuskin jo ilmoitettu eteenpäin ja se oli mokkapalat. Mokkapalat ovat olleet jo pitkään kestosuosikkileivonnainen. Ne tekevätkin kauppansa niin kotona lasten ja aikuisten parissa kuten myös juhlissa ja vaikkapa juuri myyjäisissä. Tämä vuoksi ajatus leipoa niitä oli hyvä. Mutta mutta, mä oon siitä päköpääleipuri, että harvoin haluan tehdä mitään samaa uudestaan, vaan tuunailen niitä tosi tosi hyviäkin ohjeita. Tällä kertaa tuunauksessa toimi apuna pari pussia Pätkistä, jotka tarttuivat mukaan edellispäivän kauppareissulta.

Mehevä taikina syntyy muna-sokerivaahdosta

Mielestäni mokkapalojen kuuluu maistua tavalla tai toisella mokkapaloille, vaikka niitä kuinka tuunaisi ja muokkaisi. Lähdinkin tuosta ajatuksesta liikkeelle. Nappasin blogista löytyvän Maailman parhaan mokkapalaohjeeni ja sulattelin taikinan joukkoon hieman Pätkiksiä. Tai mitä sitä suotta vähättelemään, sillä  kyse ei ollut mistään pienestä määrästä, vaan kyllä siihen taikinaan mennä humpsahti kokonainen pussillinen. Mokkapaloihin kuuluu oleellisesti myös mokkakuorrute, ja itse asiassa se on juuri se juttu, mikä tekee mokkapaloista juuri niitä itsejänsä, sillä usein mokan maku on juuri kuorrutteessa. Pidinkin päällisen muuten samana, mutta ripottelin valmiiden mokkapalojen päälle rouhittua Pätkistä korostaakseni minttuisen suklaan makua. Pätkistä löytyy siis sekä pohjasta että päältä.

Yleensä käytän tällaisiin leivonnaisiisn juoksevaa rasvaa kiinteän sijasta, sillä tällöin lopputulos on pehmeämpi. Tällä kertaa käytin juoksevan rasvan sijasta kuitenkin voita, jotta sain Pätkikset sulatettua helpommin ilman palamisen riskiä. Tämän vuoksi mokkapaloista ei tullut aivan niin höttöisiä ja pehmoisia kuin juoksevaa rasvaa käytettäessä. Siitä huolimatta ne olivat tosi suussasulavia. Halutessaan pehmeämmän lopputuloksen, voi rasvana käyttää hyvin voin sijasta juoksevaa rasvaa, sillä kyllähän tuo Pätkis sulaa mikrossa itsekseenkin, kunhan vain sekoittelee tarpeeksi usein ettei se kärvähdä 🙂

Valmiissa mokkiksissa Pätkiksen maku on ohjeessa olevalla Pätkiksen määrällä melko mieto, mutta sen verran voimakas, että koemaistelija tunnisti maun hyvin. Tuli kyllä hyvänmakuisia, niin omasta kuin muidenkin maistaneiden mielestä. Jos kaipaa oikein kunnon raikasta minttusuklaan makua, voi pinnalle ripotella vieläkin enemmän rouhittua Pätkistä.

Tuunatuissa mokkapaloissa maistuu Pätkis

Tein myyjäisiin myös toisella tavalla tuunattuja mokkapaloja. Niissä otin huomioon sekä munattoman että maidottoman ruokavalion ja voi että kun tuli niin pehmoisia, ettei kukaan meistä syöjistä olisi uskonut niissä olevan mitään erikoista. Mokkapalat myös näyttivät erilaisilta. Muutaman päivän päästä näet täällä blogissa mistä on kyse 🙂

Koska mokkapaloja oli kahdenlaisia, päätin jättää osan kumpaakin kotiin herkuteltavaksi ja lähetin loput myyjäisiin. Harmillisesti tyttö sairastui juuri ennen pelejä, eikä päässyt turnaukseen. Hän kuitenkin sai lohdutusta kotiin jätetyistä mokkapaloista. Tytön mukaan nämä Pätkismokkapalat veivät voiton mokkapalojen keskinäisessä turnauksessa.

