Raikas sitruuna-kesäkurpitsahillo

Syksyn marjat, hedelmät ja vihannekset ovat valmiita ja on hyvä hetki keitellä hillot tulevaa talvea varten. Itsetehdyissä hilloissa on parasta se, että ne voi tehdä juuri niistä marjoista ja hedelmistä kuin itse haluaa. Samalla pystyy säätämään vaikkapa sokerin määrää pienemmäksi. Sokeri tosin vaikuttaa hillon säilyvyyteen, joten sitä pitää olla kuitenkin riittävästi. Hillon ei kuitenkaan tarvitse, eikä pidä olla pelkkää sokerimössöä, vaan siinä saa maistua juuri ne minkä pitääkin. Itsetehden hilloissa maistuukin marjat/hedelmät juuri siltä kuin pitääkin. Tällä kertaa kaupasta tarttui mukaani kesäkurpitsaa, joka päätyi testimielessä yhdessä sitruunan kanssa tähän sitruunaiseen kesäkurpitsahilloon. Tuli hyvänmakuinen, raikas, hieman kirpeähkö hillo!

Tässä hillossa on sitruunaa melko reilusti. Hillon maku muistuttaakin jonkinlaista sitruunahilloa. Se on raikasta ja vähän kuin sitruunatahnaa. Ei kuitenkaan niin makea, eikä niin täyteläinen. Jos valmiin hillon joukkoon lisäisi hieman voita, oltaisiin jo aika lähellä lemon curdin eli sitruunatahnan makua ja koostumusta.

Kesäkurpitsa ei maistu hillossa omalle itselleen, eikä sitä juurikaan tunnista hillon joukosta. Se tuo kuitenkin oman, miedon makunsa. Käytin hillon maun arvioijana tyttöämme, joka vihaa kesäkurpitsaa. Aluksi hän ei meinannut uskaltaa maistaa, mutta kun sai hillonokareen suuhunsa, tuli hillolle iloinen hyväksyntä. Oli kuulemma hyvää, ja sitruunaista 🙂

Jos mietit, mitä ihmettä kesäkurpitsasta tekisi, kannattaa ihmeessä testata tätä. Erityisesti, mikäli olet sitruunan ystävä.

Raikas sitruuna-kesäkurpitsahillo

Aineet:

n. 1.3 kg kokonaisia kesäkurpitsoja (n. 900 g kuorittuna ja pilkottuna)

3 dl sitruunan mehua (n. 4 sitruunan mehu)

2 sitruunan raastettu kuori

4 dl (hieman vajaa 400g) hillosokeria

Ohje:

Kuori kesäkurpitsat ja halkaise ne. Kaavi sisällä olevat siemenet pois. Leikkaa kesäkurpitsat pieniksi kuutioiksi.

Pese sitruunoiden kuoret hyvin. Raasta sitruunoiden uloin, keltainen osa. Purista mehut talteen

Laita kesäkurpitsanpalat kattilaan. Lisää kattilaan myös sitruunan mehu sekä kuoriraaste. Kuumenna ja anna kiehua kevyesti poristen, välillä sekoitellen n. 20 minuuttia, kunnes kesäkurpitsan palat ovat pehmenneet. Soseuta esim. sauvasekoittimella. Lisää joukkoon hillosokeri ja jatka keittämistä n. 1o minuuttia välillä sekoitellen. Purkita kuuma hillo hyvin pestyihin lasipurkkeihin.

Vinkki:

*  Täytä purkit mahdollisimman täyteen, niin pidennät hillon säilymisaikaa. Voit myös umpioida purkit, mikäli sinulla on sellaiset käytössä.

* Nauti hillo esim. pannarin, lettujen, rahkan, jogurtin kanssa, kakun täytteenä, juustokakun kanssa…

Avainsanat

Kommentit (6)

Voi että on ihanan näköistä hilloa ja kuulostaa mahtavalta! 🙂

Taru: On kyllä tosi hyvää, ei millään uskoisi, että sisältää näin huiman määrän kesäkurpitsaa. Tätä tulen varmaan tekemään jatkossakin 🙂

Tuli aivan mielettömän hyvää. Teen varmasti tätä lisää, kun lisää kesäkurpitsoita kypsyy.

Hienoa, että maistui sinullekin Huuhri! 🙂 Sitruuna tuo tähän aika ihanaa makua.

Hei!
Aivan upeeta hilloa. Tein tänään ja vei kielen hetkeksi. Nyt kuitenkin pystyn taas kommunikoimaan sen verran, että en kuorinut kesäkurpitsoita, kun tein ne omakasvattamista keltaisista kesäkurpitsoista. Ei kai niitä vihreitäkään välttämättä tarvi kuoria. Väri on eri, mutta tulee kuituja talteen. Siemenet poistin, mutta mietin senkin tarpeellisuutta, kun olivat tosi pieniä🤔
Sulla on niin ihania ohjeita😋. Munaton punaherukkacurdkin maistui taivaalliselta😀

Hei Aniira ja kiitos ihanasta kommentista! <3 Ihanaa, että maistui sinullekin! Tuo on totta, ettei kesäkurpitsaa välttämättä tarvitse kuoria ja en tiedä, onko siemenien poistaminenkaan on aivan välttämätöntä. Jos kuitenkin esim. kurkunkuoret aiheuttavat samanlaista vatsakipua kuin itselläni, niin silloin kuoriminen voisi olla hyvä ajatus.

Kommentoi juttua: Raikas sitruuna-kesäkurpitsahillo

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X