Pehmeät limekeksit ja itsetehty ”kondensoitu maito” limellä

Kasvimaalla kykkiminen ja pihan hoitamiset ja kaikki muut kivat kesäjutut ovat hieman hidastaneet (liki jokapäivästä) leivontatahtiani. Toki jotain on tullut tehtyä. Mutta vietän vain niin paljon mieluummin aikaani ulkona risujen ja mullan parissa, kuin kuumien hellojen ääressä muutenkin turkasen kuumassa asunnossa.

Vanhoja leivontajuttujakin on jäänyt päivittelemättä melkoisesti. Koitan saada niitä tänne taas pikku hiljaa. Tässä eräs, joka sai alkunsa jokin aika sitten limeinnostuksissani, kun olin hankkinut muutaman ylimääräisen limen. Sain jostain kummasta päähäni kokeilla kondensoidun maidon tekemistä niin, että korvaisin osan vedestä limen mehulla. Käytin pohjana aiemmin käyttämääni ohjetta. Lopputuloksesta tuli kirpeän makea, erittäin paksua maitoa muistuttava seos.

Tuttuun tapaan en malttanut säilytellä ”kondensoitua
maitoa” sen kauempaa, vaan tein siitä keksejä. Kekseistä tuli pinnalta
rapeita ja sisältä pehmeitä. Maku oli tietenkin herkullinen, niin kuin
limejutut yleensäkin.

”Kondensoituun maitoon” tuli maitojauhetta, joka sitoo kosteutta. Sen huomasi näistä kekseistäkin. Ne pysyivät aika pitkään pehmeinä ja suht kosteina. Lyhyellä paistoajallakin toki on osuutta asiaan.

 

 

Parhaimmillaan nämä herkut olivat heti
pian jäähdyttyään. Hieman mutakakkumaisia.
Pehmeät limekeksit ja limemäinen
kondensoitu maito
n. 3.5 dl ”kondensoitua
maitoa”/n. 60 kpl keksiä
”Kondensoitu maito”:
75 g voita
0.5 dl limen mehua (n. 2 limen mehu)
0.25 dl vettä
1 dl (n. 80g) fariinisokeria kevyesti
mittaan paineltuna
1 dl tavallista sokeria
2.25 dl maitojauhetta
Kekseihin lisäksi:
0.5 dl öljyä
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl vaaleaa siirappia
1 muna
1 tl leivinjauhetta
Ohje:
Laita voi, vesi, sokerit ja limen mehukulhoon.
Sekoita. Lämmitä mikrossa, kunnes voi ja sokerit sulavat. Anna jäähtyä hetki.
Vatkaa joukkoon maitojauhe koko ajan voimakkaasti esim. sähkövatkaimella
vatkaten. Anna jäähtyä.
Jos jatkat keksien teolla. Sekoita
joukkoon öljy, siirappi ja muna sekä vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut
leivinjauheen. Pyörittele taikinasta palloja ja kierittele halutessasi
sokerissa. Laita pallot leivinpaperoidulle pellille. Litistä kevyesti. Paista
175 asteessa koosta ja haluamastasi pehmeysasteesta riippuen n. 5-8 minuuttia,
kunnes keksit ovat edelleen pehmeitä, ja keskeltä aavistuksen pullistuneita.
Keksien kuuluu jäädä pehmeiksi.
Vinkit:
* N. 5 minuutin paistoajalla keksit
jäävät todella raa’an oloisiksi. Kovettuvat pinnalta, mutta sisälmys säilyy
kosteana, miltei märkänä. N. 6-7 paistoajalla (uunista riippuen), keksit
tuntuvat uunista otettaessa raaoilta, mutta kovettuvat jäähtyessään ja sisältö
ei ole aivan niin märkä kuin vähemmän aikaa paistetuissa, mutta silti kostea ja
pehmeä.
* Keksien pohja karamellisoituu sitä
enemmän, mitä kauemmin keksejä paistaa. Karamellisointi antaa oman ihanan,
hieman kinuskisen makunsa. N. 7-8 minuutin paistoajalla pohja on aika kivasti
karamellisoitunut. Tällöin lopputulos ei tosin ole enää niin pehmeä, mutta
tuoreeltaan edelleen kostea.

 

 

 

Instagram

  • Vieläkö teillä on omenoita jäljellä? Tämä supermehevä omenapiirakka on helppo ja nopea tehdä, ja niin mehevä, että!!! Jos kaipaat vielä omppuohjetta, niin kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/supermeheva-omenapiirakka-kauramurulla-munaton/
#suklaapossu #omena #piirakka #munaton #omenapiirakka #mehevä #moist #yummy #applepie #kotiliesiblogit
  • Testailin vegaanisia pullia kookosmaitopohjaisina, ja voi että kun niistä tuli pehmoisia. Ja ihanan makuisia, varsinkin kanelilla ja fariinisokerilla täytetyt versiot, nams! 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vegaaniset-eli-maidottomat-ja-munattomat-pullat/ #suklaapossu #vegaaninen #pulla #kotiliesiblogit #vegan #bun
  • Sain tehdä veljeni uudelle perheenjäsenelle ristiäiskakun tässä vähän aikaa sitten. Koristeeksi toivottiin pientä rättäriä ja tällainen siitä tuli :) Koko kakun näet blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-ristiaiskakku-citroen-koristeella/ #ristiäiskakku #suklaapossu #kaulintamassa #2cv #vadelma #mansikka #mousse #christening #cake #kotiliesiblogit
  • Yksi mun kestosuosikkini syksyn herkuista on tämä ihanan mehevä ja muhkea omenapiirakkaa murupäällisellä. Piirakka on älyttömän helppo ja nopea tehdä. Oletko jo kokeillut? Ohjeen löydät blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-omenapiirakka-kauramurupaallisella-maidoton/
#helppojanopea #omenapiirakka #kauramuru #maidoton #suklaapossu #yummy #applepie #kotiliesiblogit
  • Tein mein 2-vuotiaan pojan ja 9-vuotiaan tytön synttäreiden tarjottavista yhteenvedon. Voit nyt lukea blogista, mitä kaikkea suolaista ja makeaa olikaan tarjolla :) https://kotiliesi.fi/sukl…/yhteenveto-synttaritarjottavista/ #suklaapossu #yhteissynttärit #synttärit #suolaisetleivonnaiset #makeatleivonnaiset #lentokonekakku #pulla #pannacotta #sitruunakeksi #munaton #birthday #kotiliesiblogit
  • Onko teillä vielä punaherukoita jäljellä? Mä tein tällaisen munattoman punaherukkarahkapiirakan, josta tuli tosi hyvää! Piirakassa on mehevä pohja, rapea päällinen ja välissä rahkatäytettä punaherukoilla. Kurkkaa herkkuohje blogista ja kokeile itse vaikka heti alkaneen viikon iloksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukka-rahkapiirakka-maisemakahvilan-punaherukkapiirakka/  #punaherukka #piirakka #rahkapiirakka #kesä #herkkua  #suklaapossu #kotiliesiblogit #redcurrant #pie
  • Pitkästä aikaa fudgepuuhia maailman helpoimmalla ja nopeimmalla ohjeella. Ja herkullisimmalla 😋 #tummasuklaa #kondensoitumaito #suklaa #herkku #easybaking #chocolate #fudge #yummy #suklaapossu #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pehmeät limekeksit ja itsetehty ”kondensoitu maito” limellä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X