Mehevä piparkakku

Mulla on ollut haaveissa jo monen vuoden ajan tehdä pehmeitä piparkakkuja. Aina silloin tällöin olen testaillut eri versioita, mutta mikään ei ole oikein miellyttänyt. Tänä vuonna päätin ottaa härkää sarvista ja miettiä, mitä oikein ajattelen siitä pehmeydestä. Tarkoittaako haaveilemani koostumus pumpulista pehmeyttä ja ilmavuutta vai raskasta ja märkää taikinaa. Päädyin siihen lopputulokseen, että ensin koitan pumpulisen pehmeitä ja keveitä keksejä. Ja ehkä sitten myöhemmin niitä kosteita ja sitkeitä, vaikka Subway-tyyppisiä keksejä piparkakuksi maustettuna.

Nämä keksit ovat kyllä kaikkea sitä mitä toivoin. Paitsi se uunituoreen keksin ilmavuus oli aikamoinen yllätys, positiivisessa mielessä! Uunituoreet keksit ovat suussasulavan ilmavia, kuin pilvet. Katsokaa vaikka tuota keksin sisustaa. Näyttääkö se näissä kuvissakin siltä, kuin se olisi pieni kostea kakun pala? Mikäli ei näytä, niin vika on vain kuvaajassa..

Pehmeä piparkakku

Keksitaikinan salaisuus piilee osin tuorejuustossa, joka tekee omat taikansa. Sen vuoksi taikina on ensinnäkin kevyempi ja lisäksi se mehevöittää keksit ja pitää ne kauan kosteina. Nami!

Koska piparitaikina on yleensä se paras osa piparkakuissa, olihan tätäkin taikinaa pakko maistaa. Siis ihan vain testimielessä. Taikina oli todella herkullista, siis niiiiin ihanan pehmeää ja kuohkea ja ja… Olisin voinut kauhoa sitä suuhuni vaikka hieman enemmänkin. Yritin putsailla sekoittamiseen käyttämääni nuolijaa kulhon reunaan, mutta taikina oli todella tahmeaa. En saanut puhdistettua nuolijaa kulhon reunaan kunnolla. Tai en tiedä yritinkö edes tarpeeksi. Onneksi. Koska nuolija oli ja pysyi tahmean taikinan vallassa, se oli ihan pakko nuolla puhtaaksi. Ja maistaa varmuudeksi lisää taikinakulhosta, jos vaikka nuolijassa oleva taikina ei ollutkaan täysin sekaisin. Ja taisi siinä samalla mennä vähän lisääkin taikinaa. Hups!

Mutta silti mun on vaan pakko myöntää, että vaikka tämä taikina olikin hyvää, on tavallinen piparitaikina ehkä vielä hitusen parempi. Tai ainakin koukuttavampaa. Tai ainakin enemmän lapsuuden makuinen. Mutta kun verrataan valmiita keksejä, niin nämä vs. tavalliset piparkakut. Voiton vie… No mutta hei, enpäs kerrokaan sitä. Sen voi kukin päättää itse.

Pehmeä piparkakun makuinen keksi

Taikinapallerot pyöritellään tomusokerissa ennen paistoa. Se tekee keksien pinnasta tuollaisen hauskan, repaleisen lumisen näköisen. Myös tuo pinnalla oleva tomusokerikerros on parhaimmillaan heti tuoreeltaan. Seuraavina päivinä ilmavuus hieman kärsii, mutta keksit ovat maistuvat edelleen pehmeiltä ja kuorrutuskin maistuu makealta. Keksit säilyvät hyvin suojattuna pehmeinä ainakin muutaman päivän. Tätä pidempää säilymisaikaa en harmittavasti pysty lupaamaan, sillä keksit ainakin meillä katosivat ennen kuin ehtivät vanheta yhtään pidempään.

Soft gingerbread cookies

Vähän aikaa jo mietin, voinko sanoa tällaisia muodottomia, röpelöisiä keksejä kutsua lainkaan piparkakuiksi. Vai pitääkö piparkakun olla aina kaulittava, muotilla otettu keksi tai muuten vain muotoiltu keksi. Päätin lopulta, että koska nämä maistuvat ja tuoksuvat piparkakuilla, kutsun niitä myös piparkakuiksi.

Ennen kuin pölpötän enempää, tässä tulee ohje. Alkoiko jo tehdä mieli?

