Punasipulista kukaksi

Punasipuli

Sipulista, ja erityisesti punasipulista saa todella näyttävän koristeen juhlapöytään tai vaikka ihan muuten vain omaksi iloksi ruokapöytään. Itse tein tämän älyttömän helpon, mutta niin kauniin kukan mallisen koristeen voileipäkakun päälle. Kerrankin oli tilanne, ettei tarvinnut miettiä pahemmin muita koristeita sipulikukan lisäksi.

Kun näin tällaisen sipulista tehdyn koristeen ensimmäistä kertaa netin syövereissä tässä jokin aika sitten, en voinut muuta kuin huokaista. Ihastuksesta. Tämä sipulista tehty kukka onkin todella näyttävä, mutta yllätyksekseni se ei ulkonäöstään huolimatta ole lainkaan vaikea. Kukan voi tehdä kuka tahansa, jolla veitsi pysyy kädessä edes sen verran, että pystyy leikkaamaan muutaman viillon sipuliin. Ainut tarkkuutta vaativa kohta on se, ettei leikkaa viiltoja täysin loppuun asti, vaan jättää sipulin kannan ehjäksi. Loppuosa sipulin muotoutumisesta tapahtuu sen jälkeen melkein kuin itsestään. Alempaa löytyy vielä tarkemmat ohjeet kuvan kera.

Näyttävä koriste

Tein tämän punasipuli-kukan herkullisen savulohivoileipäkakun päälle tytön 5-vuotissynttäripöytään. Alla hieman osviittaa voileipäkakun ulkönäöstä. Ohje kakkuun on luvassa aivan lähipäivinä.

Savulohivoileipäkakku

Punasipulissa värisävyt tekevät kukka-koristeesta erityisen nätin. Tämän kukan voi toki tehdä myös muun värisistä sipuleista, ihan oman maun mukaan. Mä tein koristeen ihan vain koristelutarkoitukseen, joten paistoin sipulin uunissa kypsäksi ihan vain sellaisenaan, ilman sen kummempia mausteita. Jos tiedät, että pöydän ääressä on sipulille persoja syöjiä, joille maistuisi myös tämä koriste, niin voit maustaa sipulin kevyesti ennen paistamista pyörittämällä sen vaikkapa öljy-etikka-liemessä, joka on maistettu suolalla, sokerilla ja pippurilla.

Kiinnostuitko jo? Tässä tulee supersimppeli ohje:

Sipulista kukaksi, punasipuli kukka-koristeena

Tarvitset:

1 punasipuli yhtä kukkaan kohti

(Itse käytin sipulia vain koristeena. Mikäli sipuli on tarkoitus myös syödä, sipulia voi myös maustaa esim. öljy-etikka-suola-sokeri-pippuriseoksella ennen uunissa paistamista)

Ohje:

Leikkaa pienen pieni siivu pois sipulin kannasta niin, että sipuli pysyy alustalla helposti pystyssä. Kuori sipuli. Leikkaa sipulin hattuosasta myös pienen pieni pala pois.

Leikkaa sipuli ylhäältä alas, mutta ei ihan pohjaan asti. Kanta pysyy siis koko ajan yhtenäisenä.

Tee toinen viilto vastakkaiselle puolelle. Nyt sipuli on leikattu puoliksi niin, että puolikkaat ovat kannasta kiinni.

Leikkaa kumpikin puoli samalla tavalla ylhäältä alas. Nyt sipulissa on leikattu neljään osaa, mutta kaikkia osat ovat alhaalta kiinni.

Tee vielä kuhunkin osaan kaksi viiltoa, jolloin ne tulee leikattua kolmeen osaan. Alla on ensimmäinen neljästä osasta leikattu.

Ja tässä melkein koko sipuli on leikattu osiin.

 

Muistat vain jättää kannan ehjäksi, eli et leikkaa ihan alas asti. Ja tämän jälkeen sipuli onkin jo valmis uuniin laitettavaksi.

Paista sipulia 150 asteessa noin 15 minuuttia. Avaa hieman käsin kukkaa paremman malliseksi heti uunistaottamisen jälkeen. Anna jäähtyä kokonaan. Kukan terälehdet aukeavat ja käpristyvät vielä jäähtyessään lisää.

Vinkki:

* Koristekukan värimaailman pystyy vaikuttamaan käyttämällä erivärisiä (pyöreitä) sipuleita. Punasipulilla tulee näyttävin koriste, ja keltasipulilla vähän plissumman värinen, mutta silti kaunis.

 

Heti pian uunista poisottamisen ja jäähtymisen jälkeen sipuli näyttää tältä:

Punasipuli kukka

Ja seuraavana päivänä, kun lehdet ovat muotoutuneet vieläkin kauniimmin:

Voileipäkakun päälle

Joko sipulit ovat paistumassa? 🙂

 

Instagram

  • Testailin alkukesästä maidotonta marjamoussea kakun väliin ja voi jehna kun siitä tuli hyvää! Tämä vadelmaa ja mansikka sisältävä mousse oli niin herkkua, etten kakkua syödessä edes muistanut siinä olevan mitään erilaista. Nams! Ohje tähän marjamousseen löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/maidoton-marjamousse-tayte-kakkuun/
#marjamousse #mansikka #vadelma #kakuntäyte #suklaapossu #maidoton #nomilk #strawberry #rasberry #cakefilling #yummy
  • Kolmesta pienestä mustikkapiirakasta syntyy helposti pikainen kakku. Piirakoihin voi hukata myös muitakin pakkasen kätköistä löytyviä marjoja ☺️ Ohje kakkuun blogissa 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkapiirakka-kakku/
#suklaapossu #mustikkapiirakka #kakku #cake #blueberry #pie #cake #kotiliesiblogit
  • Oletko jo osallistunut blogissani olevaan arvontaan, jossa voi voittaa kaksi lippua Taste of Helsinki -tapahtumaan parin viikon päästä? Jollet ole, niin kipin kapin osallistumaan, sillä osallistumisaika päättyy jo huomenna! Ohjeet osallistumiseen löytyy tämän postauksen loppupuolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vinkit-taydellisen-juustokakun-paistamiseen/ Onnea arvontaan jo etukäteen! Pst! Olen myös itse paikalla tuossa tapahtumassa kokkaamassa huippukokin kanssa toista bloggaaja+huippukokki-paria vastaan. Huih, jänskättää jo ihan älysti, mutta hitsit kun on ihana päästä mukaan! #suklaapossu #arvonta #tasteofhelsinki
  • Tarhatädeille lähti tällä kertaa kiitoksena kuluneesta vuodesta suht perinteinen, mutta herkullinen raparperipiirakka. #suklaapossu #munaton #maidoton #raparperipiirakka #rhubarb #pie
  • Näitä Cookie popseja tarjoiltiin tänään väitönswn jälkeisessä juhlassa. Ihana kiiltävä kulta teki lime-popseista erityisen juhlavia. Maistuivat myös tosi hyviltä, raikkailta 😘 #väitös #pikkumakeat #suklaapossu #cookiepops
  • Ihanaa äitienpäivää! 🌺🎂💕 Mein tytöt leipoivat mulle isänsä avustuksella Suklaapossun blogista etsimänsä kahden suklaan juustokakun. Isompi tytär harjotteli samalla marmorointia ja odotti jännityksellä miten se onnistui. Hyvä tuli, niin ulkoisesti kuin maullisesti. Koko kakku tuhoutui perheen kesken, hupsis. Ihanaa olla juuri näiden tyttöjen sekä pikkumiehen äiti 💖 #suklaapossu #kahdensuklaankakku #liivatteeton #äitienpäiväkakku #äitienpäivä #äitienpäivä2018 #mother #mothersday #äiti
  • Ihanaa kun aurinko hellii ja pian meillä aletaan grillaamaan. Vinkkaan vielä ennen ulos menemistä, että kokosin blogiin muutamia herkullisia makeita ja suolaisia ohjeita kesän juhliin ja äitienpäiväksi 💖 Jos haluat tehdä vielä jotain herkkua huomiseksi, niin vilkaise vinkit blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aitienpaivan-makeat-ja-suolaiset-leivonnaiset/
#vinkki #äitienpäivä #suolaiset #makeat #leivonnaiset #suklaa #savulohi #kahvikakunmuotoinenkakku #suklaapossu #kotiliesi

suklaapossu

Keskustelu

Valtavan nätti sipulikukka! Sipulissa on tosi voimakas tuoksu, onko tuoksu yhtä voimakas paistamisen jälkeenkin?

Kiitos Viikonloppukokki! 🙂 Kovin tarkkaan en huomannut haistella, mutta ainakaan itse en huomannut erityisen voimakasta tuoksu paistetussa sipulissa. Paistamisen aikana sipuli hieman kypsyy (riippuu kuinka kypsäksi sen paistelee), joten myös maku ja haju miedontuu samalla. Paistettu sipuli ei myöskään jättänyt käsiin sitä voimakasta tuoksu, mitä tulee raa’asta sipulista. Punasipuli on tavallista keltasipulia miedompi sipuli, eikä itketä muutenkaan niin paljon, joten ehkä sekin vaikuttaa 🙂

Aivan sairaan hieno! Ja tuo vilaus kakusta! Se näyttää upealta! ?

Kiitos Taru! Tuo koriste on kyllä tosi upea, ihastuin siihen samantein. Ja ihan älyttömän helppo tehdä! Kakusta tuli miltei kuin itsestään hieno, kun tuon istutti siihen päälle 🙂

En oikein ymmärrä miten viillot pitäisi tehdä 🙁

Heippa Kiira! Kävin äsken ottamassa muutaman vaihekuvan ja lisäsin ne teko-ohjeen joukkoon. Saako tekovaiheista nyt paremmin selvän? 🙂

Wau, mielettömän kaunis! Pitääpä muistaa tämä ohje 🙂

Kiitos Nena Sofia 🙂 Punasipulista saa kyllä todella kauniin koristeen. Ja pienellä vaivalla 🙂 Tällaisia voi käyttää voileipäkakun lisäksi myös muualla ruokapöydässä koristeena 🙂

Todella upea, tuli tarpeeseen tämä vinkki! Minulla oli kahteen voileipäkakkuun jo koristeet, mutta kolmannesta uupui vielä!

Kiitos, kiva kuulla Mirka! 🙂

Mitä nuo muut hörtylät on tuon sipulin kaverina? 😀

Heippa mirka 🙂 Siinä on tuoretta timjamia ja oreanoa, ja ne oranssit pienet palat on oranssista minitomaatista leikattuja paloja 🙂

Miten säilytys jos tekee päivää ennen tarjoilua? Jääkaappi/huoneenlämpö?

Kukka kannattaa säilytellä jääkaapissa kylmässä vedessä, niin ei nahistu. Itse kokeilin molempia tapoja ja huoneenlämmössä säilytelty nahistui hieman (ei kuitenkaan häiritsevästi), kun taas jääkaapissa vedessä säilytetty pysyi entisellään.

Todella kaunis sipulikukka! Siis säilytetään upotettuna sinne veteen???

Kiitos Elina! Helposti kaunista 🙂 Säilytys tosiaan mieluummin kylmässä vedessä ja jääkaapissa pitäen. Huoneenlämmössä tuppaa lehtien kärjet nuukahtamaan eikä näytä niin tuoreelta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.