Piparkakun makuiset mokkapalat, munaton ja maidoton

Jouluiset mokkapalat ilman munaa ja maitoa

Aivan ens alkuun kerron, että näiden piparkakun makuisten, pehmeiden mokkapalojen kuvat tuli räpsittyä todella nopeasti, eivätkä ne välttämättä tee oikeutta näille herkuille. Toivottavasti niistä ja tekstistä kuitenkin välittyy se, kuinka ihana ja herkullinen yhdistelmä nämä ovat perinteistä leivontaa ja joulun makuja. Itse ainakin tykkäsin, sekä tosi simppelistä tekotavasta että mausta.

Tämä meheväpohjainen, helppotekoinen mokkapalataikina syntyy ainoastaan sekoittamalla aineet kulhossa sekaisin eli vatkaimen voi unohtaa kaappiin. Kanelilla ja neilikalla maustettu vaalea pohja saa kaverikseen mokkapaloista tutun mokan makuisen kuorrutteen, mutta vaaleana versiona. Piparimokkapalaa haukkaamalla luulisi helposti syövänsä pehmeää leivonnaista, jossa on mukana piparkakkuja, vaikka näin ei olekaan. Joulunmakuista ja herkullista ja pehmeää ja makeaa ja yksinkertaisesta niin hyvää!

Helppo ja nopea leivonnainen

Tein tällaisia pieniä paloja tyttömme kaverisynttäreille. Koska kyse oli testistä ja uskoin epäonnistuvani, en juurikaan ottanut kuvia. En ennen kuin miltei kaikki mokkapalat oli tuhottu sekä kotona että töissä ja jäljellä oli vain muutama pala. Totesin, että voisin tehdä uuden annoksen helposti vain kuvia varten (jee, tällöin pääsisin syömään näitä herkkuja lisää), mutta tämän hetkisten arkikiireiden takia tyydyin ottamaan kuvat noista muutamasta jäljellä olevasta palasta. Kuten jo taisin mainita, toivottavasti näistä kuvista (tai tästä tekstistä) huomaa, kuinka pehmeitä ja ihania nämä piparkakun makuiset mokkapalat ovatkaan. Ja jollei näe, niin suosittelen ehdottomasti testaamaan itse, sillä näiden tekemiseen ei kovin montaa hetkeä kulu.

Piparkakku mokkapalat

Ja hei. Miltei unohdin kertoa, että ohje on munaton ja maidoton. Tällöin myös munatonta tai maidotonta ruokavaliota noudattavat pääsevät herkuttelemaan, kuten myös he, joilla munat ja maidot ovat jääneet kauppaan syystä tai toisesta. Ehkä ainesosien erikoisin aine on etikka. Se ei kuitenkaan maistu taikinassa lainkaan, eikä myöskään valmiissa leivonnaisessa. Etikka kuitenkin auttaa taikinassa olevaa soodaa toimimaan ja tekemään lopputuloksesta kuohkean. Vaikka etikkaa ei muutoin käyttäisi kovin paljon ja usein, se kannattaa hankkia, sillä se säilyy pitkään ja sitä voi käyttää myös useissa muissa blogistani löytyvissä munattomissa leivonnaisissa. Ja se, vaikka ohje on munaton ja maidoton, on lopputulos silti älyttömän herkullinen 🙂

Munattomat ja maidottomat piparimokkapalat

Vein puolet näistä töihin, josta ne hävisivät hetkessä kehujen kera. Ja toki myös meillä kotona tykättiin näistä kovin. Palat ovat melko makeita, joten pienempikin pala riittää sammuttamaan makeanhimon.

Piparkakun makuiset mokkapalat

1 uunipellillinen

Taikina:

5.5 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

2 dl sokeria

1 tl suolaa

3 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

2 tl vaniljasokeria

3 tl kanelia

1.5 tl neilikkaa

 

2 rkl (valkoviini)etikkaa

1.5 dl öljyä

3.5 dl vettä

1 dl tummaa siirappia

Kuorrutus:

100 g (maidotonta) margariinia sulatettuna (TAI voita)

3 rkl vettä + 3 tl pikaespressokahvijauhetta (TAI 3 rkl tosi vahvaa kahvia)

2 tl vaniljasokeria

n. 6.5-7.5 dl tomusokeria 

Ohje:

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa keskenään etikka, öljy, vesi ja siirappi. Lisää nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti sekaisin. Kaada taikina leivinpaperoidun uunipellin päälle.

Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes piirakan pinta tuntuu keskeltä koitettuna kiinteältä, mutta pehmeältä.

Tee kuorrutus. Sulata kuorrutteen rasva vaikkapa mikrossa. Lisää joukkoon vesi ja pikaespressokahvijauhe (tai tosi vahvaa kahvia) ja sekoita kunnolla sekaisin. Sekoita joukkoon myös vaniljasokeri ja tomusokeria. Jos seos on kovin jäykkää ja paksua, kokeile löystyttää sitä kuumentamalla mikrossa noin puolisen minuuttia. Jos kuorrutus on edelleen kovin jäykkää, lisää joukkoon hieman (n. 1tl kerrallaan) vettä. Varo kuitenkin lisäämästä liikaa vettä, että seos pystyy jämähtämään jäähtyessään. Levitä mokkakuorrute lämpimän pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Ripottele päälle halutessasi vielä nonparelleja.

Anna vielä jäähtyä kunnolla kylmässä, että kuorrute kovettuu hieman, niin palojen leikkaaminen onnistuu helpommin. Ja eikun herkuttelemaan.

Vinkit:

* Huomaa, että pohjan paistoaika on riippuvainen uunista. Tarkasta kypsyys heti, kun se vaikuttaa olevan kypsää. Älä suotta paistaa liikaa, jotta pohja ei kuivu.

* Jos maidottomuus ei ole välttämätöntä, voit käyttää kuorrutteeseen myös muuta rasvaa. Huomaa, että voi kovettuu helpommin kuin maidoton rasva. Tällöin voita käytettäessä tomusokeria ei tarvitse olla niin paljon kuin maidottoman rasvan kanssa.

Kommentit (10)

Siis nämähän ovat vegaanisia! Ihanaa. Kannattaisi mainita reseptin selostuksessa tämä oivallinen tieto! Ei eläinperäisiä ainesosia ja ilmastoystävällistä!

Kiitos VegaMeg hyvästä vinkistä, naputtelen hieman lisää tekstiä 🙂

Hei! Ihana ohje 🙂 taipuukos myös gluteenittomaksi vaihtamalla vain jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen samassa suhteessa vai tarviiko lisäksi jotai muuta kikkailua? 🙂

Hei Minski 🙂 Valitettavasti minulla ei ole kovin paljon kokemusta gluteenittomasta leivonnasta, mutta usein sanotaan, että vehnäjauhot voi korvata samalla määrällä gluteenitonta jauhoseosta. Jos innostut kokeilemaan, olisi mahtavaa kuulla, miten kävi 🙂

Mitähän siirappia tässä on tarkoitus käyttää? Tummaa vai vaaleaa, vaahtera/agave?

Hei Suski 🙂 Hups, siirapin edestä oli unohtunut sana ”tumma” pois. Korjasin kohdan. Hyvä kun kysyit, kiitos.

Miksi näitä blogien ohjeita ei saa tulostettua? En voi pitää tietokonetta keittiössä, käsin kopiointi on hidasta.

Hei Leena. Se on kyllä harmi, ettei tulostus suoraan onnistu. Selvittelen, saisiko tähän muutosta. Mutta sitä ennen; onnistutko kopioimaan ohjeen ja liittämään sen esimerkiksi word-tiedostoon. Onnistuisiko tulostaminen tämäntyyppisen kiertotien kautta?

Hei! Onko maun kannalta tärkeää, että etikka on juurikin valkoviinietikkaa vai käykö ”tavallinen” etikka myös?

Hei Sofia! 🙂 Valitettavasti minulla ei ole tietoa, paljonko tavallinen etikka maistuisi tässä läpi. Itse olen käyttänyt tällaisissa joko valkoviinietikkaa tai omenaviinietikkaa ja ainakin molemmat niistä toimivat hienosti. Jonkun toisen ohjeen kohdalla sain kerran kommenttia, ettei ainakaan väkiviinietikka sovi tällaisiin taikinoihin. Tämän takia en uskalla suositella tavallisenkaan etikan käyttämistä, ainakaan, jos haluaa olla varma onnistumisesta.

Kommentoi juttua: Piparkakun makuiset mokkapalat, munaton ja maidoton

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X