Peltipullaa suklaalla ja vadelmilla

Peltipulla on ihanan helppo pulla. Ihastuin viime keväänä tekemääni vaniljakreemi ja marjoja sisältävään peltipullaan. Se oli niin herkullista, että nyt kun hiivaa sattui taas olemaan jääkaapissa, ajattelin kokeilla vastaavanlaista, mutta muokattuna suklaisempaan suuntaan.

Pullan leipominen tuli sen verran yllätyksenä, etten ollut
tarkistanut kaikkia tarveaineita. Tai no itse pullataikinaan oli
aineet, mutta en ollut miettinyt täytteitä ja päällistä lainkaan. Kun taikina oli
tehty, kaivelin kaappeja ja tein täytteet sieltä löytyneistä tuotteista. Eli toisiin koloihin tuli kaakaojauheella maustettua vaniljakreemiä + vadelmia ja toisiin koloihin vaniljakreemiä + puolikas pala tummaa suklaata.

Laitan yleensä pullan pinnalle raesokeria, mutta sitäkään ei löytynyt, joten korvasin sen ripottelemalla fariinisokeria. Mietin mielessäni, että siitä ehkä tulee kivan kinuskinen maku. Ja niinhän siinä kävikin. Lisäksi pinta oli kivan rapea niistä kohdista,
joissa oli fariinisokeria. Sitä olisi voinut olla vieläkin enemmän 😛

Vaniljakreemiä tehdessä muistin jälleen, kuinka erilaisia erimerkkiset vaniljakreemijauheet ovat niin maultaan kuin annostuksiltaan. Aiemmassa peltipullassani käytin jauhetta vain noin puolet siitä, mitä jouduin laittamaan sitä tällä kertaa, jotta sain koostumuksesta sopivan. Ihmettelin asiaa, mutta sitten muistin käyttäneeni erimerkkisiä jauheita. Edellisessä pullassa oli käytössä Sallisen kreemijauhe ja tällä kertaa Priman..

Vadelmat toivat kivaa kirpakkuutta kaakaokreemin
seuralaisena ja niitä olisi voinut olla vaikka yksi enemmänkin per
pullanpala. Nyt laitoin vadelmia jokaiseen koloon pari,kolme kappaletta.
Tosin yksi syöjistä totesi, ettei kaakaovaniljakreemi sopinut lainkaan
vadelman kanssa yhteen.. Mutta sepä onkin helppo korjata laittamalla
ensi kerralla pelkkää vaniljakreemiä ja marjoja, sillä se on
todistetusti toooosi hyvää (kuten marjaisessa peltipullassa) 🙂

Noissa toisissa koloissa, suklaata tuli vain puolikas pala yhteen pullan siivuun, mutta se toi reilusti lisämakua. Tykkäsin, molemmista, mutta pakko myöntää, että kyllä vaan se edellinen versio vie silti voiton. Tässäpä kuitenkin tämäkin ohje.

Peltipulla/pannupulla vaniljakreemillä, vadelmilla ja suklaalla

Keskikokoiselle uunipellillille (n. 40 x 27 cm)
Normaalikokoiselle (n. 40 x 35 cm) pellille isommilla määrillä

Aineet:
3.5 dl maitoa
 
35 g (2/3 pkt) hiivaa
1 muna
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
n. 8.5 dl vehnäjauhoja
n. 80 g juoksevaa rasvaa 

Vaniljakreemi (valmis kreemi jaetaan puoliksi):

1 2/3 dl (Prima) vaniljakreemijauhetta
 
2.5 dl maitoa
0.3 tl vaniljajauhetta (ei pakollinen) 

Kaakaokreemiin lisäksi (toiseen puolikkaaseen vaniljakreemiä):

0.5 rkl tummaa kaakaojauhetta 

Lisäksi: 

tummaa suklaata
vadelmia 

Pinnalle:

1 muna
raesokeria 

Ohje:

 Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon huoneenlämpöinen
hiiva. Sekoita joukkoon myös kardemumma, sokeri, suola ja muna. Mittaa
puolet jauhoista maitoon ja sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneen
vatkainosalla n. 10-15 sekuntia täysillä. Lisää loput jauhoista (laita
ensin yhteensä 8 dl ja lisää lopuksi tarvittaessa lisää) ja vatkaa
jälleen vatkaimella (tai yleiskoneen vatkaisosalla) voimakkaasti, kunnes
taikina hieman kiinteytyy (n. 10-15 sekuntia). Tässä vaiheessa taikina
on pehmeän ja hieman sitkoisen tuntuinen. Sitkon puuttuminen/vähäisyys
ei kuitenkaan haittaa. Tärkeintä on, että taikina on pehmeää. Putsaa
käsin suurimmat taikinan palat vatkainosista kulhoon. Mittaa joukkoon
rasva ja sekoittele se joukkoon.

Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle käsin. Käytä
tarvittaessa jauhoja apuna, jos taikina tarttuu sormiin. Kohota liinan
alla lämpimässä paikassa, vaikkapa kuumaa vettä sisältävän altaan päällä, n. 45-60 minuuttia. Pulla on tarpeeksi
kohonnut, kun taikinan pinta pompsahtaa takaisin päin, kun sitä painaa
kevyesti sormella.

Tee kreemitäyte sillä välin, kun taikina kohoaa. Mittaa
vaniljakreemijauhe ja maito kulhoon. Vatkaa pari minuuttia vatkaimen
keskinopeudella (tai käsin pallovatkaimella). Lisää halutessasi joukkoon
vaniljajauhetta korostaaksesi vaniljan makua. Jaa valmis kreemi kahteen kippoon ja sekoita toiseen kaakaojauhe.

Kun pulla on noussut, painele siihen syviä koloja n. 28 kappaletta sormilla.

Kolot
umpeutuvat hyvin nousseessa taikinassa nopeasti, joten lusikoi koloon
samantein reilusti (laitoin reilun teelusikallisen) kreemiä. Paina kreemiä
kolon kohdalta lusikalla tasaisemmaksi, niin se painuu hieman
syvemmälle. Laita kaakaovaniljakreemin päälle 3 isohkoa vadelmaa, ja vaniljakreemin päälle pienemmäksi pilkottua suklaan paloja yhteensä puolikkaan suklaanpalan verran.

Voitele pinta vielä munalla ja ripottele pinnalle fariinisokeria. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pulla on saanut pintaansa
kauniin värin. 


Anna pullan jäähtyä hetki ja leikkaa sen jälkeen
annoskokoisiksi paloiksi. Nauti tuoreena vaikkapa kylmän maidon kanssa.

Vinkki:
*  Pinnalle voi fariinisokerin sijasta ripotella vaikkapa raesokeri, mantelirouhetta tai -lastuja

* Pulla on parhaimmillaan heti tuoreena nautittuna. Palat ovat muhkeita,
hieman höttöisiä, äärettömän pehmeitä. Palat kestävät hyvin myös
pakastamisen ja ovat hyviä myös sulattamisen jälkeen.

Instagram

  • Suolainen piirakka onnistuu hienosti myös munattomana, eikä sitä huomaa valmiista piirakasta lainkaan. Tähän piirakkaan kätkeytyi reilusti kinkkua ja juusto sekä myös pekonia ja paprikaa. Piirakka katosi juhlissa yllättävän paljon väkimäärään nähden eli hyvää oli. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-pekonilla-munaton/ ja tuunaa piirakasta oman makusi mukainen. #suklaapossu #munaton #kinkku #juusto #pekoni #paprika #piirakka #eggless #pie #kotiliesiblogit
  • Punaherukat ❤️ Blogista löytyy nyt koottuna viisi mielestäni parasta punaherukkaleivonnaisohjetta. Siellä on mm. tämän jogurtti-punaherukkapiirakan ohje. Kurkkaa tämä ja muutkin ohjeet blogista. Ja leivo tänä vuonna vaikka jotain uutta :) https://kotiliesi.fi/suklaapossu/viisi-parasta-punaherukkaleivonnaista/
#punaherukka #leivonnaiset #yummy #redcurrant #pie #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Mein poika on aikamoinen lentokonefani ja teinkin hänelle 2-vuotiskakuksi tällaisen lentokonekakun. Kakussa oli sisällä mehevä munaton porkkanakakku. Tarkempi ohje ja enempi juttua blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ #munaton #porkkanakakku #2vuotias #pojansynttärit #synttärikakku #suklaapossu #kotiliesiblogit #kotiliesi
  • Tykkäätkö sitruunasta ja pehmeistä kekseistä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin taatusti rakastat näitä pehmeitä mantelijauholla mehevöitettyjä sitruunakeksejä! Keksiohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pehmeat-manteliset-sitruunakeksit/ #sitruuna #älynhyvät #sitruunakeksit #keksit #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Kristallipullat ovat kyllä parhaita pullia mitä on olemassa! Ainakin mein perheen mielestä. Jos näillä helteillä ei huvita leipoa, niin suosittelen ottamaan ohjeen talteen viileämpiä kelejä varten. Ohje löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pullista-parhaat-kristallipullat/ #pulla #kristallipulla #yummy #best #bun #kotiliesiblogit #suklaapossu
  • Valkosuklaapannacottaa passionilla ja mansikoilla, nams! Tätä herkkua tarjottiin lastemme synttäreillä ja se sai kehuja, muiltakin kuin itseltäni 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaapannacotta-mansikoilla-ja-passionilla/ #valkosuklaa #pannacotta #passion #mansikka #punaherukka #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kirsikka-kaurapaistos 😋 Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun linnut jättivät meidän kirsikkasadon rauhaan ja sain marjoja niin paljon, että niistä sai tehtyä jotain. Ja se jokin oli tämä kaurapaistos, jota tehtiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Ohje blogissa
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-kauramurupaistos/
#helppojanopea #kirsikka #kauramuru #suklaapossu #cherry #oatmeal #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Nam, näyttää herkulliselta pullalta! 😛
T: Serkusten suklaaunelma

Kiitos Roosa 🙂 Kyllä pulla on hyvää. Ja sen kanssa käy lähes minkälainen täyte tahansa 🙂

Herkullista! Uusi satsi jo kohoomassa kun tänään tulee vieraita! 🙂

Mukavaa, että teillä innostuttiin tästä noin paljon! 🙂 Mikäs näitä tehdessä, ovat niin helppoja ja nopeitakin 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.