Pehmeät piparkakut

n. 35 kpl (riippuen keksien koosta sekä siitä, paljonko taikinaa tulee syötyä ennen keksien tekemistä)

Aineet:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

125 g voita huoneenlämpöisenä

1 dl sokeria

1.25 dl fariinisokeria

1 rkl tummaa siirappia

0.5 tl suolaa

1 muna

4.25 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

0.25 tl soodaa

2 tl kanelia

1 tl inkivääriä

1 tl kardemummaa

1 tl neilikkaa

Lisäksi:

n. 2.5 dl tomusokeria

Ohje:

Vatkaa rasva ja tuorejuusto kunnolla sekaisin vatkaimella noin 1 minuutin ajan. Lisää joukkoon sokerit, tumma siirappi sekä suola ja vatkaa, kunnes sokeri on kokonaan liuennut joukkoon. Tällöin seos on vaahtomaista. Lisää muna ja jatka vielä voimakasta vatkaamista noin 1-2 minuuttia, kunnes seos on kuohkeaa.

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, sooda ja mausteet.

Sekoita jauhoseos voi-tuorejuusto-sokeri-seoksen joukkoon varovasti käännellen, kunnes kaikki aineet ovat juuri ja juuri sekoittuneet keskenään.

Taikina on tässä vaiheessa kuohkeaa ja tahmaista.

Vuoraa taikinakulho kelmulla, paina kelmu varovasti taikinan päälle ja laita kulho jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tai yön yli.

Muotoile jäähtyneestä, kiinteästä taikinasta n. 2 cm kokoisia palloja. Pyörittele pallot tomusokerissa ja laita sivuun odottamaan.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Pyörittele pallot vielä toisen kerran tomusokerissa ja yritä saada niihin tarttumaan mahdollisimman paljon tomusokeria. Nosta kahteen kertaan tomusokeroidut pallot kahden pellin päälle. Jätä pallojen väliin n. 5 cm väliä, jotta keksit pääsevät leviämään rauhassa.

Paista n. 180 asteessa n. 10 minuuttia. Keksien ei kuulu saada väriä, vaan ne on hyvä ottaa pois uunista heti, kun reunat ovat kiinteytyneet ja keskusta melkein kypsä.

Vinkki:

* Mausta taikina oman maun mukaan. Ohjeessa mainituilla määrillä tulee miedon piparkakun makuiset keksit. Jos pidät voimakkaan makuisista, lisää makusi mukaan esim. 1.5-kertainen määrä kaikkia mausteita.

 Pehmeä ja mehevä

Joulu keksi

Kommentit (10)

Mitähän tummaa taikinaan lisätään 1rkl? ?

Tuossa alempana Lena jo arvaili ihan oikein, eli ainesosaluettelosta oli tipahtanut ”siirappi” vahingossa pois. Kiitos kun kysyit, niin sain lisättyä puuttuvan sanan oikeaan kohtaan 🙂

Ilona, siirappia – sana loytyy kun luet ohjeen.
Itse aion huomenna tehda taikinan ja paistan kun on sopiva hetki. Kiitos ohjesta!

Kiitos Lena, näin se tosiaan on että siirappi puuttui.. Korjasinkin sen suoraan ohjeeseen. Mahtavaa, että innostuit ohjeesta! Muista paistaa keksit just ja just kypsiksi. Kun sormella koittaa keksin keskeltä, niin se saa olla siitä vielä hitusen raa’an oloinen, ei siin mieluusti ihan jämäkkä. Keksi jälkikypsyy uunistaottamisen jälkeen vielä hieman ja jää ihanan meheväksi, kunhan ei paista liikaa. Mä täällä aloin jo jänskäämään, mitä mahdat tykätä valmiista kekseistä, toivottavasti yhtä paljon mitä itsekin 🙂

Kannattaako näitä säilyttää jääkaapissa vai meneekö ihan huoneenlämmössä?

Mä säilyttelin ihan vain huoneenlämmössä ne pari, kolme päivää, mitä ne meillä säilyivät 🙂 Pidempiaikaista säilytystä varten keksit voi toki laittaa viileämpään paikkaan. Nämä ovat kuitenkin parhaimmillaan heti pian tuoreena nautittuna, joten enemmin suosittelen pikaista tuhoamista pidempiaikaisen säilytyksen sijaan 🙂

Moikka! Aloitin juuri tekemään taikinaa, mutta se ei kuohkeudu munan lisäämisen jälkeen, vaan on aivan litkua. Mistä voisi johtua ja mitä asialle voi tehdä?

