Porkkanakeitto kahdella tavalla
Kävin viime viikolla poimimassa pieneltä kasvimaaltani muutaman ennätyssuuren porkkanan. Kyselin samalla Instagramin puolella kumpaa porkkanajuttua toivottiin enemmän; suolaista arkiruokaa vai makeaa herkkua. Suolainen arkiruoka voitti pienellä erolla (53% vs 47%), joten tässäpä tulee ihanan pehmeän porkkanakeiton ohje. Tai itseasiassa kaksi ohjetta. Innostuin peräkkäisinä päivinä kokeilemaan kahta hieman erilaista ohjetta. Ensimmäisestä keitosta tuli mausteisempi versio, joka oli ihanan tulinen. Se on myös aavistuksen aikaavievempi versio, kun taas toinen, Koskenlaskija-porkkanakeitto, on helpompi ja vain muutamasta aineesta valmistuva, lempeän makuinen, pehmeä keitto. Jos näistä pitäisi valita jompi kumpi seuraavalla aterialle, niin valitsisin lempeän makuisen Koskenlaskija-porkkanakeiton. Ellen sitten kaipaisi erityistä lämpöä mm. chilin muodossa. Hmm.
Keitot sopivat tällaisiin syksyisiin päiviin mielestäni täydellisesti. Kerronpa nopeasti Koskenlaskija-porkkanakeitosta. Tuon keiton valmistamiseen ei kulu pitkääkään aikaa. Porkkanat saa kuorittua ja pilkottua viidessä minuuttissa. Seuraavaksi porkkanat kiehuvat kasvis- tai kanaliemessä kypsiksi seuraavat parikymmentä minuuttia. Lopuksi vielä hurautus sauvasekoittimella ja sulatejuuston lisäys. Sitten keitto onkin jo valmis. Keitto siis valmistuu parhaimmillaan alle puolessa tunnissa. Vaikka keitto tuoksuu aivan ihanalta heti valmistumisen jälkeen, suosittelen kuitenkin, että sen antaa jäähtyä kunnolla. Tällöin makumaailmassa tapahtuu ihmeitä ja maut pyöristyvät ja korostuvat just sopivasti. Lopputuloksena maukas, herkullinen, pehmeä ja mielestäni aivan ihanan makuinen keitto. Keiton voi siis hyvin tehdä, ja ehkä kannattaakin tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana ja se maistuu ihanalta myös parin päivän kuluttua.
Tässä tulee kaksi ohjetta. Ensimmäinen on lempeän makuinen, sulatejuustolla maustettu porkkanakeitto ja jälkimmäinen se mausteinen versio.
Porkkanakeitto nro. I:
Helppo ja nopea Koskenlaskija-porkkanakeitto
kahdelle hengelle
Aineet:
400 g porkkanoita pilkottuna
5 dl vettä
1 kanaliemikuutio (tai kasvisliemikuutio)
1/4 pkt (á 250 g) voimakas Koskenlaskija-sulatejuustoa
hieman mustapippuria
pieni nippu tuoretta persiljaa silputtua
Ohje:
Kuori porkkanat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Mitä pienempiä palat ovat, sitä nopeammin ne kypsyvät. Itse tein vajaan puolen sentin paloja ja kypsymiseen meni n. 20 minuuttia.
Kiehauta vesi kattilassa ja liuota joukkoon kasvis- tai kanaliemikuutio. Lisää porkkanat. Keitä porkkanoita miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes ne ovat kypsiä tähän kuluu aikaa noin 20-25 minuuttia. Kun porkkanat ovat kypsiä, hurauta se sauvasekoittimella soseeksi. Lisää pienemmäksi pilkottu Koskenlaskija ja soseuta nekin joukkoon. Mausta mustapippurilla ja pienemmäksi pilkotulla persiljalla.
Nauti keitto esim. raejuuston kera.
Vinkki:
* Porkkanakeitto, kuten keitot yleensäkin, ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Tee keitto valmiiksi jo vaikka edellisenä iltana, niin pääset heti kotiin tultuasi nautiskelemaan.
Porkkanakeitto versio II:
Mausteinen porkkanakeitto
kahdelle hengelle
Aineet:
500 g porkkanoita pilkottuna
1 sipuli
1.5 tl valkosipulimurskaa (tai 3-4 valkosipulin kynttä pieneksi pilkottuna)
(1 rkl = maun mukaan tuoretta inkivääriä raastettuna)
1 rkl öljyä
5 dl vettä
1 kasvis-/kanaliemikuutio
200 g maustamatonta tuorejuustoa
merisuolaa
muutama rouhaisu chiliä myllystä
Ohje:
Pilko sipuli pieneksi ja kuullota niitä kattilassa pienessä rasvatilkassa. Kuori tällä välin porkkanat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Lisää sipuleiden joukkoon pilkotut porkkanat ja valkosipulimurska (sekä raastettu inkivääri). Sekoita porkkanoita kattilassa pari minuuttia.
Mittaa kattilaan vesi ja murustele joukkoon kasvis- tai kanaliemikuutio. Keitä porkkanoita miedolla lämmöllä kannen alla. Kun porkkanat ovat kypsiä, hurauta ne sauvasekoittimella soseeksi. Lisää tuorejuusto soseuta myös se joukkoon. Maista ja mausta tarvittaessa lisäsuolalla (jos sose on kovin makeaa, kuten allekirjoittaneella oli) sekä rouhi joukkoon makusi mukaan chiliä. Tämäkin keitto vain paranee seuraavana päivänä.
Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Porkkanakeitto kahdella tavalla
Hei
Minulle ei selvinnyt että käytetäänkö keitinvesi, jossa porkkanat soseutetaan vai pelkät porkkanat vain?
Hei kokkeilija. Porkkanat soseutetaan keitinvesineen eli kaikki mitä kattilasta löytyy keittämisen jälkeen, soseutetaan sekaisin 🙂
Kiitos 🙂
Nyt voisin kokeilla
Kiva, että innostuit Kokeilija 🙂 Toivottavasti maistuu myös sulle 🙂
Kiitos ohjeesta! Käytin keittoon nahistuneiden porkkanoiden lisäksi yhtä nahistuneita jalapenoja, ja avatun chili-paprika tuorejuuston. Hyvä tuli 🙂
Hei Paikkyli73! Kiva kuulla, että maistui. Chili-paprika tuorejuusto kuullostaa herkulliselta lisältä 😛