Pehmeät laskiaispullat

Kyllä tuore pulla ja erityisesti laskiaspulla vain on hyvää! Laskiaistiistai on ensi viikolla ja sen kunniaksi tein meille jo laskiaispullia. Viime vuonna kokeilin kinuskisia versioita puolukalla höystettynä ja tänäkin vuonna suunnittelin tekeväni hieman erilaisia pullia. Lopulta kuitenkin perinteet voittivat ja päädyin melko perusversioon. Oih, kyllä vain olivat hyviä! Oispa Laskiainen useamminkin 🙂

Pehmeästä ja vähän jauhoja sisältävästä taikinasta tulee ne
parhaimmat pullat. Tällä kertaa tein extrapehmeän pullataikinan, joka
juuri ja juuri irtosi kulhon reunoilta ensimmäisen vaivaamisen jälkeen,
mutta takertui käsiin vielä suht reilusti. Kohotuksen jälkeen taikina
oli melko velton oloinen ja tuntui, että sitkoa puuttui. Taitoin
taikinaa vielä muutaman kerran vähän kuin olisin taitellut tyynyliina
tai viikannut paitoja tai housuja kasaan. Taikina alkoi muutaman
taittamisen jälkeen tuntumaan kimmoisalta ja sitko lisääntyi huimasti.
Tai ainakin se alkoi tuntua käsiin joustavammalta ja siitä oli helppo
pyöritellä pieniä palloja. Loppukohotus ja paisto. Ja voih, kyllä tuli
hyviä pullia. Niin pehmeitä ja herkullisia.

Väliin vielä hieman
mansikkahilloa ja vaniljakreemillä paksennettua kermavaahtoa (jota
taidetaan joissakin piireissä leipurin kermaksikin kutsua?). Kreemi teki täytteestä paksumman ja antoi siihen samalla makua.

Aikaisempi pullanleipomiskammoni taitaa vihdoin olla voitettu. Yleiskone on taikinan vaivaamisessa mahdottoman suuri apu kaltaiselleni ei-kiitos-taikinaa-sormien-väliin -tyypille. Ilman sitä olisi meidän perheen pullasyöntikerrat tooodella harvassa.

Laskiaispullat

n. 22 kpl Taikina:

5 dl maitoa
50 g hiivaa

1 rkl kardemummaa

1.5 dl sokeria

2 tl suolaa
1 munaa

n. 14 dl jauhoja

150 g voita huoneenlämpöisinä palasina Voiteluun/päälle:

1 muna

raesokeria/mantelilastuja tms. Täyte:

2.5 dl kuohukermaa
1 dl vaniljakreemijauhetta
2 dl vettä
mansikkahilloa 

 

Päälle:

tomusokeria Ohje:

Tee pullataikina: Lisää kardemumma maidon joukkoon ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi vaikkapa mikrossa. Murenna
hiiva joukkoon ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut.
Laita neste yleiskoneen kulhoon. Lisää muna, 10 dl jauhoja sekä suola. Vatkaa voimakkaasti, kunnes kaikki jauhot ovat kunnolla sekoittuneet joukkoon.Alusta
taikinaa kimmoisaksi lisäämällä jauhoja pikku hiljaa samalla taikinaa vaivaten
pienellä teholla. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista, lisää
huoneenlämpöinen, pehmeä voi ja vaivaa se vielä taikinan joukkoon. Taikina saa
olla löysähköä, mutta kuitenkin sellainen, että sitä pystyy käsittelemään käsin.
Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan n. puoleksi tunniksi, kunnes taikina
on kaksinkertainen. Hyvä kohotuspaikka on melko kuumaa vettä sisältävä vesiallas.

Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Vaivaa molempia taikinanpaloja vielä hetki käännellen niitä kaksinkerroin. Näin sitko lisääntyy. Jaa kumpikin taikinan pala noin 12 yhtä suureen osaan. Pyörittele pulliksi ja laita
kohoamaan lämpimään paikkaan. Anna nousta kaksinkertaiseksi.

Voitele kohonneet pullat munalla ja
ripottele päälle halutessasi raesokeria tai vaikka mantelilastuja. Voit myös jättää pinnan paljaaksi (eli voidella vain munalla), ja ripotella kypsyneiden pullien päälle tomusokeria. Paista 225
asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen ja pulla tuntuu käteen otettuna suht kevyeltä.

Tee täyte. Sekoita vesi ja vaniljakreemijauhe keskenään. Anna vetäytyä n. 5 minuuttia. Vatkaa
tällä välin kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon paksuuntunut vaniljakreemitahna. Lusikoi kermavaahto pursotuspussiin (jos et omista pussia, niin kerman voi lusikoida pullien päälle.)

Leikkaa jäähtyneiden pullien päältä hattu pois ennen täyttämistä. Lusikoita hieman hilloa pullan päälle. Pursottele kreemillä maustettua kermavaahtoa reunoille. Tai jos haluat, voit pursotella kermaa hieman reilumminkin, vaikka kokonaan myös hillon päälle (näin tein itse).

Sirottele halutessasi tomusokeria valmiin pullan pinnalle ja nauti 🙂

Vinkki:

* Pullat ovat parhaimmillaan heti tuoreena nautittuna. Pakasta täyttämättömät ja ylijääneet pullat myöhempää käyttöä varten heti kun ne ovat jäähtyneet. 

Avainsanat

Kommentit (4)

Minäkin kokeilin näiden innoittamana leipurinkermaa täytteenä:)

Kiva, että sain sinut kokeilemaan 🙂 Jäin vielä miettimään, miten leipurinkermatäyte maistui sinulle.. 🙂

Kommentoi juttua: Pehmeät laskiaispullat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Suklaahippukeksit ovat minusta yksi parhaista pikkuleivistä. Vaikka blogista löytyykin jo kaksi täydellisen ihanaa ohjetta, testasin vielä näistä herkuista munatonta versiota. Se onnistui yliodotusten ja uunista ulos tuli ihanan pehmeitä ja suorastaan suussasulavat keksit, siis ihan kirjaimellisesti. Jos minulla olisi nyt kaapissa suklaata, todennäköisesti tekisin näitä samantein. Kurkkaa herkkuohje blogista. ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaahippukeksit-munattomat/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaahippukeksit⁠
#munaton⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#eggless⁠
#chocolate⁠
#cookies⁠
#chocolateshipcookie
  • Omareista syntyy ihanan pehmeä ja herkullinen juustokakku. Ripottelin tuon makeahkon täytteen sisälle myös vadelmia ja voi kuinka ihanasti ne sopivatkaan tähän. Kakku toimi vanhimman tytön synttärikakkuna sukulaissynttäreillä ja paljon kehuja myös muilta syöjiltä. Kurkkaa koko ohje blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/omar-juustokakku-vadelmilla/⁠
⁠
#omar⁠
#juustokakku⁠
#omarjuustokakku⁠
#vadelmia⁠
#ihanitsetehty⁠
#⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Arki alkaa pikkuhiljaa ja ainakin meidän perheessä se tarkoittaa töiden lisäksi kiireisiä iltapäiviä ja iltoja mm. lasten harrastusten parissa. Ruokien pitäisi valmistua nopeasti ja mieluusti olla myös maukkaita. Vähän aikaa sitten teimme tämän ihanan vesimeloni-halloumisalaatin, johon ihastuimme lasten kanssa. Tämä onkin ihanan raikas ja nopea vaihtoehto arkiruokailuun, eikä tämän tekeminen ole jäänyt yhteen kertaan. Maistuisiko tämä myös sulle? Kurkkaa tarkempi ohje blogista⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vesimeloni-halloumisalaatti/⁠
⁠
#arkiruoka⁠
#halloum⁠
#salaatti⁠
#helppojanopea⁠
#vesimeloni⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Kuopuksemme täytti alkukesästä jo 3 vuotta! Hurjaa miten kovaa vauhtia aika kulkee ja lapset kasvavat. Yksi pojan lempparihahmoista on Palomies Sami, jota hän toivoi myös kakkuunsa. Vaikkei kaikki mennyt aivan putkeen kakun teossa, poika oli kakkuun enemmän kuin tyytyväinen :)⁠
Blogista löytyy kakusta enempi juttua⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/palomies-sami-kakku-3-vuotiaalle/⁠
⁠
#palomiessami
#täytekakku⁠
#synttärikakku⁠
#3vuotias
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Mä niin tykkään punaherukoista. Erilaisia ohjeista onkin tullut testattua vuosien saatossa aika monta. Kun kävin ohjeita läpi, keräsin samalla yhteen postaukseen Suklaapossun parhaimmat TOP11 -punaherukkaohjeet. Extrana on myös yksi ihana joululahjaidea! Kurkkaa tuo vinkki sekä muut ohjeet blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/parhaat-punaherukkaleivonnaiset-top-10/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#parhaatohjeet⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#summerbaking⁠
#bestrecipes⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Tämä ihana punaherukkacurd syntyi lukijan antamasta vinkistä. Vinkki olikin todella herkullinen ja curdista tuli ihanan makeankirpeä ja sileä. Curdia eli tahnaa voi käyttää miltei mihin tahansa makeaan leivontaan mm. kakkuihin, eton mess tyyppisiin herkkuihin tai vaikka macaronien täytteiksi. Kurkkaa helppo ja herkullinen ohje blogista ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukkacurd-eli-punaherukkatahna-munaton/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#punaherukkacurd⁠
#kesä⁠
#kesäleivonta⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#summer⁠
#bakingblog
  • Lasten synttärijuhlissa oli tarjolla helppo ja maukas kinkku-juustopiirakka, jonka tein poikamme allergian takia munattomana. Piirakkasta tuli todella herkullinen, eikä juhlien jälkeen koko pellillisestä ollut jäljellä muruakaan. Piirakassa oli testinä myös hieman erilainen sekoitettava piirakanpohja, johon tuli mm. kaurahiutaleita. Katso munattoman suolaisen piirakan ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-munaton/⁠
⁠
#munaton⁠
#suolainenpiirakka⁠
#arkiruoka⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#kesä⁠
⁠

suklaapossu

X