Pehmeät manteliset sitruunakeksit

Maistelin töissä kevään aikana useampaankin otteeseen herkullisia sitruunaisia, rapeita keksejä. Joka kerta maistaessa haaveilin tekeväni samantapaisia sitruunakeksejä itsekin, mutta vain pehmeinä versioina. Lasten synttäreiden lähestyessä tajusin hetken olevan käsillä. Kaivoin esille maukkaiden mantelikeksien ohjeen, johon ihastuin jo muutama vuosi sitten ja muovasin siitä vain sitruunaisen. Ja kyllä kannatti! Näistä tuli ihania! Siis niin pehmoisia, suussasulavia, meheviä ja miedon sitruunaisia, että nams! Onneksi koko annoksesta keksejä syntyi noin 50, sillä jo maisteluvaiheessa näistä aika monet katosivat jälkiäjättämättä… Loput jäivät juhlatarjottaviksi. Tai ainakin miltei kaikki. Myös osa jäljelle jääneistä hävisi ennen juhlapäivää, hups!
Jostain syystä valmiista kekseistä on viime kertoina tullut kupruisempia kuin ihan ensimmäisellä kerroilla. Onkohan mantelijauhe kosteampaa kuin ennen, vai vehnäjauhot eri merkkisiä kuin ensimmäisillä kerroilla? Noh, en tiedä varmaa vastausta vielä, mutta jos kaipaa sileämpiä keksejä, voi taikinaan laittaa hieman ohjetta enemmän vehnäjauhoja ja paistaa keksejä noin minuutin pidempään. Itseäni ei tuo kupruisuus haitannut muuta kuin ulkonäöllisesti ihan vain vähän, sillä maku oli niin herkullinen, että maistellessani unohdin jo miltä se keksi näyttikään.
Nämä olivat miedon sitruunaisia, mutta jos kaipaa vielä voimakkaamman sitruunaisia (ei kuitenkaan kirpeitä), niin lisää vain ohjetta enemmän kuoriraastetta joukkoon.
Pehmeän manteliset sitruunakeksit
n. 50 kpl
Aineet:
150 g voita (tai margariinia)
1.25 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl mantelijauhetta
0.5 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunan kuorta (n. 2 sitruunan kuori) hienoksi raastettuna
Ohje:
Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna tehokkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sekä sitruunan raastettu kuori taikinaan. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Kelmuta valmis taikina ja nosta jääkaappiin vetäytymään vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Ota jähmettyneestä taikinasta palasia esim. lusikkaa apuna käyttäen. Pyörittele palat pienehkön lihapullan kokoisiksi palloiksi ja asettele 2-3 uunipellille leivinpaperin päälle muutaman sentin päähän toisistaan, sillä pallurat leviävät hieman paistuessaan. Palloja tulee noin 50 kpl.
Paista keksit 175 asteessa noin 9 minuuttia, kunnes keksit juuri ja juuri kypsiä, vielä edelleen reilusti pehmeitä. Keksien ei tarvitse saada väriä pintaansa. Anna keksien jäähtyä täysin.
Valmiit keksit säilyvät hyvin suljetussa purkissa muutaman päivän. Ellei niitä tule sitä ennen syötyä.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pehmeät manteliset sitruunakeksit
Voiko vehnäjauhon jättää kokonaan pois ja laittaa tilalle vaan mantelijauhoja?
En uskaltaisi tehdä pelkistä mantelijauhoista, sillä tällöin koostumus luultavammin muuttuu liikaa. Onko vehnäjauhojen välttelyyn jokin tietty syy? 🙂
Voiko nämä tehdä myös gluteenittomina? 😊
En ole kokeillut näitä gluteenittomina, mutta kuullostaa kokeilemisen arvoiselta idealta. Muutos onnistunee esim. niin, että korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella ja ehkä ripauksella ksantaania. Myös pieni määrä perunajauhoja voisi auttaa paremman rakenteen luomisessa.
Gluteenittomat ovat usein melko murenevia, joten taikinan käsittely saattaa olla haasteellisempaa, kuin tällä ohjeella. Mutta tämän näkee vasta kokeilemalla. Pahoittelen, ettei mulla ole antaa tämän tarkempaa ohjetta. Jos kuitenkin innostut kokeilemaan, olisi kiva kuulla millaisia tuli 🙂
Kiitos vastauksesta! Saattaa olla, että kokeilenkin gluteenittomina. Tuo ksantaani on mulle ihan uusi juttu 🤔
Ksantaani on sakeuttamisaine, jolla saadaan gluteenittomiin leivonnaisiin parempi rakenne ja sopii erityisen hyvin (kuulemani mukaan) juuri pikkuleipiin sekä kakkuihin ja muffinsseihin. Oon joskus koittanut sitä tavallisiin leipiin ja toi niihin hieman lisää rakennetta, vaikka taikina muutoin jäikin sitkottomaksi. Jos vähänkään enempää leipoo gluteenittomia leivonnaisia, voisi ksantaania hyvä ainakin kokeilla joskus 🙂