Porkkanakeitto kahdella tavalla

Koskenlaskija-porkkanakeitto

Kävin viime viikolla poimimassa pieneltä kasvimaaltani muutaman ennätyssuuren porkkanan. Kyselin samalla Instagramin puolella kumpaa porkkanajuttua toivottiin enemmän; suolaista arkiruokaa vai makeaa herkkua. Suolainen arkiruoka voitti pienellä erolla (53% vs 47%), joten tässäpä tulee ihanan pehmeän porkkanakeiton ohje. Tai itseasiassa kaksi ohjetta. Innostuin peräkkäisinä päivinä kokeilemaan kahta hieman erilaista ohjetta. Ensimmäisestä keitosta tuli mausteisempi versio, joka oli ihanan tulinen. Se on myös aavistuksen aikaavievempi versio, kun taas toinen, Koskenlaskija-porkkanakeitto, on helpompi ja vain muutamasta aineesta valmistuva, lempeän makuinen, pehmeä keitto. Jos näistä pitäisi valita jompi kumpi seuraavalla aterialle, niin valitsisin lempeän makuisen Koskenlaskija-porkkanakeiton. Ellen sitten kaipaisi erityistä lämpöä mm. chilin muodossa. Hmm.

Mausteinen porkkanakeitto

Keitot sopivat tällaisiin syksyisiin päiviin mielestäni täydellisesti. Kerronpa nopeasti Koskenlaskija-porkkanakeitosta. Tuon keiton valmistamiseen ei kulu pitkääkään aikaa. Porkkanat saa kuorittua ja pilkottua viidessä minuuttissa. Seuraavaksi porkkanat kiehuvat kasvis- tai kanaliemessä kypsiksi seuraavat parikymmentä minuuttia. Lopuksi vielä hurautus sauvasekoittimella ja sulatejuuston lisäys. Sitten keitto onkin jo valmis. Keitto siis valmistuu parhaimmillaan alle puolessa tunnissa. Vaikka keitto tuoksuu aivan ihanalta heti valmistumisen jälkeen, suosittelen kuitenkin, että sen antaa jäähtyä kunnolla. Tällöin makumaailmassa tapahtuu ihmeitä ja maut pyöristyvät ja korostuvat just sopivasti. Lopputuloksena maukas, herkullinen, pehmeä ja mielestäni aivan ihanan makuinen keitto. Keiton voi siis hyvin tehdä, ja ehkä kannattaakin tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana ja se maistuu ihanalta myös parin päivän kuluttua.

Helppo ja nopea arkiruoka

Tässä tulee kaksi ohjetta. Ensimmäinen on lempeän makuinen, sulatejuustolla maustettu porkkanakeitto ja jälkimmäinen se mausteinen versio.

Porkkanakeitto nro. I:

Helppo ja nopea Koskenlaskija-porkkanakeitto

kahdelle hengelle

Aineet:

400 g porkkanoita pilkottuna

5 dl vettä

1 kanaliemikuutio (tai kasvisliemikuutio)

1/4 pkt (á 250 g) voimakas Koskenlaskija-sulatejuustoa

hieman mustapippuria

pieni nippu tuoretta persiljaa silputtua

Ohje:

Kuori porkkanat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Mitä pienempiä palat ovat, sitä nopeammin ne kypsyvät. Itse tein vajaan puolen sentin paloja ja kypsymiseen meni n. 20 minuuttia.

Viipaloidut porkkanat

Kiehauta vesi kattilassa ja liuota joukkoon kasvis- tai kanaliemikuutio. Lisää porkkanat. Keitä porkkanoita miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes ne ovat kypsiä tähän kuluu aikaa noin 20-25 minuuttia. Kun porkkanat ovat kypsiä, hurauta se sauvasekoittimella soseeksi. Lisää pienemmäksi pilkottu Koskenlaskija ja soseuta nekin joukkoon. Mausta mustapippurilla ja pienemmäksi pilkotulla persiljalla.

Nauti keitto esim. raejuuston kera.

Vinkki:

* Porkkanakeitto, kuten keitot yleensäkin, ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Tee keitto valmiiksi jo vaikka edellisenä iltana, niin pääset heti kotiin tultuasi nautiskelemaan.

 

Porkkanakeitto versio II:

Mausteinen porkkanakeitto

kahdelle hengelle

Aineet:

500 g porkkanoita pilkottuna

1 sipuli

1.5 tl valkosipulimurskaa (tai 3-4 valkosipulin kynttä pieneksi pilkottuna)

(1 rkl = maun mukaan tuoretta inkivääriä raastettuna)

1 rkl öljyä

5 dl vettä

1 kasvis-/kanaliemikuutio

200 g maustamatonta tuorejuustoa

merisuolaa

muutama rouhaisu chiliä myllystä

Ohje:

Pilko sipuli pieneksi ja kuullota niitä kattilassa pienessä rasvatilkassa. Kuori tällä välin porkkanat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Lisää sipuleiden joukkoon pilkotut porkkanat ja valkosipulimurska (sekä raastettu inkivääri). Sekoita porkkanoita kattilassa pari minuuttia.

Mittaa kattilaan vesi ja murustele joukkoon kasvis- tai kanaliemikuutio. Keitä porkkanoita miedolla lämmöllä kannen alla. Kun porkkanat ovat kypsiä, hurauta ne sauvasekoittimella soseeksi. Lisää tuorejuusto soseuta myös se joukkoon. Maista ja mausta tarvittaessa lisäsuolalla (jos sose on kovin makeaa, kuten allekirjoittaneella oli) sekä rouhi joukkoon makusi mukaan chiliä. Tämäkin keitto vain paranee seuraavana päivänä.

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Porkkanakeitto kahdella tavalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X