Rahkapannukakku

Tässä astetta terveellisempi pannukakku. Pannarin ”erikoisuutena” on taikinaan upotettu proteiinilisä eli maitorahka, joka ei kuitenkaan maistu lopputuloksessa. Pannukakku teki ainakin meillä hyvin kauppansa; tytöt (5v. ja 2v.) söivät isosta pellillisestä kahdestaan noin 2/3 yhdellä istumalla iltapalalla. Päälle levitettiin vain ohut kerros vadelma- tai omenahilloa. Kuopukselle tämä maistui parhaiten ilman hilloja. Lämpimän pannarin kyytipojaksi vielä kylmää maitoa, mmmm!

Esikoinen katseli, kun käärin loppupannaria pois ja innostui samantein ajatuksesta, että siitä saadaan heti aamulla lisää. Ei siis yhtään hassumpi pannari 🙂

EDIT. 23.3.2015 Muokkasin rahkapannukakun ohjetta hieman ja tein uudella ohjeella pannukakkua eilisiltana. Siitä tuli varmaan parasta pannukakkua ikinä! Kuohkeaa, pehmoista, i-ha-naa! Näin ollen lisään uuden ohjeen tähän samantein. Nam! Merkitsin sulkeisiin vanhan ohjeen mitat ja uudet, paremmat ovat suoraan ohjeessa, siis mainittuna ennen ainesosaa. Samalla tarkensin/muutin tekotapaa.

Rahkapannukakku

Pellillinen (n. 30 x 40 cm)

Aineet:
3 munaa (alk.per. 2 kpl)
1 prk (á 250 g) maitorahkaa
7 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja (alk.per. 3 dl)
1 tl suolaa (alk.per. 0.75 tl)
0.5 dl sokeria
n. 0.5 dl juoksevaa rasvaa tai sulatettu leivinmargariinia/voita

Ohje:

Riko munat kulhoon ja lisää joukkoon 3 dl maidosta ja maitorahka. Vatkaa vatkaimella voimakkaasti muutaman sekunnin ajan, kunnes seos hieman vaahtoutuu. Lisää jauhot ja vatkaa sen verran, että ne sekoittuvat joukkoon kunnolla. Kaada sekaan loput maidosta ja vatkaa jälleen voimakkaasti. Vatkaa joukkoon myös sokeri, suola ja rasva. Taikina on tässä vaiheessa hieman vaahtomaista.

Anna taikinan seistä 20-30 minuuttia huoneenlämmössä. Tällä välin jauhot turpoavat ja pannarista tulee parempi. Laita tällä välin uuni lämpeämään 225 asteeseen.

Laita leivinpaperi syvälle, n. 30 x 40 cm kokoiselle uunipannulle. Voitele se kevyesti. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Paista n. 30-35 minuuttia uunin keskitasolla. Pannari on valmis, kun se on saanut pintaansa kauniin värin. Jos pannari uhkaa kuitenkin jäädä vaaleaksi, voit paistaa sitä viimeiset minuutit uunin yläosassa. Annan pannukakun jäähtyä hetki ennen syömään ryhtymistä, niin se irtoaa leivinpaperista paremmin.

Vinkki:
* Kardemumman ystävät voivat lisätä joukkoon ruokalusikallisen kardemummaa, kuten Ahvenanmaan pannukakussakin on. Taikinaan sopii myös vaniljasokeri.

* Jos haluat nauttia pannarista kuumana, voitele leivinpaperi kevyesti ennen kuin kaadat taikinan sille. Näin pannari irtoaa kuumana helpommin.

* Tässä varmuudeksi  itselleni muistiin vanha ohje, jolla ei tullut aivan niin hyvää lopputulosta: Vatkaa maitorahka ja 3 dl maidosta kulhossa kunnolla vatkaimella sekaisin. Lisää jauhot, sokeri ja suola. Vatkaa ne joukkoon voimakkaasti vatkaten. Lisää loput maidosta ja rasva. Riko kulhoon munat ja sekoita vain sen verran, että munat rikkoontuvat ja juuri ja juuri sekoittuvat joukkoon.

