Pehmeät laskiaispullat

Kyllä tuore pulla ja erityisesti laskiaspulla vain on hyvää! Laskiaistiistai on ensi viikolla ja sen kunniaksi tein meille jo laskiaispullia. Viime vuonna kokeilin kinuskisia versioita puolukalla höystettynä ja tänäkin vuonna suunnittelin tekeväni hieman erilaisia pullia. Lopulta kuitenkin perinteet voittivat ja päädyin melko perusversioon. Oih, kyllä vain olivat hyviä! Oispa Laskiainen useamminkin 🙂

Pehmeästä ja vähän jauhoja sisältävästä taikinasta tulee ne
parhaimmat pullat. Tällä kertaa tein extrapehmeän pullataikinan, joka
juuri ja juuri irtosi kulhon reunoilta ensimmäisen vaivaamisen jälkeen,
mutta takertui käsiin vielä suht reilusti. Kohotuksen jälkeen taikina
oli melko velton oloinen ja tuntui, että sitkoa puuttui. Taitoin
taikinaa vielä muutaman kerran vähän kuin olisin taitellut tyynyliina
tai viikannut paitoja tai housuja kasaan. Taikina alkoi muutaman
taittamisen jälkeen tuntumaan kimmoisalta ja sitko lisääntyi huimasti.
Tai ainakin se alkoi tuntua käsiin joustavammalta ja siitä oli helppo
pyöritellä pieniä palloja. Loppukohotus ja paisto. Ja voih, kyllä tuli
hyviä pullia. Niin pehmeitä ja herkullisia.

Väliin vielä hieman
mansikkahilloa ja vaniljakreemillä paksennettua kermavaahtoa (jota
taidetaan joissakin piireissä leipurin kermaksikin kutsua?). Kreemi teki täytteestä paksumman ja antoi siihen samalla makua.

Aikaisempi pullanleipomiskammoni taitaa vihdoin olla voitettu. Yleiskone on taikinan vaivaamisessa mahdottoman suuri apu kaltaiselleni ei-kiitos-taikinaa-sormien-väliin -tyypille. Ilman sitä olisi meidän perheen pullasyöntikerrat tooodella harvassa.

Laskiaispullat

n. 22 kpl Taikina:

5 dl maitoa
50 g hiivaa

1 rkl kardemummaa

1.5 dl sokeria

2 tl suolaa
1 munaa

n. 14 dl jauhoja

150 g voita huoneenlämpöisinä palasina Voiteluun/päälle:

1 muna

raesokeria/mantelilastuja tms. Täyte:

2.5 dl kuohukermaa
1 dl vaniljakreemijauhetta
2 dl vettä
mansikkahilloa 

 

Päälle:

tomusokeria Ohje:

Tee pullataikina: Lisää kardemumma maidon joukkoon ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi vaikkapa mikrossa. Murenna
hiiva joukkoon ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut.
Laita neste yleiskoneen kulhoon. Lisää muna, 10 dl jauhoja sekä suola. Vatkaa voimakkaasti, kunnes kaikki jauhot ovat kunnolla sekoittuneet joukkoon.Alusta
taikinaa kimmoisaksi lisäämällä jauhoja pikku hiljaa samalla taikinaa vaivaten
pienellä teholla. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista, lisää
huoneenlämpöinen, pehmeä voi ja vaivaa se vielä taikinan joukkoon. Taikina saa
olla löysähköä, mutta kuitenkin sellainen, että sitä pystyy käsittelemään käsin.
Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan n. puoleksi tunniksi, kunnes taikina
on kaksinkertainen. Hyvä kohotuspaikka on melko kuumaa vettä sisältävä vesiallas.

Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Vaivaa molempia taikinanpaloja vielä hetki käännellen niitä kaksinkerroin. Näin sitko lisääntyy. Jaa kumpikin taikinan pala noin 12 yhtä suureen osaan. Pyörittele pulliksi ja laita
kohoamaan lämpimään paikkaan. Anna nousta kaksinkertaiseksi.

Voitele kohonneet pullat munalla ja
ripottele päälle halutessasi raesokeria tai vaikka mantelilastuja. Voit myös jättää pinnan paljaaksi (eli voidella vain munalla), ja ripotella kypsyneiden pullien päälle tomusokeria. Paista 225
asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen ja pulla tuntuu käteen otettuna suht kevyeltä.

Tee täyte. Sekoita vesi ja vaniljakreemijauhe keskenään. Anna vetäytyä n. 5 minuuttia. Vatkaa
tällä välin kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon paksuuntunut vaniljakreemitahna. Lusikoi kermavaahto pursotuspussiin (jos et omista pussia, niin kerman voi lusikoida pullien päälle.)

Leikkaa jäähtyneiden pullien päältä hattu pois ennen täyttämistä. Lusikoita hieman hilloa pullan päälle. Pursottele kreemillä maustettua kermavaahtoa reunoille. Tai jos haluat, voit pursotella kermaa hieman reilumminkin, vaikka kokonaan myös hillon päälle (näin tein itse).

Sirottele halutessasi tomusokeria valmiin pullan pinnalle ja nauti 🙂

Vinkki:

* Pullat ovat parhaimmillaan heti tuoreena nautittuna. Pakasta täyttämättömät ja ylijääneet pullat myöhempää käyttöä varten heti kun ne ovat jäähtyneet. 

Avainsanat

Kommentit (4)

Minäkin kokeilin näiden innoittamana leipurinkermaa täytteenä:)

Kiva, että sain sinut kokeilemaan 🙂 Jäin vielä miettimään, miten leipurinkermatäyte maistui sinulle.. 🙂

Kommentoi juttua: Pehmeät laskiaispullat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tämä pellillinen lihapiirakkaa valmistuu näppärästi itsetehdystä rahkavoitaikinasta ja herkullisesta, munattomasta jauhelihariisitäytteestä. Ja maistuu muuten ihanalta näin kylminä päivinä 😋 Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pellillinen-lihapiirakkaa-peltilihis-peltilihapiirakka/ #pellillinen #lihapiirakka #lihis #munaton #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kokosin blogiin mein lasten synttäreillä tarjolla olleet makeat ja suolaiset tarjottavat samaan postaukseen. Kurkkaa ohjeet blogista ja herkuttele esim. tomaatti-vuohenjuustopiirakalla tai mausteisella glögijuustokakulla 😋 https://kotiliesi.fi/suklaapossu/yhteenveto-lasten-synttarijuhlien-tarjottavista/ #lastensynttärit #suolainenpiirakka #synttärikakku #glögijuustokakku #munaton #maidotonpulla #childrenbirthday #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • "Noo'o onko tullut kesä, nyt talven keskelle..." Meillä maisteltiin vielä kerran kesäisiä makuja lasten yhteisillä synttäreillä, joissa oli tarjolla tämä mansikka-mustaherukkajuustokakku. Värikäs koristelu sopi ihanasti sekä tyttöjen että pojan synttärikakuksi. Kurkkaa ohje kakkuun blogista ja kokeile viimeistään ensi kesänä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mansikka-mustaherukka-juustokakku-lasten-yhteisille-synttareille/ #lastensynttärit  #mansikka #mustaherukka #juustokakku #valkosuklaaganache #strawberry #blackcurrant #cheesecake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tästä vuohenjuustopiirakasta tuli ensihaukkaisulla yksi lempparipiirakkani. Munattomasta piirakasta löytyy vuohenjuuston lisäksi reilusti tomaatteja ja tzatzikityyppinen täyte, sekä helppo ja herkullinen kolmen aineen piirakkapohja. Lue koko ohje blogista ja leivo vaikka heti viikonlopuksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustopiirakka-munaton/ #munaton #vuohenjuusto #piirakka #tomaatti #tzatziki #yummy #pie #goatcheese #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Nämä helpot ja nopeat hämähäkkikeksit sopivat loistavasti lasten synttäreille Halloweenin lisäksi myös muina vuodenaikoina. Meillä nämä loppuivat jopa hieman kesken, vaikka juhlijoita oli vain muutama. Katso näppärä ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-helpot-ja-nopeat-hamahakki-keksit/ #lastensynttärit #helppojanopea #keksit #lakritsi #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Joulu lähestyy jo vauhdilla, mutta tässä vielä pikaisesti meidän Halloweenina nauttimamme munaton mokkapalakakku. Nämä olivat ensimmäiset kaverisynttärit, kun kakkua syöneet lapset tyhjensivät lautasensa kakusta, vau! Ja tämänhän voisi tehdä milloin vain, ilman seittejä ja silmiä! Kurkkaa helppo ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-mokkapalakakku-munaton/ #munaton #mokkapala #kakku #lapsensynttärit #6vuotias #halloween #cake #childrensbirthday  #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Isänpäivä lähestyy jo hurjaa vauhtia. Keräsin 5 mielestäni parasta isänpäivään sopivaa herkkuakakkua samaan postaukseen viime hetken vinkeiksi. Kurkkaa kakut blogista ja kerro, mikä on sinun lempiherkkusi syksyisinä juhlapäivinä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/isanpaivan-viisi-parasta-kakkua/ #isänpäivä #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaakakku #liivatteeton #kahvikakku #puolukka #kakku #yummy #cakes #chocolate

suklaapossu

X