Pienet piparkakkutalot / munaton taikina

Hyvää itsenäisyyspäivää! Itse en tänä vuonna ehtinyt leipomaan itsenäisyyspäiväksi mitään erityistä. Päivätyöt vievät aikaa ja voimia sen verran, että leipomistahti ei ole aivan sama kuin viime vuonna samaan aikaan. Oikeastaan hyvä vain, housun vyörätön alkoivatkin kiristää jo hieman liikaa.. 😉

Nämä piparkakkutalot päätyivät muiden pöydille (ja vyötäröille). Tyttöjen tarhassa oli myyjäiset ja päätin leipoa sinne muutaman pikkujutun, jotka voisi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja jotka säilyisivät helposti huoneenlämmössä. Mielikuvitukseni ei antanut paljoakaan vinkkejä, ja lopulta päädyin testailemaan hieman erilaista piparkakkutaikinaa ja samalla tekemään siitä pari pientä piparitaloa alustoineen sekä alustan isolle piparitalolle (jonka tein eri taikinasta) ja myös joitakin tähden mallisista piparin paloista tehtyjä kuusipuita.

Piparkakkutalojen taikinan on hyvä olla hieman jämäkämpää kuin
normaalien piparien taikinan. Tällöin talon osat eivät leviä uunissa,
vaan pysyvät muodossaan. Olen ennen tehnyt kaikki piparkakkutyöt (siis
ne muutamat hassut 🙂 ) tavallista Mamsellin piparkakkutaikinaa käyttäen
tai sitten jotain muuta rapeita keksejä lupaavaa taikinaa. Ne on
toimineet ihan hyvin, kunhan on ollut varovainen reunojen siistimisessä.
Mureat piparin osat ovat saattaneet haljeta, mikäli on heilunut liian
suurpiireisesti veitsen kanssa niiden lähellä. Tänä vuonna päätin
testata hieman erilaista, nimenomaan piparitalojen tekemiseen
tarkoitetua taikinaa. Taikinassa erona on se, että osa rasvasta
korvataan vedellä. Ja joukkoon lisätään myös jauhoja tarpeeksi paljon.

 
Taikina toimi näissä taloissa hienosti ja palojen siistiminen onnistui tosi nätisti. Koostumus oli kovempi, eikä niin rapea kuin ”normaaleissa” pipareissa, mutta kovuuttakin pystyy helposti hieman laimentamaan kaulitsemalla taikinan tarpeeksi ohueksi. Ei nämä hampaita kuitenkaan riko, eli hyvin pystyy syömään 🙂 Ja valmiit piparit oli hyvänmakuisiakin 🙂

Taikinasta riitti kahteen pieneen piparkakkutaloon sekä yhden isomman piparitalon pohjalevyyn ja myös muutaman tähtimuotilla tehtyyn kuuseen. Taikina itsessään on munaton, mutta jos käyttää kokoamiseen pikeeriä (kuten minä), ei kokonaisuus ole enää munaton. Tämä kannattaa ottaa huomioon ennen muna-allergisille tarjoamista.

Ohjeessa ei ole selitetty talon tai kuusen tekemistä/kokoamista kovinkaan tarkasti, mutta vaihekuvia löytynee netistä rutkasti.

Pienet piparkakkutalot ja piparikuusipuita
Taikina:
100 g margariinia
1.5 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl kardemummaa
1 rkl kanelia
1.5 tl neilikkaa
1 dl vettä
1/3 tl suolaa
n. 6-6.5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa

Pikeeri:
1 valkuainen
n. 4 dl tomusokeria
n. 1 tl sitruunanmehua


Piparkakkukuusen tekemiseen lisäksi:
ainakin 3 erikokoista tähtimuottia
Ohje:
Laita margariini, sokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Lämmitä, kunnes sokeri liukenee ja kiehauta nopeasti. Ota kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon vesi ja suola. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan kylmää vettä sisältävään altaaseen.
Kun seos on jäähtynyt, lisää vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut soodan. Kääntele vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Suojaa taikina vaikkapa kelmulla ja laita taikina jääkaappiin. Jäähdytä kokonaan muutaman tunnin ajan.

Kaulitse
kovettunut taikina jauhotetulla alustalla ohueksi. Kaulitseminen
kannattaa suorittaa suoraan sen leivinpaperin päällä, jolla piparit
paistetaan. Näin vältytään ylimääräisiltä siirtämisiltä ja piparit
pysyvät paremmin mallissaan. Paina kaulitusta taikinasta talon seinät ja katto ja leikkaa vielä pohjakin. 

 Paista pipareita 180 asteessa koosta riippuen n. 7-10 minuuttia. Tarkkaile pipareita, etteivät ne pala. Jäähdytä osat ennen kokoamista.

