Pienet piparkakkutalot / munaton taikina

Hyvää itsenäisyyspäivää! Itse en tänä vuonna ehtinyt leipomaan itsenäisyyspäiväksi mitään erityistä. Päivätyöt vievät aikaa ja voimia sen verran, että leipomistahti ei ole aivan sama kuin viime vuonna samaan aikaan. Oikeastaan hyvä vain, housun vyörätön alkoivatkin kiristää jo hieman liikaa.. 😉

Nämä piparkakkutalot päätyivät muiden pöydille (ja vyötäröille). Tyttöjen tarhassa oli myyjäiset ja päätin leipoa sinne muutaman pikkujutun, jotka voisi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja jotka säilyisivät helposti huoneenlämmössä. Mielikuvitukseni ei antanut paljoakaan vinkkejä, ja lopulta päädyin testailemaan hieman erilaista piparkakkutaikinaa ja samalla tekemään siitä pari pientä piparitaloa alustoineen sekä alustan isolle piparitalolle (jonka tein eri taikinasta) ja myös joitakin tähden mallisista piparin paloista tehtyjä kuusipuita.

Piparkakkutalojen taikinan on hyvä olla hieman jämäkämpää kuin
normaalien piparien taikinan. Tällöin talon osat eivät leviä uunissa,
vaan pysyvät muodossaan. Olen ennen tehnyt kaikki piparkakkutyöt (siis
ne muutamat hassut 🙂 ) tavallista Mamsellin piparkakkutaikinaa käyttäen
tai sitten jotain muuta rapeita keksejä lupaavaa taikinaa. Ne on
toimineet ihan hyvin, kunhan on ollut varovainen reunojen siistimisessä.
Mureat piparin osat ovat saattaneet haljeta, mikäli on heilunut liian
suurpiireisesti veitsen kanssa niiden lähellä. Tänä vuonna päätin
testata hieman erilaista, nimenomaan piparitalojen tekemiseen
tarkoitetua taikinaa. Taikinassa erona on se, että osa rasvasta
korvataan vedellä. Ja joukkoon lisätään myös jauhoja tarpeeksi paljon.

 
Taikina toimi näissä taloissa hienosti ja palojen siistiminen onnistui tosi nätisti. Koostumus oli kovempi, eikä niin rapea kuin ”normaaleissa” pipareissa, mutta kovuuttakin pystyy helposti hieman laimentamaan kaulitsemalla taikinan tarpeeksi ohueksi. Ei nämä hampaita kuitenkaan riko, eli hyvin pystyy syömään 🙂 Ja valmiit piparit oli hyvänmakuisiakin 🙂

Taikinasta riitti kahteen pieneen piparkakkutaloon sekä yhden isomman piparitalon pohjalevyyn ja myös muutaman tähtimuotilla tehtyyn kuuseen. Taikina itsessään on munaton, mutta jos käyttää kokoamiseen pikeeriä (kuten minä), ei kokonaisuus ole enää munaton. Tämä kannattaa ottaa huomioon ennen muna-allergisille tarjoamista.

Ohjeessa ei ole selitetty talon tai kuusen tekemistä/kokoamista kovinkaan tarkasti, mutta vaihekuvia löytynee netistä rutkasti.

Pienet piparkakkutalot ja piparikuusipuita
Taikina:
100 g margariinia
1.5 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl kardemummaa
1 rkl kanelia
1.5 tl neilikkaa
1 dl vettä
1/3 tl suolaa
n. 6-6.5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa

Pikeeri:
1 valkuainen
n. 4 dl tomusokeria
n. 1 tl sitruunanmehua


Piparkakkukuusen tekemiseen lisäksi:
ainakin 3 erikokoista tähtimuottia
Ohje:
Laita margariini, sokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Lämmitä, kunnes sokeri liukenee ja kiehauta nopeasti. Ota kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon vesi ja suola. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan kylmää vettä sisältävään altaaseen.
Kun seos on jäähtynyt, lisää vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut soodan. Kääntele vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Suojaa taikina vaikkapa kelmulla ja laita taikina jääkaappiin. Jäähdytä kokonaan muutaman tunnin ajan.

Kaulitse
kovettunut taikina jauhotetulla alustalla ohueksi. Kaulitseminen
kannattaa suorittaa suoraan sen leivinpaperin päällä, jolla piparit
paistetaan. Näin vältytään ylimääräisiltä siirtämisiltä ja piparit
pysyvät paremmin mallissaan. Paina kaulitusta taikinasta talon seinät ja katto ja leikkaa vielä pohjakin. 

