Persikka- ja vadelmamousse

Tässä edellisen täytepostauksen lisäksi toinen, tai oikeastaan kaksi uutta herkullista täytettä, jotka puuttuivat blogin täyte-osiosta. Raikkaan vadelmainen täyte ja miedon persikkainen mousse sopivat todella hyvin yhteen ja maistuvat myös erikseen. Mousseja voi käyttää joko kakun välissä tai niistä voi tehdä vaikka jälkiruoka- tai välipala-annokset. Jos moussen tarjoaa jälkiruokana annoskulhoista, voi liivatteen jättää pois.

Laitoin nämä täytteet tyttömme Minni-kakun väliin. Kaikki lapset pitivät kakusta kovin, ottivat kakkua isot palat lisää ja kehuivat sitä syödessään minkä kerkesivät 😉 Mousset ovat meillä olleet kakuissa muutenkin lasten kestosuosikkeja. Niissä on pehmeä koostumus ja makuja on helppo muokata aina kauden mukaisilla marjoilla ja hedelmillä.

Ja nyt on taas pakko mainostaa kuvassa näkyvää kuorrutetta 🙂 Se on itsetehtyä valkosuklaamassaa. Massa on äärettömän helppo tehdä, sitä on miellyttävää käsitellä ja se maistuu valkosuklaalle, nam! Aivan erilaista tavaraa kuin kaupan valmiit kuorrutevaihtoehdot. Tai makuasioistahan nämä ovat, mutta ainakin itse pidän kovin ja olen kuullut siitä pelkästään kaikilta sitä maistaneilta. Kuorrute on toki makeaa, kuten valkosuklaakin, mutta tällöin kakun täytteeksi sopii hyvin jokin raikas, kuten tämä vadelmatäyte 🙂

Persikkamousse ja vadelmamousse
Täytteestä riittää reilut kerrokset yhden n. 20-22 cm kakun molempiin väleihin

Yhteinen täytemousse molempiin täytteisiin:
2.5 dl vispikermaa
125 g maitorahkaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
0.75 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2-2.5 rkl (n. 1 sitruunan) sitruunan mehua
2-2.5 tl liivatejauhetta

Lisäksi persikkamousseen:
175 g (n. 3 persikkaa) persikkasosetta

Lisäksi vadelmamousseen:
150 g valmista vadelmasosetta (tai itsepaseerattua vadelmasosetta)
+ maun mukaan hieman lisää sokeria

Ohje:
Kuori kypsät persikat ja poista kivet (tai käytä purkkipersikoita). Soseuta persikat esim. sauvasekoittimella.

Tee täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon maitorahka, tuorejuusto ja sokerit. Sekoita liivatejauhe sitruunan mehuun ja anna turvota muutama minuutti. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa välillä sekoittaen, kunnes liivate on sulanut (tähän menee aikaa mikron tehosta riippuen n. puoli minuuttia). Älä kuitenkaan kuumenna liivatetta kiehuvaksi. Lisää liivateseos ohuena nauhana kerman-seoksen joukkoon koko ajan voimakkaasti sekoittaen.

Jaa kermamassa kahteen osaan. Sekoita toiseen osaan persikkasose ja toiseen vadelmasose. Tarkista maut ja lisää tarvittaessa sokeria.

Täytä kakku tai annostele jälkiruokamaljoihin. Jos käytät mousseja kakun välissä (eli käytät liivatetta), laita jääkaappiin jähmettymään ja tekeytymään vähintään 6 tunniksi.

Vinkki:
* Miedon makuinen persikkamousse sopii hyvin voimakkaamman vadelmamoussen kaveriksi sellaisenaankin, mutta jos haluaa, makua voi korostaa vaikkapa pilkkomalla täytteen joukkoon persikan palasia tai laittamalla joukkoon kokonaisia vadelmia.

* Muistathan, jos käytät ulkomaisia pakastevadelmia, keittää vadelmia vähintään 2 minuutin ajan mahdollisten tautien tuhoamiseksi.

Avainsanat

Kommentit (4)

Tuo liivatejauhe on itselleni vähän tuntemattomampi vaihtoehto… Kuinka montaa liivatelehteä ohjeen liivatejauhemäärä vastaisi? Pakko tehdä tätä seuraavan kakun täytteeksi 🙂

1 tl liivatejauhetta = 2 liivatelehteä, eli tähän kakkuun menisi n. 4-5 liivatelehteä. Määrä hieman riippuu soseiden paksuudesta ja siitä, laittaako mukaan vadelmasosetta, jossa siemeniä ei ole paseerattu pois. Paseeratun vadelmasoseen (eli sen jossa siemeniä ei ole jäljellä) kanssa kannattaa käyttää enemmän liivatetta ja paseeraamattoman kanssa riittää hieman vähemmän. Kiva, jos ohjeesta on iloa, toivottavasti kakku maistuu 🙂

Hei tämmöistä ohjetta olen etsinyt. 🙂 Mitä jos haluaa vaihtaa vadelmat suklaaseen niin tuleekohan kakusta liian makea? Jos nämä vadelmat korvaa suklaalla niin kuinkahan paljon suklaata pitää laittaa vadelmien tilalle?

Heippa! Tuo persikkamousse on melko mieto ja sen seuraksi sopisi mielestäni aika kivastikin suklaatäyte. Ihan suoraan en kuitenkaan korvaisi vadelmia suklaalla, sillä mousseen tulee liivatetta. Suklaa jähmettää täytettä niin paljon, että täyte saattaa olla liiankin tönkköä. Lisäksi sokerin voisi jättää vaikka kokonaan pois suklaatäytteestä, jotta siitä ei tulisi liian makea.

Itse tekisin erikseen persikkamoussen yllä olevalla ohjeella ja suklaatäytteen esim. täältä http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/11/ihana-pahkina-suklaakakku-gluteeniton.html löytyvän kakun täyte-ohjeella. Auttoiko tämä? 🙂

Kommentoi juttua: Persikka- ja vadelmamousse

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X