Pienet karjalanpiirakat eli cocktailpiirakat

Synttäritarjoilut jatkuu.. Tein juhliin jälleen karjalanpiirakoita. Tein ne miltei samalla tavalla kuin pienet karjalanpiirakat vuotta aiemmin. Viime syksynä
käytin testimielessä taikinakuoreen ruissihtijauhoja, mutta tällä kertaa menin
ruisjauho+vehnäjauhot yhdistelmällä. Mielestäni molemmilla tulee yhtä
hyvät taikinat ja aivan yhtä herkulliset piirakat. Kyllä itsetekemällä vain saa ne parhaat piirakat aikaiseksi 🙂

 

Tälläkin kertaa taikinaa jäi reilusti yli, vaikka teinkin
täytettä hieman enemmän ja taikinaa vähemmän. Kaulitsin osan lopputaikinasta
ohueksi, painelin pintaan seesamin siemeniä ja paistoin 250 asteessa n. 5 minuuttia
rapeiksi lastuiksi. Ne olivat omasta ja tytön mielestä todella hyviä, mutta
mies ei välittänyt. Kuvaa ei tullut napsastua, sillä lastut hävisivät aikas
nopsaan 🙂 Tässä nyt tämä piirakoiden ohje. Ohjeen joukosta löytyy myös pari
vanhaa vaihekuvaa.
Cocktailpiirakat
n. 70 kpl
Puurotäyte:  
5.5 dl puuroriisiä
5 dl vettä
2.3 l punaista maitoa
3 tl suolaa
50 g voita
2 munaa
Taikina: 
n. 5.5 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2.5 dl vettä
0.5 dl juoksevaa margariinia (tai sulaa voita)
1.5 tl suolaa
Voiteluun:
n. 150 g voita
2.5 dl vettä
1.5 tl suolaa
Ohje:
Aloita piirakoiden tekeminen keittämällä riisipuuro
valmiiksi hyvissä ajoin, mielellään jopa edellisenä päivänä. Keitä puuro kuten
tavallinen riisipuuro. Käytä mieluiten teflonkattilaa tai vastaavaa. Kiehauta
vesi ja lisää siihen riisi. Keitä hissukseen, kunnes vesi on imeytynyt ja lisää
sitten maito vähitellen niin, että puuro kiehuu koko ajan samalla sekoitellen
(n. 20 minuutin ajan)). Käännä levy pois, laita kansi päälle ja anna hautua
kypsäksi. Terästä voilla ja mausta suolalla. Anna jäähtyä kunnolla esim.
kylmässä vesihauteessa tai yön yli jääkaapissa. Täytteeseen saa kauniin kiillon
lisäämällä jäähtyneen puuron joukkoon kananmunat.
Tee kuorien taikina sekoittamalla jauhot, suola, vesi ja
rasva keskenään kulhossa. Ota taikinaklöntti pöydälle ja vaivaa kunnes se on
kiinteä kasa. Anna taikinan levätä kulhossa kelmun alla puolisen  tuntia.
Kaulitse taikina n.0.3 cm paksuiseksi levyksi ja ota pienellä (n.3-4 cm)
ympyrä-muotilla paloja. Laita taikinapalat jauhotetulle pöydälle odottamaan
tuorekelmun tai puolitetun ison pakastepussin alle ettei taikina kuivu. Jos
pinoat paloja, ripota jauhoja niiden väliin etteivät ne tartu toisiinsa.

 

Ajele kakkarat. Älä paina, vaan anna taikinakakkaran
pyöriä pulikan alla pyöreäksi ja ohueksi levyksi. Käytä apuna vähän
ruisjauhoja, jottei taikina tartu kiinni alustaan. Lisää keskelle reilu
ruokalusikallinen riisitäytettä, ja levitä niin, että reunoille jää n.1.5cm
taittovarat.

Taita molemmat reunat kohti keskustaa. Rypytä peukalolla
ja etusormella.

Paista 250-asteisessa uunissa n.15-20 minuuttia, kunnes
piirakat ovat saaneet kauniin värin pintaansa. Voitele välittömästi
(suolatulla) voisulalla tai kasta voi-vesi-suola-seokseen. Pane voidellut
piirakat limittäin laakeaan astiaan vaikka uunipellille ja peitä voipaperilla
ja leivinliinalla. Anna kuorien pehmetä ja piirakoiden jäähtyä. Nauti sellaisenaan
tai munavoin kanssa.
Vinkki:
* Ohjeen jauhomäärä on suuntaa antava. Taikinasta on hyvä
tehdä sen verran jämäkkä, ettei se tartu pöytään kiinni ja on hyvin
kaulittavissa, mutta kuitenkin sen verran löysä, ettei se repeile
rypytettäessä. Taikinan jauhomäärää saattaa joutua muokkaamaan jauhojen
kuivuudesta ja laadusta riippuen.

