Pienet karjalanpiirakat

Tein pieniä cocktailpiirakan kokoisia karjalanpiirakoita. Niiden teko ei ole lainkaan niin työlästä ja aikaavievää, kuin olen ennen ajatellut. Tai meneehän riisipuuron keittoon sekä itse piirakoiden rypyttämiseen ja paistamiseen yhteensä ehkä reilu 3 tuntia, mutta kun nekin on jaettu kahdelle eri päivälle, ei urakka enää tunnukaan niin pahalta. Ja näiden tekeminen kannattaa, sillä nämä voittavat kaupan valmiit karjalanpiirakat mennen tullen!!!

 

Tämä taikina eroaa aiemmin tekemistäni karjalanpiirakoista hieman taikinan ja täytteen suhteen. Tällä kertaa käytin tavallisia ruisjauhoja ruissihtijauhojen sijasta ja lisäsin tämän takia myös hieman vehnäjauhoja taikinaan. Kaulitsemisvaiheessa tarvitsin enemmän jauhoja, kuin ruissihtijauhoja käytettäessä. Annos on hieman edellistä isompi, ja piirakat pienempiä. Tälläkin kertaa taikinaa jäi hieman yli ja tein niistä jälleen näkkäreitä. Paras paistolämpötila olisi n.275-300, mutta oma uunini ei lämpene kuin 250 asteiseksi, joten jouduin tyytymään siihen.

Noin 75-80 kpl.

Taikina:

5 dl ruisjauhoja
2½ dl vehnäjauhoja
3.25 dl vettä
1.5 tl suolaa
Sekoita jauhot, suola ja vesi keskenään kulhossa. Ota
taikinaklöntti pöydälle ja vaivaa kunnes se on kiinteä kasa.Puurotäyte:
5 dl puuroriisiä
5 dl vettä
2 l punaista maitoa
2.75 tl suolaa
50 g voita
2 munaa

Keitetään kuten
kuin tavallinen riisipuuro: Kiehauta vesi ja lisää siihen riisi. Keitä
hissukseen, kunnes vesi on imeytynyt ja lisää sitten maito vähitellen niin,
että puuro kiehuu koko ajan. Keitä hetki, käännä levy pois ja anna hautua
kypsäksi. Terästä voilla ja mausta suolalla. Täytteeseen saa kauniin kiillon lisäämällä
jäähtyneen puuron joukkoon kananmunan tai pari. Voiteluun:
n. 150 g voita + 3 dl maitoa Ohje:
Kaulitse taikina n.0.3 cm paksuiseksi levyksi ja
ota pienellä (n.3-4 cm) ympyrä-muotilla paloja. Laita taikinapalat jauhotetulle
pöydälle odottamaan tuorekelmun tai puolitetun ison pakastepussin alle ettei
taikina kuivu. Jos pinoat paloja, ripota jauhoja niiden väliin etteivät ne
tartu toisiinsa.

 

Ajele kakkarat. Älä paina, vaan anna taikinakakkaran pyöriä pulikan alla pyöreäksi ja ohueksi levyksi. Käytä apuna
vähän ruisjauhoja, jottei taikina tartu kiinni alustaan. Lisää keskelle reilu ruokalusikallinen riisitäytettä, ja levitä niin, että reunoille jää
n.1.5cm taittovarat. 

Taita molemmat reunat kohti keskustaa. Rypytä peukalolla
ja etusormella.

 

 

Paista 250-asteisessa uunissa n.15 minuuttia. Voitele
välittömästi voisulalla tai kasta maito-voi-seokseen. Pane voidellut piirakat
laakeaan astiaan (vaikka uunipellille) limittäin ja peitä voipaperilla ja
leivinliinalla. Anna kuorien pehmetä ja piirakoiden jäähtyä. Nauti sellaisenaan
tai munavoin kanssa.

Instagram

  • Mainos Electrolux. Kokeilin kauan haaveilemaani kesäistä lettukakkua päästessäni miettimään induktiotason ihanuuksia yhteistyössä Electroluxin kanssa. Letuista tuli niin nameja, että taidan paistaa niitä heti tänään lisää. Klikkaa blogiin, josta löydät kakun ohjeen sekä mielipiteeni induktiotasosta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kesainen-lettukakku/ #lettukakku #kesä #kaupallinenyhteistyö #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Porkkanakakku onnistuu mahtavasti myös munattomana. Lopputuloksena mehevä, kostea, miedon mausteinen, pehmeä ja herkullinen porkkanakakku. Ihastuin tähän niin, että olen tehnyt tätä lyhyellä välillä jo kahteen kertaan. Tosin kuorrute vaihtui matkalla hieman, mutta tuo taikinaosa. Oih, sitä olisin voinut syödä raakanakin vaikka kuinka :P Ohje blogin puolella https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aivan-ihana-porkkanakakku-munaton/
#munaton #porkkanakakku #helppojanopea #yummy #eggless #carrotcake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Veljen pojalle päätyi tällainen pikapikaa koristeltu kakku, jonka oli tarkoitus muistuttaa Starwarssin tähtitaivasta. Musta suklaaspray ja kimaltavat nonparellit kätkivät alleen herkullisen vadelma-mansikkamoussetäytteiden kakun ja mehevän vaalean kakkupohjan. Tarkemman ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-10-vuotiskakku-starwars-tyyliin/
#suklaapossu #täytekakku #synttärikakku #mansikka #vadelma #maidoton #munaton #strawberry #rasberry #eggless #birthdaycake #kotiliesi
  • Herkullista Juhannusta! Kuvassa helppo, nopea ja herkullinen mansikkakääretorttukakku (oon niin ihastunut niihin). Ne valmistuvat miltei yhtä nopeasti kuin tavallinen kääretorttukin ja sisällä odottaa pystyraitainen yllätys. Mein 9v tyttö sai tällaisen synttärikakukseen ja herkkua oli! Ohje kakkuun löytyy blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-herkullinen-mansikka-kaaretorttukakku/
#kääretorttukakku #kääretorttu #kakku #mansikkakakku #mansikka #raparperi #cake #strawberry #rhubarb #curd #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Olin nimennyt tämän raparperipiirakan aiemmin blogissani maailman parhaaksi raparperipiirakaksi jokunen vuosi sitten ja pitihän sen niminen piirakka leipasta uudestaankin. Pitikö tämän helpon ja nopean piirakan nimi paikkansa? Se selviää blogin puolelta, josta löytyy myös piirakan ohje https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperipiirakka-maailman-parasko/
#raparperi #raparperipiirakka #helppojanopea #suklaapossu #rhubarb #pie #yummy
  • Testailin alkukesästä maidotonta marjamoussea kakun väliin ja voi jehna kun siitä tuli hyvää! Tämä vadelmaa ja mansikka sisältävä mousse oli niin herkkua, etten kakkua syödessä edes muistanut siinä olevan mitään erilaista. Nams! Ohje tähän marjamousseen löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/maidoton-marjamousse-tayte-kakkuun/
#marjamousse #mansikka #vadelma #kakuntäyte #suklaapossu #maidoton #nomilk #strawberry #rasberry #cakefilling #yummy
  • Kolmesta pienestä mustikkapiirakasta syntyy helposti pikainen kakku. Piirakoihin voi hukata myös muitakin pakkasen kätköistä löytyviä marjoja ☺️ Ohje kakkuun blogissa 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkapiirakka-kakku/
#suklaapossu #mustikkapiirakka #kakku #cake #blueberry #pie #cake #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Tässäkin on taas yksi homma joka tarttisi opetella! Hienoja piirakoita ja kivat vaihekuvat 🙂 Palaan tänne kun sen aika tulee 😉 Siskokin näitä tekee, niin hänelle varmasti pääsisi oppiin.

Kiitos! Kannattaa testata! Ja kun kerran pääset siskollekin oppiin.. 🙂 Tämä oli minullekin vasta toinen kerta, joten olen vielä harjoitteluvaiheessa. Mutta taatusti teen jatkossakin karjalanpiirakat itse, niin hyviä ovat! 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.