Suklaapossu

Pehmeät sitruunakeksit

Pehmeät sitruunakeksit

Näin keväisin on ihana tehdä sitruunaleivonnaisia. Kävin hakemassa kaupasta pitkästä aikaa kunnon kasan sitruunoita ja päätin kokeilla niistä muutamia juttuja. Mieleen juolahti muutamakin erilainen juttu, joista ensimmäisenä testiin pääsivät nämä pehmeät pikkuleivät, joissa maistuu raikas sitruuna.

Sitruunakeksit

Pehmeät sitruunakeksit ovat kuin pieniä sitruunan makuisia kakkusia, joissa on pehmeä, miltei kostea sisus ja päällä ohut tomusokerihuntu. Sitruunaisen taikinan tekeminen onnistuu muutamassa minuutissa yleiskonetta tai sähkövatkainta käyttäen. Taikina laitetaan vielä muutamaksi tunniksi jääkaappiin, jonka jälkeen ne voidaan pyöreillä palloiksi, kastetaan tomusokeriin ja paistetaan. Pian kädessä on uunituore, jopa höttöinen pikkuleipä.

Pehmeitä keksejä

Yksi keksien pehmeyden ja mehevyyden salaisuudesta on tuorejuusto. Se tekee taikinasta vähemmän rasvaisen, jolloin kekseistä ei tule normitapaan rapeita, vaan enemmänkin pehmoisia ja kakkumaisia.

Katso vaikka, eikös näytäkin kuohkeilta ja pehmoisilta!

Keksien pohjana käytin Pehmeät piparkakut-ohjetta, jolla nimensä mukaisesti tulee superpehmeät keksit. Kurkkaa ihmeessä tuokin ohje ja ota talteen joulua silmällä pitäen 🙂

Kävipäs muuten hauska juttu näiden keksien kanssa. Juuri kun olin saanut keksit leivottua, kuvattua ja miltei syötyä, kävin hakemassa postilaatikosta Kotilieden uusimman lehden. Avasin ensimmäisenä aukeaman, missä oli Pääsiäisen leivontaohjeita. Ja sillä sivulla köllötti hyvinkin samantyyppinen, tuorejuustoa sisältävien, tomusokerissa pyöriteltyjen sitruunakeksien ohje kuin tämä tässä 🙂

Tässä tulee oma versioni näistä Pääsiäisaikaan hyvin sopivista pikkuleivistä.

Sitruunakeksit

noin 40 kpl koosta (ja syödyn taikinan määrästä) riippuen

Aineet:

150 g voita huoneenlämpöisenä

200 g maustamatonta tuorejuustoa huoneenlämpöisenä

3 dl sokeria

 

2 munaa

2 rkl sitruunan kuoriraastetta

0.5 dl sitruunan mehua

1 tl vaniljasokeria

 

5 dl vehnäjauhoja

1.5 tl leivinjauhetta

0.5 tl suolaa

Lisäksi:

noin 2-3 dl tomusokeria

Ohje:

Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen voi, notkistettu tuorejuusto ja sokeri. Vatkaa voimakkaasti noin 4 minuuttia tai kunnes seos vaalenee ja kuohkeutuu. Lisää joukkoon munat, sitruunan kuoriraaste, sitruunan mehu ja vaniljasokeri. Jatka vatkaamista vielä noin 1 minuutti voimakkaasti vatkaten, kunnes aineet ovat sekoittuneet hyvin.

Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja suola ja lisää jauhoseoskulhoon. Kääntele kaikki sekaisin tasaiseksi taikinaksi.

Vuoraa kulho kelmulla ja nosta kulho jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tai yön yli.

Pyörittele kylmästä taikinasta halkaisijaltaan noin 2.5 cm kokoisia palloja. Pyörittele pallot tomusokerissa. Älä ravistele tomusokeria pois, vaan yritä saada tarttumaan mahdollisimman paljon tomusokeria taikinapallon pintaan.

Asettele noin 12 taikinapalloa yhdelle uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista 175 asteessa noin 12 minuuttia tai kunnes keksit ovat vielä pehmeitä, mutta juuri ja juuri kypsyneet keskeltä.

Jäähdytä ja nauti.

Vinkit:

* Jos haluat korostaa sitruunan keltaista väriä, lisää taikinaan muutama tippa keltaista pastaväriä samaan aikaan munien ja sitruunamehun kanssa.