Instagram

  • Testailin oreo-mansikkatäytteistä ja suklaakakkupohjaista
kakkua, ihan vain hyvän mansikkakesän kunniaksi :) Pohjana munaton mehevä suklaakakkupohja. Katso tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/oreo-mansikkataytteinen-kakku/ #oreo #mansikka #vanilja #täytekakku #strawberry #chocolate #cookie #cake #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Tämä sitruunainen, liivatteeton juustokakku, jonka alla ja päällä reilusti mansikoita, oli ihan älyttömän hyvää ja maistui myös niille, jotka eivät makeasta muuten niin välitä. Katso ohje blogista ja herkuttele vaikka heti viikonloppuna https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taydellinen-mansikka-sitruunajuustokakku/ #liivatteeton #mansikka #sitruuna #juustokakku #keksimuru #yummy #lemon #strawberry #cheesecake #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Mainos Electrolux. Kokeilin kauan haaveilemaani kesäistä lettukakkua päästessäni miettimään induktiotason ihanuuksia yhteistyössä Electroluxin kanssa. Letuista tuli niin nameja, että taidan paistaa niitä heti tänään lisää. Klikkaa blogiin, josta löydät kakun ohjeen sekä mielipiteeni induktiotasosta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kesainen-lettukakku/ #lettukakku #kesä #kaupallinenyhteistyö #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Porkkanakakku onnistuu mahtavasti myös munattomana. Lopputuloksena mehevä, kostea, miedon mausteinen, pehmeä ja herkullinen porkkanakakku. Ihastuin tähän niin, että olen tehnyt tätä lyhyellä välillä jo kahteen kertaan. Tosin kuorrute vaihtui matkalla hieman, mutta tuo taikinaosa. Oih, sitä olisin voinut syödä raakanakin vaikka kuinka :P Ohje blogin puolella https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aivan-ihana-porkkanakakku-munaton/
#munaton #porkkanakakku #helppojanopea #yummy #eggless #carrotcake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Veljen pojalle päätyi tällainen pikapikaa koristeltu kakku, jonka oli tarkoitus muistuttaa Starwarssin tähtitaivasta. Musta suklaaspray ja kimaltavat nonparellit kätkivät alleen herkullisen vadelma-mansikkamoussetäytteiden kakun ja mehevän vaalean kakkupohjan. Tarkemman ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-10-vuotiskakku-starwars-tyyliin/
#suklaapossu #täytekakku #synttärikakku #mansikka #vadelma #maidoton #munaton #strawberry #rasberry #eggless #birthdaycake #kotiliesi
  • Herkullista Juhannusta! Kuvassa helppo, nopea ja herkullinen mansikkakääretorttukakku (oon niin ihastunut niihin). Ne valmistuvat miltei yhtä nopeasti kuin tavallinen kääretorttukin ja sisällä odottaa pystyraitainen yllätys. Mein 9v tyttö sai tällaisen synttärikakukseen ja herkkua oli! Ohje kakkuun löytyy blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-herkullinen-mansikka-kaaretorttukakku/
#kääretorttukakku #kääretorttu #kakku #mansikkakakku #mansikka #raparperi #cake #strawberry #rhubarb #curd #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Olin nimennyt tämän raparperipiirakan aiemmin blogissani maailman parhaaksi raparperipiirakaksi jokunen vuosi sitten ja pitihän sen niminen piirakka leipasta uudestaankin. Pitikö tämän helpon ja nopean piirakan nimi paikkansa? Se selviää blogin puolelta, josta löytyy myös piirakan ohje https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperipiirakka-maailman-parasko/
#raparperi #raparperipiirakka #helppojanopea #suklaapossu #rhubarb #pie #yummy

suklaapossu

Keskustelu

Mahtava lasti pellillä! Nam nam! 🙂 Itsetehdyt on todellakin parhaita, vaan todella harvoin tulee tehtyä.

Kiitos Leena-muori 😀 Harvemmin tulee tehtyä, mutta kun alkaa tähän puuhaan, herkkupiirakoita syntyy reilusti. 🙂

Itsetehdyt ovat ihan parhaita! .) Ajattelin tehdä lapsen kastajaisiin karjalanpiirakoita ja munavoita yhdeksi suolaiseksi tarjottavaksi, ovat kyllä niin hyviä ja ruokaisiakin 🙂

Kuullostaa tosi hyvältä tarjoiltavalta! Meilläkin oli näitä tarjolla viime kastajaisissa ja aika usein olen tehnyt tyttöjen synttäreillekin. Ja juuri munavoin kanssa! Seuraavaksi ajattelin kokeilla vaihtelun vuoksi jotain erilaista päällistä, ehkä lohista. Hyviä taatusti, oli päällinen mikä tahansa 😀

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.