Suklaapossu

Punasipulista kukaksi

Punasipuli

Sipulista, ja erityisesti punasipulista saa todella näyttävän koristeen juhlapöytään tai vaikka ihan muuten vain omaksi iloksi ruokapöytään. Itse tein tämän älyttömän helpon, mutta niin kauniin kukan mallisen koristeen voileipäkakun päälle. Kerrankin oli tilanne, ettei tarvinnut miettiä pahemmin muita koristeita sipulikukan lisäksi.

Kun näin tällaisen sipulista tehdyn koristeen ensimmäistä kertaa netin syövereissä tässä jokin aika sitten, en voinut muuta kuin huokaista. Ihastuksesta. Tämä sipulista tehty kukka onkin todella näyttävä, mutta yllätyksekseni se ei ulkonäöstään huolimatta ole lainkaan vaikea. Kukan voi tehdä kuka tahansa, jolla veitsi pysyy kädessä edes sen verran, että pystyy leikkaamaan muutaman viillon sipuliin. Ainut tarkkuutta vaativa kohta on se, ettei leikkaa viiltoja täysin loppuun asti, vaan jättää sipulin kannan ehjäksi. Loppuosa sipulin muotoutumisesta tapahtuu sen jälkeen melkein kuin itsestään. Alempaa löytyy vielä tarkemmat ohjeet kuvan kera.

Näyttävä koriste

Tein tämän punasipuli-kukan herkullisen savulohivoileipäkakun päälle tytön 5-vuotissynttäripöytään. Alla hieman osviittaa voileipäkakun ulkönäöstä. Ohje kakkuun on luvassa aivan lähipäivinä.

Savulohivoileipäkakku

Punasipulissa värisävyt tekevät kukka-koristeesta erityisen nätin. Tämän kukan voi toki tehdä myös muun värisistä sipuleista, ihan oman maun mukaan. Mä tein koristeen ihan vain koristelutarkoitukseen, joten paistoin sipulin uunissa kypsäksi ihan vain sellaisenaan, ilman sen kummempia mausteita. Jos tiedät, että pöydän ääressä on sipulille persoja syöjiä, joille maistuisi myös tämä koriste, niin voit maustaa sipulin kevyesti ennen paistamista pyörittämällä sen vaikkapa öljy-etikka-liemessä, joka on maistettu suolalla, sokerilla ja pippurilla.

Kiinnostuitko jo? Tässä tulee supersimppeli ohje:

Sipulista kukaksi, punasipuli kukka-koristeena

Tarvitset:

1 punasipuli yhtä kukkaan kohti

(Itse käytin sipulia vain koristeena. Mikäli sipuli on tarkoitus myös syödä, sipulia voi myös maustaa esim. öljy-etikka-suola-sokeri-pippuriseoksella ennen uunissa paistamista)

Ohje:

Leikkaa pienen pieni siivu pois sipulin kannasta niin, että sipuli pysyy alustalla helposti pystyssä. Kuori sipuli. Leikkaa sipulin hattuosasta myös pienen pieni pala pois.

Leikkaa sipuli ylhäältä alas, mutta ei ihan pohjaan asti. Kanta pysyy siis koko ajan yhtenäisenä.

Tee toinen viilto vastakkaiselle puolelle. Nyt sipuli on leikattu puoliksi niin, että puolikkaat ovat kannasta kiinni.

Leikkaa kumpikin puoli samalla tavalla ylhäältä alas. Nyt sipulissa on leikattu neljään osaa, mutta kaikkia osat ovat alhaalta kiinni.

Tee vielä kuhunkin osaan kaksi viiltoa, jolloin ne tulee leikattua kolmeen osaan. Alla on ensimmäinen neljästä osasta leikattu.

Ja tässä melkein koko sipuli on leikattu osiin.

 

Muistat vain jättää kannan ehjäksi, eli et leikkaa ihan alas asti. Ja tämän jälkeen sipuli onkin jo valmis uuniin laitettavaksi.

Paista sipulia 150 asteessa noin 15 minuuttia. Avaa hieman käsin kukkaa paremman malliseksi heti uunistaottamisen jälkeen. Anna jäähtyä kokonaan. Kukan terälehdet aukeavat ja käpristyvät vielä jäähtyessään lisää.

Vinkki:

* Koristekukan värimaailman pystyy vaikuttamaan käyttämällä erivärisiä (pyöreitä) sipuleita. Punasipulilla tulee näyttävin koriste, ja keltasipulilla vähän plissumman värinen, mutta silti kaunis.