Avainsanat

Kommentit (22)

Kylläpä näyttää ja kuulostaa herkulliselta, täytyy tehdä joku päivä jälkiruoaksi! 🙂

Kiitos Jenni 🙂 Kannattaa kokeilla. Meillä ainakin sujahti melkein koko pannari suoraan tyttöjen suuhun ja itse sain vain pienen maistiaisen 🙂

Tykkään rahka-ja piimäletuistakin niin kovin, että pakkohan tätäkin on testata. Josko vaikka seuraavaksi kun on keittopäivä, tekisi tätä jälkkäriksi ☺

Kokeilehan ihmeessä tätäkin 🙂 Tästä saa kivan jälkkärin vaikkapa pienen hillonokareen ja jäätelön kera. Rahkalettuja en olekaan kokeillut, kiitti vinkistä, pitääkin kokeilla 🙂

Ihanan näköistä! Itse olen joskus tehnyt suolaisen täytteen kanssa mutta ei ollut rahkaa taikinassa! Pitää joskus kokeilla sinun reseptiä :*

Kiitos Leena 🙂 Muokkailin eilen ohjetta vieläkin paremmaksi. Nyt lopputuloksena todella pehmoinen, kuohkean täyteläinen pannari, kannattaa kokeilla! 🙂 Itse en olekaan koskaan tehnyt suolaista täytettä pannukakun kanssa, pitääkin testailla, kiitos vinkistä 😀

Suosittelen ohjetta, hyvää tuli!

Hei,teettekö pannarin aina ihan peruspellille vai minne kun tulee noin muhkea?Itsellä tulee pelkkiä lituskoja vaikka teen ohjeen mukaan..

Teen tuon pannarin hippasen normipeltiä pienemmälle pellille (30 x 40 cm). Minkäkokoinen pelti sulla onkaan käytössä? Jos haluat paksumman, niin teeppäs pikkasen isompi taikina 🙂

Mä en ole ikinä käyttänyt sokeria pannukakkutaikinaan. Vaatiskohan tämä resepti sen?

Pahoittelen myöhäistä vastausta. En osaa täysin varmaksi sanoa, tekeekö sokeri lopputuloksesta aavistuksen kuohkeamman, mutta ainakin se taittaa rahkan hienoista happamuutta. Uskaltaisin kuitenkin kokeilla ilman sokeria, tuskin sillä on niin suurta merkitystä. Jos testailet, kuulisin mielelläni millainen tuli 🙂

Tällä ohjeella tuli parasta pannukakkua, mitä koskaan olen tehnyt. Jauhoista kolmasosan korvasin spelttijauhoilla. Kiitos ohjeesta!

Kyökkikissa: Ihana kuulla! Ja hyvä tietää, että osan jauhoista voi korvata spelttijauhoilla. Niistä tulee varmaan myös kivasti lisämakua 🙂

Hei, pakko kehaista, ihan tosi hyvä pannari tuli tällä ohjeella! Pehmoista ja sopivasti kosteaa, ja ilman kamalaa rasva- ja sokerimäärää. Kiitos! Teen toistekin.

Loistavaa! Ihana kuulla pannarimamma! Meillä tykätään tästä myös tosi paljon, eikä normaalia pannari olekaan tullut tehtyä enää aikoihin.

Tuleeko tuosta pannukakusta kovin erilaista jos korvaa jauhot gluteenittomana? Itse nimittäin gluteeniton

En ole kokeillut gluteenittomilla jauhoilla, mutta uskoisin, että pienellä psylliumlisällä (n. 1 rkl) voisi tulla hyvä pannari. Jos innostut kokeilemaan, kuulisin mielelläni miten kävi 🙂

Tämä on kyllä ehdottomasti paras pannukakku-ohje mitä olen ikinä tehnyt. Aikuiset lapset ja heidän lapset tykkää ja kaikki ystävät joille olen tarjonnut. Jälleen kerran on taikina tekeytymässä. Kiitos tuhannesti tästä loistavasta ohjeesta 😍

Ihana kuulla Tiina! 😀 Meillä tehdään nykyään kaikki pannarit tähän tyyliin rahkalisällä. Jossain vaiheessa otettiin kuopuksen allergian takia taikinasta kokonaan kaikki munat pois ja onnistui hienosti myös niinkin, vaikka koostumus hieman muuttui. Nykyään ollaan taas otettu pieni määrä munaa mukaan ja ollaan taas päästy lähemmäs tätä herkkua 🙂

Onko tuo maitorahka kauhean tärkeä ainesosa? Eli haittaako jos sen jättää pois?

Hei Olivia. Pannari onnistuu myös ilman maitorahkaa, mutta toki silloin se eri ole enää rahkapannukakku 🙂 Kannattaa myös huomioida, että pannukakusta tulee tällöin myös melko littana, jos sen paistaa normaalikokoisella (n. 40 x 35 cm pellillä).

Kommentoi juttua: Rahkapannukakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X