Suklaapossu

Piparkakku-puolukkarahka

© Irina Lisinen

Joulu alkaa selvästi lähestyä, sillä mielessäni pyörivät jo vaikka minkälaiset joululeivonnaiset. Tosin tänäkin vuonna huomaan olevani samassa tilanteessa kuin aiempinakin vuosina eli jo kauan haaveilemani joulukalenteri jää tekemättä muiden kiireiden (ja vähän jaksamattomuudenkin) takia. Mutta josko ensi vuonna olisi hippasen enemmän aikaa. Toivossa ainakin on hyvä elää 🙂

No mutta tämä piparkakku-puolukkarahka muistuttaa joulun mauista ja tuo joulutunnelmankin hieman lähemmäs.

© Irina Lisinen

Upotin puolukkarahkaan, kuten yleensä muihinkin meillä tehtyihin rahkoihin, vaahdotettavaa vaniljakastiketta, jonka kanssa lisättyä sokeria ei juurikaan tarvita. Puolukat olivat sen verran happamia, että pieni sokerilisä tuli tällä kertaa tarpeeseen. Vaniljakastikkeen voi halutessaan korvata vispi- tai kuohukermalla, mutta tällöin kannattaa maistella rahkan makeus kohdilleen ja lisäillä maun mukaan sokeria mukaan.

© Irina Lisinen

Ihmettelen jälleen kerran, ettei erilaisia marjarahkoja tule tehtyä tämän useammin, sillä nämä ovat helppoja ja nopeita tehdä. Ja maistuvatkin ihanilta. Tähän versioon nuo murskatut piparkakut ja rahkaan lisätty kaneli toivat jouluista makua, mutta tämä sopisi vaikka joulun jälkkäriksi myös ilman niitä.

Jouluinen piparkakku-puolukkarahka

Noin 5-6 annosta

Aineet:

4-5 dl puolukoita

2 tl sokeria

2.5 dl vaahdotettavaa vaniljakastiketta

500 g maustamatonta maitorahkaa

2-3 rkl sokeria

0.5 tl kanelia (tai noin 0.75 tl piparkakkumaustetta tai ripaus kardemummaa)

piparkakkuja

(muutama kokonainen puolukka)

Ohje:

Mittaa puolukat ja 2 tl sokeria syvälle lautaselle ja murskaa puolukat kevyesti.

Vaahdosta vaniljakastike napakaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon maitorahka. Mausta sokerilla ja kanelilla tai kardemummalla. Lisää joukkoon murskatut puolukat ja vatkaa kaikki aineet sekaisin. Maista sokerin ja kanelin/kardemumman määrät kohdilleen ja lisää niitä tarvittaessa.

Lusikoi puolukkarahkaa lasiin, murskaa pinnalle piparkakkuja ja kokonaisia puolukoita. Nauti heti tai anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti, jonka aikana piparkakun maku leviää rahkaan ja piparit pehmenevät.

Vinkit:

* Voit ripotella piparkakkuja myös vuorotellen rahkan kanssa. Näin piparkakun maku ylettää laajemmalle.

* Voit maustaa rahkan kanelin lisäksi pienellä määrällä inkivääriä ja neilikkaa. Voit käyttää kanelin ja muiden mausteiden sijasta myös valmista piparkakkumaustetta.

* Käytä tähän suht miedon makuisia piparkakkuja. Jos piparkakut ovat kovin voimakkaan mausteisia, saattavat mausteet vyöryä liikaa puolukan maun päälle (nimimerkillä kokemusta on)

© Irina Lisinen

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparkakku-puolukkarahka

mussutteleva mummo

oikein kiva ja joulunaikaan sopiva nopea ja maistuva jälkiruoka ja voi duunata tarpeen mukaan mausteita ja marjoja vaihtamalla. Jospa menisi testiin. Olenkin tehnyt täytettyyn kääretotttupojaan tämäntyyppistä jälkkäriä käyttäen mansikoita ja jmaustamatonta jugurttia ja rahkaa. Vuorotellen ”leivosta, rahkaseosta ja marjoja. Sitruunamelissaa koristeena. Maistui vieraillekin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *