Pienet piparkakkutalot / munaton taikina

Munaton piparkakkutaikina

Hyvää itsenäisyyspäivää! Itse en tänä vuonna ehtinyt leipomaan itsenäisyyspäiväksi mitään erityistä. Päivätyöt vievät aikaa ja voimia sen verran, että leipomistahti ei ole aivan sama kuin viime vuonna samaan aikaan. Oikeastaan hyvä vain, housun vyörätön alkoivatkin kiristää jo hieman liikaa.. 😉

Nämä piparkakkutalot päätyivät muiden pöydille (ja vyötäröille). Tyttöjen tarhassa oli myyjäiset ja päätin leipoa sinne muutaman pikkujutun, jotka voisi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja jotka säilyisivät helposti huoneenlämmössä. Mielikuvitukseni ei antanut paljoakaan vinkkejä, ja lopulta päädyin testailemaan hieman erilaista piparkakkutaikinaa ja samalla tekemään siitä pari pientä piparitaloa alustoineen sekä alustan isolle piparitalolle (jonka tein eri taikinasta) ja myös joitakin tähden mallisista piparin paloista tehtyjä kuusipuita.

Piparkakkutalo munattomana

Piparkakkutalojen taikinan on hyvä olla hieman jämäkämpää kuin normaalien piparien taikinan. Tällöin talon osat eivät leviä uunissa, vaan pysyvät muodossaan. Olen ennen tehnyt kaikki piparkakkutyöt (siis ne muutamat hassut 🙂 ) tavallista Mamsellin piparkakkutaikinaa käyttäen tai sitten jotain muuta rapeita keksejä lupaavaa taikinaa. Ne on toimineet ihan hyvin, kunhan on ollut varovainen reunojen siistimisessä. Mureat piparin osat ovat saattaneet haljeta, mikäli on heilunut liian suurpiireisesti veitsen kanssa niiden lähellä. Tänä vuonna päätin testata hieman erilaista, nimenomaan piparitalojen tekemiseen tarkoitetua taikinaa. Taikinassa erona on se, että osa rasvasta korvataan vedellä. Ja joukkoon lisätään myös jauhoja tarpeeksi paljon.


Taikina toimi näissä taloissa hienosti ja palojen siistiminen onnistui tosi nätisti. Koostumus oli kovempi, eikä niin rapea kuin ”normaaleissa” pipareissa, mutta kovuuttakin pystyy helposti hieman laimentamaan kaulitsemalla taikinan tarpeeksi ohueksi. Ei nämä hampaita kuitenkaan riko, eli hyvin pystyy syömään 🙂 Ja valmiit piparit oli hyvänmakuisiakin 🙂

Taikinasta riitti kahteen pieneen piparkakkutaloon sekä yhden isomman piparitalon pohjalevyyn ja myös muutaman tähtimuotilla tehtyyn kuuseen. Taikina itsessään on munaton, mutta jos käyttää kokoamiseen pikeeriä (kuten minä), ei kokonaisuus ole enää munaton. Tämä kannattaa ottaa huomioon ennen muna-allergisille tarjoamista.

Ohjeessa ei ole selitetty talon tai kuusen tekemistä/kokoamista kovinkaan tarkasti, mutta vaihekuvia löytynee netistä rutkasti.

Pienet piparkakkutalot ja piparikuusipuita

Taikina:

100 g margariinia

1.5 dl sokeria

1 dl siirappia

2 tl kardemummaa

1 rkl kanelia

1.5 tl neilikkaa

1 dl vettä

1/3 tl suolaa

n. 6-6.5 dl vehnäjauhoja

1 tl soodaa

Pikeeri:

1 valkuainen

n. 4 dl tomusokeria

n. 1 tl sitruunanmehua

Piparkakkukuusen tekemiseen lisäksi:

ainakin 3 erikokoista tähtimuottia

Ohje:

Laita margariini, sokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Lämmitä, kunnes sokeri liukenee ja kiehauta nopeasti. Ota kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon vesi ja suola. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan kylmää vettä sisältävään altaaseen.

Kun seos on jäähtynyt, lisää vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut soodan. Kääntele vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Suojaa taikina vaikkapa kelmulla ja laita taikina jääkaappiin. Jäähdytä kokonaan muutaman tunnin ajan.

Kaulitse kovettunut taikina jauhotetulla alustalla ohueksi. Kaulitseminen kannattaa suorittaa suoraan sen leivinpaperin päällä, jolla piparit paistetaan. Näin vältytään ylimääräisiltä siirtämisiltä ja piparit pysyvät paremmin mallissaan. Paina kaulitusta taikinasta talon seinät ja katto ja leikkaa vielä pohjakin. 

Paista pipareita 180 asteessa koosta riippuen n. 7-10 minuuttia. Tarkkaile pipareita, etteivät ne pala. Jäähdytä osat ennen kokoamista.

Kun alat koota taloa, tee liimaus- ja koristelupikeeri. Vatkaa valkuaista hetki. Kun se alkaa vaahdota, lisää tomusokeria erissä, kunnes koostumus on sopiva. Lisää sitruunanmehu ja vatkaa vielä kunnolla. Pikeeri on sopivaa, kun se ei valu vatkaimista solkenaan, mutta ei ole kuitenkaan liian kovaa ja kuivaakaan, sellainen hyvä siis 😉 En muistanut ottaa pikeeristä kuvaa, mutta tarkempaa tietoa löytyy varmaan googlettamalla 🙂

Laita pikeeri pursotuspussiin, jossa on pieni pyöreäsuinen tylla. Käytin näihin n. 1 mm tyllaa. Sulje pussin suu kunnolla. Kokoa ja koristele talot pikeerin avulla.

Kuuset saa tehtyä laittamalla ensin 2-3 samankokoista ja isointa tähtipiparia päällekäin. Päälle tulee 2-3 samankokoista, mutta edellistä astetta pienempää tähtipiparia. Sen jälkeen vielä 2-3 pienintä piparia. Itse pursottelin tähtien reunoihin pikeeriä ennen kokoamista, tuli hieman talvisemman näköiset 🙂

* * *

Tällaiset piparkakkutalot päätyivät tarhan myyjäisiin. Nuo pienemmät on tehty tällä taikinalla ja isompi hieman erilaisella taikinalla. Siitä tulossa lisätietoja aivan lähipäivinä.

Kommentit

Kommentoi juttua: Pienet piparkakkutalot / munaton taikina

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tämän kesän viimeisin, muttei vähäisin raparperileivonnainen taisi olla tässä. Tämä superhelppo, muhkea ja mehevä vadelma-raparperipiirakka valmistuu yhdessä kulhossa ja saa päälle ihanan makuparin, vadelma+raparperi. Vein yhden pellillisen töihin ja toisen valmistin kotiin valmiiksi työaamuna ennen töihin lähtöä. Ja ei, en ole aamuvirkku jokabaina heiluu aamuisin pystyssä. Tämä vain valmistuu niin nopeasti, ettei aamutoimista lähtenyt kuin muutama minuutti pois. Varsinkin, kun ne jauhot ja sokerit olivat valmiina pöydällä odottamassa. Superhelppo ja herkullista. Toimii myös muista marjoista! Kurkkaa ohje blogista

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-vadelma-raparperipiirakka/

#helppojanopea
#kesä
#raparperi
#vadelma
#piirakka
#leivontablogi
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#rasberry
#pie
#easyandyummy
#yummy
  • Tytöt 6v ja 9v leipoivat kahdestaan äitienpäivälahjaksi ihanan mutakakun kaakaokermalla ja tuoreilla mansikoilla. Kakku tehtiin sydämen malliseen vuokaan ja mansikoiden päällä oli vielä suklaa, jossa ♥️ Aivan ihanat lapset ja todella ihana kakku 💕 Katso helppo ohje blogista ja leivo vaikka Juhannukseksi.

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mutakakku-kaakaokermalla-ja-mansikoilla/

#mutakakku
#kaakaokerma
#mansikat
#kesä
#äitienpäivä
#lastenleipoma
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#chocolate
#mudcake
#strawberry
  • Laitoin vähän aikaa sitten tekemääni raparperihilloketta lasiin vuorotellen vaniljamoussen kanssa ja kylläpä tuli hyvää! Samalla myös helppotekoista ja nopeaa. Koska hilloke löytyi jo valmiina ei juustokakkumaisen vaniljamoussen tekemiseen hujahtanut kuin pieni hetki. Tästä muuten tykkäsi myös syöjä, joka ei normaalisti raparperista välitä, jeei! Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperi-vaniljajuustokakku-lasissa/⠀
⠀
#raparperi⠀
#vaniljamousse⠀
#helppojanopea⠀
#kesä⠀
#jälkiruoka⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#kotiliesi
  • Näistä uunissa valmistuvista Tex mex-lihapiirakoista tuli tosi hyviä! Miedosti tuliset (tai lisächilillä kunnolla tuliset) lihikset sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Meillä näitä tarjotaan tulevissa juhlissa ja oikein jo odotan, montako piirakkaa juhlista jää töihin lounaaksi 😋 Kurkkaa ohje blogista⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tex-mex-lihapiirakat-uunissa/⠀
⠀
#lihikset⠀
#lihapiirakat⠀
#lihapiirakatuunissa⠀
#texmex⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit⠀
#suolainenleivonnainen⠀
#arkiruoka
  • Ihana kesä on saapunut ja helteetkin hemmottelevat. Pätkisjäätelö on ihana, helppo herkku näihin helteisiin ja se valmistuu näppärästi ilman jäätelökonetta. Aineet vain sekaisin, massa pakkaseen muutamaksi tunniksi ja eikun herkuttelemaan! Katso ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/patkis-jaatelo-ilman-jaatelokonetta/

#pätkis
#jäätelö
#jäätelöilmankonetta
#jäätelökesä
#helpotjanopeat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
#kesä2019
#chocolate
#icecream
  • Kakkupuuhissa 😋 Ihania nämä marmorikoristellut kakut 😍

Kurkkaa ohje tähän herkulliseen ja näyttävään kakkuun vanhasta blogijutusta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-appelsiinitaytteella-ja-marmoroidulla-mirror-glazella/

#suklaa
#suklaakakku 
#mirrorglaze 
#marmorointi
#appelsiinimousse 
#mielettömänmeheväsuklaakakkupohja 
#yojuhlat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
  • Kesän ensimmäinen raparperiherkku, raparperihilloke, tuli tehtyä muutama päivä sitten. Tämä sopii ihanasti niin moneen herkkuun, niin kakkuihin, piirakoihin kuin muihinkin jälkiruokiin. Itselläni pyörii jo muutamakin erilainen ajatus mielessä tämän suhteen. Mihin kaikkeen sinä laittaisit raparperihilloketta? ⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-nopea-raparperihilloke/⠀
⠀
#raparperi⠀
#hilloke⠀
#kesä⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#summer
#foodphotography

suklaapossu

X