 

Heti pian uunista poisottamisen ja jäähtymisen jälkeen sipuli näyttää tältä:

Punasipuli kukka

Ja seuraavana päivänä, kun lehdet ovat muotoutuneet vieläkin kauniimmin:

Voileipäkakun päälle

Joko sipulit ovat paistumassa? 🙂

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Punasipulista kukaksi

Viikonloppukokki

Valtavan nätti sipulikukka! Sipulissa on tosi voimakas tuoksu, onko tuoksu yhtä voimakas paistamisen jälkeenkin?

Suklaapossu

Kiitos Viikonloppukokki! 🙂 Kovin tarkkaan en huomannut haistella, mutta ainakaan itse en huomannut erityisen voimakasta tuoksu paistetussa sipulissa. Paistamisen aikana sipuli hieman kypsyy (riippuu kuinka kypsäksi sen paistelee), joten myös maku ja haju miedontuu samalla. Paistettu sipuli ei myöskään jättänyt käsiin sitä voimakasta tuoksu, mitä tulee raa’asta sipulista. Punasipuli on tavallista keltasipulia miedompi sipuli, eikä itketä muutenkaan niin paljon, joten ehkä sekin vaikuttaa 🙂

Taru / Taikakakut

Aivan sairaan hieno! Ja tuo vilaus kakusta! Se näyttää upealta! ?

Suklaapossu

Kiitos Taru! Tuo koriste on kyllä tosi upea, ihastuin siihen samantein. Ja ihan älyttömän helppo tehdä! Kakusta tuli miltei kuin itsestään hieno, kun tuon istutti siihen päälle 🙂

Kiira

En oikein ymmärrä miten viillot pitäisi tehdä 🙁

Suklaapossu

Heippa Kiira! Kävin äsken ottamassa muutaman vaihekuvan ja lisäsin ne teko-ohjeen joukkoon. Saako tekovaiheista nyt paremmin selvän? 🙂

Nena Sofia

Wau, mielettömän kaunis! Pitääpä muistaa tämä ohje 🙂

Suklaapossu

Kiitos Nena Sofia 🙂 Punasipulista saa kyllä todella kauniin koristeen. Ja pienellä vaivalla 🙂 Tällaisia voi käyttää voileipäkakun lisäksi myös muualla ruokapöydässä koristeena 🙂

Mirka

Todella upea, tuli tarpeeseen tämä vinkki! Minulla oli kahteen voileipäkakkuun jo koristeet, mutta kolmannesta uupui vielä!

Suklaapossu

Kiitos, kiva kuulla Mirka! 🙂

mirka

Mitä nuo muut hörtylät on tuon sipulin kaverina? 😀

Suklaapossu

Heippa mirka 🙂 Siinä on tuoretta timjamia ja oreanoa, ja ne oranssit pienet palat on oranssista minitomaatista leikattuja paloja 🙂

Piia

Miten säilytys jos tekee päivää ennen tarjoilua? Jääkaappi/huoneenlämpö?

Suklaapossu

Kukka kannattaa säilytellä jääkaapissa kylmässä vedessä, niin ei nahistu. Itse kokeilin molempia tapoja ja huoneenlämmössä säilytelty nahistui hieman (ei kuitenkaan häiritsevästi), kun taas jääkaapissa vedessä säilytetty pysyi entisellään.

Elina

Todella kaunis sipulikukka! Siis säilytetään upotettuna sinne veteen???

Suklaapossu

Kiitos Elina! Helposti kaunista 🙂 Säilytys tosiaan mieluummin kylmässä vedessä ja jääkaapissa pitäen. Huoneenlämmössä tuppaa lehtien kärjet nuukahtamaan eikä näytä niin tuoreelta.

Innokas

Mahtava kuva opastus 🙂
Oikein hyvä, testaan kun on tarve.

Suklaapossu

Kiva kuulla Innokas 🙂

Sipuli

Hei. Kuinkahan monta päivää tämä pysyisi hyvänä jääkaapissa rasiassa?

Suklaapossu

Hei Sipuli 🙂 Kovin montaa päivää en uskalla luvata säilyvän, mutta ehkä pari päivää ainakin. Sipuli kannattaa upottaa jääkaapissa veteen, niin säilyy paremmin uuden veroisena.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *