Pehmeät laskiaispullat

Kyllä tuore pulla ja erityisesti laskiaspulla vain on hyvää! Laskiaistiistai on ensi viikolla ja sen kunniaksi tein meille jo laskiaispullia. Viime vuonna kokeilin kinuskisia versioita puolukalla höystettynä ja tänäkin vuonna suunnittelin tekeväni hieman erilaisia pullia. Lopulta kuitenkin perinteet voittivat ja päädyin melko perusversioon. Oih, kyllä vain olivat hyviä! Oispa Laskiainen useamminkin 🙂

Pehmeästä ja vähän jauhoja sisältävästä taikinasta tulee ne
parhaimmat pullat. Tällä kertaa tein extrapehmeän pullataikinan, joka
juuri ja juuri irtosi kulhon reunoilta ensimmäisen vaivaamisen jälkeen,
mutta takertui käsiin vielä suht reilusti. Kohotuksen jälkeen taikina
oli melko velton oloinen ja tuntui, että sitkoa puuttui. Taitoin
taikinaa vielä muutaman kerran vähän kuin olisin taitellut tyynyliina
tai viikannut paitoja tai housuja kasaan. Taikina alkoi muutaman
taittamisen jälkeen tuntumaan kimmoisalta ja sitko lisääntyi huimasti.
Tai ainakin se alkoi tuntua käsiin joustavammalta ja siitä oli helppo
pyöritellä pieniä palloja. Loppukohotus ja paisto. Ja voih, kyllä tuli
hyviä pullia. Niin pehmeitä ja herkullisia.

Väliin vielä hieman
mansikkahilloa ja vaniljakreemillä paksennettua kermavaahtoa (jota
taidetaan joissakin piireissä leipurin kermaksikin kutsua?). Kreemi teki täytteestä paksumman ja antoi siihen samalla makua.

Aikaisempi pullanleipomiskammoni taitaa vihdoin olla voitettu. Yleiskone on taikinan vaivaamisessa mahdottoman suuri apu kaltaiselleni ei-kiitos-taikinaa-sormien-väliin -tyypille. Ilman sitä olisi meidän perheen pullasyöntikerrat tooodella harvassa.

Laskiaispullat
n. 22 kpl Taikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 rkl kardemummaa
1.5 dl sokeria

2 tl suolaa
1 munaa

n. 14 dl jauhoja
150 g voita huoneenlämpöisinä palasina Voiteluun/päälle:
1 muna
raesokeria/mantelilastuja tms. Täyte:
2.5 dl kuohukermaa
1 dl vaniljakreemijauhetta
2 dl vettä
mansikkahilloa 

 

Päälle:
tomusokeria Ohje:
Tee pullataikina: Lisää kardemumma maidon joukkoon ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi vaikkapa mikrossa. Murenna
hiiva joukkoon ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut.
Laita neste yleiskoneen kulhoon. Lisää muna, 10 dl jauhoja sekä suola. Vatkaa voimakkaasti, kunnes kaikki jauhot ovat kunnolla sekoittuneet joukkoon.Alusta
taikinaa kimmoisaksi lisäämällä jauhoja pikku hiljaa samalla taikinaa vaivaten
pienellä teholla. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista, lisää
huoneenlämpöinen, pehmeä voi ja vaivaa se vielä taikinan joukkoon. Taikina saa
olla löysähköä, mutta kuitenkin sellainen, että sitä pystyy käsittelemään käsin.
Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan n. puoleksi tunniksi, kunnes taikina
on kaksinkertainen. Hyvä kohotuspaikka on melko kuumaa vettä sisältävä vesiallas.

Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Vaivaa molempia taikinanpaloja vielä hetki käännellen niitä kaksinkerroin. Näin sitko lisääntyy. Jaa kumpikin taikinan pala noin 12 yhtä suureen osaan. Pyörittele pulliksi ja laita
kohoamaan lämpimään paikkaan. Anna nousta kaksinkertaiseksi.

Voitele kohonneet pullat munalla ja
ripottele päälle halutessasi raesokeria tai vaikka mantelilastuja. Voit myös jättää pinnan paljaaksi (eli voidella vain munalla), ja ripotella kypsyneiden pullien päälle tomusokeria. Paista 225
asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen ja pulla tuntuu käteen otettuna suht kevyeltä.

Tee täyte. Sekoita vesi ja vaniljakreemijauhe keskenään. Anna vetäytyä n. 5 minuuttia. Vatkaa
tällä välin kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon paksuuntunut vaniljakreemitahna. Lusikoi kermavaahto pursotuspussiin (jos et omista pussia, niin kerman voi lusikoida pullien päälle.)

Leikkaa jäähtyneiden pullien päältä hattu pois ennen täyttämistä. Lusikoita hieman hilloa pullan päälle. Pursottele kreemillä maustettua kermavaahtoa reunoille. Tai jos haluat, voit pursotella kermaa hieman reilumminkin, vaikka kokonaan myös hillon päälle (näin tein itse).

Sirottele halutessasi tomusokeria valmiin pullan pinnalle ja nauti 🙂

Vinkki:
* Pullat ovat parhaimmillaan heti tuoreena nautittuna. Pakasta täyttämättömät ja ylijääneet pullat myöhempää käyttöä varten heti kun ne ovat jäähtyneet. 

Avainsanat

Instagram

  • Nämä kahden aineet suklaafudget on mun lemppariohje kiireisiin leipomistilanteisiin. Ja kyllähän nämä fudget myös maistuvat ihan älyn hyville. Niitä on myös helppo muuttaa lisäämällä joukkoon esim. pähkinöitä ja lakun paloja, nams! Kurkkaa ohje blogista ja tee vimeistään joululahjaksi (ensin pitää tietty harjoitella ja maistella eri variaatioita 😉 ) ! https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-nopeat-kahden-aineen-suklaafudget/ #suklaapossu #suklaafudget #helppojanopea #easy #chocolate #fudge #kotiliesiblogit
  • Vieläkö teillä on omenoita jäljellä? Tämä supermehevä omenapiirakka on helppo ja nopea tehdä, ja niin mehevä, että!!! Jos kaipaat vielä omppuohjetta, niin kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/supermeheva-omenapiirakka-kauramurulla-munaton/
#suklaapossu #omena #piirakka #munaton #omenapiirakka #mehevä #moist #yummy #applepie #kotiliesiblogit
  • Testailin vegaanisia pullia kookosmaitopohjaisina, ja voi että kun niistä tuli pehmoisia. Ja ihanan makuisia, varsinkin kanelilla ja fariinisokerilla täytetyt versiot, nams! 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vegaaniset-eli-maidottomat-ja-munattomat-pullat/ #suklaapossu #vegaaninen #pulla #kotiliesiblogit #vegan #bun
  • Sain tehdä veljeni uudelle perheenjäsenelle ristiäiskakun tässä vähän aikaa sitten. Koristeeksi toivottiin pientä rättäriä ja tällainen siitä tuli :) Koko kakun näet blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-ristiaiskakku-citroen-koristeella/ #ristiäiskakku #suklaapossu #kaulintamassa #2cv #vadelma #mansikka #mousse #christening #cake #kotiliesiblogit
  • Yksi mun kestosuosikkini syksyn herkuista on tämä ihanan mehevä ja muhkea omenapiirakkaa murupäällisellä. Piirakka on älyttömän helppo ja nopea tehdä. Oletko jo kokeillut? Ohjeen löydät blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-omenapiirakka-kauramurupaallisella-maidoton/
#helppojanopea #omenapiirakka #kauramuru #maidoton #suklaapossu #yummy #applepie #kotiliesiblogit
  • Tein mein 2-vuotiaan pojan ja 9-vuotiaan tytön synttäreiden tarjottavista yhteenvedon. Voit nyt lukea blogista, mitä kaikkea suolaista ja makeaa olikaan tarjolla :) https://kotiliesi.fi/sukl…/yhteenveto-synttaritarjottavista/ #suklaapossu #yhteissynttärit #synttärit #suolaisetleivonnaiset #makeatleivonnaiset #lentokonekakku #pulla #pannacotta #sitruunakeksi #munaton #birthday #kotiliesiblogit
  • Onko teillä vielä punaherukoita jäljellä? Mä tein tällaisen munattoman punaherukkarahkapiirakan, josta tuli tosi hyvää! Piirakassa on mehevä pohja, rapea päällinen ja välissä rahkatäytettä punaherukoilla. Kurkkaa herkkuohje blogista ja kokeile itse vaikka heti alkaneen viikon iloksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukka-rahkapiirakka-maisemakahvilan-punaherukkapiirakka/  #punaherukka #piirakka #rahkapiirakka #kesä #herkkua  #suklaapossu #kotiliesiblogit #redcurrant #pie

suklaapossu

Keskustelu

Oih, miten herkullisen näköisiä laskiaispullia! 🙂

Kiitos Marenki Unelmia 🙂 Tällaiset pullat maistuvat aina 🙂

Minäkin kokeilin näiden innoittamana leipurinkermaa täytteenä:)

Kiva, että sain sinut kokeilemaan 🙂 Jäin vielä miettimään, miten leipurinkermatäyte maistui sinulle.. 🙂

Kommentoi juttua: Pehmeät laskiaispullat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X