Suklaapossu

Persiljapesto

Persiljapesto

Testailin persiljapestoa vähän aikaa sitten ihan vain siitä ilosta, että meidän persiljat ovat suorastaan räjähtäneet huimaan kasvuun tänä vuonna. En tiedä onko syynä niiden sijainti eli aurinkoinen lasitettu terassi vai sopivasti vettä, ravintoa ja ehkä vähän rakkauttakin. No mutta joka tapauksessa persiljapeston kokeileminen kannatti, sillä pestopurkin sisältö hävisi jo muutamassa päivässä parempiin suihin (lue, omaan suuhuni 😉 ). Käytin pestoa enimmäkseen leivän päällä, mutta sillä voisi maustaa myös vaikkapa pastan.

Pesto oli lisäksi yllätyksekseni helppo ja nopea tehdä. En ollut siis ennen tätä hetkeä koskaan aiemmin tehnyt pestoa. En edes basilikasta. Tähän tulee jatkossa todennäköisesti suuri muutos ja tälläkin hetkellä vilkuilen terassilla kökkivää basilikapuskaa samankaltaisella pestoajatuksella.

Pestoa persiljasta

Tässä pestossa maistuu rutkasti juusto sekä miedosti valkosipuli ja sitruuna. Ja toki myös persilja, joka ei kuitenkaan suurehkosta määrästä huolimatta ole liian hallitseva. Käytin pestoo auringonkukan siemeniä, mutta niiden sijasta voi halutessaan käyttää vaikkapa kurpitsansiemeniä, pinjansiemeniä tai cashew-pähkinöitä.

 

Persiljapesto

Aineet:

1 iso nippu persiljaa tai 2 pienempää (noin 1 dl persiljan kähäräosaa tiukkaan puristettuna = n. 25 g)

1 dl (noin 60g) auringonkukan siemeniä

1 valkosipulin kynsi

1 dl (50g) raastettua parmesania

noin 1.5 dl oliiviöljyä

1-2 rkl (oman maun mukaan) sitruunan mehua

ripaus (meri)suolaa

muutama rouhaisu mustapippuria

Ohje:

Alkuvinkki: Jos haluat pestoon lisämakua, paahda auringonkukan siemenet pannulla ja jäähdytä ennen pestoon lisäämistä. Itse käytin siemenet sellaisenaan ilman paahtamista, mutta paahtaminen olisi voinut tehdä siemenille hyvää.

Mittaa kulhoon persilja, auringonkukan siemenet, valkosipulin kynsi ja raastettu parmesaani. Jauha ne massaksi sauvasekoittimella (ks. vinkkiosio alempaa). Lisää öljy ja jatka sauvasekoittimella jauhamista, kunnes kaikki aineet ovat sekoittuneet tahnamaiseksi. Jos haluat pestosta löysempää, lisää öljyä, kunnes saavutat haluamasi koostumuksen.

Tässä vaiheessa pesto ei maistu välttämättä vielä kovinkaan hyvälle, mutta suola ja sitruuna nostaa maut esille. Mausta siis pesto sitruunan mehulla, suolalla ja pippurilla. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Lusikoi pesto puhtaisiin purkkeihin ja säilytä jääkaapissa.

Vinkit:

* Voit tehdä peston myös tehosekoittimessa tai morttelissa.

* Persiljapesto kiinteytyy jääkaapissa. Jos haluat pestosta jälleen löysempää, lisää joukkoon lisää öljyä tai/ja pitämällä pestoa hetken huoneenlämmössä ennen syömistä.

* Pesto säilynee jääkaapissa ainakin noin viikon ajan. Voit pidentää säilymisaikaa lourauttamalla peston päälle öljyä sen jälkeen kun olet nauttinut pestosta osan ja olet nostamassa sitä uudestaan jääkaappiin.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Persiljapesto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *