Raparperi-toscapiirakka (munaton)

Tämä raparperitoscapiirakka syntyy helposti ja nopeasti ilman vatkaimia ja tällä ohjeella jopa ilman kananmunia. Koska raparperi ja kinuski sopivat loistavasti yhteen, lisäsin fariinisokeria sekä pohjaan että päälliseen, jotta piirakasta tuli hieman tavallista toscapiirakkaa kinuskisempi. Lopputuloksena on pehmeäpohjainen, miedosti kinuskille maistuva raparperitoscapiirakka.

Ja vitsit muuten mikä tuoksu tulvahti keittiöön, kun avasin uuninluukun tarkistaakseni toscan värin. Aijjai, niin ihanan kinuskinen että! Jopa toisella puolella olohuonetta lukemassa ollut tytär ihasteli tuoksua useaan otteeseen.

Kävin heinäkuun alkupuolella moikkaamassa veljeni perhettä ensimmäistä kertaa vuoteen ja sain heiltä pari kassillista komeita raparpereja. Niitä olenkin kaivannut koko pitkän kesän, kun omaa satoa ei vielä vuoteen tai pariin ole tulossa. Viikkokausia jatkuneet kovat helteet ovat kuitenkin verottaneet jaksamista, eikä keittiössä kuuman hellan ääressä kökkiminen ole tullut mieleenkään. Eräänä aamuna meillä oli keittiössä vain 23 astetta lämmintä, joten päätin panna hösseliksi ja laittaa uunin hetkeksi päälle. Ilman sen suurempia ennakkosuunnitelmia keittiössä syntyi tämä piirakka sekä ihanan helppotekoinen ja herkullinen uuniraparperihillo (hillon ohje tulossa blogiin lähiaikoina). Kun olin saanut nuo valmiiksi, keittiön lämpötila oli 27 astetta ja kello vasta 10 aamulla, joten leipominen sai jäädä siihen sillä kertaa.

Piirakka syntyi melko pitkälti niistä perusaineista mitä kaapista muutenkin löytyy. Pohja on taas helppo, sillä pohjan aineet vain sekoitetaan nopeasti keskenään ja toscakuorrutuksen aineet lämmitetään nopeasti kattilassa. Toscapiirakka on myös munaton, mutta silti sopivan kuohkea, ihanan mehevä ja pehmeä.

Pohjasta saa ihanan mehevän, kun käyttää maitotuotteita. Tässä pohjassa on piimää, mutta sen voi korvata maustamattomalla jogurtilla. Piirakan voi tehdä myös kokonaan maidottomana käyttämällä taikinassa piimän sijasta vettä ja kuorrutteessa voin sijasta maidotonta margariinia.

Vuoan reunojen korkeus kannattaa olla vähintään vuoan sisäpuolelta mitattuna ainakin 3.5-4 cm. Mulla oli vain 3.2 mm ja toscan lisäämisen jälkeen oli siinä ja siinä, että koko komeus pysyi vuoan sisällä loppupaistamisen ajan. Piirakan voi toki tehdä myös halkaisijaltaan isompaan vuokaan, jolloin vuoka voi olla matalampikin. Kannattaa myös muistaa, että mitä isompi vuoka on, sitä lyhyempi paistoaika on, kun taas pienemmässä vuoassa paistoaika saattaa pidentyä.

 

Raparperi-toscapiirakka, munaton

n. 25 cm korkealaitaiseen piirakkavuokaan

Taikina:

3 dl vehnäjauhoja

0.5 dl sokeria

0.5 dl fariinisokeria

1 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

1.5 tl vaniljasokeria

1.5 ml = ripaus suolaa

0.75 dl rapsi tai rypsiöljyä

1.5 dl piimää tai maustamatonta jogurttia (ks. vinkkiosiosta alempaa maidottoman taikinan korvaava aine)

Lisäksi:

5 dl raparperin paloja (n. 250 g raparperia)

Tosca:

125 g voita

0.75 dl sokeria

0.75 dl fariinisokeria

150 g mantelilastuja

2 rkl maitoa

2 rkl vehnäjauhoja

1 ml (=ripaus) suolaa

2 tl vaniljasokeria

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Leikkaa raparperit noin 1.5 cm kokoisiksi paloiksi.

Tee pohja: Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja piimä ja sekoita nopeasti sekaisin. Levitä/painele taikina halkaisijaltaan noin 25 cm piirakkavuoan pohjalle. Kaada päälle raparperin palat tasaiseksi kerrokseksi.

Paista 200 asteessa ensin noin 15 minuuttia, kunnes piirakka on sen verran hyytynyt, että se pystyy kantamaan toscakuorrutetta päällään.

Tee tosca sillä välin, kun piirakka on uunissa. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kiehauta. Levitä tosca lusikoimalla sitä esipaistetun piirakan pinnalle sinne tänne. ÄLÄ siis kaada toscaa suoraan päälle, koska pinta ei välttämättä kestä koko toscan painoa ja se uppoaa piirakan sisään. Ei kuitenkaan haittaa (päinvastoin), jos toscaa menee hieman pinnan alle.

Jatka paistamista noin 15 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin värinen.

Anna jäähtyä ennen herkuttelua.

Vinkki:

* Saat piirakasta maidottoman, kun laitat piimän sijasta pohjaan 1.25 dl vettä, jätät soodan kokonaan pois ja laitat leivinjauhetta yhteensä 2 tl. Tee tällöin tosca voin sijasta maidottomaan margariiniin.

Kommentit (4)

Hmm, jokin ajatushärö: ”Kannattaa myös muistaa, että mitä isompi vuoka on, sitä lyhyempi paistoaika on, kun taas pienemmässä vuoassa paistoaika saattaa lyhentyä.” Piirakka menee kokeiluun, kiitos!

Kiitos tarkkaavaisuudesta Aura! Siinä oli tosiaan ajatushärö, muokkasin kohdan oikeaksi 🙂

(No ni, jes. Sitä saattaa äkkiseltään ajatella et isompi vuoka = pitempi aika, jos ei hoksaa että sama taikinamäärä on vuoassa silloin ohuemmin.)

Vieraat santsasi tätä eilen kahdesti ja mies kävi vielä illalla hakemassa jääkaapista yöpalaksi siivun. Menestys siis oli ja tehdään varmasti uudestaan. Kiitos!

Jes, loistavaa, että maistui noin hyvin! 😀

Kommentoi juttua: Raparperi-toscapiirakka (munaton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X