Herkulliset mokkapalat maistuvat niin aikuisille kuin lapsillekin

 

Googlasin pätkis-mokkapalojen ohjeita näiden tekemisen jälkeen ja huomasin, etten ole ainut tällaisia tehnyt, vaan ohjeita löytyi melko liuta. En kyllä yhtään ihmettele. Maailmassa on niin paljon kaikenlaisia herkkuja ja niiden yhdistelmiä, että varmaan on tosi harvassa ne ohjeet, joita kukaan ei ole vielä keksinyt. No mutta vihdoinkin, tässä tulee ohje mun versioon Pätkismokkapaloista.

Pätkis-mokkapalat

Normaalikokoiselle (n. 40 x 35 cm) syvälle uunipellille

Pohja:

4 munaa

2.5 dl sokeria

4.5 dl vehnäjauhoja

1 rkl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

4 rkl kaakaojauhetta

2 dl maitoa

175 g voita

1 pss (á 140 g) Pätkiksiä

Kuorrutus:

75 g voita sulatettuna

3 rkl tosi vahvaa kahvia ( tai 3 rkl vettä + 3 tl pikaespressokahvijauhetta)

3 rkl kaakaojauhetta

2 rkl vaniljasokeria (mulla humpsahti vahingossa vieläkin enemmän)

4.5 dl (n.260 g) tomusokeria 

Päälle:

n. 1/3 pss (á 140g) Pätkistä rouhittuna

Ohje:

Laita voi ja mini pätkikset mikron kestävään kulhoon. Sulata varovasti välillä sekoitellen, kunnes kaikki pätkikset ovat sulaneet. Vaahdota kananmunat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi.

Munasokerivaahto kuohkeuttaa taikinaa

Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon ja pätkisvoiseoksen kanssa. Aloita ja lopeta jauhoilla. Älä vatkaa taikinaa enää tässä vaiheessa, vaan sekoittele aineet muna-sokerivaahtoon vaikka nuolijalla käännellen.

Kaada taikina syvälle, leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 13 minuuttia, kunnes tuntuu sormella paineltuna kiinteältä, mutta pehmeältä. Anna pohjan jäähtyä hetki.

Sillä aikaa kun pohja jäähtyy, tee päällinen. Rouhi päälle tulevia Pätkiksiä pienemmiksi.

Sulata kuorrutuksen rasva mikrossa. Sekoita joukkoon vahva kahvi (tai vesi-espressojauheseos). Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Levitä kuorrutus vielä lämpimän pohjan päälle ja koristele heti esim. rouhitulla Pätkiksellä. Anna jäähtyä kunnolla, niin kuorrute hieman kovettuu ja paloista tulee helpommin leikattavat.

Mokkapalojen kuorrutuksessa maistui minttuinen suklaa

Leikkaa paloiksi ja nauti!

Vinkit:

* Varo paistamasta pohjaa liikaa, ettei se kuivu suotta. Koska uuneissa on eroja, kannattaa kypsyys koittaa kevyesti sormella painaen jo ennen paistoajan umpeutumista. Jotkut uunit saattavat tarvita ohjetta pidemmän paistoajan.

* Jos kuorrute ei ole tarpeeksi löysän tuntuista levitettäväksi, lämmitä sitä hetki mikrossa, niin siitä tulee juoksevaa.

* Koska taikinassa on voita, ovat mokkapalat suoraan jääkaapista nauttina kovempia kuin huoneenlämpöiset mokkikset. Ota ne huoneenlämpöön jonkin verran ennen tarjoilua, niin ne ehtivät pehmetä ja samalla minttuinen suklaisuus tulee paremmin esille.

* Mokkapalat voi myös pakastaa.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pätkis-mokkapalat

Saaga

Tämä oli ihana ohje, kiitos! Itse tosin korvasin vehnäjauhot gluteenittomalla, mutta toimi ja tuli erittäin kuohkeita.

Irina Lisinen

Ihana kuulla Saaga! Ja kiitos, että kerroit gluteenittomasta kokeilustasi! Hyvä tietää, että ohje toimii myös niin 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *