Pumpulikakku on pehmeä, vanhanajan suosikkikakku. Kakun
pehmeyden salaisuus on perunajauhoissa. Joissakin ohjeissa käytetään
osaksi myös vehnäjauhoja, mutta sen pystyy tekemään myös ilman niitä,
jolloin kakkua pääsee nauttimaan myös keliaakikot sillä lopputulos on
gluteeniton.

Tein kakun pelkistä perunajauhoista. Käytin paistamisessa isoa n. 2.5 litran kahvikakkuvuokaani. Kakku nousi uunissa
nätisti ja pysyi juuri ja juuri reunojen sisällä. Uunista ottamisen
jälkeen kakku laski aika rajusti ja pelkäsin sen jääneen raa’aksi,
vaikka tarkistin kypsyyden tökkäämällä pitkän tikun kakkuun ennen
uunista poistamista. Kypsä se kuitenkin oli. Googletinkin kakun teon
jälkeen vinkkejä kakkuun ja huomasin monella saman ongelman eli
ilmeisesti pinnan laskeminen kuuluu ainakin jollain tavalla asiaan. Yksi
asia mikä saattoi vaikuttaa, on se, että sekoittelin jauhot varovasti
käännellen muna-sokerivaahdon joukkoon. Tällöin taikina jää
ilmavammaksi, kuin rajummin sekoitettuna. Ilmava taikina myös nousee
uunissa paremmin, ja vastavuoroisesti laskee uunista oton jälkeen, mikäli jauhoja ei ole tarpeeksi pitämään sitä kasassa. Pieni
jauholisä (n. 0.5-0.75 dl lisää jauhoja) olisikin voinut auttaa tuohon ongelmaan. Tai se, että olisi
hurauttanut jauhot joukkoon rajummin, kuten Liian hyvää-blogissakin tehtiin. Hmm. Pitääkin testailla! 😉

Kakun pinnasta tuli ihan hirvittävän näköinen. En tiedä poistinko kakun turhan aikaisin, sillä puolet kakun ja vuoan välissä olleesta kookoshiutaleista eli kakun pinta jäi vuokaan kiinni. Onneksi kyseessä oli vain kakun pintalla olevat hiutaleet ja kakku itsessään säilyi ehjänä. Tuo kuitenkin aiheutti sen, että kakku ”piti” kuorruttaa kokonaan piiloon, eikä pelkästään päälle nosteltu kuorrutus riittänyt. Krahnutin varmuudeksi kakun pinnalta irtonaiset krömmäleet pois ennen kuorruttamista. Epäsiistihän siitä pinnasta tuli silti ja päälle heitinkin muutaman pihlajanmarjan peittämään pahimpia virheitä. Mutta koska kakku mutusteltiin omassa lähipiirissä, ei ulkonäön niin väliä ollutkaan. Pehmoista oli, mutta ehkä aavistuksen tiivimpää kuin olin kuvitellut. Johtunee tuosta ylempänä mainitsemastani asiasta, eli kakun lässähtämisestä. Vielä mä tämän teen toistamiseen ja ilman, että se laskeutuu! Kakun kuorrute on aikas makiaa, joten sen määrää kannattaa säädellä oman maun mukaiseksi.

Pumpulikakku

Isoon kahvikakkuvuokaan
Aineet:
4 pientä kananmunaa
3 dl sokeria
3.5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
250g kiehuvaa voita tai margariinia

Vuokaan lisäksi:
öljyä/muuta rasvaa
kookoshiutaleita tai korppujauhoja (gluteenittomia tarpeen mukaan)

Kuorrutus:
50 g voita
100 g sulatejuustoa
n. 3-4 dl tomusokeria
(raastettua sitruunankuorta)
2 tl vaniljasokeria

Ohje:
Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Voitele ja
korppujauhota iso kahvikakkuvuoka tarkasti. Voitelematon ja jauhottamaton kohta jää helposti kiinni vuokaan. 

Vatkaa munat ja sokeri
paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahdon joukkoon varovasti käännellen. Kiehauta kattilassa voi (tai margariini)
ja lisää kiehuvan kuumana taikinan joukkoon hyvin sekoittaen. Tässä vaiheessa voi sekoitella kunnolla, jotta rasva varmasti sekoittuu joukkoon, eikä jää kulhon pohjalle. Varo kuitenkin sekoittamasta niin paljon, että ilma karkaa muna-sokerivaahdosta. Kaada taikina hyvin voideltuun ja kookoshiutaleilla jauhotettuun vuokaan.

Paista kakkua uunin alimmalla tasolla n.
45 minuuttia. Paistoaika riippuu uunista sekä vuoan materiaalista, joten tarkkaile tilannetta ja tarkista kypsyys kun kakku vaikuttaa kypsältä. Älä kuitenkaan availe luukkua ennen kuin lähes koko paistoaika on kulunut, sillä tällöin kakku voi läsähtää.Kokeile kypsyys ensin kädellä kevyesti koittamalla. Jos kakku tuntuu kiinteältä (mutta tosi tosi pehmeältä), koita kypsyy varovasti vaikka pitkällä grillitikulla. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä.

Kumoa kakku vasta kunnolla jäähtyneenä. Koristele
jäähtynyt kakku tomusokerihunnulla. Kuorrute kannattaa levittää varovasti kapealla veitsellä. Itselläni ainakin lusikalla levittäminen oli tosi työlästä, sillä kuorrute tarttui lusikkaan kiinni ja veti samalla myös osan kakun pinnasta mukaan. Veitselläkään murusilta ei vältytty, mutta jälki oli siistimpää. Kuorrute tasottui vielä hieman itsekseen levittämisen jälkeen, eikä kaikki murut näkynyt enää niin hyvin.

Koristele ja nauti!

Vinkki:
* Kuulemani mukaan kakku irtoaa paremmin vuoasta, jos osan (0.5 dl) perunajauhoista korvaa vehnäjauhoilla. Tällöin kakku tosin ei ole enää gluteeniton.

* Taikinan voi halutessaan maustaa vaikka sitruunan kuoriraasteella