Moikka Pikkuleipuri. Ihme ja kumma juttu tuo, että seos on mennyt täysin litkuksi… Minkälainen taikina oli siinä vaiheessa, kun olit saanut vatkattua tuorejuuston, voin ja sokerit keskenään sekaisin? Sen pitäisi olla siinä vaiheessa melko kuohkeaa. Lisäsitkö munan joukkoon voimakkaasti sähkövatkaimella tms. vatkaten? Onko se kenties hieman ryynimäistä? Jos näin on, niin seos on todennäköisesti juoksettunut ja siihen auttaa usein se, että vatkaa joukkoon lusikallisen jauhoja. Muuta keinoa en tähän hätään keksi. Toivottavasti mahdollinen jauholisä auttaa 🙂

Tosi hyvä resepti?? Minulla jäi myös litkun oloiseksi ennen jauhojen/mausteiden lisäämistä mutta hyvää tuli silti! Yön yli oli jääkaapissa ja oli tosi kiinteä taikina pyöritellä palloja. Loppu tulos oli juurikin pehmeän ilmava ja erittäin hyvän makuinen niin kuin ohje lupasikin❤️

Jännä, että taikina käyttäytyi noin eri tavoin kuin itselläni. Mutta pääasia on, että lopputulos oli juuri sellainen kuin piti. Kiitos Jessica kommentistasi ja ihanaa joulunodotusta <3

Kommentoi juttua: Pehmeät piparkakut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tein tytön synttäreille suolaiseksi tarjottavaksi tuulihattukakun. Tuulihattulevyjen sisältä oli superherkullinen savulohitäyte ❤️ Kakku maistui myös tytöille, ja seuraavana päivänä ne tappelivatkin kakun jämistä. Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suolainen-tuulihattukakku-savulohitaytteella/
#tuulihattu #kakku #herkullinen #savulohi #yummu #profiteroles #salmon #cake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Nämä helpot ja nopeat, hieman sitkeät kaura-suklaapalat päätyivät tyttömme 6-vuotisjuhlapöytään. Juhlien jälkeen tarjoilukiposta löytyi onneksi vielä pari keksiä seuraavan päivän jälkkäriksi.
Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-sitkeat-kaura-suklaapalat/ #tytönsynttärit #suklaa #kaurakeksi #yummy #chocolate #oatmeal #cookies #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Elämäni ensimmäinen prinsessakakku! Onkohan ikä tehnyt tehtävänsä, mutta tässä myös marsipaani maistui ihmeen hyvältä. Vai olikohan kakku vaan niin älyttömän hyvää muuten.. Kakku päätyi mein pikkuprinsessan synttärikakuksi. Ohje löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/prinsessakakku-suklaapossun-tyyliin-nro-1/ #suklaapossu #prinsessakakku #vadelma #vaniljakiisseli #kakku #6vuotias #tyttö #synttärit #birthday #cake #girl #6yearsold #suklaapossublogit
  • Tällaiset tohtorinhatun malliset suklaafudge-lakupalat pääsivät tuttavani väitöksen jälkeiseen kahvipöytään ja katosivat sieltä aika haipakkaa. Näitä oli tosi kiva tehdä, ja syödä 😋 Kurkkaa kuvalliset ohjeet blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tohtorinhattu-suklaafudget-lakritsilla/ #suklaapossu #väitös #pikkumakea #suklaafudge #kick #chocolate #fudge #kotiliesiblogit
  • Nämä kahden aineet suklaafudget on mun lemppariohje kiireisiin leipomistilanteisiin. Ja kyllähän nämä fudget myös maistuvat ihan älyn hyville. Niitä on myös helppo muuttaa lisäämällä joukkoon esim. pähkinöitä ja lakun paloja, nams! Kurkkaa ohje blogista ja tee vimeistään joululahjaksi (ensin pitää tietty harjoitella ja maistella eri variaatioita 😉 ) ! https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-nopeat-kahden-aineen-suklaafudget/ #suklaapossu #suklaafudget #helppojanopea #easy #chocolate #fudge #kotiliesiblogit
  • Vieläkö teillä on omenoita jäljellä? Tämä supermehevä omenapiirakka on helppo ja nopea tehdä, ja niin mehevä, että!!! Jos kaipaat vielä omppuohjetta, niin kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/supermeheva-omenapiirakka-kauramurulla-munaton/
#suklaapossu #omena #piirakka #munaton #omenapiirakka #mehevä #moist #yummy #applepie #kotiliesiblogit
  • Testailin vegaanisia pullia kookosmaitopohjaisina, ja voi että kun niistä tuli pehmoisia. Ja ihanan makuisia, varsinkin kanelilla ja fariinisokerilla täytetyt versiot, nams! 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vegaaniset-eli-maidottomat-ja-munattomat-pullat/ #suklaapossu #vegaaninen #pulla #kotiliesiblogit #vegan #bun

suklaapossu

X