 Paista pipareita 180 asteessa koosta riippuen n. 7-10 minuuttia. Tarkkaile pipareita, etteivät ne pala. Jäähdytä osat ennen kokoamista.

Kun
alat koota taloa, tee liimaus- ja koristelupikeeri. Vatkaa
valkuaista hetki. Kun se alkaa vaahdota, lisää tomusokeria erissä,
kunnes koostumus on sopiva. Lisää sitruunanmehu ja vatkaa vielä
kunnolla. Pikeeri on sopivaa, kun se ei valu vatkaimista solkenaan,
mutta ei ole kuitenkaan liian kovaa ja kuivaakaan, sellainen hyvä siis
😉 En muistanut ottaa pikeeristä kuvaa, mutta tarkempaa tietoa löytyy
varmaan googlettamalla 🙂

Laita pikeeri pursotuspussiin, jossa on pieni pyöreäsuinen tylla. Käytin näihin n. 1 mm tyllaa. Sulje pussin suu kunnolla. Kokoa ja koristele talot pikeerin avulla.

Kuuset saa tehtyä laittamalla ensin 2-3 samankokoista ja isointa tähtipiparia päällekäin. Päälle tulee 2-3 samankokoista, mutta edellistä astetta pienempää tähtipiparia. Sen jälkeen vielä 2-3 pienintä piparia. Itse pursottelin tähtien reunoihin pikeeriä ennen kokoamista, tuli hieman talvisemman näköiset 🙂

* * *

Tällaiset piparkakkutalot päätyivät tarhan myyjäisiin. Nuo pienemmät on tehty tällä taikinalla ja isompi hieman erilaisella taikinalla. Siitä tulossa lisätietoja aivan lähipäivinä.

Instagram

  • Suolainen piirakka onnistuu hienosti myös munattomana, eikä sitä huomaa valmiista piirakasta lainkaan. Tähän piirakkaan kätkeytyi reilusti kinkkua ja juusto sekä myös pekonia ja paprikaa. Piirakka katosi juhlissa yllättävän paljon väkimäärään nähden eli hyvää oli. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-pekonilla-munaton/ ja tuunaa piirakasta oman makusi mukainen. #suklaapossu #munaton #kinkku #juusto #pekoni #paprika #piirakka #eggless #pie #kotiliesiblogit
  • Punaherukat ❤️ Blogista löytyy nyt koottuna viisi mielestäni parasta punaherukkaleivonnaisohjetta. Siellä on mm. tämän jogurtti-punaherukkapiirakan ohje. Kurkkaa tämä ja muutkin ohjeet blogista. Ja leivo tänä vuonna vaikka jotain uutta :) https://kotiliesi.fi/suklaapossu/viisi-parasta-punaherukkaleivonnaista/
#punaherukka #leivonnaiset #yummy #redcurrant #pie #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Mein poika on aikamoinen lentokonefani ja teinkin hänelle 2-vuotiskakuksi tällaisen lentokonekakun. Kakussa oli sisällä mehevä munaton porkkanakakku. Tarkempi ohje ja enempi juttua blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ #munaton #porkkanakakku #2vuotias #pojansynttärit #synttärikakku #suklaapossu #kotiliesiblogit #kotiliesi
  • Tykkäätkö sitruunasta ja pehmeistä kekseistä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin taatusti rakastat näitä pehmeitä mantelijauholla mehevöitettyjä sitruunakeksejä! Keksiohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pehmeat-manteliset-sitruunakeksit/ #sitruuna #älynhyvät #sitruunakeksit #keksit #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Kristallipullat ovat kyllä parhaita pullia mitä on olemassa! Ainakin mein perheen mielestä. Jos näillä helteillä ei huvita leipoa, niin suosittelen ottamaan ohjeen talteen viileämpiä kelejä varten. Ohje löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pullista-parhaat-kristallipullat/ #pulla #kristallipulla #yummy #best #bun #kotiliesiblogit #suklaapossu
  • Valkosuklaapannacottaa passionilla ja mansikoilla, nams! Tätä herkkua tarjottiin lastemme synttäreillä ja se sai kehuja, muiltakin kuin itseltäni 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaapannacotta-mansikoilla-ja-passionilla/ #valkosuklaa #pannacotta #passion #mansikka #punaherukka #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kirsikka-kaurapaistos 😋 Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun linnut jättivät meidän kirsikkasadon rauhaan ja sain marjoja niin paljon, että niistä sai tehtyä jotain. Ja se jokin oli tämä kaurapaistos, jota tehtiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Ohje blogissa
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-kauramurupaistos/
#helppojanopea #kirsikka #kauramuru #suklaapossu #cherry #oatmeal #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.