* Voit säätää keksien koostumusta tahmeasta ei-niin-tahmeaan vähentämällä tai lisäämällä paistoaikaa. Jos keksit nappaa uunista pois siinä vaiheessa, kun keskusta on aavistuksen muuta pehmeämpi, jää keksi hieman tahmeaksi. Älä kuitenkaan sekoita tahmeutta sitkeyteen, sillä tällä ohjeella ei saa aikaan sitkeitä, amerikkalaisen pikkuleivän tyyppisiä keksejä. Ehkä sellainen sitkeä sitruunakeksiohjekin on vielä tulossa…

Pääsiäisen pikkuleivät

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pehmeät sitruunakeksit

Kirsi

Huom. Ohjeesta puuttuu missä vaiheessa sokeri lisätään.
Oletin että voin ja tuorejuuston kanssa.

Suklaapossu

Hei Kirsi! Hups! Sokeri tosiaan oli jäänyt ohjeosiosta pois, mutta oletit juuri oikein 🙂 Kiitos sinulle, korjasin ohjeen.

Hilkka

Voiko tehdä kluteenitottomana

Suklaapossu

Hei Hilkka! En ole kokeillut näitä gluteenittomina, mutta uskoisin, että onnistuu. Monet enemmän gluteenittomia leivonnaisia tehneet ovat kehuneet ainakin Semperin gluteenitonta jauhoseosta, jolla useimmat leivonnaiset on saatu onnistumaan.

Hipsu

Näyttää ihanilta 😍 Sinun ohjeitten ansiosta minunkinlainen poropeukalo on uskaltanut alkaa leipoa, kun on löytynyt monia helppoja ja pienen kynnyksen ohjeita. Kiitos niistä! ❤️

Suklaapossu

Voi kuinka ihana kuulla Hipsu, kiitos! <3 Ja kokeilehan ihmeessä näitä, tykättiin kovin 🙂

Irene

Mitenkähän kauan nämä säilyy tai on säilytettävä? 😊

Suklaapossu

Hei Irene! Meillä nämä taisivat säilyä kolmisen päivää ennen täydellistä katoamistaan. En kuitenkaan huomannut tänä aikana näissä minkäänlaista huonontumista maussa tai koostumuksessa, joten uskoisin, että säilyvät ainakin 5-6 päivää hyvinä (ehkä pidempäänkin). Säilytysaikaa voi pidentää pitämällä pikkuleivät jääkaapissa hyvin suojatussa rasiassa, jonne ei pääse kosteutta. 😊

PKD

Voiko rasvana käyttää juoksevaa kasvisrasva- voi seosta?

Suklaapossu

Hei PKD! Rasvana kannattaa käyttää kiinteää rasvaa, sillä juoksevat rasvat eivät vaahtoudu juurikaan ja tässä ohjeessa olisi hyvä saada ilmaa taikinaan vaahdotuksen yhteydessä.

Helena

Nämä ovat pikkuleipiä, eivät keksejä! Keksit ovat tehdasvalmisteisia.

Suklaapossu

Hei Helena! Virallisesti ottaen asia on näin. Usein kuitenkin puhekielessä puhutaan/kirjoitetaan tämän tyyppisistä leivonnaisista lyhyemmällä keksi-nimellä. Myös Koko Suomi leipoo -ohjelmassa on ollut aiheena keksit, vaikka käsinhän ne sielläkin valmistetaan 🙂

Terttu

On muuten vaikea pyörittä käsissä miten saitte pysymään koossa.

Suklaapossu

Hei Terttu! Pidithän taikinaa jääkaapissa tarpeeksi pitkään eli niin kauan, että se kiinteytyi? Ja käytithän taikinaan kiinteää rasvaa? Taikinan pitäisi olla jääkaapista otettaessa sen verran kiinteää, että siitä saa kämmenissä pyöriteltyä pallon. Pallojen pinta saattaa olla tahmea, mutta se on vain hyvä, sillä tällöin tomusokeri tarttuu pintaan paremmin kiinni. Toivottavasti onnistuit!

Terttu

Mulla ol vuorokauden jääkaapssa jäi käsiin kiinni?

Suklaapossu

Huomasin itselläni, että mitä kauemmin taikina ehti olla pöydällä lämpeämässä pallojen pyörittelyvaiheessa, sitä helpommin se takertui käsiin kiinni. Jos taikina tarttuu kylmänäkin todella paljon kiinni, voi joukkoon lisätä hieman jauhoja. Myös se voisi auttaa, että laittaisi taikinan hetkeksi pakkaseen, jolloin taikina olisi kylmempää ja tarttumisriski vähäisempää.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *