Rahkavoitaikina

Rahkavoitaikina on lempitaikinani erityisesti suolaisia leivonnaisia tehdessäni. Se sopii niin suolaisten piirakoiden pohjaksi kuin pasteijoiden kuoreksi tai erilaisiin ”hyrriin”. Taikina sopii hyvin myös makeisiin leivonnaisiin esim. joulutorttuihin. Taikina kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä sen pitää antaa levätä. Taikinan voi hyvin myös pakastaa! 

Päiv. 13.8.2013: Kuva lisätty. Alla olevassa kuvassa rahkavoitaikinaa on käytetty maukkaan pekoni-broileripiirakan pohjana.  

Rahkavoitaikina on paras piirakkataikina

Rahka tekee voita sisältävästä taikinasta kevyemmän ja valmis leivonnainenkin on vähemmän rasvainen, kuin pelkkää voitaikinaa käytettäessä. Ohje on yksinkertainen ja sen aineet vain sekoitetaan keskenään. Kannattaa välttää liiallista taikinan sekoittelua siinä vaiheessa, kun jauhot on lisätty joukkoon, jotta taikinasta tulee murea ja pehmeä. Kun antaa valmiin taikinan levätä jääkaapissa ennen leivontaa, on taikinan käsittely on helppoa.

Tässä tulee ohje.

Rahkavoitaikina

Aineet:

250 g maitorahkaa

250 g voita (tai margariinia)

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

(0.5-1 tl suolaa suolaisia piirakoita tehdessä)

Ohje:

Sekoita keskenään rahka sekä huoneenlämpöinen pehmeä voi. Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Jos teet suolaisen leivonnaisen, lisää jauhojen joukkoon hieman suolaa. Lisää rahkavoi-seoksen joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita sen verran, että aineet ovat juuri ja juuri sekoittuneet keskenään. Älä vaivaa taikinaa. Vuoraa taikina kelmulla ja laita jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.  

Kaulitse valmis taikina jauhotetulla alustalla ja käytä haluamasi käyttötarkoituksen mukaan joko piirakan pohjaksi tai vaikka joulutortuiksi. Paista piirakan/torttujen paisto-ohjeiden mukaisesti.

Vinkit:

* Taikinaan saa vaihtelua korvaamalla osan vehnäjauhoista muilla jauhoilla esim. ohra- tai ruisjauhoilla. Laita kuitenkin taikinaan aina osa vehnäjauhoja, jotta rakenne pysyy kohdillaan.

* Taikinan voi tehdä valmiiksi myös pakkaseen. Jos käytät taikinaa vähän kerrallaan, pakasta taikina pienissä erissä esim. kelmuun hyvin vuorattuna ja ota sulamaan vain tarvitsemasi määrä.

* Kokeile tehdä taikinasta vaikkapa suolaisia joulutorttuja eli laita hillon tilalle jokin suolainen (esim. aurajuusto)täyte.

* Rahkavoitaikinasta leivotut leivonnaiset (piirakat/pasteijat/tortut) ovat parhaimmillaan heti pian paistamisen jälkeen. Pidemmässä säilytyksessä valmis leivonnainen menettää rapeuttaan.

 

Edit. 8.3.2018. Muokkasin teko-ohjetta selkeämmäksi ja lisäsin muutamia vinkkejä.

Kommentit

Kommentoi juttua: Rahkavoitaikina

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X