Kun
alat koota taloa, tee liimaus- ja koristelupikeeri. Vatkaa
valkuaista hetki. Kun se alkaa vaahdota, lisää tomusokeria erissä,
kunnes koostumus on sopiva. Lisää sitruunanmehu ja vatkaa vielä
kunnolla. Pikeeri on sopivaa, kun se ei valu vatkaimista solkenaan,
mutta ei ole kuitenkaan liian kovaa ja kuivaakaan, sellainen hyvä siis
😉 En muistanut ottaa pikeeristä kuvaa, mutta tarkempaa tietoa löytyy
varmaan googlettamalla 🙂

Laita pikeeri pursotuspussiin, jossa on pieni pyöreäsuinen tylla. Käytin näihin n. 1 mm tyllaa. Sulje pussin suu kunnolla. Kokoa ja koristele talot pikeerin avulla.

Kuuset saa tehtyä laittamalla ensin 2-3 samankokoista ja isointa tähtipiparia päällekäin. Päälle tulee 2-3 samankokoista, mutta edellistä astetta pienempää tähtipiparia. Sen jälkeen vielä 2-3 pienintä piparia. Itse pursottelin tähtien reunoihin pikeeriä ennen kokoamista, tuli hieman talvisemman näköiset 🙂

* * *

Tällaiset piparkakkutalot päätyivät tarhan myyjäisiin. Nuo pienemmät on tehty tällä taikinalla ja isompi hieman erilaisella taikinalla. Siitä tulossa lisätietoja aivan lähipäivinä.

Instagram

  • Testailin alkukesästä maidotonta marjamoussea kakun väliin ja voi jehna kun siitä tuli hyvää! Tämä vadelmaa ja mansikka sisältävä mousse oli niin herkkua, etten kakkua syödessä edes muistanut siinä olevan mitään erilaista. Nams! Ohje tähän marjamousseen löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/maidoton-marjamousse-tayte-kakkuun/
#marjamousse #mansikka #vadelma #kakuntäyte #suklaapossu #maidoton #nomilk #strawberry #rasberry #cakefilling #yummy
  • Kolmesta pienestä mustikkapiirakasta syntyy helposti pikainen kakku. Piirakoihin voi hukata myös muitakin pakkasen kätköistä löytyviä marjoja ☺️ Ohje kakkuun blogissa 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkapiirakka-kakku/
#suklaapossu #mustikkapiirakka #kakku #cake #blueberry #pie #cake #kotiliesiblogit
  • Oletko jo osallistunut blogissani olevaan arvontaan, jossa voi voittaa kaksi lippua Taste of Helsinki -tapahtumaan parin viikon päästä? Jollet ole, niin kipin kapin osallistumaan, sillä osallistumisaika päättyy jo huomenna! Ohjeet osallistumiseen löytyy tämän postauksen loppupuolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vinkit-taydellisen-juustokakun-paistamiseen/ Onnea arvontaan jo etukäteen! Pst! Olen myös itse paikalla tuossa tapahtumassa kokkaamassa huippukokin kanssa toista bloggaaja+huippukokki-paria vastaan. Huih, jänskättää jo ihan älysti, mutta hitsit kun on ihana päästä mukaan! #suklaapossu #arvonta #tasteofhelsinki
  • Tarhatädeille lähti tällä kertaa kiitoksena kuluneesta vuodesta suht perinteinen, mutta herkullinen raparperipiirakka. #suklaapossu #munaton #maidoton #raparperipiirakka #rhubarb #pie
  • Näitä Cookie popseja tarjoiltiin tänään väitönswn jälkeisessä juhlassa. Ihana kiiltävä kulta teki lime-popseista erityisen juhlavia. Maistuivat myös tosi hyviltä, raikkailta 😘 #väitös #pikkumakeat #suklaapossu #cookiepops
  • Ihanaa äitienpäivää! 🌺🎂💕 Mein tytöt leipoivat mulle isänsä avustuksella Suklaapossun blogista etsimänsä kahden suklaan juustokakun. Isompi tytär harjotteli samalla marmorointia ja odotti jännityksellä miten se onnistui. Hyvä tuli, niin ulkoisesti kuin maullisesti. Koko kakku tuhoutui perheen kesken, hupsis. Ihanaa olla juuri näiden tyttöjen sekä pikkumiehen äiti 💖 #suklaapossu #kahdensuklaankakku #liivatteeton #äitienpäiväkakku #äitienpäivä #äitienpäivä2018 #mother #mothersday #äiti
  • Ihanaa kun aurinko hellii ja pian meillä aletaan grillaamaan. Vinkkaan vielä ennen ulos menemistä, että kokosin blogiin muutamia herkullisia makeita ja suolaisia ohjeita kesän juhliin ja äitienpäiväksi 💖 Jos haluat tehdä vielä jotain herkkua huomiseksi, niin vilkaise vinkit blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aitienpaivan-makeat-ja-suolaiset-leivonnaiset/
#vinkki #äitienpäivä #suolaiset #makeat #leivonnaiset #suklaa #savulohi #kahvikakunmuotoinenkakku #suklaapossu #kotiliesi

suklaapossu

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.